Коса от Цял Свят. Част 3: Грижа за косата в Африкански стил

Коса от Цял Свят. Част 3: Грижа за косата в Африкански стил

Какво можем да научим от жените, живеещи в Мароко, Египет или Кения?

Африка е необичаен континент. Характерният климат означава необходимост от интензивна грижа за красотата. Косата няма лесен живот предвид суровия африкански климат. Ежедневната тропическа суша се превръща в лют студ. Горещото лято без дъжд е последвано от дъждовна зима. В другата част на континента целогодишните валежи карат косата да се бунтува във влажния, тропически климат. Как да се грижим за косата при такива неблагоприятни условия? Грижата за добрия външен вид е задължителна. Грижата за красота придобива чертите на ритуал. Африка се оказва съкровищница от естествени, уникални, световноизвестни растения, които са мощно оръжие срещу неблагоприятния за косата климат. Как жените в Африка се грижат за косата си?

КОСА В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВНИ КЪТЧЕТА ЧАСТ 3 – АФРИКА

Грижа за косата – Египет

● Египетските жени винаги са били известни с това, че са се грижили много за добрия си външен вид. Египет е самото място, откъдето идват много надеждни рецепти и вещества за грижа за кожата (мляко, мед, рашел), както и първите продукти за грим и тяло (Кол, египетска пръст).

Екстрактът от египетско дърво е сред най-популярните продукти за грижа за косата. Неговите кондициониращи свойства и „волята“ за оцеляване в суровия, горещ климат са впечатляващи. Египетското дърво е способно да съхранява вода и други хранителни вещества в обширната си коренова система, което му позволява да оцелее без валежи до две години!

Египтянките са се влюбили в екстракта от семената на египетското дърво, защото има невероятни регенериращи качества и силно овлажнява изключително увредената коса.

Екстрактът от египетско дърво е богат на всички вещества, които са от съществено значение за възстановяването и регенерирането на косата. Подсилва слабите кичури, предотвратява накъсването и регенерира от корените до краищата. Благодарение на екстракта, египтянките могат да се похвалят със здрава и добре поддържана, блестяща коса. Всички продукти за коса могат да се насищат с екстракта – шампоани, масла, маски, балсами. Този регенериращ растителен комплекс прониква в косъма, възстановява кератина и запечатва кутикулния слой, правейки косата по-здрава и красива.

● Хибискусът е друга високо ценена съставка за подобряване на косата в Египет. Принадлежи към семейството на слезовите растения, които имат разкрасяващи, лечебни и регенериращи свойства. Хибискусът изобилства от полифеноли, антоцианини, флавоноиди и витамин С във висока концентрация. Египетските жени ценят екстракта от цялото растение. Както цветята, така и листата са богати на каротини, докато семената са пълни с ненаситени мастни киселини. Хибискусът е бил разпространен преди стотици години благодарение на фараоните, които са оценили неговата антибактериална и здравословна сила, пиейки инфузия, известна като каркаде.

Чайовете и екстрактите от хибискус се ценят в грижата за косата, като поддържат кичурите здрави, укрепват луковиците и подобряват външния вид на косата, транспортирайки пълен набор от регенериращи съставки към вътрешните структури на косата. Високо ценено е и маслото, извлечено от семената на хибискус. Той е богат източник на антиоксиданти, полифеноли, естествени AHA киселини и флавоноиди.

Грижа за косата – Гана

Жените в Гана могат да се похвалят с ръчно изработен черен сапун, който е известен като сапуна Dudu Osun. !ерният сапун от Гана действа като ексфолиант и идеално почиства тялото и скалпа. Състои се от нерафинирани масла (предимно палмово масло и кокосово масло) и какаови шушулки.

Използва се за грижа за мазна кожа. Сапунът се бори с проблемите с пърхот и псориазис, нормализира работата на себумните жлези (подходящ за мазна, лесно натежаваща коса). Черният африкански сапун действа като отличен скраб за кожата на цялото тяло и скалпа. Препоръчва се мек шампоан след използване на сапуна, тъй като той има силни обезмасляващи качества и може да ви остави с утежнена, груба коса.

Грижа за косата – Кения

Кения е световно известна като интензивно подмладяваща отвара за коса и кожа. Плодовете на дървото шеа се берат ръчно и се използват за производството на масло от шеа, което е един от най-добрите продукти за поддържане на косата. За да бъдем по-точни, това е твърдо масло, което се превръща в течност при около 40 градуса.

Жените в Кения прилагат масло от шеа върху кожата и косата, както и го използват за деликатната кожа на бебета. Маслото е най-известно като един от най-силните антиоксиданти. При редовно прилагане изглажда фините линии, предотвратява изтъняването и побеляването на косата. Дърветата карите се отглеждат в много региони на Африка, но Кения ги оглавява с най-високо качество на масло от шеа.

Благодарение на маслото от Карите, косата придобива блясък, жизненост и младост. Подхранва, предпазва косата и я регенерира благодарение на разнообразието от фитостероли, антиоксиданти (шеа се равнява на цели 9 антиоксидантни съединения), алантоин и витамини A, E, F (есенциални мастни киселини). Маслото от шеа идеално регулира нивото на хидратация на косата и кожата, придава еластичност на косата, изглажда кичурите, укрепва луковиците и същевременно предотвратява косопада.

Грижа за косата – Мадагаскар

Мадагаскар е тропически остров – известен с най-големия брой баобаби. Жените, живеещи на този екзотичен остров, ги свързват най-вече с променящото живота масло за кожа и коса, извлечено от семената на най-голямото дърво в света.

Маслото от семена на баобаб е универсално вещество, извлечено от (според вярванията на африканците) дълголетно дърво. Съдържа ненаситени омега-6 и омега-9 мастни киселини заедно с витамини А, Е и D. Това масло възстановява, защитава и подобрява структурата на косата. Маслото от семена на баобаб е предназначено за грижа за суха, чуплива и увредена коса: връща еластичността и блясъка, предпазва от силната слънчева светлина и вятър.

Грижа за косата – Мароко

Течното злато на Мароко – Арганово масло

Мароканските жени познават аргановото масло от хиляди години. Никой обаче не е очаквал, че ще стане толкова популярно. Днес дърветата от аргания се отглеждат в световен мащаб. Аргановото масло, известно още като течното злато на Мароко, е сред най-продаваните продукти за грижа за кожата и косата.

Аргановото масло се използва за процедури с масло и увеличаване на блясъка на косата. Позволява на жените да се отърват от проблема със слабата, суха и груба коса, предпазва от безмилостното африканско слънце и предотвратява увреждането на косата. Това е изобилие от витамини Е, омега-6 и омега-9 важни мастни киселини, флавоноиди и каротеноиди. Аргановото масло интензивно укрепва космените луковици и предпазва кичурите от опадане, като регенерира космените фоликули.

● Rhassoul (или ghassoul) Clay – Мароканска глина

Мароко не е известно само с масовото производство на арганово масло. В Атласките планини се добива една от най-ценните козметични глини – обичана от мароканките.

Мароканската глина е известна като ghassoul или rassoul (другото име произлиза от глагола "rassala" - "измивам"). Глината не само действа като перфектна маска за коса, но също така е подходяща за измиване на коса и тяло, благодарение на нежните си качества на пяна. Добре обезмаслява и освежава косата и скалпа. Благодарение на rassoul косата е блестяща, мека и обемна. Предназначен за всички типове коса, но работи най-добре за тежка, мазна (често срещана в тропически африкански климат) коса, абсорбираща себум.

Маската с мароканска глина премахва излишъка от кератин, който има тенденция да се натрупва върху косата, ако го използвате твърде много. Това означава, че редовната употреба на глина ghassoul предотвратява накъсването на косата и поддържа кичурите чисти, което означава здравословен растеж.

Грижа за косата – жени от племето Химба, Намибия

Жените от племето Химба могат да се гордеят с необичайни, уникални грижи за тялото и косата. Тази етническа група живее в регионите на Намибия. Жените химба са известни с умопомрачителна красота. Невероятно изглеждащите, дългокраки и слаби жени са известни с нетрадиционни методи за грижа за кожата и косата. Те се поддържат свежи и предпазват тялото си от тропическия климат, без да използват вода. Жените от химба посвещават много време на козметични процедури. Те прилагат смес от масло, пепел, растения и охра (пигмент, който придава на сместа керемиденочервен нюанс) върху кожата и косата си. Сместа е известна като otjize – не само прави кожата гладка и красива, но и предпазва от насекоми, бактерии и вредните слънчеви лъчи. Освен това, otjize има силен аромат на билки и тамян, който остава дълго върху кожата. Как жените Химба мият косата си? Водата е твърде ценна, затова не я използват. Вече споменатата червена смес има почистващи и дезинфекциращи свойства. Нещо повече, те използват димна баня: жаравата е обогатена с билки и камфор, дезинфекцирайки кожата и косата.

Грижа за косата – Нигерия

● Нигерийските жени също имат някои тайни съставки и вещества, които вече са спечелили световна слава. Маслото от манго – красиво ухаещо и извлечено от семена от манго – е едно от най-популярните. Маслото от манго е ценено заради силно подхранващите съставки. Може да се използва както за кожата, така и за косата. При силната африканска слънчева светлина, то е перфектна субстанция, предпазваща косата и кожата от дехидратация и UV радиация.

Удивително омекотява кичурите, придава блясък и предпазва от прекомерно излагане на слънце. Маслото от манго е меко и не утежнява косата. Оставя микроскопично покритие на повърхността, което предпазва от увреждане на косъма. Нанесено върху скалпа, маслото действа като антисептик, кара раните и раздразненията да зарастват по-бързо и балансира себумната секреция на скалпа.

● Черният сапун, известен като dudu osun или camwood, също е гордост на нигерийските жени. Червеното сандалово дърво е основната му съставка – използвано е за грижа за кожата и косата. Нигерийският тъмнокафяв сапун дълбоко почиства кожата, предотвратява омазняването на скалпа и косата, като същевременно не нарушава хидролипидния баланс. Dudu osun се влива с много естествени екстракти, за да комбинира тяхната сила в едно блокче: алое, мед, масло от ший, палмови семена и пепел от какаови шушулки, които осигуряват детоксикация и пречистване на кожата. Сапунът Dudu ефективно отмива мазнините от косата след третиране с масло за коса. Този черен сапун става все по-популярен в световен мащаб, защото сваля водоустойчивия грим, като в същото време подхранва кожата.

Грижа за косата – Република Южна Африка

В дъното на горещия континент, в Република Южна Африка, има дървета с жълти, подобни на сливи плодове. Сладкият им аромат привлича слоновете, както котешката мента привлича котките. Маслото от марула, извлечено от семената на плода, се третира като мощен еликсир на младостта.

Маслото от марула се отличава с висока концентрация на витамини С и Е – ценни антиоксиданти, които улесняват обновяването на клетките. Силно възстановява косата и предотвратява увреждането и преждевременното стареене, премахвайки свободните радикали.

Marula е интензивно регенериращо масло, което предпазва косата от суровите слънчеви лъчи, което със сигурност има значение в тропическия климат. Приложено върху скалпа, масло от марула укрепва космените луковици и им позволява да се „загнездят“ здраво във фоликулите: косата възвръща силата, състоянието, расте здраво и не пада. Маслото е ценено и за подсилване на блясъка и кондициониране.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност