10 Златни Правила за Поддържане на Кожата Ви Здрава и Млада

10 Златни Правила за Поддържане на Кожата Ви Здрава и Млада

Правилната грижа за кожата на лицето е жизненоважна: ако искате да се похвалите със здрав, сияен тен и младежки вид, трябва да следвате няколко основни правила. Знаете ли как да се грижите за кожата на лицето си по правилния начин?

Вероятно няма жена на света, която да не мечтае да има зашеметяваща кожа, излъчваща блясък. Нищо чудно защо отделяме толкова много време за грижа за лицето. За съжаление, кожата на лицето може да е много капризна и мрачна, което ни създава много проблеми. Понякога дори привидно маловажен фактор оставя кожата ни раздразнена и зачервена за ужасно дълго време.

Има ли нещо, което да ни предпази от такова главоболие?

Правилната грижа за кожата на лицето

Здравето и добрият вид на кожата на лицето зависят най-вече от това как я поддържаме и се грижим ежедневно. Единственият начин да направите своя тен безупречен е чрез въвеждане на правилни методи за грижа за кожата и възприемане на правилните процедури за красота.

Само когато й се осигуряват основни подхранващи вещества, кожата има възможност значително да увеличи жизнеността си. Когато е защитена от слънцето и други вредни агресори, кожата е здрава и няма следи от обезцветяване. След като се поддържа адекватна хидратация, кожата излъчва блясък, еластична е и гладка. Всяко действие, което предприемаме всеки ден, има огромен ефект върху кожата.

Грижа за различни типове кожа

Преди да посегнете към какъвто и да е крем за лице и мицеларен лосион, опитайте се да си отговорите само на един въпрос: „От какво се нуждае кожата ми?“ Само подходящата грижа за типа кожа ни гарантира постигане на успех, а това е равносилно на създаване на персонализиран план за регенерация на кожата на лицето.

Ето няколко съвета как да се грижите за кожата, като се съсредоточите върху конкретния й тип.

  • НОРМАЛНАТА КОЖА - има нужда от натурална и нежна козметика, която да не влошава доброто й състояние, а само да поддържа необходимото ниво на хидратация, да я подхранва и предпазва от слънцето.
  • СУХА КОЖА - изисква силно овлажняващи продукти, които ще направят и двете: ще осигурят на кожата вода и ще я заключат в кожата, за да предотвратят изпарението. В този случай козметиката, съдържаща хиалуронова киселина, урея, керамиди и масло, трябва да служи за целта.
  • МАЗНА КОЖА – въпреки всичко изглежда, този тип кожа не се нуждае от дехидратация, защото силно почистващите продукти могат парадоксално да насърчат мазната кожа да отделя още повече себум. Важното тук е редовното и нежно почистване с глина, съчетано с разумно овлажняване. Освен това, възстановяването на естественото pH на кожата и подпомагането на правилното функциониране на мастните жлези също е от решаващо значение.
  • КОМБИНИРАНА КОЖА - счита се за най-взискателната, когато става въпрос за кондициониране, защото изисква комбиниране на ритуали за красота, които са подходящи за два различни типа кожа: суха и мазна. В областта, където кожата е мазна, трябва да поемете контрол върху работата на мастните жлези и да противодействате на нездравословния блясък, докато силно дехидратираните части на кожата трябва интензивно да се обогатяват с вода.

Освен тези четири основни типа кожа, има и чувствителна, кожа с акне и зряла кожа. Всеки от допълнителните кожни проблеми като атопичен дерматит или фини бръчки изисква да му се обърне специално внимание и да се променят практиките за кондициониране, за да се реши и елиминира конкретен кожен проблем.

10 Основни Правила за Грижа за Кожата

Естествено, въпреки разликите, всеки тип кожа изисква да бъде изложен на фиксиран набор от кондициониращи практики, като овлажняване, слънцезащита, премахване на мъртвите епидермални клетки и т.н. Какво трябва да имате предвид, когато става дума за ежедневна грижа за кожата на лицето?

1. Отстраняването на грима е основата

Най-лошото нещо, което можем да направим на лицето си, е да пропуснем премахването на грима преди лягане. Нощта е времето, когато кожата ни се регенерира и се подготвя за тежките усилия на новия ден. Декоративната козметика или дори остатъците от нея могат да запушат порите на кожата и да нарушат баланса на кожата. В светлината на това е изключително важно да свалите грима старателно и да позволите на кожата на лицето да извършва свободно процесите си на самообновяване.

Масла за премахване на грим

Ефективна и добра алтернатива на мицеларния лосион е натуралното арганово масло, което се справя дори с водоустойчивия грим и същевременно подхранва деликатната кожа около очите. Същото действие има и върху космите на миглите и веждите.

2. Прецизно почистване на лицето

Само премахването на грим обаче не е достатъчно. Освен декоративната козметика има десетки други нечистотии, които продължават да се събират по лицата ни - прах, токсини, излишък на себум, изгорели газове и др. Те също трябва да бъдат отстранени преди лягане, защото ако останат на повърхността на кожата, създават перфектен среда за развитие на бактерии, което неминуемо води до появата на акне.

Метод за почистване с масло

Наистина можете да посегнете към гел, пяна или сапун, с които да измиете лицето си. Можете обаче да се обърнете и към по-естествени и по-добри средства, като рициново масло, което показва бактерицидни свойства. Това масло е идеално подходящо за почистване на лицето и подпомагане на възстановяването на правилното функциониране на мастните жлези.

3. Тонизиране на лицето

Друг важен момент при грижата за лицето е да се обърне внимание на нивото на pH – то не трябва да е нито прекалено киселинно, нито основно. За съжаление, повечето почистващи козметични продукти нарушават този естествен рН баланс на кожата, затова трябва да направим всичко необходимо, за да го възстановим. Най-добрите продукти за това са тониците за лице. Всичко, което трябва да направите, е да избършете кожата на лицето с памучен тампон, навлажнен с тоник за лице, и това е почти всичко. Готови сте.

4. Грижа за кожата около очите

Специално внимание трябва да се обърне на деликатната зона на кожата около очите, която трябва да бъде подложена на нежна грижа още преди да се пристъпи към правилната грижа за кожата. Кожата под очите е наистина тънка и склонна към стареене - бръчките около очите се появяват първи, а всички дефекти като отпуснати и тъмни кръгове ни карат да изглеждаме по-възрастни. Поради това е много препоръчително редовно да нанасяте кремове за кожата на очите и да ги потупвате с върховете на пръстите, като ограничите интензивното триене.

Масло за кожа около очите

Ако държите на естествената грижа за кожата, можете да се откажете от използването на обикновен крем за околоочна кожа и да го замените с негова естествена алтернатива, която е например бадемово масло. Само една капка, нанесена върху кожата около очите, я прави еластична, сияйна и овлажнена.

5. Първо хидратация

Водата заема първото място в грижата за кожата и в това няма съмнение. Следователно правилната грижа за кожата на лицето трябва да се основава предимно на овлажняване. И тази задача може да бъде двуетапна. Първо, чрез снабдяване на кожата с вода поради кремове или маски с овлажнители и след това предотвратяване на изпаряването й чрез третиране на кожата с масла, които са достатъчно мощни, за да възстановят хидролипидната бариера на кожата. Важното е, че всеки тип кожа на лицето трябва постоянно да се допълва с вода - и този принцип важи дори за мазна и раздразнена кожа.

6. Интензивно подхранване

Освен овлажняване, кожата на лицето се нуждае и от снабдяване с правилните хранителни вещества, които й позволяват да остане еластична, блестяща и красива. За обновяването на клетките кожата се нуждае от витамини А и Е, минерали (цинк и силиций), както и вещества като колаген, коензим Q10, хиалуронова киселина, керамиди. Всичко това може да се достави на кожата на лицето чрез ежедневно нанасяне на добър крем или серум за лице.

Серум за лице

Разбира се, можете да използвате и кремове и маски за лице, но само серумът има наистина интензивен ефект. Можете да използвате естествената версия на серума - емолиентите, които имат съставки против стареене (разкрасяващи масла, напр. масло от жожоба, което балансира кожата благодарение на структурата, подобна на човешкия себум) - или професионален серум за лице от Nanoil, който съдържа най-финните, силно концентрирани, силно подхранващи съставки - те ще подобрят красотата на вашата кожа. Така че, не чакайте повече и поверете кожата си на професионалните продукти за лице.

Направи си сам: маска с масло за лице

Масло като масло от макадамия е напълно подходящо за използване под формата на маска за лице. Комбинирайте това натурално масло с глина, кисело мляко, мед или лимонов сок и оставете сместа да престои върху лицето ви поне 15 минути.

7. Защита от слънце

Не бива да пренебрегвате и слънцезащитата. Кожата на лицето е деликатна по природа и слабо защитена от вредни фактори като ултравиолетовите лъчи. Ако не осигурим на кожата правилния вид грижа (напр. като използваме слънцезащитни продукти), тя със сигурност ще старее по-бързо, може да има бръчки и обезцветявания. Често забравяме за факта, че самата кожа не е снабдена с достатъчно силна бариера, за да предотврати неблагоприятното въздействие на слънцето (особено през лятото, когато слънцето е много силно).

Масла: Естествени UV филтри

Голяма част от маслата могат да се използват като естествени UV филтри, защото предлагат SPF, който варира около 4-10. Най-ценните тук са маслото от малинови семена, чийто SPF варира от 28-50, и маслото от семена на моркови, което предлага SPF 38-40 (стойността на SPF зависи от произхода и процесите на извличане).

8. Систематично ексфолиране на мъртви кожни клетки

Какво друго можем да направим за кожата си освен да я овлажним, подхраним и предпазим от слънцето? Е, можете да ексфолирате мъртвите епидермални клетки поради ензимни пилинги или нежни механични скрабове (това включва домашно приготвени ексфолианти като тези на базата на масла и овесени люспи). Кожата, лишена от този останал мъртъв епидермален слой, се регенерира по-бързо, по-гладка е, тонът й е равномерен и абсорбира много по-добре подхранващите вещества. Не на последно място, скрабът за лице стимулира по-бързия приток на кръв в кожата.

9. Масаж и йога за лице

За да увеличите притока на кръв в кожата и да снабдите всички клетки с кислород, можете редовно да масажирате лицето си и да правите йога за лице. Първото домашно лечение се основава на масажиране на различни части на лицето с кръгови движения с пръсти. Йогата за лице от своя страна се фокусира върху стимулиране на притока на кръв, раздвижване на лицевите мускули и правене на кожата по-еластична чрез прилагане на определени движения на лицето и изражения на лицето. Например масажът и йогата за лице могат да помогнат за справяне с двойната брадичка и да повдигнат кожата, на която липсва еластичност, при условие че практикуваме редовно.

Масаж с масла

За постигане на по-добри резултати масажът трябва да бъде придружен с масла. Например, когато се въвежда в масажа, масло от авокадо действа най-интензивно, като ползите от тази процедура определено са по-добри поради едновременното подхранване на кожата.

10. Подробности, които са също толкова важни

Като последен принцип на правилната грижа за кожата на лицето си струва да изброим останалите и на пръв поглед маловажни подробности, които изненадващо оказват огромно влияние върху състоянието на кожата на лицето. По-долу можете да намерите факторите, които влияят върху кожата на лицето.

  • Измиването на ръцете преди нанасяне на продукти за красота на лицето е наистина важно; това предотвратява пренасянето на нежелани бактерии от ръцете към лицето.
  • Трябва да се избягва пукане, надраскване и докосване на кожни лезии, тъй като това може да доведе до възпаления.
  • Кърпите за лице и калъфките за възглавници трябва да се сменят с нови доста често, за да се избегне контакт с бактерии.
  • Що се отнася до кърпите за лице, препоръчително е да научите правилния начин за подсушаване на лицето. Не търкайте кърпата в лицето, а внимателно подсушете кожата.
  • Трябва да се осъзнае, че спазването на балансирана диета е изключително важно в грижата за лицето. Все пак това е начинът, по който се грижим за кожата си отвътре.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност