Разкриваме ползите от билковите дестилати. Какъв билков дестилат да изберете за да подобрите състоянието на кожата?

Разкриваме ползите от билковите дестилати. Какъв билков дестилат да изберете за да подобрите състоянието на кожата?

Те успокояват раздразненията, подпомагат регенерацията на кожата и правилното протичане на процесите на самообновяване – така действат билковите дестилати. Дали обаче те са достатъчно мощни, за да заемат мястото на тониците и лосионите за лице? Какво прави билковите дестилати ефективни, когато се използват за целите на грижата за кожата? Днес откриваме тайните на билковите дестилати. Научете най-популярните билкови дестилати и техните ползи.

Не беше толкова отдавна, когато малцина чуха за тях, но днес за много хора билковите дестилати (напр. овлажняващите) представляват неразделна част от ежедневната рутинна грижа за кожата. Въпреки че билковите дестилати завладяха козметичната индустрия, все още има хора, които не знаят какво всъщност представлява билковата вода и как да използват правилно тези продукти. Крайно време е да промените това и да откриете всички предимства на билковите дестилати.

Какво е билков дестилат?

Какво представляват билковите дестилати? Това е същото като: флорална вода, билкова вода, хидролати/хидрозоли, етерични води - има безброй наименования на тази изцяло натурална козметика.

Методът на производство на билковиte дестилати определя естествеността на продукта. Най-лесният начин да обясним какво е билков дестилат, е като обясним неговия произход. Билковият дестилат е страничен продукт от производството на етеричните масла - процесът на извличане на билки чрез парна дестилация. Някога смятани за безполезни, днес изключителните им способности за подобряване на кожата и косата са високо оценени из целия свят.

Интересен факт!

Думата "хидролат" произхожда от френския език; хидро означава вода, а лат означава мляко.

Билков дестилат за грижа за кожата

Натуралните билкови дестилати, които се използват за целите на грижата за кожата, всъщност не се различават много от дестилатите, използвани за подобряване на състоянието на косата, които всъщност са по-известни като хидрозоли за коса.

Те са на водна основа и имат наистина фин аромат. Очевидно растението, от което се извлича определен билков дестилат, определя миризмата му. Въпреки че са безцветни, има някои хидрозоли, които могат да бъдат разграничени по техния характерен нюанс и това се отнася например за водата с розмарин, водата от градински чай или водата с канела.

Все пак трябва да се разбере, че един добър билков дестилат - този, с който искате да третирате кожата - трябва да е без добавки: тоест, без оцветители, синтетични аромати и консерванти. Колкото по-проста е формулата, толкова по-добър е дестилата за кожата на лицето ни.

Билковия дестилат спрямо маслото за лице

Билков дестилат или масло за лице? Вместо да се чудите кой от двата натуралени продукта подхожда повече на вашата кожа и кой би осигурил по-добри резултати в ежедневната рутинна грижа за кожата, трябва да използвате и двата!

Хидрозолите са по-леки и се попиват от кожата по-бързо, доставайли хидратация до най-дълбоките слоеве на кожата. От друга страна, техните ефекти са по-малко очевидни. Натуралните масла от своя страна са наситени с незаменими мастни киселини и са в състояние да предотвратят загубата на вода в кожата. Ефектите за определено по-драстични. Най-добре е да се ползват в комбинация!

Маслата, които можете да комбинирате с билкови дестилати, трябва да са изцяло натурални, студено пресовани и нерафинирани. Аргановото масло, бадемовото масло и маслото от жожоба са най-добрият избор, но, разбира се, те не са единствените масла, към които можете да посегнете.

Как да използвате правилно комбинацията от билков дестилат и масло за красота?

Въпреки че комбинирането на двете вещества може да изглежда доста обезпокоително за някои хора, прилагането на билкови дестилати и масла върху кожата е много ефективно. Има няколко възможни начина:

  1. Хидрозол преди олио - първо почистете лицето, нанесете билковия дестилат и след това предотвратете дехидратацията на кожата чрез нанасяне на козметично олио върху лицето.
  2. Хидрозол с масло - смесете масло и билков дестилат в дланта си и втрийте сместа в кожата, като правите на лицето си лек масаж.
  3. Домашно направен двуфазен лосион - смесете маслото с билковия дестилат (2:1) и сместа се налива в бутилка; разклатете преди всяка употреба, изсипете върху памучен тампон, за да го нанесете лицето си с него.
  4. Домашно направена маска за лице - използвайте избрано масло и билков дестилат като основа, за да си направите маска за лице (или скраб, при условие че добавите малко абразивни частици) с мед, алое, кисело мляко, мус от авокадо и др.

Какви са ползите от нанасянето на билков дестилат върху лицето?

Без съмнение билковите дестилати са продукти за красота, които са ни дадено от природата. Напоследък сме започнали да ценим все по-често подобни подаръци, защото осъзнаваме по-добре предимствата на естествената грижа за кожата.

Определено най-голямото предимство на билковите дестилати е тяхното неутрално рН, поради което тези продукти са толкова подходящи за нашата кожа, възстановявайки баланса в нея. Нито дразнят, нито предизвикват алергични реакции. Вместо това, те просто носят облекчение. Все пак това не са единствените предимства от използването на билкови дестилати за грижа за кожата. Какви ли са останалите свойства на хидрозолите?

Натурални билкови дестилати за лице:

  • успокояват кожата
  • противодействат на възпаленията
  • намаляват зачервяванията и петната
  • тонизират и възстановяват естественото pH на кожата
  • имат противозамърсяващ и антиоксидантен ефект
  • почистват кожата и се борят с бактериите
  • оставят кожата свежа и подобрява нивата на влага

Очевидно по-голямата част от гореспоменатите свойства са тясно свързани с ползите, предлагани от дадено растение/билка, от която се получава определен хидрозол. Следователно можете да очаквате много ефекти при ползване на различните флорални води и билкови води.

Често срещани хидрозоли и техните свойства

По-долу ще намерите 10 най-популярни билкови дестилата, както и тяхното въздействие върху кожата.

  1. Розова вода - нежно овлажнява кожата, изглажда я и подобрява нейната еластичност. Освен това розовата вода подпомага зарастването на рани, укрепва кръвоносните съдове, намалява зачервяванията и възпаленията (най-качествената розова вода се получава от дамаската роза).
  2. Вода от лавдан - притежава почистващи свойства, оставя кожата свежа, стяга порите, изсветлява белезите след акне, нормализира кожата, както и подобрява еластичността й и я подмладява.
  3. Лавандулова вода - действа антисептично, успокоява раздразненията, намалява отоците (напр. подпухналостта на очите), подхранва кожата и й придава здрав тон. Също така, лавандуловата вода е антиоксидант и има качеството да улесни естествените процеси на самообновяване на епидермиса.
  4. Вода от хамамелис - се справя с често срещани кожни проблеми като акне, черни точки и зачервявания. Освен това е антибактериалена, намалява капилярите, подпомага регенерацията на кожата и има антисептично действие.
  5. Вода от зелен чай – съдържа танини, които са съединения с антибактериални свойства и антиоксидантни полифеноли. Но най-важното е, че водата от зелен чай е известна със своите успокояващи свойства, помага при слънчеви изгаряния и намалява спуканите капиляри.
  6. Вода с алое - е високоефективена хидратираща течност, която също така може да подмлади кожата, благодарение на насърчаването на синтеза на колаген и еластин, които са два протеина, отговорни за поддържането на еластичността и стегнатостта на кожата.
  7. Малинова вода – призната със страхотните си способности да подмладява кожата. Изглажда кожата, насища я с вода и я тонизира, за да й помогне да запази младежкия си вид. Освен това малиновата вода улеснява регенерацията на кожата и премахва възпаленията. Малиновата вода предлага пълна защита за лицето.
  8. Вода с розмарин - предлага следните ползи за кожата: антиоксиданти, против стареене (като цяло подмладява), е антибактериална, антисептична, противовъзпалителна. Освен това водата от розмарин стимулира кръвообращението в кожата, подхранва кожата и подобрява тонуса на кожата.
  9. Вода от лайка – не само, че ухае на лятна поляна, но и се справя с раздразненията, релаксира и успокоява, оставя кожата мека, овлажнена и чиста.
  10. Вода от опунция - е невероятно богата на витамин С, витамин Е и провитамин А, поради което подпомага регенерацията на кожата, подмладява, инхибира окисляването, подхранва в дълбочина и противодейства на преждевременното стареене на кожата. Не на последно място, водата от опунция също може да изсветли цвета на кожата.

Какъв билков дестилат да изберем?

Кой билков дестилат е най-добрият за подобряване на кожата? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Просто трябва да изберете хидрозол, който отговаря на нуждите на вашата кожа. По-долу ще намерите съвети, които ще ви помогнат да изберете идеалния билков дестилат за вашето лице.

Най-добрият билков дестилат за суха кожа

Той трябва да е нежен, което означава, че не трябва да проявява свойствата на стягащо, но да доставя влага. Най-добрите билкови дестилати за суха кожа са: розова вода, вода от лимон, вода от жасмин, вода от нероли и вода от лотосов цвят.

Най-добрият билков дестилат за чувствителна кожа

Предполага се, че билковите дестилати успокояват раздразненията и осигурява добра защита на кожата. Най-добрите такива за чувствителна кожа са: отново розова вода, вода от малини и алое, вода от жасмин, както и вода от лавандула и лайка.

Най-добрият билков дестилат за мазна/склонна към акне кожа

Такъв продукт за грижа за кожата трябва да помага на мастните жлези да функционират правилно (да се справят с хиперактивността), да почиства, да бъде антибактериален и да балансира pH-то на кожата. Най-добрите билкови дестилати за мазна и склонна към акне кожа са: вода от хамамелис, вода от цистус, вода от розмарин, вода от ягоди и вода от метличина.

Най-добрият билков дестилат за куперозна кожа

Вместо да засилва притока на кръв, той трябва да успокоява раздразненията, да носи облекчение на кожата и да прави капилярите по-здрави. Най-добрите билкови дестилати за куперозна кожа са: розова вода, вода от зелен чай, вода от опунция, вода от лайм и вода от Helichrysum italicum.

Най-добрият билков дестилат за зряла кожа

Очевидно трябва да има анти-ейджинг ефект, да овлажнява, регенерира, подобрява еластичността на кожата и защитава. Най-добрите билкови дестилати за зряла кожа са: вода от дамаска роза, вода от портокалови цветя, вода от хамамелис и вода от опунция.

Как да нанесем билковите дестилати върху лицето?

Най-лесният начин да използваме билков дестилат за целите на грижата за кожата е да го третираме като алтернатива на тоник за лице (особено когато тоникът, който използвате, е тежък, съдържа алкохол и дехидратира кожата!)

Как да го нанесем? Най-простият начин за използване на билкови дестилати върху лицето е да ги нанесем с ръце, потупвайли леко кожата докато попие, след почистване на лицето, извършено вечер. Достатачно е наистина малко количество хидрозол за да овлажните кожата и да успокоите раздразненията. Ако забележите, че билковият дестилат не е попит напълно от кожата след кратко време - тоест кожата не е абсорбирала целото нанесено количество - можете да премахнете излишъка с памучен тампон. Последната стъпка от естествената рутинна грижа за кожата зависи от обикновеното нанасяне на крем за лице.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност