Коса от Цял Свят. Част 1: Грижа за косата в Азиатски стил

Коса от Цял Свят. Част 1: Грижа за косата в Азиатски стил

Красивата коса е нещо като слабо място на всяка жена по света - независимо от географската дължина и ширина, на която живее. За повечето жени това е просто чисто желание да се грижат за косата и начин да изразят себе си, докато за други грижата за косата има или ритуално измерение, или просто помага за определянето на племенна идентичност. Също така се случва някои техники за поддържане на косата да се определят от идиосинкратични религиозни изисквания. Независимо от причината - косата е тази, която винаги е в светлината на прожекторите: нейният външен вид и здраве. Наистина е чудесно колко много можем да научим по този въпрос от жени, живеещи в различни региони на света. Искате ли да разберете как изглеждат ритуалите за грижа за косата на всички континенти? Продължете да четете статията. Със сигурност ще се окаже истинско вдъхновение за вас.

Косата в различни краища на света - част 1 - Азия

Какво можем да научим от индуските, японките или рускините?

Грижа за косата в азиатски стил - Китай

Как китайките се грижат за косата си - Ин Ян, красиво ухаещи орлови нокти и могъщ женшен

Китайските жени са известни като притежателки на невероятна коса, а на самата грижа за косата се гледа много сериозно от тяхна страна. Тайната на красивите кичури е използването на огромно количество билки, съчетани с грижа за косата, вдъхновена от двете противоположни сили, ин и ян. Според първата сила косата се нуждае от опора, която трябва да й бъде доставена отвън. Накратко, зависи от подхранването на косата заедно с луковиците, от които расте. Втората сила, противоположният модел, се занимава с „токсична топлина“, която се разпространява по цялото ни тяло. Самата топлина означава възпаление, което може да бъде причинено от спазване на небалансирана диета, например. Ако която и да е сила, без значение дали ин или ян, е нарушена, те изискват незабавна и подходяща грижа, най-добре ако се предоставя от отдавна известни вещества.

  • Хиджики - вид кафяви водорасли (най-често се предлагат под формата на прах, който трябва да се смеси или с вода, или с варени билки; често се добавят като естествен компонент към много козметични продукти). Хиджики е богато на фибри, желязо, магнезий и калций. По принцип сухите водорасли могат да бъдат накиснати във вода, отцедени и смесени с помощта на ръчен пасатор, за да се получи паста, която след това да се нанесе върху косата (вид маска за коса).
  • Пшенична трева - съдържа невероятно количество витамини и минерали. Китайците признават пшеницата не само за нейните разкрасителни цели, но и като елемент от добре балансирана диета. За демонстрация, пшеничната трева доставя дори 30 пъти повече витамин В1 и калций от млякото, както и няколко пъти повече витамин С и каротин от спанака. По принцип китайките използват пшеничната трева както като козметика, така и като добавка към витаминни коктейли. Освен това сокът, извлечен от пшеницата, може да се използва както за измиване на косата, така и като балсам за скалпа. Често се смесва с други ценни растителни вещества, напр. в комбинация с водорасли хиджики на прах. Не на последно място, пшеничната трева често се използва за детоксикация на косата и скалпа.
  • див лигуструм - това е растение, което принадлежи към маслодайните; екстрактът от него стимулира растежа на косата. Също така, това вещество стимулира ин, така че добавя енергия, подсилва космените луковици и стимулира кръвообращението на скалпа.
  • Орлови нокти – това цветно пълзящо растение, което ухае красиво, е изключително популярно в Китай. Предлага се под формата на балсами и препарати за измиване на коса. Това вещество често се добавя към натурални продукти за грижа за косата, тъй като орлови нокти са отговорни за нещо повече от това да даряват косата с красив аромат. Това растение също е в състояние да добави лекота, гладкост и блясък на косата.
  • Женшен - коренът от женшен е истински хит не само в сферата на красотата, но най-вече в широката сфера на благосъстоянието. Китайците се отнасят с уважение към това растение, защото то е едно от веществата, които имат мощни подмладяващи свойства и се борят с раковите клетки. Освен това, екстрактът от женшен подпомага протеиновия синтез, който е от съществено значение и за регенерацията на косата (стимулира кръвообращението в скалпа, подсилва матрицата на косъма). Също така принадлежи към групата на най-мощните антиоксиданти. Заслужава да се отбележи, че женшенът съдържа сапонини, известни още като гинзенозиди, гликозиди, витамини (В1, В2, С), протеогликан - панаксани и аминокиселини. И накрая, пряко допринася за процесите на самообновяване на косата и забавя стареенето на скалпа, който няма еластичност.
  • Корен от Умник (Smartweed) - в Китай това растение е известно като Fo Ti (He Shou Wu). Китайската медицина категоризира корена на умник като вещества с мощни тонизиращи и подмладяващи свойства. Нещо повече, ако се приложи върху косата, коренът от уник подобрява жизнеността на космените луковици и поддържа pH на скалпа (балансира производството на себум и намалява себореята). Също така, това растение е добро за почистване на скалпа и укрепване на естествената хидролипидна бариера.

Грижа за косата в азиатски стил - Индия

Как индуските се грижат за косата си - омазняване, къна и тайните на аюрведа

Индуските жени основават своята грижа за косата и себелюбието си на древна традиционна медицина, наречена Аюрведа. Тайните на това лекарство са записани в Свещената книга, която съдържа първобитни съвети и рецепти както за медицински, така и за козметични цели. Това е същата книга, от която индуските се възползват най-много - те третират Аюрведа като вид оракул за красота. Всички рецепти, предоставени от това лекарство, действат по чудесен начин - само помислете за красивите, блестящи коси на жените, живеещи в Индия.

  • Кокосово масло - В Индия това масло е в основата на правилната грижа за косата. Кокосовото масло се третира като основна съставка и рядко се използва самостоятелно. Индуистките вярват, че кокосовото масло работи по-добре, когато се комбинира с билкови или цветни екстракти, които могат да засилят действието на маслото. Освен това, когато се смеси с растителни екстракти, кокосовото масло създава един вид непревземаема смес, която не само разкрасява, подсилва и защитава косата, но също така ускорява растежа и възстановява вътрешните структури на косъма (достига до матрицата на косъма). Поради тази причина кокосовото масло често се появява под формата на мацерат, където се накисват други ценни растителни екстракти. Благодарение на тази процедура в кокосовото масло остават всички ценни вещества.
  • Амла - известна още като индийско цариградско грозде. Дърветата амла са високи и плодовете им са малко по-големи от европейското цариградско грозде, но цветът и структурата на двете растения са сходни. Различни са обаче характеристиките на двете растения. Например амлата се счита за чудесно средство за изтъняла и слаба коса, която не иска да расте. Освен това амла подсилва космените луковици и подобрява кръвообращението на скалпа. Също така си струва да се спомене, че амла осигурява загряващо действие, повишава енергията и засяга клетките на скалпа. В резултат на това космените луковици също се стимулират, така че започват да работят по-добре и по-ефективно. Това води до ускорен растеж на косата.
  • Брахми – друга могъща, разкрасяваща и лечебна билка, която принадлежи към Аюрведа. Индуските жени използват брахми, като го смесват с натурални масла и ги прилагат директно върху косата и най-вече върху скалпа. Тази билка обслужва добре тъмната коса, защото засилва естествения цвят на кичурите. Освен това брахми предотвратява изтъняването, подпомага процесите на самообновяване на клетките на косъма, бори се с пърхота и предпазва косата от увреждане.
  • Брингарадж - смлени листа от Eclipta Alba се добавят не само към маслата, но и към всички видове миещи средства, балсами, шампоани и балсами. Истината е, че брингарадж служи добре на косата, ако се нанесе върху кичури за процедура за омазняване на косата. Когато се използва в тази форма, брингарадж подсилва скалпа, стимулира космените луковици, помага им да се вкоренят по-добре в скалпа и предотвратява прекомерния косопад.
  • Листа от къна - това е благодат, която много жени от цял свят обичат. Къната е алтернативата на боите и други химически продукти, предназначени за боядисване на коса. Естествен и безопасен - не вреди на косата. Индуистките твърдят, че къна не само засилва цвета на косата, но и подобрява състоянието на кичурите. Ето защо, дори тези, които не се интересуват от промяна на цвета на косата, продължават да нанасят къна, за да дадат блясък на кичурите си, да ги изгладят и да им помогнат да възвърнат доброто състояние. Като се има предвид всичко, къната е в състояние да боядисва косата, да се грижи за кичурите и да подобрява състоянието им.
  • Индийски люляк (Neem) - дърво, което Аюрведа определя като наистина чудно. Това дърво се смята за почти свещено от индуските жени, тъй като както маслото, извлечено от това растение, така и гребените, направени от неговата дървесина, ускоряват растежа на косата, правят косата по-дебела и забавят прекомерния косопад. Струва си да се отбележи, че силата на маслото от нийм е толкова голяма, че трябва да се разрежда с други масла, като кокосово масло или бадемово масло, за да се предотвратят раздразнения. Освен това маслото от индийски люляк е добро средство за дезинфекция на скалпа и борба с пърхота. Също така, той засилва кръвообращението и се справя с нивото на pH на кожата. Маслото е в състояние да подсили косъма от неговите луковици и да насърчи ускореното му удължаване. Що се отнася до гребен от дърво нийм, той се смята за неудържим аксесоар за коса, защото масажира скалпа, докато се използва. Не на последно място, индуските вярват, че гребенът от нийм ускорява растежа на косата и подсилва кичурите.

Грижа за косата в азиатски стил - Япония

Как японките се грижат за косата си - масло от камелия, масло от цубаки и екстракт от бамбук

За японските жени самата основа на правилната грижа за косата е чистият скалп. За тях е невъзможно да имате здрава коса, без да поддържате кожата на главата чиста. Нищо чудно че японският козметичен пазар е пълен със скрабове за скалп, маски за почистване на скалпа и натурални масла, които не само правят луковиците на косата по-здрави, но и се грижат за скалпа. Благодарение на това кръвообращението в скалпа не се нарушава и клетките са постоянно изложени на кислород. В резултат на това косата се вкоренява добре и по-добре усвоява всички активни и подхранващи вещества. Възможно е да почистите скалпа или чрез използване на различни видове специализирани шампоани, чиято сила е базирана на естествени вещества, или чрез прилагане на специален скраб за скалп. Основният почистващ агент на много японски продукти за коса е прах, получен от вулканична лава. Освен това японските жени охотно нанасят масла върху косата си. Най-популярните вещества, използвани за лечение с масло за коса, са маслото от камелия и маслото от цубаки. Когато говорим за японските процедури за красота, трябва да споменем, че жените се опитват да избягват слънцето. Защо така? Накратко, те вярват, че косата не заслужава да бъде изложена на вредно UV лъчение; освен това бялото, почти бледо лице прикрива по-добре признаците на стареене. Освен това, японските жени обичат всички възможни билкови и цветни втривания/тоници за коса, които са отговорни за укрепването на косата и предотвратяването на дехидратация. Също така си струва да се спомене, че японските жени не третират алкохола, добавен в козметиката, като инвазивна съставка. Всъщност те вярват, че алкохолът затопля скалпа и повишава скоростта на усвояване (кожата транспортира подхранващи вещества до вътрешните структури на косъма по-бързо). Освен това Япония е водеща в тенденциите в прическите - коси с тема еднорог, коси с тема русалки и всякакви декорации, прикрепени към косата, включително канзашии (старателно създадени декорации, вплетени в плитки и всякакви други видове прически). Най-популярните вещества за разкрасяване на косата са:

  • Масло от цубаки - извлича се от растение, отглеждащо наистина прекрасни цветя. Казват, че никой не знае кога цветето цъфти и кога умира. Маслото, получено от това растение, се счита за безценно. Цубаки се абсорбира бързо от кичурите и може да достигне до вътрешните структури на косъма. По принцип това масло е идеално за кондициониране на тежка и гъста коса с ниска порьозност. Придава лекота, мекота и блясък на косата. Също така, това масло е в състояние да балансира производството на себум.
  • Масло от камелия - това е друго чудесно масло, обичано от японските жени. Съдържа много витамини (A, B, E), които са отговорни за укрепването на косата и предотвратяването на прекомерния косопад. Освен това маслото от камелия съдържа много характерно вещество, което се притежава само от това растение. Действието му може да се опише като anti-age, т.е. с други думи, той е мощен антиоксидант, който забавя побеляването на косата и предотвратява изтъняването на косата.
  • Екстракт от Isodon Trichocarpus - в Япония се нарича kuro-bana hikiokoshi. Това мъничко растение има листа, подобни на коприва, и нежни, виолетови цветчета, наподобяващи камбанки. Екстрактът, получен от това растение, е в състояние да ускори растежа на косата, да стимулира космените луковици и да стимулира процесите на самообновяване на клетките.
  • Sophora Angustifolia - екстрактът, получен от това растение, е гъст като мед. Перфектно поддържа косата. Освен това обслужва добре кичурите, когато се смесва с натурални масла или когато се прилага като маска за коса (придава на косата ефект, подобен на ламиниране). Освен това Sophora angustifolia стимулира кръвообращението в скалпа и се грижи за кожата на главата.
  • Екстракт от бамбук - Японската грижа за косата се състои от екстракти, получени от издънки и стъбла на бамбук. Неговата невероятна миризма и още по-прекрасни, силно подмладяващи свойства го правят основен компонент на шампоани, балсами, кремове, масла, спрейове за коса, маски, масла за тяло... Екстрактът от бамбук се добавя към почти всички видове козметични продукти. Истината е, че екстрактите от бамбук подхранват косъма, подсилват структурата му, помагат на косата да остане свежа по-дълго, както и се борят със сухотата и грапавостта на кичурите.

Грижа за косата в азиатски стил - Корея

Как корейските жени се грижат за косата си - Масажи за коса, алое и идеално чист скалп

Докато японските грижи за косата започват с идеално чист скалп, корейските жени са почти обсебени от този метод за глезене на косата. Почистването на скалпа е процедура, която може да се извърши у дома или във фризьорски салон. Корейските жени са склонни да използват всички възможни средства за разтриване на косата и тези продукти се нуждаят от чист скалп (това засилва действието, доставяно от разтриването на косата). Освен това корейският климат е топъл и доста зноен, поради което такава процедура за почистване на скалпа се счита за добър начин за кондициониране на косата. Поради тази причина корейските жени мият косата си често. Те вярват, че косата трябва да се мие толкова често, колкото е необходимо и най-добрият начин да направите това е да се съсредоточите върху скалпа по-специално. Следователно корейските жени са склонни да почистват скалпа много често и да го масажират прецизно. Интересното е, че те смятат, че шампоанът не трябва да се нанася по-ниско от дължината на косата до ухото. Друга козметика, предпочитана от тази група жени, е серумът за коса - продукт, който е широко използван и популярен в Корея от векове, сега бавно се разпознава и в други части на света. Този продукт може да се прилага върху краищата на косата или върху изключително увредените части на косата. Скалпа, космените луковици и корените трябва да се третират с билков крем за коса. В Корея серумът за коса се нарича „есенция“ и е рекордьор не само в грижата за косата, но и в грижата за лицето, ръцете и краката.

  • Алое - това е истинска козметична гордост на корейките. Най-добрата форма на алое е гел, който се характеризира с бърза скорост на усвояване. Получава се от растения, растящи на остров Джеджу - най-чистите, незамърсени терени на Корея. Остров Джеджу е наричан още Островът на любовта, защото е красив, романтичен и чист, без смог и токсини, незамърсен, в него няма нито фабрики, нито шум от трафик. Алоето, растящо на този остров, запазва всичките си ценни и полезни свойства. Корейските жени обичат да нанасят алое под формата на серум (есенция) върху лицето и косата, добавят го към разтривки за коса и кокосово масло, за да извършат лечение с масло за коса. Както споменахме по-горе, алоето под формата на гел е най-доброто: не се стича по лицето, универсално е и ефективно. Как алоето влияе на косата? На първо място, то съдържа набор от ценни витамини (A, C, E и B), както и фолиева киселина, аминокиселини и минерали като калций, натрий, калий, желязо, магнезий, хром, цинк, манган, мед и мастни киселини. Второ, овлажнява косата и скалпа, омекотява кичурите, успокоява скалпа, облекчава всички възможни раздразнения, засилва кръвообращението, изглажда косата и подсилва космените луковици.

Наистина, корейските жени са изключително горди с гъстата си и спретната коса. Най-благоприятните прически в Корея са тези, които разкриват красотата на блестящи и здрави кичури. Като се има предвид това, не е чудно защо нито така нареченият контролиран хаос в косата, нито бохо са популярни в тази азиатска страна. Вместо това корейските жени носят гладки и спретнати прически, които могат да удивят другите с блясък и перфектна форма.

Грижа за косата в азиатски стил - Русия

Как руските жени се грижат за косата си - прополис, кедър и сибирски бор

Русия е страна с огромно пространство, така че можем да очакваме руските жени да подхождат към темата за грижа за косата по различни начини. Естествено, процесът на глезене на косата е тясно свързан с региона на страната, в която живеят. От друга страна, изненадващ е фактът, че почти всички козметични продукти за грижа за косата съдържат едни и същи съставки, а те са:

  • Кедрово масло - идеално за лечение на отслабена и изтъняла коса. Стимулира кръвообращението, стимулира космените луковици към по-ефективна работа и ускорява растежа на косата. Също така, това масло е ценен източник на протеини, които са един от най-важните градивни елементи на косата. Освен това кедровото масло може да се използва за третиране с масло за коса, за да заздрави сухи и повредени кичури. Рускините често смесват кедровото масло с други натурални масла или с яйчен жълтък и след това го нанасят върху косата. Струва си да се отбележи, че кедровото масло може да има твърде силно действие върху скалпа, ако не се разтвори с други естествени вещества.
  • Масло от сибирски бор - това е много ценно масло, което се смята за емблематично в Русия. Получава се от семена на сибирски бор. Маслото е плътно и се отличава с огромна концентрация на протеини. Освен това маслото от сибирски бор съдържа набор от витамини от В-група, които допринасят за укрепване на косата и са отговорни за събирането на сяра в матрицата на косата. Също така, това масло насърчава растежа на косата.
  • Мая - използвана в Русия от векове за кондициониране на косата. Съдържа изобилие от витамини от група В, минерали (калий, селен, мед, магнезий, цинк, желязо и фосфор), както и тирозин, аргинин и цистеин, които са важни за целия организъм аминокиселини. Като цяло има много силно подсилващо действие и допринася за подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите. И накрая, маските с мая за лице и коса са едни от най-популярните в Русия.
  • Прополис - известен още като пчелен клей. В състава си прополисът съдържа около 40% восъци, които образуват обвивка от естествен защитен филтър около косъма. Флоралният прополис е идеален за грижа за косата през зимата, защото предпазва от ниски температури. Ускорява процесите на заздравяване, регенерира тъканите и успокоява раздразненията на скалпа. Прополисът се счита и за отлична защита срещу токсини, замърсители на въздуха, защитава епидермиса срещу гъбички, бластомицети и тежки форми на пърхот.
  • Обикновен морски зърнастец - често се нарича "руският ананас" на маслиновите. Този храст, достигащ дори до 6 метра височина, дава оранжеви плодове с костилки. Плодовете са източникът на обикновеното масло от морски зърнастец, което с готовност се използва от руските жени за лечение на косата. Това растение е ценен източник на витамин С, К, Р, Е, фолиева киселина и наситени мастни киселини. Освен това маслото от обикновен морски зърнастец съдържа макро- и микроелементи (най-важните са манган, желязо и бор). Подсилва косъма и има противовъзпалително действие, изглажда косъма и затваря кутикулите на косъма. Освен това действа успокояващо и антисептично, така че е идеално вещество за лечение на мазен скалп. Маслото от морски зърнастец се счита за едно от най-популярните природни вещества, използвани в козметиката за коса.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност