Коса от Цял Свят. Част 2: Грижа за косата в Европейски стил

Коса от Цял Свят. Част 2: Грижа за косата в Европейски стил

Европа – един от най-бързо развиващите се континенти. Правенето на прически тръгва от там. Европейските жени определят тенденциите в грижата за косата от векове. Те се стремят към най-доброто, като ценят както иновативните, така и традиционните методи. Старите рецепти за подобряване на красотата са съчетани с модерен подход. Грижата за косата се оказва ключов момент в грижата за красотата. Как европейските жени се грижат за косата?

ГРИЖА ЗА КОСАТА В РАЗЛИЧНИТЕ КЪТЧЕТА НА СВЕТА ЧАСТ 2 – ЕВРОПА

Какво можем да научим от французойките, испанките и скандинавките?

Европейска грижа за косата – Балкани

Балканите имат полутропичен, средиземноморски, топъл и доста сух климат с прохладни ветрове. Районът е мрачен и разнообразен. Топлината се смесва с влага. Рутинната грижа за косата е задължителна в този климат, за да поддържате кичурите си красиви и здрави. За щастие жените на Балканите имат своите лекове и трикове за красива коса.

● Гръцките жени от векове имат лек срещу парещата жега и полутропичния климат. Косата им е красива, обемна и не побелява бързо, дори когато са в напреднала възраст. Техните коси растат здрави и блестящи благодарение на зехтина.

Гърците се хвалят със своите маслинови дървета и маслини – плантациите са едни от най-старите в света, датиращи от 5000 г. пр.н.е. Зехтинът се използва както в кулинарията, така и в козметиката. Той е богат на ценни фитостероли и полезни мастни киселини, които осигуряват отлични ползи за косата и кожата. Зехтинът се нанася върху дължините и скалпа, така че едновременно поддържа кичурите и подхранва космените луковици и фоликули. Лечението със зехтин ефективно предпазва косата от атмосферните влияния.

Гръцките жени обичат също да използват маски за коса на базата на зехтин и обикновено, гъсто кисело мляко. Розмаринът е тяхната голяма „билкова“ любов. Смесва се с вода и се използва за последно изплакване. Розмаринът е лек за изтощена коса. Гръцкият черен сапун е последната (но не на последно място) любов на жените, живеещи в земята на Омир. Това е смес от естествени активни вещества, които работят за измиване както на кожата, така и на косата. Той се влива с масло от сладък бадем, ленено масло, масло от жожоба, масло от розмарин и (очевидно) зехтин. Гръцкият черен сапун се пени добре и ефективно премахва омазняването след третиране с масло за коса.

● Българките са намерили различен продукт за грижа за косата. Те се хвалят с розова вода и розово масло, които вече се използват от жени по целия свят. Розовата вода е чудесна съставка в средствата за изплакване на косата. Придава блясък, мекота и еластичност на косата, оставяйки ви с овлажнени, гладки и обемни кичури. Розовата вода се използва за приготвяне на маски за коса с козметични глини, подобряващи ефекта. Има и спрейове с розова вода и парфюм за коса, задържащи се дълго върху кичурите. Розовото масло е плътно и мазно: българските жени го използват като лек за увредени краища на косата и като защита от атмосферните влияния.

Европейска грижа за косата – средиземноморски страни

Средиземно море означава много страни и методи за грижа за косата. Испанките и италианките смятат, че дългата, блестяща и здрава коса е гордостта на всяка жена. От друга страна, французойките се грижат за прическите си с малко безгрижие.

● В страната на биковете и тореадорите женствеността се свързва с тъмна, лъскава коса – испанките обичат да носят косата си разпусната и да се наслаждават на нейната красота. Изплакванията за коса с червена боровинка са тяхната тайна. Косата ви ще бъде блестяща и еластична, ако смесите прясно изцеден сок от червена боровинка с вода, нанесете върху косата и оставите без отмиване. Червените боровинки са източник на витамин Е, А, много витамини от група В, флавоноиди, възстановяващи и подсилващи косата елементи като желязо, магнезий, калций, калий и фосфор. Благодарение на боровинките косата става дълга и силна. Освен това екстрактът от червена боровинка е антибактериален и значително повишава устойчивостта на косата към увреждане.

● Италианките, подобно на гъркините, са луди по процедурите с масло за коса и обичат да използват зехтин. Те го обожават като храна и продукт за красота. Италианките се възползват от многофункционалната му сила: втрийте маслото в тялото от главата до петите, в устните, ръцете и най-вече – в косата, за да предпазите кичурите от слънчевата светлина и да подсилите здравия растеж. Маслото от гроздови семки е друго естествено масло, ценено в Италия, което е по-меко и подмладява косата и кожата.

Италианските жени прилагат масла върху косата още от детството си. Освен със зехтин, те обичат да използват маски за коса заедно с термални и минерални води. SPA за коса и кожа е съществен елемент от красотата в Италия. SPA детоксикира скалпа и тялото, като премахва токсините и доставя много минерали. Нищо чудно, че най-реномираните СПА курорти се намират в Италия.

● Французойките не вярват толкова много на традиционните рецепти, но има едно изключение: те имат слабост към лавандуловото масло. Страстно го добавят към своите маски и балсами за коса, втриват го в краищата на косата и смесват с препарати за изплакване на косата (най-популярният е малиновият). Французойките обичат естествената грижа за косата и продуктите без комедогенни химикали. Във Франция има впечатляващо осъзнаване на значението на естествените продукти за коса. Най-продаваната козметика за коса е съставена от безопасни растителни съставки. Това може да е причината грижата за красота „направи си сам“ да не е изключително популярна там. Боядисването на косата с растения е популярно във Франция, като се поддържа от професионални продукти за грижа за косата, вдъхновени от растения. Тази тенденция е известна като козметика Organic Dynamics.

Европейска грижа за косата – Централна и Източна Европа

Климатът е изключително разнообразен в този регион на света. Мразовитите зими са последвани от мрачни, дъждовни пролети и горещи лета. Грижата за косата има значение предвид променливите климатични условия.

Жените, живеещи в регионите на Централна и Източна Европа, умело съчетават модерни и традиционни продукти за красота – тази синергия е най-видима в грижата за косата.

● Украинките и беларуските жени обичат да се грижат за прическите си. Продуктите за грижа за косата са най-популярните от всички козметични продукти. Нещо повече, домашните средства за коса, предавани от поколение на поколение, също са високо ценени тук. Рициновото масло е незаменим фаворит, който засилва растежа на косата и предотвратява косопада. Боровото масло е друго високо ценено масло, което е изключително популярно в Русия. Нищо чудно, че дамите, живеещи в регионите на Източна Европа, са запалени по прилагането на масло на косата – те познават и оценяват предимствата на натуралните масла. В традиционната естествена грижа за косата маската за коса с мая и мляко също е популярна. Билките играят също толкова важна роля: екстрактите от коприва и хвощ се използват за изплакване на коса, балсами за скалп или напитки (за укрепване на кожата, косата и ноктите отвътре).

Кехлибарът е сред изключителните продукти за кожа и коса. В Полша се използва за лечение на някои заболявания (кехлибарени сиропи и мехлеми). Полските жени обичат ползите от кехлибара за красота. Кехлибарът се добавя към лосиони за скалп, ампули, шампоани, маски за коса и балсами. Удивителните му свойства са известни от векове, докато самият кехлибар е популярен полски износ. Укрепва косата от луковиците, предотвратява косопада, регенерира и подхранва (кехлибарът е богат на витамини A, E, F и Inutec – пребиотик, който осигурява блясък и здраве на косата).

Централната част на Стария континент е съставена и от най-високите европейски планини – Алпите. Флората на този регион се използва за здравни цели, както и за грижа за косата и кожата. Германки, австрийки, словачки и швейцарки могат да се похвалят с алпийски билки и цветя – силни антиоксиданти, растящи в подножието на планината:

  • Алпенроза – нейните стволови клетки се добавят към кремове и маски против стареене за увредена, прекомерно третирана коса. Тq е източник на специални, уникални метаболити, които улесняват функцията на човешките кожни клетки. Приложенa върху скалпа, подобрява работата на луковиците и фоликулите.
  • Еделвайс – екстрактът му има противовъзпалителни и антибактериални свойства, осигурява ефективна защита от вредното UV лъчение, забавя процесите на стареене и забавя побеляването на косата.
  • Голяма жълта тинтява – успокоява кожните раздразнения, бори се с бактериите, оставя скалпа чист и лекува заболявания на скалпа.
  • Планинска арника – подпомага процеса на възстановяване на кожата и косата, перфектно се съчетава с други натурални билки и масла; често срещана съставка в маски за коса.
  • Алпийски трън – неговите стволови клетки насърчават възстановяването на кожата, стимулират функционирането й, предотвратяват косопада и забавят процеса на побеляване на косата.

Европейска грижа за косата – Скандинавия

Дивата природа и трудният климат допринасят за сериозния подход на скандинавските жени към рутинната грижа за косата. Тя трябва да дава максимални ползи с минимални усилия. Загубени часове във фризьорски салони и дълги процедури – не за тях. Вместо това предпочитат по-активни форми на релаксация. В този суров климат косата няма лесен живот: скрита под шапка; ако не е заплашена от замръзване, тя е разкъсвана от вятъра или измъчвана от горещото лято или сухия въздух на нагревателите. Скандинавките са известни със светлата си кожа и коса. Те обичат да дефинират цвета на косата си със смеси за изплакване на косата. Ето защо грижата за косата им трябва да е навреме.

Северните растения растат в чист, суров климат – нищо чудно, те са богат източник на витамини, минерали и елементи, които поддържат младостта на кожата и косата. Скандинавците обичат да се възползват от предимствата им. Билките и плодовете от девствени райони са сред най-ценните съставки в продуктите за красота. Норвежките, датските, шведските и финландските жени ценят традиционните рецепти, базирани на растителни екстракти от местната флора. Най-важните:

  • Женско биле – това не е просто съставка на черни сладки с характерен вкус и мирис. Женското биле е известно със своите антисептични свойства. Премахва токсините от кожата. Можете да пиете чайове от женско биле или да го използвате за изплакване на косата.
  • Дива ангелика – сред активните й съставки са ангелска киселина, много минерални соли и витамини. Ревитализира изтощената коса и успокоява възпаленията на скалпа.
  • Морошка – обичана от всички скандинавци: силно подмладяващ антиоксидант, който предпазва от свободните радикали. Често се включва в маски за коса (напоени с натурални масла). Това е витаминозна бомба за косата и тялото. Морошката освобождава тялото от токсини, предпазва от оксидативния стрес, възстановявайки се със силата на каротеноиди и растителни стероли.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност