Начин да запазим младостта си. Как се прави масаж на лицето?

Начин да запазим младостта си. Как се прави масаж на лицето?

Правейки го редовно, масажът на лицето предлага алтернатива на ботокса - стяга отпуснатата кожа, подмладява и улеснява усвояването на подхранващите вещества, доставени, например, със серум за лице. Какви са предимствата на масажа на лицето, как да го изпълняваме правилно и колко често трябва да правим тези „микротренировки“?

Въпреки че е невъзможно да останем млади завинаги, се подлагаме на различни козметични процедури с надеждата да забавим процесите на стареене на кожата - една от които е редовното масажиране на кожата на лицето.

Този вид алтернативна терапия се прилага особено от азиатските жени, които възприемат нефритените ролки като неизменна част от ежедневния си ритуал за подмладяване. Това обаче не означава, че използването на този инструмент е единственият ефективен начин за извършване на масаж на лицето. Пощипването на определени части на лицето и използването на дерма ролер или вендузи са еднакво популярни и надеждни методи, които ви позволяват да получите желаните резултати.

Време е да ви споделим тайните на ефективния масаж на лицето!

Масаж на лицето, под формата на „микротренировки“

Без съмнение естествените процедури за красота набират все по-голяма популярност. Инвазивните процедури в салона за красота постепенно се заменят с такива, които могат да се извършват у дома. Ето защо масажът на лицето е много ефективна алтернатива на ботокса. Не само ви помага да се отпуснете, но и оставя кожата видимо подмладена. Как точно се случва това?

Добре направеният масаж на лицето не е нищо друго освен 'тренировка' на мускулите, отговорни за еластичността на кожата ви. Той дава желаните резултати само когато се изпълнява редовно - ако забравите за тренировките (масажите на лицето си), кожата ви ще загуби стегнатостта си. Това са мускулите, които създават своеобразно скеле за кожата, а самото скеле е изградено от 43 - 57 отделни мускула на лицето. Много са, нали? Те не само са отговорни за създаването на изражението на лицето, но и за оформянето на лицето; също така тези мускули помагат на кожата да остане опъната. Силните мускули също ще изгладат всички бръчки.

Важно е да се знае, че след 25-годишна възраст производството на колаген и еластин се забавя - тези два вида протеини са отговорни за поддържането на еластичността на кожата. Масажът на лицето се оказва и добра тренировка за клетките на кожата (които произвеждат двата протеина), тъй като подобрява микроциркулацията в кожата, улеснява усвояването на подхранващи вещества и стимулира процесите на самообновяване на кожата.

Каква полза има масажът на лицето?

Какво можете да постигнете с масаж на лицето? Това лечение най-вече ви помага да се отпуснете и да си отдъхнете след, например, тежък ден. Безспорно, релаксиращият ефект на масажа на лицето е най-голямото му предимство. Това лечение има и друга полза - то увеличава скоростта на абсорбиране на кожата, което означава, че дермата получава повече хранителни вещества от козметиката (крем или серум с витамин С и ретинол). Това са основните причини, поради които си струва да се направи масаж на лицето.

Индикациите за масаж на лице са прости - тази тренировка трябва да се изпълнява от всеки, който има време и желание за това. И е хубаво да се намери време за масаж на лицето, защото когато се прави редовно (без значение от метода), той:

  • подпомага снабдяването на кожата с кислород и я подхранва.
  • насърчава дренажа на лимфната течност и повишава циркулацията на кожата.
  • прави кожата по-стегната и еластична, вследствие омекотява бръчките.
  • предотвратява отпуснатата кожа и забавя процесите на стареене.
  • участва в извеждането на токсините.
  • ускорява ексфолирането на мъртвите кожни клетки и изглажда кожата.
  • енергизира, подчертава и озарява кожата.

Правилният начин да си направите масаж на лицето, стъпка по стъпка

Има различни начини за извършване на масаж на лицето, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Затова е добре да съобразим техниката на масажиране с количеството свободно време, с което разполагаме, и, разбира се, с нуждите, които искаме да задоволим. Ако сте начинаещ, който се чуди как да масажира правилно лицето, шията и деколтето, запознайте се с няколко лесни правила.

Колко често трябва да масажираме лицето?

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да масажирате лицето си всеки ден. Най-добре е да се прави два пъти на ден: сутрин и вечер. Времето, отделено за тази разкрасяваща процедура е 5 минути, за всяка сесия поотделно. Ако се чудите какво ли да правите през това време, ние ще ви кажем. Лесно можете да съчетаете „работата с удоволствието“: вземете серум за лице, пуснете любимото си телевизионно шоу и започнете да масажирате лицето си, докато гледате.

С какви продукти да масажираме лицето? 

Препоръчва се да се използват козметични продукти по време на  масажът на лицето. Това е много полезно, защото масажът засилва ефекта от продуктите – улеснява проникването на подхранващите вещества и ги транспортира до най-дълбоките слоеве на кожата. Освен това, когато се нанасят върху лицето, такива продукти улесняват масажирането, защото не само помагат на пръстите ви да се плъзгат лесно по кожата, но и предотвратяват кожни раздразнения.

Най-подходящите козметични продукти, използвани при масаж на лице:

  • естествени масла за лице - не етерични масла, а само студено пресовани, нерафинирани и 100% органични масла, като аргановото масло, бадемовото масло, маслото от жожоба.
  • серум за лице - най-добре, ако съдържа витамин С, ретинол, витамина на младостта (Е) и овлажняващата хиалуронова киселина.
  • крем за лице - да не е много тежък, но с лека консистенция, на базата на органични масла, богати на естествени вещества.
  • скраб за лице - може да бъде къпешки, или пък домашно направен скраб (например смес от натурално масло и захар).

Как да масажираме лицето, шията и деколтето?

Както всяка добра тренировка, така и микротренировката (т.е. масаж на лицето) трябва да започнем със загряване. В началото са достатъчни само няколко нежни масажиращи движения: започнете да движите пръстите си от шията нагоре, от линията на челюстта към бузите и след това от едното слепоочие през челото, за да стигнете до другото слепоочие. Това е достатъчно, за да стимулира кръвообращението в кожата на лицето.

Друга стъпка е правилният масаж на лицето, който се фокусира върху натискането на правилните части точки по лицето. Започнете с часта директно над веждите и по-нататък към слепоочията, които трябва да масажирате с кръгови движения. След това преминете към областта на кожата около очите, където движенията ви трябва да са нежни и да приличат на наистина деликатно потупване на кожата (с върховете на пръстите). След това преминете към брадичката, бузата, челото и т.н.

Последният етап е релаксиращата фаза, която води до отпускане, успокояване и завършване на целия процес на масажиране. Тази стъпка зависи от нежното галене и потупване на кожата на цялото лице и шия. Започнете от долната част на шията и постепенно преминете нагоре, докато стигнете до челото.

С какво да масажираме лицето?

Очевидно най-лесният е масажът, направен с голи ръце - не изисква използването на допълнителни аксесоари, така че може да се прави почти когато пожелаете. Важното е, че когато използвате собствените си ръце, ви е по-лесно да контролирате силата на натиск върху кожата и начина, по който масажирате различните части от лицето.

Въпреки това, ако искате да масажирате лицето си с помощта на специални масажиращи аксесоари, ето списък с най-често срещаните.

1. НЕФРИТЕН РОЛЕР

Безспорно нефритеният ролер е истински хит през последните месеци. Но дали масажът на лицето, направен с нефритен ролер, е толкова ефективен, колкото се твърди? Много зависи от редовността - колкото по-често използвате нефритен валяк за масаж на лицето, толкова по-добре.

Такъв инструмент може да бъде направен от жадеит, нефрит или кварц, които са така наречените нефритови камъни, които в Азия са признати за камъните на младостта. Благоприятното им действие зависи от прохладната температура на уреда (препоръчително е камъните да се поставят в хладилник преди процедурата) – по този начин порите на кожата се свиват, засилва се циркулацията и се оттича лимфната течност. Освен това нефритовите камъни имат анти-ейджинг ефект, намаляват видимостта на тъмните кръгове и торбичките под очите. На всичкото отгоре нефритеният ролер е много удобен за използване, а когато се плъзга по кожата, доставя наистина приятно успокояващо усещане.

Не само, че нефритеният валяк е евтин, но е и много лесен за ползване. По принцип това е масажиращ уред, който освен че изглежда приятно, релаксира, освежава и подмладява лицето.

2. ВЕНДУЗИ

Друг начин за извършване на подмладяващ масаж на лицето е позването на вендузи. Този метод има своето алтернативно име - вендузи за лице. Може да звучи странно, но... работи! Какви са предимствата на вендузите за лице и как да ги използваме правилно?

Този азиатски масаж на лице се възползва от положителните качества на вакуума. За процедурата са ви необходими силиконови или стъклени вендузи, наподобяващи епруветки с различни размери и дебелина. Очевидно е, че ако искате да извършвате масаж на лицето с вендузи (т.е. вендузи за лице), трябва да изберете най-малките. Такава неблагоприятна вендуза насърчава локалното вакуумно засмукване на кожата. Плъзгането на вендузата по лицето стимулира кръвния и лимфния поток, намалява възпаленията, изглажда кожата и намалява напрежението в мускулите. Друго предимство на вендузите за лице е фактът, че тази алтернативна терапия отпушва порите на кожата.

3. ГУА ША

Някои хора казват, че Гуа Шата е алтернатива на нефритените ролери. Това, което свързва тези два уреда е, че и двата са направени от камък нефрит (в повечето случаи е жадеит). И двата масажиращи уреда постигат подобни благоприятните резултати, но се смята, че Gua Sha има по-силен ефект.

Какви са разликите между Gua Sha и нефритения ролер? По принцип използването на нефритен ролер зависи от търкалянето на уреда по лицето, докато плоският Гуа Ша камъкизисква повече натиск върху лицето ви; по същество прилича на леко почесване. Дори името на поският камък подсказва това: „Гуа“ означава изстъргвам, а „Ша“ означава червен обрив, или болест. Въпреки че е лесен за изпълнение, масажът на лицето с Гуа Ша изисква търпение. Интересното е, че този вид масаж е бил познат още в древността и е обичан от китайките.

Какви са ползите за лицето от масажите с Гуа Ша? Това лечение най-вече отпуска мускулите и намалява възпаленията поради вътрешната топлина, която се генерира при триенето. Не на последно място, Гуа Шата обикновено се използва за облекчаване на болка.

4. РОЛЕР И ДЕРМА РОЛЕР

Масажирането на лицето може да се извършва и в домашни условия с помощта на ролери и дермаролери. Каква е разликата между двата уреда? Само дерма ролерите са покрити с малки игли, които осигуряват сравними ефекти с лечението с микродермабразио - дерма ролерът стимулира кръвообращението в кожата и насърчава процесите на самообновяване на кожата, благодарение на стотици микроубождания, които прави. Ролерите от своя страна са по-малко инвазивни, но пък ефектът им е по-слаб, освен ако не използвате ролката, изработена от охлаждащ нефрит (вижте точка 1).

5. УРЕДИ ЗА МАСАЖ НА ЛИЦЕ

Цяла отделна категория включва всички останали масажиращи уреди за лице. Има много от тях и всеки създава различни ефекти. И все пак всички се фокусират върху едно нещо, което е да стимулира кръвния и лимфния поток. Също така, те насърчават процесите на самообновяване на клетките и повдигат кожата, при условие че се използват редовно. Можете да избирате между три вида уреди за масаж на лице:

  • масажни топки за лице - удобени са и самите топки (в повечето случаи са направени от хладен метал) улесняват плъзгането на уреда по лицето.
  • вибриращ масажор за лице - главата му е с Т-образна форма (някои са обогатени с 24K злато) и има вибрираща функция, за да се справи с две задачи: подобряване на кръвообращението в кожата и стимулиране на процесите на обновяване на кожата.
  • ултразвуков масажор за лице - на прост български, това е уред, който прави микромасаж на кожата благодарение на ултразвуци (1 MHz вълни). Този уред съчетава ефектите от две процедури: кавитация на лицето, която засяга повърхностните слоеве на кожата, и сонофореза, която засяга дълбоките слоеве на кожата.

6. ПОЧИСТВАЩ ЗВУКОВ УРЕД ЗА ЛИЦЕ

Въпреки че основният принцип на звуковата четка е да почисти лицето без използване на продукти, тя може да се използва и като масажор за лице. Всъщност този уред изпълнява тази задача доста добре и от по-старата му версия, която е електрическата четка за почистване. Систематичното почистване на лицето с такива четки е начин да се сдобиете с гладка кожа, която впоследствие ще започне да абсорбира повече подхранващи вещества и да стимулира процесите на самообновяване на клетките. От друга страна, такива уреди са доста скъпи и по-трудни за използване в сравнение с обикновения ролер за лице.

Интересен факт

Вайръл клипове увеличават популярността на използването на обикновени четки за зъби за масаж на лицето. В тези видеа се препоръчва да си масажирате лицето с помощта на чиста и суха четка за зъби - това трябва да подобри циркулацията на кожата и да помогне за ексфолирането на мъртвите епидермални клетки. Ефективен ли е масажът на лицето с четка за зъби? Може би, обаче използването на специален масажор за лице или... просто с пръсти, изглежда да е далеч по-лесно и безопасно решение.

Масаж на лицето. Наистина ли има полза от това? 

Редовно извършваният масаж на лицето е разкрасителна процедура, която всяка жена трябва да опита. Вместо да мечтаете за красива и младо изглеждаща кожа, по-добре запретнете ръкави и пробвайте. Много възможно е, че ще се насладите на масажа и ще почувствате голямо удоволствие; трябва също така да обмислите това алтернативно лечение като вашата нова стратегия против стареене. Най-голямото предимство на масажа на лицето е фактът, че е напълно естествен и (почти) безплатен.

Въпреки това, преди да се обърнете към нефритовия ролер или дерма ролера, запознайте се с условията, които правят използването на уреди за масаж на лице непрепоръчително. Най-общо казано, да си направите масаж на лицето не е най-добрата идея, ако страдате от:

  • тежко, хронично, флегмонозно акне.
  • увеличени лимфни възли или сливици.
  • отворени рани или херпес.
  • спукани капиляри.
  • възпаление на устната кухина, напр. възпаление на венците.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност