Енциклопедия на безупречната кожа: РЕТИНОЛ

Енциклопедия на безупречната кожа: РЕТИНОЛ

Чудесеният ретинол. Тази козметична съставка е единствената ефективна против стареене. Ретинолът може да бъде едновременно чудотворен и опасен. Той привлича жените, които искат да спрат часовника и да изгладят бръчките, но това не е единствената цел при използването на ретинол. Тази щателно тествана съставка има много по-широк спектър от действия. Запознайте се с всиките му свойства и научете как да го използвате, така че никога да не се срещнете с мита, че ретинолът причинява увреждане на кожата.

Какво е ретинол?

Това е просто чиста форма на витамин А. Ефектът му против стареене е научно доказан. Ретинолът стимулира клетките да се възстановяват както никое друго вещество. Също така, той е тестван най-задълбочено спрямо всички други такива съставки, използвани в козметиката. Има силен ефект против стареене и удивително подмладява кожата, като изглажда дори по-дълбоките бръчки. В храната присъства най-вече в рибеното масло, маслото, яйчния жълтък, морковите, цитрусовите плодове и зелените зеленчуци. За да се засили ефектът му върху кожата само че, хранителните добавките не са достатъчни. Трябва да използваме правилните продукти за грижа за кожата, с наличието на ретинол.

Кога да започнем да използваме козметика на основата на ретинол?

Не позволявайте на заглавието на тази публикация да ви подведе - ретинолът не е предназначен само за зрялата, застаряла кожа. Той има много по-широк спектър от ефекти и приложения. Нека си припомним, че нивото на колаген и еластин започва да намалява след като навършим 25 години, така че трябва да въведем ретинол в грижата за кожата до тридесетте. Ако сте забелязали задълбочаващи се мимически бръчки, акне, пигментационни петна или пък неравномерен тен на кожата, може да разчитате на ретинолът, като най-добрия приятел по време на борбата за безупречна кожа.

За какъв тип кожа е добър ретинолът?

  • мазна кожа
  • застаряла кожата
  • смесена кожа
  • кожа с разширени пори
  • белези, пигментни петна

Предимствата на продуктите за кожа на основата на ретинол

Витамин А се произвежда от нашите тела от бета-каротин и изпълнява важна функция, а именно, създава и стимулира кожните клетки да растат. По този начин забава процеса на стареене. Жалко, че количеството на този 'витамин на младостта' в организма намалява с времето, и то не само като следствие от стареенето. Вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение също подпомага на това да се случи. Ситуацията се влошава при наличие на но-малки количества витамин А, като това води до по-лош вид на кожата: суха, лющеща се кожа е първият симптом за неговия дефицит. С времето кожата има по-малко колаген и еластин. Витамина А ни помага да поддържаме зравословни нива.

Ретинолът не е само за подмладяване

Ретинолът ни кара да мислим най-вече за подмладяване и свойството му против бръчки, плюс продуктите с ретинол са посветени най-вече на стареещата кожа. Въпреки това, той си има много повече приложения.

Ретинолът повишава активността на ензимите и нормализира кератинизацията. С други думи, ускорява процеса на създаване на нови клетки и значително подобрява качеството на кожата (акне, псориазис, фотостареене). Освен това изсветлява пигментационните петна чрез регулиране на меланоцитите.

Ретинол: действия

  • изглажда фините линии
  • подобрява структурата и кохезията на епидермиса
  • изравнява тена на кожата и засилва микроциркулацията
  • изглажда цвета на кожата, вкл. петна след слънце, след акне и хормонални петна
  • бори се с признаците на фотостареене на кожата
  • изглажда белезите след акне и ускорява заздравяването на кожата
  • повишава еластичността и стегнатостта на кожата
  • намалява порите на кожата и балансира секрецията на себум
  • намалява мазоли по кожата
  • заменя увредените кожни клетки с нови, правилно оформени
  • засилва производството на колаген и еластин
  • стимулира производството на хиалуронова киселина, овлажняваща кожата
  • намалява бръчките по лицето, вкл. мимически бръчки и пачи крак
  • подобрява контурите на лицето, дефинира формата и чертите на лицето

Видове ретинол. Кой е най-добрия?

ВИДОВЕ ВИТАМИН А В КОЗМЕТИКАТА

Има много химични съставки под името Витамин А. Например, неговите производни са често срещани и имат биологична активност, характерна за витамин А. За разлика от витамин С, който е най-добър в стабилната си форма, а не като чиста аскорбинова киселина, витамин А в най-чистата си форма е най-ефективен, но и най-скъп. Други вещества принадлежат към ретиноидите, т.е. вещества, които имат активност, типична за витамин А.

РЕТИНОЛЪТ е чиста форма на витамин А, който често се добавя към козметиката. Правилната концентрация и формула на витамин А го превръща в ретиноева киселина в кожните клетки, като показва висока ефективност и не дразни кожата, както правят другите ретиноиди.

Ретинолът е естествен ретиноид и е предшественик на ретиноевата киселина и ретинена. Има многоизмерен ефект, като например изглажда кожата, намалява пигментните петна, и допринася за увеличаване на броя на колагеновите влакна, които изглаждат бръчките.

РЕТИНОИД е ново, козметично, синтетично поколение на витамин А. Това е естерно производно на ретиноева киселина, с много стабилна структура и ефективност. Всъщност, ретиноидът е единственият вид ретинол, който се използва в козметиката, тъй като няма дразнещ ефект върху кожата, което е често срещано явление при предписаните ретиноиди. По-долу ще намерите списък с най-популярните ретиноиди.

  • Ретинен (ретиналдехид) е друг вид на витамин А, известен още като ретиналдехид. Той е по-малко известен, но има брой добри качества. Намалява разрушителното въздействие на слънцето върху кожата, блестящо ексфолира кожата и има благоприятен ефект върху кожната пигментация. Трансформацията на ретинен в ретиноева киселина възниква в епидермалните клетки.
  • Бета-каротинът, който е провитамин А, се среща естествено в растенията и действа като силен антиоксидант в козметиката, борейки се със свободните радикали.
  • Ретинил палмитатът е производно на ретинол. Той има невероятни абсорбиращи свойства. Това е също най-меката и най-слабата форма на витамин А. Работи най-вече за третиране на суха, груба кожа.
  • Ретинил ацетатът е производно на ретинол. Той се разтваря лесно в мазнини, така че се абсорбира добре. Стимулира производството на колаген, изсветлява кожата и регулира функцията на себумните жлези.
  • Ретиноевата киселина е производно на ретинол, и има ексфолиращата функция. Препоръчва се за мазна кожа склонна към акне. Той е силно концентриран и по този начин може да раздразни кожата, да причини зачервяване, лющене и дори изгаряне на кожата при неправилна употреба.

ВНИМАНИЕ!!!

Ретинолът и ретиноидите са две различни неща. Преди да си купите продукт с ретинол, проверете в INCI дали е правилния продукт за Вас. Ретинолът се оказва най-добрата форма на витамин А за кожата, в най-чистата му форма. Той е най-ефективен и се абсорбира най-добре от кожата.

Много козметични марки обичат да споменават наличието на витамин А на етикета и химическите съставки - те са биологично активни, но не са ретинол. Те са известни като ретиноиди и често предизвикват кожни раздразнения. Винаги проверявайте продуктите за наличие на ретинол!

Най-добрият продукт за грижа за кожата с ретинол

Коя е най-добрата форма на ретинол?

В най-идеалния случай, трябва да използвате безцветно, богато на ретинол масло без аромат, тъй като е мастноразтворимо. Ако си търсите най-подходящия продукт с ретинол за кожата ви, просто посегнете към масления серум - мазнините или естествените масла стабилизират ретинола и улесняват усвояването. Серумът също е страхотна формула, която пренася ретинола дълбоко в кожата, по-дълбоко от други хидратиращи кремове.

Витамин А запазва качествата си по-дълго, когато е смесен с масло и се държи в тъмна бутилка.

Натуралните масла винаги са добър избор. Те са богати на витамини, включително витамин А, често в комбинация с витамини С и Е, както и незаменими ненаситени мастни киселини. Най-голямото количество витамини може да се намери в масло съдържащо общо седем витамина (A-B-D-E-H-K-PP): Nanoil Avocado Oil. Това масло е нерафинирано и студено пресовано. По този начин представлява съкровищница от естествени вещества, подобряващи кожата и косата.

Защо някои от нас се страхуваме да ползваме продукти за кожа с ретинол?

Въпреки че има чудесен ефект, ретинолът може първоначално да изсуши кожата или дори да й причини раздразнения. За това и общоприетото мнение, че ретинолът причинява алергични реакции и не е подходящ за всеки. Това всъщност е погрешно разбиране и всичко, което трябва да запомните, е да го използвате по правилния начин, за да избегнете неприятни последици за кожата. Как да предотвратим това?

Най-добре е да наблюдавате кожата си по време на първите употреби и съответно с това да съобразите честотата на нанасяне. Продуктите с ретинол могат да се използват ежедневно, но ако сте начинаещи, правете 3-дневни паузи, за да позволите на кожата да свикне с новата съставка. След това, постепенно увеличавайте дозата – този процес се нарича ретинизация и дава възможност на кожата да се аклиматизира.

Знайте, че лющещата се кожа е нормален симптом в началото на лечението с ретинол. Благодарение на това се отърваваме от стария, мазолест епидермис, и даваме път на ‚нова‘ кожа. Ето защо, когато използвате серум с ретинол, е важно да използвате слънцезащитен крем, поне SPF 30, в най-идеалният случай даже SPF 50, за да предпазите кожата от слънчевата светлина.

Концентрацията на ретинол определя неговата интензивност и сила, така че нека започнем с малки дози и постепенно да преминем към продукти с по-високо съдържание на ретинол.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Термозащитен спрей
Арганово масло
Масло от жожоба
Серум за лице с витамин С
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност