Най-честите заболявания на скалпа. Причини и видове

Най-честите заболявания на скалпа. Причини и видове

Неприятният сърбеж по скалпа и косопадът са проблеми, които често се дължат на заболявания на скалпа. Запознайте се с най-честите заболявания, които могат да ви сполетят, и научете как да ги лекувате ефективно, за да се радвате на здрава и красива коса.

Болестите на скалпа се превръщат в често срещан здравословен проблем. Те засягат хора от всички възрасти и не зависят от пола. Те се появяват, защото скалпът е доста необичаен и определено различен от другите части на нашата кожа. Лесно може да се раздразни и е идеална среда е за развитие на различни инфекции.

Защо скалпът се заразява?

Една от характерните черти на скалпа е големият брой рецептори и дори по-голямото количество секретиран себум в сравнение с други части на тялото. Косматият скалп е доста топла среда - идеално място за развитие на гъбички и микроорганизми.

Освен това определено имаме повишена чувствителност в региона на скалпа – вродена или появила се в резултат на неблагоприятни външни фактори. Тази функция го прави много лесен за раздразнения и труден за лечение на възпаления.

Като добавим лошата хидратация, причинена от честата употреба на силно почистващи и изсушаващи шампоани, както и липсата на правилно хранене и алергиите... се оказва, че скалпът е част от нашата кожа, която е най-податлива на различни заболявания.

Какви заболявания на скалпа могат да бъдат диагностицирани?

Вече знаем, че кожата на главата може да бъде изложена на всякакви заболявания. Какви са те по-конкретно? Струва си да се запознаете с най-често срещаните заболявания на скалпа, така че в бъдеще да бъде по-лесно да се определи възможен проблем и да се започне подходящо лечение.

Най-често срещаните заболявания на скалпа включват: гъбична инфекция, себореен дерматит, псориазис на скалпа, пърхот, педикулоза и алопеция с различни курсове.

Как да се лекуват заболявания на скалпа?

Методите на лечение зависят от заболяването, с което трябва да се справим. Някои продукти ще помогнат за преодоляване на пърхота, докато други ще помогнат да се отървете от въшките. Всеки случай си струва да се консултирате с трихолог или дерматолог, за да изберете правилните методи на лечение.

Въпреки това можете да забележите редица правила, които си струва да включите в ежедневната грижа във всички случаи. Заболяванията на скалпа значително го отслабват и раздразняват, затова добро решение е да се облекчат тези раздразнения и да се осигури на кожата всичко необходимо – витамини, минерали, мастни киселини, овлажнители. Как да го направим?

  1. Осигурете оптимална хидратация на скалпа, той не бива да бъде прекалено сух.
  2. Използвайте само нежни шампоани за измиване на косата и скалпа.
  3. Избягвайте неща, които могат да го раздразнят, например козметика с алкохол, стилизираща козметика.
  4. Намалете сушенето със сешоар, изправянето и горещото стилизиране.
  5. Заменете синтетичната козметика с натурални масла.

Що се отнася до маслата, струва си да запомните, че ако се използват разумно и в съответствие с препоръките, те ще помогнат за грижата за здравето на косата и скалпа. Изборът на правилното натурално масло е правилната стъпка в ежедневната грижа, защото подпомага лечението на заболяванията на скалпа. Най-препоръчваното масло за скалпа, което укрепва корените на косата, предотвратява косопада, лекува пърхота, намалява омазняването на косата и ускорява растежа й, е рициновото масло.

Най-честите заболявания на скалпа

PEDICULOSIS CAPITIS (Заразяване с въшки)

Това е проблем, който напомня на много хора за ученическите им години. Очевидно училищата са най-лесното място за заразяване с въшки, болест, за която е отговорна човешката въшка - малко насекомо, което се храни с кръв от скалпа. Първата стъпка в лечението на главовите въшки е, за съжаление... подстригването. Впоследствие трябва да се използва фармакотерапия, напр. под формата на перметринови шампоани. Една от ефективните джаджи, които ви помагат да се отървете от въшките, е електрическият гребен. Въпреки това, разбира се, можете да посегнете и към домашни начини да се отървете от въшки (напр. етерични масла, оцет, изплаквания с розмарин) и да осигурите подходяща хигиена.

МИКОЗА (гъбична инфекция)

Прекомерният косопад, както и лющенето, сърбежът и паренето са първите симптоми на микозата на скалпа. Причината за това са гъбичките, които атакуват особено хората с намален имунитет. Важно е, че гъбичните промени засягат не само кожата, но и самата коса. При това заболяване на скалпа е много важно да се реагира веднага след откриване на първите симптоми, тъй като по този начин лечението на микозата ще бъде по-лесно.

Микозата на скалпа има няколко разновидности:

  • Трихофитоза - проявява се с тъмни петна и частична загуба на коса, което води до появата на плешиви, сърбящи петна по главата;
  • Микроспороза - показва петна по кожата, подобни на гореизброените, но се разпространява много по-бързо от другите видове на това заболяване;
  • Фавус - проявява се със загуба на повечето косми и жълто излющване на кожата, което не само сърби, но има и много неприятна миризма.

Точната диагноза е първата стъпка към въвеждането на подходящи грижи и лечение. Необходимо е да се използват препарати с фунгицидни компоненти (обикновено перорални), дезинфекциращи мехлеми, както и шампоан с кетоконазол. Гъбичната инфекция на скалпа също изисква често подстригване и подмяна на всички налични аксесоари за коса като четки, гребени и др.

ПЪРХОТ

Когато говорим за заболявания на скалпа, не може да не споменем пърхота. Това е некомфортно състояние, което, за съжаление, засяга все повече хора. Понякога това е еднократен проблем, но може да има повтарящ се характер. Причините за пърхота също са различни: от генетични условия, стрес и хормонални нарушения, до грешки в ежедневната грижа и ... гъбички!

Има няколко вида пърхот:

  • Пърхот, свързан със сухата кожа - най-честата разновидност, без възпаление, проявяваща се с малки, бели петна суха кожа, които се лющят и падат;
  • Пърхот, свързан с мазен скалп - често се развива от сух пърхот, придружен е от възпаление и сърбеж, проявява се с жълти люспи по кожата и мазна коса;
  • Tinea versicolor - е гъбична инфекция на кожата, която се проявява с тъмни или жълтеникави оцветявания по кожата (не непременно само на главата) и сърбеж;
  • Pityriasis rosea - често засяга деца и юноши, проявява се с малки червени петна по различни части на тялото, които изчезват спонтанно след около месец;
  • Себореен пърхот - разновидност на пърхота, свързан с мазнина, третиран като алергия, която също е придружена от себорея, без жълти люспи по кожата, но с бели и сухи.

Най-лесният начин да се отървете от пърхота е да използвате шампоани против пърхот, но си струва да запомните, че те могат да причинят пристрастяване. И така, как лекувате пърхота? Добре е да знаете, че грижата за косата срещу пърхот никак не е лесна задача. Моят съвет: най-добре иди на лекар.

СЕБОРОЕЕН ДЕРМАТИТ

Това е заболяване на скалпа, което често се споменава като вид пърхот. Защо? Защото един от симптомите на себорейния дерматит е силното излющване на кожата. Най-големият проблем, произтичащ от това заболяване, е хроничното възпаление с тенденция към рецидивиране, както и образуването на еритема и корички по повърхността на кожата. Интересното е, че себорейният дерматит е сезонен - по-често се появява през есента и зимата. Нещо повече, няма една единствена причина за себорейния дерматит - заболяването е резултат от много промени, включително хормонални, имунологични, както и външни (гъбички, диета, хигиена).

ПСОРИАЗИС

Едно от най-сериозните заболявания на скалпа е псориазисът. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува други клетки в тялото. Псориазисът на скалпа се проявява с нарушени процеси на обновяване и излющване на епидермиса. Кожните клетки се размножават твърде бързо, епидермисът расте, след което се оголва и образува големи люспи. Симптомите на псориазис не могат да бъдат сбъркани с други. За съжаление, лечението на това състояние е много трудно - не можете да използвате никакви мазни и плътни препарати върху косата си, а само лекарства, предписани от дерматолог и специални шампоани.

АЛОПЕЦИЯ

Алопецията е друго сериозно заболяване на скалпа. Разбира се, тук става въпрос главно за косопад в твърде големи и неконтролирани количества. Най-честите причини за оплешивяване са стрес, дефицит на желязо и фолиева киселина, бременност, хронични заболявания, прием на лекарства и хормонални нарушения, напр. хипотиреоидизъм.

Алопецията може да има няколко форми:

  • Модел на косопад, може да бъде мъжки и женски (MPHL или FPHL) - андрогенна алопеция - определено най-честата причина за косопад (засяга до 70% от мъжете и 40% от жените), която е резултат от промени в нивата на дихидротестостерон;
  • Алопеция ареата - автоимунно заболяване на скалпа, при което косата пада на цели части, оставяйки обезкосмени участъци;
  • Телоген ефлувиум - най-често се причинява от изчезването на космените фоликули в резултат на хормонални нарушения, отравяне, инфекция или употреба на определени лекарства;
  • Цикатрициална алопеция - алопеция, причинена от хронично възпаление, вродени дефекти, рак или механични наранявания, чийто ефект е необратима загуба на коса.

Антибиотичната терапия е най-често срещаното лечение на алопеция. Можете също така да използвате ампули за коса, билкови лосиони за скалп, маски за лице и натурални масла, които при масажиране в скалпа възстановяват естествената активност на космените фоликули и стимулират работата на космените луковици.

Важно! Всяко едно заболяване на скалпа изисква консултация с трихолог или дерматолог, защото само специалистът може точно да определи вида, причината и да предложи правилния метод за лечение на заболяването!

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност