Боядисване на коса без боя! Как да направим косата по-тъмна по естествен начин?

Боядисване на коса без боя! Как да направим косата по-тъмна по естествен начин?

Жените обичат да променят имиджа си. Потъмняването на косата е най-често срещаният избор по отношение на промяната на външния им вид - доста често е началото на по-променящи живота решения. Как да направите косата по-тъмна с помощта на естествени средства без никакви бои за коса? Какво ще кажете за използването на потъмняващи изплаквания? Открийте най-добрите методи!

Боядисването на косата определено е най-честата процедура за коса, която се извършва в салона. Рядко харесваме естествения си цвят на косата, а и нейната структура често не ни подхожда. Ето защо оформянето на коса, например, кератиновото изправяне на косата и ламинирането са на второ място след боядисването. Възможно ли е да промените външния вид на косата си без посещение във фризьорски салон? Да разбира се!

Ако искате да потъмните косата си, няма нужда да се осмелявате с химически вещества. Ето защо, ако не планирате драстични промени в цвета, можете да използвате естествените начини за потъмняване на косата – без химически съставки и без вреда за здравето на косата.

Какво да използвате за потъмняване на косата?

Вместо да се чудите как да потъмните косата си, първо изберете правилния продукт, който ще използвате. Въпреки че първото нещо, което идва на ум, когато говорим за боядисване на коса, е боя за коса, струва си да се задълбочим в темата, тъй като има много повече възможности. Най-популярното решение е промяна на цвета на косата с чай или кафе. Добър заместител на продуктите с химикали е и естествената боя за коса, тоест къна. Но трябва да я използвате умело, така че нюансът, който получавате, да е естествен, а не прекалено оранжев (освен ако това не е резултатът, който очаквате). Също така се препоръчва използването на билкови разтвори за изплаквания, например от градински чай, коприва, орех или дъбова кора. За тези от вас, които са по-смели, можете също да използвате лук или соев сос, за да потъмните косата си, въпреки че миризмата и на двете съставки може ефективно да ви откаже от това. Въпреки това, всички фенове на естествената грижа за косата ще харесат варианта, предлаган от маслата за потъмняване на косата, сред които най-популярните са две: рициново масло и амла. Както можете да видите, естественото потъмняване на косата е възможно и не е задължително само с един метод.

Не всяка коса може да бъде потъмнена естествено!

Тонирането на косата без подходяща боя е наистина изкушаваща алтернатива. Въпреки това си струва да запомните, че не всеки ще може да го направи. Действието на естествените потъмняващи агенти ще бъде особено видимо на светла коса, въпреки че нюансите на бронза също могат да бъдат променени с няколко тона. Въпреки това естествените начини за потъмняване на косата са подходящ метод само за хора, които не очакват грандиозна промяна. Използвайки лесно достъпни съставки, можем да потъмним косата, но това ще бъде деликатен и много фин резултат.

Забавен факт! Естествената коса, която не е била боядисана преди, е по-податлива на потъмняване. Жените с естествен цвят на косата могат лесно да въведат всякакви промени, без да използват боя.

Освен това е много важно да се определи състоянието на косата преди боядисване. Колкото повече е увредена косата, толкова по-лоши ще бъдат последиците. Билките могат допълнително да изсушат нишките. Аналогично, по-здравата коса ще развие цвета си по-интензивно и резултатът ще бъде по-изразен и равномерен. Всички тези обстоятелства трябва да бъдат взети предвид, преди да решите дали да потъмните косата без боя или не.

Как да потъмните косата по естествен начин?

Запознайте се с ТОП 10 естествени начина да потъмните косата си без боя. Достатъчно е да изберете правилните съставки и умело да ги включите в ежедневната си грижа, за да можете след няколко измивания на косата да се радвате на по-тъмен и красив нюанс. Единственото условие е системното прилагане на избрания метод, тъй като, за съжаление, няма да забележим ефекта след само едно използване.

Вижте как да направите косата си по-тъмна естествено и по лесен начин.

1. Потъмняване на косата с кафе

За да потъмните косата с кафе, разбира се, ще е необходимо голямо количество кафе, за предпочитане прясно смляно. Разтворимото кафе и кафеените напитки няма да работят. Как да потъмните косата си с кафе? Можете да го направите по два начина и всеки от тях има своите предимства.

  • Изплакване с кафе за потъмняване на косата – поставете няколко супени лъжици прясно смляно кафе в съд с 500-700 мл вода; варете няколко минути и след това оставете настрана да изстине; преди да използвате разтвора за кафе, прецедете го (утайката може да попречи на изплакването); първо накиснете косата за няколко минути в купата с разтвора, след това изсипете течността от кафе върху косата, изцедете и изсушете със сешоар както обикновено или я оставете да изсъхне на въздух.
  • Кафена маска за потъмняване на косата – просто залейте голяма порция смляно кафе с вряла вода, като се уверите, че водата достига около 1 см над нивото на кафето; смесете, оставете настрана за 10 минути. След като се охлади, нанесете върху косата; кафената маска трябва да се закрепи с шапка за душ и кърпа. След това изчакайте минимум 15 минути; след този период от време косата трябва да се изплакне обилно (не се мие) и да се изсуши със сешоар или да се остави да изсъхне на въздух.

2. Потъмняване на косата с чай

По същия начин можем да използваме черен чай, който също има оцветяващи свойства. Потъмняването на косата с чай изисква предварително приготвяне на подходящо изплакване. В литър вряща вода се запарват 3-4 супени лъжици черен чай (с цели листа, защото са с най-силен цвят). Можем да добавим и малко прясна коприва (изсушените листа нямат оцветяващи свойства), което допълнително ще заздрави косата и ще подсили цвета й. Копривата няма да даде на косата зеленикав цвят, ако се използва в дует с черен чай. Подгответе разтвора и след това изплакнете косата след измиване и я оставете да изсъхне на въздух или използвайте сешоар.

3. Потъмняване на косата с дъбова кора

С какво друго можете да потъмните косата си? Ако не сте почитател на изплакванията за потъмняване на косата с кафе и чай, опитайте дъбова кора. Това е съставка, която има допълнително свойство, тъй като предотвратява прекомерния косопад и омазняването на косата. Въпреки това, най-често дъбовата кора се използва за потъмняване на косата. Достатъчно е да подготвите изплакване, т.е. да се използват около 50 г дъбови кори (има в билкови магазини) и се варят 15 минути. След прецеждане и охлаждане имаме разтвор, който потъмнява косата и трябва да се използва след всяко измиване на косата, за постепенно подсилване на цвета.

4. Потъмняване на косата с къна

Когато става въпрос за потъмняване на косата без боя, не можете да забравите за къна. Тази близкоизточна съставка се свързва с кератина в косата, поради което дава възможност за полутрайно оцветяване без използване на химически вещества. Най-добре е да използвате естествена къна или прахообразна лавсония, която се смесва с лимонов сок или друга кисела течност. Преди да започнем да боядисваме косата с къна, приготвената смес трябва да престои няколко часа, за да пусне боята. След това време я нанасяме върху косата, държим около час и измиваме. Струва си да запомните, че косата, потъмнена с къна, може да бъде медна в началото, но с течение на времето цветът ще започне да се задълбочава.

Съвет: ако искате къната да потъмни косата до малко по-различен оттенък от червения, трябва да се смеси например с индиго (то ще боядиса косата в топло кафяво) или амла (ще придаде на косата студен кафяв нюанс) .

5. Потъмняване на косата с рициново масло

Освен това омасляването на косата може да бъде чудесно решение, ако търсите начин да потъмните естествено косата си. Има масла, които при редовна употреба не само ще подхранят, подсилят и засилят блясъка, но и ще променят естествения цвят на косата ви. Кои масла могат да потъмнят косата ви? Точно както напитката от лайка може да изсветли, рициновото масло, маслото от амла или ореховото масло могат да потъмнят косата. Понякога се използва и зехтин, но той работи по-добре в дует с боядисващи билки.

6. Потъмняване на косата с градински чай

Как да потъмните косата си с билки? Много е лесно. Най-важната стъпка е да съберете правилния набор от билки, които имат деликатни оцветяващи свойства. Най-подходящи са градински чай, коприва, розмарин и полски хвощ. Просто пригответе силен разтвор, охладете го и изплакнете косата с него след всяко измиване. Билките ще подсилят естествения цвят и ще осигурят ефекта на по-тъмна коса.

Внимание! Тонирането на косата с билки е рисковано, защото може да стане много суха. Ако решим да изпробваме този метод, трябва да помним за интензивното овлажняване и регенериране.

7. Потъмняване на косата със соев сос

За много хора може да звучи изненадващо, че можете да използвате соев сос, за да потъмните косата си. Преди да го нанесете върху косата си, струва си да го смесите в съотношение 1: 1 с оцет, чието киселинно pH ще подпомогне усвояването на боята, съдържаща се в соевия сос. Такава смес трябва да се използва като други разтвори за изплаквания, тоест като пръскате косата след измиване. За съжаление, много интензивната миризма на такава домашно приготвена козметика прави потъмняването на косата със соев сос най-малко популярният метод.

8. Потъмняване на косата с орехи

Орехите също имат много силни оцветяващи свойства. В този случай можете също да приготвите изплакване, което ще потъмни косата ви. Необходими са ви само 2-3 шепи орехи, които трябва да се натрошат на по-малки парчета и да се варят (всичко, включително черупките, кората, пулпата) за 20 минути. След като се охлади и прецеди, тази напитка работи чудесно като разтвор за изплакване, който може да се използва след всяко измиване на косата. Струва си да си купите ръкавици за еднократна употреба, за да не боядисвате дланите на ръцете си в същото време. Косата, изплакната с орехов разтвор, трябва да се остави да изсъхне на въздух за половин час, след което отново да се изплакне с чиста вода, за да се отървете от прашинките и да възстановите мекотата на косата.

9. Потъмняване на косата с лук

Как да потъмните косата си без бои? Ако не сте харесали нито една от осемте предишни идеи, можете да използвате... лук. Неговите люспи (използвани, между другото, за боядисване на черупки от яйца, украсени за Великден) също са чудесни за грижа за косата. Изплакването с лук може да направи косата по-тъмна до няколко тона. Ще ви трябват две шепи люспи от лук и три чаши вода – гответе всички съставки на слаб огън за половин час, оставете за една нощ, отцедете и използвайте за изплакване на косата . За да постигнете най-добри резултати, добра идея е да държите косата си в купа, пълна с разтвора за изплакване, за няколко минути или (по-удобно) изплакнете и увийте косата с шапка за душ и кърпа, без да изцеждате излишната вода. След като изчакате минимум четвърт час, косата трябва да се изплакне отново с чиста вода и да се остави да изсъхне на въздух.

10. Потъмняване на косата с тинтява

Преди да пристъпим към тониране на косата с тинтява, нека си отговорим на въпроса какво точно представлява? Тинтява (позната още като тинтява виолет) е интензивен виолетов разтвор, използван за дезинфекция на рани. Той не само осигурява бактерицидни и антисептични свойства, но също така може естествено да боядисва кичурите. Потъмняването на косата не е трудно и дава незабавни, много видими ефекти. Смесете литър вода с няколко капки тинтява виолет (2-3 капки за блондинки, макс. 10 за брюнетки) и след това изплаквайте косата си на всеки няколко дни. Недостатъкът е, че ако се използва твърде често, може да изсуши косата и да остави лилав оттенък.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност