Наука за Косата част 8 - ХИДРОЗОЛИ за коса

Наука за Косата част 8 - ХИДРОЗОЛИ за коса

Хидрозолите завладяват света на козметиката. Те са често срещани в грижата за кожата, но малко хора знаят за прекрасните им ползи за косата и скалпа. Какво представляват те, как се произвеждат и защо си струва да ги добавите към ежедневната грижа за косата? Статията съдържа най-важната информация за хидрозолите, описва най-популярните от тях и ви помага да купите най-добрия хидрозол за вашата коса.

Какво представляват хидрозолите за коса?

Сигурна съм, че всеки познава етеричните масла, които са широко разпространени в ароматерапията. Те се произвеждат чрез парна дестилация на избрани билки и цветя. Освен маслата се получава и така наречената дестилирана вода - това е хидрозол на дадено растение. И така, хидрозолите са вторични продукти от производството на етерични масла. Те са по-деликатни, воднисти, безцветни и без аромат, но - това е изключително важно - крият всички ценни свойства на растението и не губят минерали и витамини. Хидрозолите са революционни средства за козметична грижа. Защо? Етеричните масла не могат да се прилагат върху косата или скалпа, докато хидрозолът е невероятна форма на грижа.

Какви са ползите от хидрозола за косата?

Хидрозолите са нежни, но изключително ефективни продукти за грижа за косата. Молекулите на хидрозолите се разпръскват върху косата и не остават само на повърхността ѝ, а проникват във вътрешността ѝ, като пренасят хранителни вещества. Чудесното е, че са изцяло натурални и не предизвикват дразнене. Те са отлично допълнение към маслата за коса, шампоаните и балсамите. Ако изберете правилния хидрозол, той може да спре омазняването, да овлажни, да увеличи блясъка, да осигури правилната секреция на себум на скалпа, да защити косата и скалпа, да стимулира притока на кръв и така да укрепи луковиците. Нещо повече, хидрозолите имат антисептични свойства, като същевременно доставят много витамини и минерали. Много хидрозоли включват фитонциди - антибиотични съставки, които се борят с бактериите, помагат за лечението на инфекции и възпаления и поддържат скалпа чист.

Как да използваме хидрозолите в грижата за косата?

Хидрозолът е толкова лек и деликатен, че можете да го прилагате дори няколко пъти дневно. Той ще овлажни косата, ще я предпази от вредните външни фактори и ще достави облекчение например в горещите дни. Използването на хидрозоли е съвсем лесно; те се абсорбират бързо и никога няма да утежнят косата ви, защото водата е основният им компонент. Освен това не е необходимо да се ограничавате само с един хидрозол; можете да използвате различни на смени. Нанасянето е наистина удобно: напръсквате избрания хидрозол върху косата и (най-вече) скалпа. Това обаче не е единствената техника за прилагане. Можете да подсилите ефекта.

Начини за използване на хидрозоли в грижата за косата

1. Хидрозол за коса под формата на вода за измиване

В тази форма трябва да смесите хидрозол с ябълков или малинов оцет (три порции хидрозол за една порция оцет). Подобно измиване придава невероятен блясък, прави косата лесна за оформяне, отстранява цъфтежа и прави кичурите много меки и копринено гладки.

2. Хидрозол за коса под формата на лосион за скалп

Втриването на различни смеси в скалпа е известно от векове. Ако втриете избран хидрозол в кожата на главата, вие правите масаж на скалпа си. По този начин стимулирате притока на кръв и улеснявате проникването на елементите на хидрозола в луковиците на косата.

3. Хидрозол за коса като основа за маслена терапия

Омасляването на влажна коса може да се подсили с помощта на хидрозоли. Вместо да мокрите косата с вода, напръскайте кичурите с хидрозол. След такава маслена процедура косата ви ще бъде по-добре хидратирана и допълнително подхранена. Нещо повече, усвояването както от скалпа, така и от луковиците ще бъде повишено.

4. Хидрозол за коса като съставка на маска

Тези, които използват естествени козметични глини за коса, ще оценят силата на хидрозолите. Те са създадени за смесване на прахообразната глина. Хидрозолите надграждат ползите от глината и обогатяват маската с редица хранителни вещества. Можете да добавите няколко капки от любимото си масло за коса, за да създадете свой собствен еликсир за коса.

Кой хидрозол за коса да изберете?

Всеки хидрозол има различни свойства. Трябва да изберете този, който е най-подходящ за задоволяване на нуждите на вашата коса. Ето най-популярните и най-добре действащи хидрозоли за коса:

Хидрозол от Роза за косата

Идеален за коса, която е загубила своята еластичност, жизненост и влага. Хидрозолът от роза има антиейдж свойства, премахва замърсяванията, освежава скалпа и косата, възстановява мекотата и гладкостта, укрепва кръвоносните съдове и увеличава блясъка на матовите кичури. Забавен факт е, че хидрозолът от рози е широко разпространен в кулинарията - розовата вода се добавя към десерти и напитки. Хидрозолът от рози е най-популярната дестилирана вода, използвана в грижата за косата и кожата на лицето.

Хидрозол от Хамамелис за косата

Хидрозолът от хамамелис е брилянтен антиоксидант, предотвратява възпаленията и бактериите. Може да се използва през лятото, тъй като успокоява всички видове раздразнения и слънчеви изгаряния, като носи незабавно усещане за облекчение в скалпа. Хидрозолът от хамамелис има овлажняващи свойства. Той е богат на антиоксиданти, флавоноиди и танин, така че помага на косата да се запази млада по-дълго и предпазва скалпа от свободните радикали. Този хидрозол осигурява защита на цялото влакно на косъма - не позволява на токсините да проникнат под кутикулите на косъма.

Хидрозол от Лавандула за косата

Хидрозолът от лавандула действа като успокояващ компрес за косата и скалпа. Той успокоява раздразнения скалп, успокоява слънчевите изгаряния, контролира отделянето на себум и възстановява епидермиса. Хората, които имат мазна коса, ще оценят ползите от лавандуловия хидрозол. Това е една от най-меките дестилирани води за коса. Деликатният аромат прави лавандуловия хидрозол идеален избор за през нощта, защото ви позволява да се отпуснете и да съчетаете грижата за косата с ароматерапия.

Хидрозол от Розмарин за косата

Хидрозолът от розмарин е една от най-популярните дестилирани води, предназначени за грижа за косата и скалпа. Тя значително укрепва луковиците, стимулира растежа на косата и възпрепятства изтъняването. Най-ефективна е, когато я смесите с натурални масла, надграждайки ползите. Хидрозолът от розмарин стимулира по-бързия растеж на косата и помага в борбата с пърхота. Той е идеален за проблемния скалп, като намалява производството на себум и поддържа правилното ниво на неговата секреция. Хидрозолът от розмарин укрепва луковиците, както и фибрите на косъма по цялата му дължина, като повишава блясъка и предпазва от токсините. Той има противовъзпалителни, пречистващи и антисептични свойства, така че осигурява нежна детоксикация на скалпа.

Хидрозол от Хвойна за косата

Хидрозолът от хвойна удивително подсилва действието на маслата, особено на тези за коса с ниска порьозност, тъй като нежно повдига корените на косата. Хидрозолът контролира отделянето на себум и не позволява на жлезите да произвеждат прекалено много от него. Хидрозолът от хвойна е източник на фитонциди, които предотвратяват появата на бактерии и почистват скалпа. Този хидрозол съдържа витамини А, С, Е, които забавят стареенето на луковиците и осигуряват приятен, интензивен цвят на косата. Той почиства добре, като например след предоставяне на твърде много кератин на косата.

Хидрозол от Скална роза за косата

Хидрозолът от скална роза е идеален за всички типове коса. Той почиства и тонизира скалпа и най-вече подобрява микроциркулацията, като укрепва луковиците и стимулира растежа на косата. Хидрозолът от скална роза подсилва цвета на боядисаната коса, грижи се за прекалено изсушената кожа и забавя стареенето. Подходящ е за "коса на всякаква възраст", придава сила и възвръща жизнеността на безжизнената коса.

Хидрозол от Върбинка за косата

Хидрозолът от върбинка е невероятен за склонна към пърхот, мазна и изтощена коса. Той намалява секрецията на себум и възпрепятства дори най-интензивното му производство. Действа като антисептик, отпушва порите на кожата, неутрализира действието на свободните радикали. Хидрозолът от върбинка има красив аромат, който се задържа дълго върху косата. Той успокоява раздразнената кожа, придава на косата мекота и еластичност.

Хидрозол от Лайка за косата

Невероятно деликатен хидрозол, който е подходящ дори за чувствителен, атопичен или раздразнен скалп. Хидрозолът от лайка успокоява раздразненията и облекчава кожата след дълго излагане на слънце. Той предотвратява изсушаването на косата, предпазва от горещия въздушен поток на сешоара. Хидрозолът от лайка е чудесен и за грижа за русата коса, като възвръща блясъка и мекотата ѝ.

Хидрозол от Нероли за косата

Хидрозолът от нероли се отразява чудесно на всички типове коса. Той хидратира, освежава и тонизира скалпа; има свеж и леко сладък аромат. Хидрозолът от нероли предотвратява увреждането на коензима и еластина. Той забавя стареенето и се грижи за хидролипидната бариера на кожата, като нормализира нивото на себума и регулира функцията на мастните жлези.

Хидрозол от Безсмъртниче/хелихризум за косата

Хидрозолът от безсмъртниче - въпреки овлажняващите и омекотяващи свойства - не е много популярен продукт заради силния аромат. Повечето жени го използват само за през нощта, защото ароматът отслабва до сутринта. Хидрозолът от хелихризум има противовъзпалителни свойства и е идеално средство за лечение на кожни заболявания като екзема, псориазис, акне, пърхот. Той успокоява и алергичните лезии.

Струва ли си да използвате хидрозоли в грижата за косата?

Те със сигурност са чудесен допълващ продукт за коса и скалп. Те пречистват, освежават, тонизират, предотвратяват стареенето на косата и кожните заболявания. Някои от тях стимулират растежа на косата и предпазват от изтъняване. Хидрозолите действат по нежен начин, затова трябва да изчакате ефекта по-дълго. За щастие, можете да засилите действието им с натурални масла за коса.

Удивително е, че хидрозолите са универсални: заместват както мъглата за коса, така и тониците за лице и лосионите за тяло.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност