Омасляване на косата в салона спрямо омасляване на косата у дома - разлики, ефекти, ревюта

Омасляване на косата в салона спрямо омасляване на косата у дома - разлики, ефекти, ревюта

Искате ли да нанасяте масла върху косата си като професионалист?

Чудили ли сте се дали е по-добре да го направите сами или да се доверите на професионален фризьор? Каква е разликата между домашното омасляване на косата и извършваното в салона? Преди да започнете да търсите фризьор, който знае всички тайни за омасляването на косата, отделете малко време да помислите - вие сте на една крачка от това да бъдете експерт в тази област! Сбъднете мечтите си за красива коса! Вземете нещата в свои ръце - днес ще ви разкрием тайните на професионалното омасляване на косата както у дома, така и в салона. Кое ще изберете?

Вероятно сте се чудили дали омасляването на косата у дома може да бъде толкова ефективно, колкото третирането с масло за коса, направено в салона. Как се различават? Кой метод за омасляване на косата е по-добър и кой да изберете? Вашите съмнения ще бъдат разсеяни днес.

Какво представлява омасляването на косата в салона за красота?

Омасляването на косата в салона като традиция води началото си в регионите на Азия - там процедурата се извършва в почти всеки салон. Задачата на фризьора е не само да покрие косата с подходяща смес от индийски масла, мацерати и билки, познати от векове, обстойно проучени и описани в Аюрведа - което означава "свещената книга" на индийския народ. Това е специфичен ритуал за грижа за косата, който благодарение на масажа на скалпа релаксира, помага да се освободите от тревогите и страховете си и има силата да лекува.

Омасляването на косата е малко по-прозаично на други континенти - фризьорът оценява вида и състоянието на косата, избира подходящото масло и интензивността на третирането. Също така, когато прави масаж на скалпа, той засилва подкожната циркулация, осигурявайки по-бързото усвояване на маслата.

Преди процедурата фризьорът използва специална козметика, която повдига люспите на косъма и почиства кичурите, позволявайки на маслата да проникнат по-дълбоко в структурата на косъма. След това той покрива скалпа и косата с масло и поставя найлонова шапка или затоплена кърпа и нагрява тюрбана със сешоар, за да засили лечението и да подсили ефекта на омасляване на косата (най-често прекарваме това време под специална фризьорска сушилня с качулка).

Маслото трябва да се държи в косата в зависимост от състоянието й (средно 30 минути). След третирането се изплаква и косата се измива със специален шампоан, който запечатва люспите и засилва блясъка.

Омасляване на косата в салон - ефекти

Ефектите от професионалното омасляване на косата обикновено са много задоволителни - косата става гладка, лъскава и добре подредена. Кичурите са укротени и повдигнати от корените - пълни с енергия и гъвкави. Този ефект се определя не само от маслото, но и от професионален масаж и специален балсам или лосион, нанесен след третирането за засилване на блясъка на косата.

Какво представлява омасляването на косата у дома?

Омасляването на косата, направено у дома, е доста подобно (маслото трябва да се нанесе върху косата и скалпа, да се остави за определено време, след това да се изплакне, последвано от щателно измиване на косата). Начинът на нанасяне на масло върху косата е подобен на нанасянето на маска, с разликата, че маската "заобикаля" скалпа, а за маслото - той е най-важният елемент от цялото лечение.

Такива подробности оказват влияние върху успешното третиране с масло, но всички знаем много добре, че „дяволът е в детайлите“. Случва се да не измием главата си преди процедурата и да нанесем масла върху суха коса (този метод няма да работи, ако използваме много стилизираща козметика). Склонни сме да забравим за почистването на косата със специална козметика или повдигането на люспите на скалпа. Освен това понякога измиваме маслото неточно, така че косата се претоварва и губи силата си. Маслото, нанесено върху косата, не се нагрява, така че ефектът му е по-слаб и когато избираме правилното масло за омасляване често се объркваме - ефектът зависи дали имаме късмет, а не от реалните нужди на косата.

Омасляване на косата у дома - ефекти

Ефектите от омасляването на косата могат да бъдат различни и всичко зависи от спазването на лесни, но основни принципи на омасляването на косата и избора на подходящи масла. Омасляването на косата, извършено в комфорта на собствения ви дом, превъзхожда процедурите, предлагани от салоните за красота. С правилното масло за коса косата ви ще стане силна, плътна, блестяща, структурата й ще се подобри, ще спре да пада и растежът ще се увеличи.

Бъдете професионалисти! Как да омаслите косата си у дома?

Бихте ли искали да станете ПРО в омасляването на косата? Не чакайте, не се колебайте, вземете нещата в свои ръце - открийте няколко правила, познати и използвани от фризьорите, които ще променят ефекта от домашното омасляване на косата. Косата ви ще се възползва повече от третирането, отколкото от посещението във фризьорски салон! Какви са правилата?

  1. Определете порьозността на косата си (направете онлайн тест, за да определите правилно състоянието на косата си и да изберете правилното масло).
  2. Изберете правилното масло за вашата маслена терапия за коса – то трябва да отговаря на порьозността на косата и да е подходящо за нанасяне върху скалпа. Маслото трябва да е съобразено със състоянието на косата (масло за коса с висока порьозност, за коса със средна порьозност или ниска порьозност - всеки от трите типа коса може да се погрижи с едно от трите масла за коса Nanoil).
  3. Преди омасляването на косата, не забравяйте да почистите добре косата и скалпа (ексфолирайте скалпа, използвайте почистващ шампоан).
  4. Направете нежен масаж на скалпа – това ще стимулира кръвообращението и ще позволи на частиците масло да проникнат по-дълбоко в структурата на косъма, достигайки до неговата „сърцевина“ – луковиците.
  5. Загрейте косата, покрита с масло - топлината активира маслените частици и увеличава абсорбцията на косата.
  6. Изплакнете обилно косата си и я измийте с нежен шампоан. Нанесете лек балсам, например под формата на спрей или пяна, който ще подсили ефекта от омасляването и няма да натовари косата (балсамът може да бъде и на базата на натурални масла – благодарение на това свойство косата ще получи термична защита и блясък).

Омасляване на косата у дома - ползи

  • извършвате лечението в уюта на вашия дом, в подходящи условия и в приятна, релаксираща обстановка
  • можете да комбинирате омасляването на косата у дома с други козметични процедури (вземете топла и релаксираща вана, нанесете маска за лице, погрижете се за краката си и др.)
  • добре подбраното масло ще е достатъчно за няколко процедури с омасляване - благодарение на това осигурявате на косата си постоянна, силна регенерация и редовни процедури, осигурявайки най-високо ниво на грижа
  • редовното омасляване на косата в комбинация с масаж на скалпа идеално укрепва луковиците и релаксира, забавя процеса на побеляване и умиране на луковиците, както и укрепва косата от самия корен
  • омасляването на косата ви у дома е много икономично - спестявате не само пари, но и време: вие решавате кога и как да го направите, не е нужно да се съобразявате със свободни (често далечни) дати и неудобни часове, определени от салон
  • можете да задържите маслото в косата си колкото искате (дори през цялата нощ) - за съжаление нито един фризьорски салон няма да предложи такова решение
  • можете свободно да променяте и тествате козметиката, използвана след омасляване на косата, за да получите най-добър ефект (не сте закотвени с продуктите, използвани от салона)

Омасляване на косата в салона - има ли недостатъци?

Омасляването на косата в салона има ли недостатъци? Оказва се, че има много от тях. Не всеки салон разполага с разнообразна гама от продукти, подходящи за типа (порьозност) на вашата коса. Най-често това е една, определена (доминираща) марка козметика - всъщност не става дума за съзнателен избор, а за липсата на такъв - и този аспект решава какъв продукт ще бъде използван върху главата ви.

Често фризьорът не може да определи порьозността на косата ви само след кратка консултация - затова е най-добре да го знаете, преди да насрочите час в салона (можете да определите състоянието на косата си, като направите онлайн тест за порьозност на косата).

Нещо повече, омасляването на косата в салона лесно се бърка с разкрасяваща и кондиционираща процедура с използването на масла, което пропуска важен аспект от третирането - скалпа. Такова лечение не регенерира, а само поддържа и разкрасява косата. Не оказва влияние върху подобряването на здравето й.

Освен това омасляването на косата в салона е доста скъпо - на същата цена можете да закупите професионално натурално масло, което ще стигне за няколко процедури! Посещенията в салона трябва да се повтарят редовно, за да доведат до желаните резултати - от икономическа гледна точка това също е съществен недостатък на омасляването на косата във фризьора.

Омасляване на косата у дома и в салона - ревюта

Омасляването на косата в салона събира добри отзиви - това е процедура, извършвана от и под зоркото око на професионалист. Козметиката, използвана от фризьорите, трябва да бъде с най-високо качество – и не говорим само за масла, но и за продукти преди и след омасляване. За съжаление, ако решим да направим лечението еднократно или в някакъв (отдалечен) момент – ефектът няма да е дълготраен. Само редовното омасляване на косата ще осигури желаните резултати.

Омасляването на косата, извършено у дома, може да събере различни мнения - всичко зависи от познанията за косата, маслата и порьозността. Колкото повече знаете за омасляването на косата си и колкото по-добро масло изберете, толкова по-красива и по-здрава ще изглежда косата ви. За щастие, правилата за омасляване на косата не са сложни и познавайки ги, можете да станете професионалист в тази област. Пожелавоме ви късмет!

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност