365 дни от живота на косата. Грижа за косата и сезоните от годината

365 дни от живота на косата. Грижа за косата и сезоните от годината

Здравете на косата не зависи само от храната, която приемаме, продуктите, които купуваме и начина ни на живот. Външният вид и здравето й също се появлияват от сезоните. Условията са най-важния фактор, които се взима под внимание, когато се избира правилната грижа з акоата.

Всеки сезон може да има негативно влияние върху състоянието на косата. Можете ли да избегнете катастрофата? Как да подготвите косата си за смяната на сезоните и да се спасите от студа, сухия въздух от климатиците, лятната горещина и сезонния косопад? Защо не погледнем една година от живота на косата ви и да научим правилата за всеки сезон?

Грижа за косата през лятото

Лятото е чудесен сезон, каращ ни да мислим за топлина, почивка, слънце и енергия. За съжаление косата ни не го харесва толкова. Горещото лято е един от най-малите сезони, подходящи за косата.

Какво вреди на косата ви през лятото?

През лятото най-увреждащия дует, повлияващ на косата е слънцето и водата. Ако планирате да ходите на море, помнете, че слънцето е най-деструктивно при мокра коса след къпане в морето. Водата работи като леща - фокусира вредните лъчи, които вредят на структурата на косъма много бързо. Заедно със солта във водата, липидният слой на косата отслабва, който губи защитата си и става по-податлив на увреждане. Високите температури лишават кичурите от вода и като резултат те стават сухи по-бързо, сравнено с други сезони.

Как да се грижите за косата си през лятото?

Какво можете да направите за да се насладите изцяло на почивката си и да избегнете увреждане на косата?

  • След като се приберете от плажа, прецизно изплакнете косата си, за да премахнете солената вода, изберете лек шампоан, който оставя кичурите хидратирани и освежени.
  • След измиване на косата винаги посягайте към добър балсам; 2 пъти на седмица използвайте възстановителна и хидратираща маска - идеалната е тази, която е богата на натурални растителни екстракти например хайвер, алое, мед.
  • Възползвайте се от ползите от натуралните масла: поне веднъж седмично правете процедура за коса: нанасяйте добра смес от масла по косата и скалпа, оставете за 30 минути или по-дълго, измийте прецично и използвайте натурален балсам.
  • През деня втривайте масло в краищата на косата и го оставете - то ще зашити срещу вредната UV радиация.
  • За финално изплакване използвайте билкови смеси например от хвощ, коприва, лайка.
  • През лятото е най-добре да се откажете от сешоара и пресата - това е допълнителна топлина; оставете кичурите да изсъхнат сами - няма да им отнеме дълго през горещите дни.
  • Защитете прическата си и отвън: шапките и шаловете ще предпазят косата и скалпа ви - така ще избегнете опасното изгаряне на скалпа.

Грижа за косата през есента

Когато дойде есента, косата ви ще почуства облекчение, опитвайки се да се върне към нормалното след горещината и силното слънце. Дали кичурите ви ще се справят?

Какво вреди на косата ви през есента?

Увреждането от слънцето и сухата коса и скалп се опитват да си възвърнат хидролипидния баланс и започват да произвеждат прекалено много себум. Ето защо много жени се оплакват от масни корени и сухи краища. Трябва да помните, че косата започва да опадва - това е заради неблагоприятното време и хормоналните промени. Нивото на естроген спада (най-висок е през лятото и пролетта), като започва да се произвежда повече тестостерон. Хормонната стимулация приключва, така че косата - която преди е била във фаза на растеж - завършва жизнения си цикъл.

Как да се грижите за косата си през есента?

Какъв е най-добрият лек при косопад? Как да балансирате скалпа?

  • Есенният косопад не трябва да ви притеснява - нормално е косата да премине през промени. Просто оставете кризата да премине, помнейки, че можете да загубите около 100 косъма на ден през този дъждовен сезон!
  • Все пак трябва да се убедите, че се храните с правилните неща, за да избегнете косопада. Обогатявайки диетата си с ненаситени мастни киселини ще подсили косата преди трудната зима. Помнете витамините и хапвайте повече протеини (главната съставка на косата).
  • През есента е хубаво да подстрижете косата - така ще се сдобиете с обем и ще се отървете от сухите краища.
  • Хидратацията на косата е задължителна: нямате нужда от толкова силни продукти като през лятото, но се убедете, че е хидратирана нонстоп. В противен случай кичурите ще произведат повече себум като защита.
  • За да балансирате процесите, случващи се по повърхността на скалпа, изберете масла за коса, които включват сквален - съставката в себума. Скваленът баласира секрецията на себум: намалява себума, когато кожата е прекалено мазна или подсилва секрецията, когато скалпът е много сух.
  • Билките и билковите смеси са винаги добре дошли. През есента изберете коприва, която е пълна с витамини и минерали, предотвратявайки омазняването на скалпа. Освен изплакване на косата с билкови дестилати, можете да ги използвате за процедури - нежно масажирайте кожата.
  • Есенният косопад може да намалее, ако третирате косата нежно: без да сушите с кърпа, без да дъпрате по време на сресване, без гореща вода при измиване, защото тя отслабва корените.

Грижа за косата през зимата

Зимата е далеч от нежна и грижовна. Тя е красива, но и груба към косата.

Какво вреди на косата ви през зимата?

Най-вече студа и ниските температури. През зимата косата няма спокоен момент - преминавате от студен въздух на затоплени стаи: сухият въздух вреди, както и студът. За да узложним допълнително нещата, рязката промяна на температурите (преминаването от студ в топли стаи и обратното) е като термален шок за косата: кръвоносните съдове се свиват и фоликулите губят жизнеността си. Носенето на шапка може да наруши кръвообращението на скалпа, но махането й също не е добра идея - така фоликулите ще се увредят и ще загубите много косъмчета. Честа грешка през зимата е използването на прекалено много стилизиращи продукти, опитвайки се да помогнете на кичурите да изглеждат красиво след сваляне на шапката. В последствие мастните жлези се запушват и се увреждат. 

Как да се грижите за косата си през зимата?

Как можете да спасите косата си от студа и климатиците през зимата?

  • Хидратирайте тялото си отвътре - опитайте да пиете около 2 литра вода всеки ден. По този начин ще предотвратите изсъхването на косата и да блокирате загубата на вода.
  • Не забравяйте протеините - кръвоносните съдове се свиват от студа, така че доставят много хранителни вещества. Освен диета, която съдържа плодове и зеленчуци, редовното използване на маски за коса с витамини и балсами. За да ги доставите директно на скалпа, купете масло за коса, което е с витамини, например кокосово масло или от авокадо и нанасяйте веднъж на седмица върху косата и скалпа.
  • Натуралните масла създават естествена бариера върху косъма, която защитава от увреждане от външшни фктори и спира токсините от увреждане на кутикулите. Опитвайте да втриете малко масло в кичурите всеки ден.
  • Докато си търсите зимна шапка, убедете се, че не е прекалено тясна, за да може скалпа ви да съхрани кръвообращението си. По този начин ще се предпазите от пърхот и омазняване.
  • Изберете лек шампоан, който нормализира или хидратира. Детските шампоани са идеални. Те успокояват дразненето на скалпа и нежно пречистват кожата.
  • Косата се наелектризирва през зимата. За да претотвратите това, изберете продукти, които са пълни с течна коприна. Струва си да знаете: синтетичните материали предизвикват наелектризирване повече от вълнените или памучни шапки.
  • Ограничете използването на стилизиращи продукти - те имат комедогенни свойства и запушват мастните жлези. Ако не можете без тях, изберете натурални и леки стилизиращи лосиони и спрейове.
  • Внимавайте да не претоварите косата с тежки маски: те могат допълнително да отнемат от обема на кичурите. Вместо това изберете деликатно подхранващи и хидратиращи продукти.

Грижа за косата през пролетта

През пролетта нямаме толкова косопад, както през есента, но все пак този проблем се среща при много хора. Косата е слаба след зимата и очаква голяма доза витамини и минерали. Ако не успеете да ги предоставите... кичурите се започнат да опадват. Помнете, че животът на косата приключва през пролетта - тогава е нормално да намерите повече косми по четката.

Какво вреди на косата ви през пролетта?

През пролетта косата ви има възможността да си върне баланса, когато стане въпрос за рутинната грижа и секрецията на себум. Скалпът е по-чист, а секрецията - по-малко. От друга страна, порите на лицето, косата и корените може да са запушени от натрупалата се козметика, себум и прах - заради това няма как хранителните вещества да преодолеят препядствията. Пролетта може да е дъждовна и променлива, така че може да се нуждаете от защита - поне от чадър. Сезонният (пролетен) косопад е често срещан. Той е свързан с промените в сезона и климата и може да продължи до 2 месеца.

Как да се грижите за косата си през пролетта?

Как да възстановите косата след зимата и да се грижите за прическата си по време на сезонния (пролетен) косопад?

  • За да проверите състоянието на косата си след зимата, направете тест за порьозност на косата - по този начин ще разберете дали състоянието й е по-зле и дали порьозността е по-висока. Така ще ви бъде по-лесно да изберете правилната грижа.
  • Състоянието на косата ви може също да бъде идентифицирано, като наблюдавате как тя се държи без балсамите, които обикновено използвате. Ако се омазнява бързо, това означава, че скалпът ви има нужда от почистване – използвайте скраб или маска със зелена глина.
  • Сухата и скучна коса ще харесва интензивно омазняване – естествените масла могат да се нанасят върху косата и скалпа на всеки два или три дни.
  • За да възвърнете здравия скалп, изберете естествени шампоани без комедогенни силикони и парабени.
  • Ако косата ви е слаба през пролетта, трябва да се отнасяте с нея по-нежно: изберете гребен с широки зъби (напр. този от дърво е чудесен избор). Не трябва да скубете или дърпате косата си. Докато оформяте кичурите, не сресвайте назад и не правете стегнати прически, за да избегнете отслабване на корените.
  • Докато сушите със сешоар, използвайте хладен въздух – той е щадящ към косата и ви позволява да заключите водата в косъма.
  • Подхранването на косата отвътре е страхотна идея. Пролетните зеленчуци са богати на много витамини, хранителни вещества (A, B1, B2, PP, E) и сяра, която е от съществено значение за косата.

За да може косата ви да е красива през цялата година, трябва да продължите да се грижите за нея. Тайната се крие във внимателната грижа – съобразяване със сезона, вашия тип коса и порьозността й.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност