Каква е най-добрата грижа за косата през зимата? Топ хакове и лечения

Каква е най-добрата грижа за косата през зимата? Топ хакове и лечения

Всички желаем за блестяща, силна и здрава коса, независимо от сезона на годината. През зимата, когато температурата навън стига под нулата, става по-трудно да се подържат прическите. Пронизващия вятър, сухия въздух вътре, носенето на шапки - не е никак полезно за косата. Всички сме запознати със статично заредената коса, омазняването на скалпа, липсатата на обем, дехидратация, увредената коса (и краища), непокорни кичури. Как трябва да изглежда вашата грижа за косата през зимата?

Какво застрашава косата ви, когато е студено?

Зимата (изобщо!) не е подходящ сезон от годината за косата ви. Неправилната грижа за косата рязко отслабва както вътрешната, така и външната структура на косъма, включително космените луковици. Това е така, защото косата е изложена на внезапни и доста драстични промени в температурите: мразовит въздух отвън и сух горещ въздух вътре – тази комбинация никак не е добра за вашата прическа.

Носенето на шапка и шал, или скриването на кичури под яка, не ви дава желания ефект в грижата за косата. Косата се сплесква и губи обем, скалпът ви е лишен от нужния кръвен поток, косата се омазнява, а пък шалът кара краищата на косата се закачат по шалът и се чупат. Следователно, вашата прическа няма как да е жизнена или красива. Как да възстановим блясъка, силата и здравината на косата, за да предпазим косата от увреждане през суровата зима?

Грижа за косата през зимата за перфектна прическа!

1. Как да се грижим за косата през зимата – свежа коса дори и с шапка

Хладните дни означават много по-мазна коса, което е резултат от носенето на затопляща шапка. Косата не остава свежа, докато скалпът е обезпокоен от излишък на себум, тъй като мастните жлези работят по-интензивно. За да запазите косата си обемна, не се колебайте да я миете всеки ден: заложете на мек балансиращ естествен шампоан.

Може да спасите косата от сплескания вид след носене на шапка , като напръскате малко сух шампоан в корените й, напр. преди голяма среща. Продуктът повдига корените, увеличава обема и задържа прекомерното отделяне на себум. Важното е, само че, да не го превърнете в навик. Когато прилагате сух шампоан, препоръчително е да измиете косата още на следващия ден.

2. Как да се грижим за косата през зимата – най-добрите овлажнители

За да предпазите косата от сухия въздух, трябва да й осигурете достатъчно влага. Правилото важи както за дължината на косата, така и за скалпа, който има тенденция да губи хидратация поради топлия сух въздух, излъчван от парната и сешоари. През зимния сезон косата губи вода по-бързо и кутикулите се повдигат. В резултат на това е по-податлива на щети.

Осигуряването на влага е основата при грижата ви за косата – освен балансиращ продукт, посегнете и към овлажняващ шампоан (много шампоани за мазна коса също съдържат съставки, поддържащи косата и скалпа овлажнени).

Мицеларните продукти за коса са иновативни и подходящи за зимата. Много от тях нежно почистват скалпа, без да го изсушават. Овлажняващите маски/балсами за коса и билковите процедури за скалп са отличен избор, защото успокояват раздразнения скалп и задържат влагата.

Ако косата ви се нуждае от влага – отидете на фризьор и я поглезете с пара за коса, което е бърз начин за подхранване. Трябва да направите всичко възможно, за да запазите ефекта възможно най-дълго – третирането с домашно масло за коса ще послужи за най-силното подобрение. Препоръчва се, да се прави поне веднъж седмично.

3. Как да се грижим за косата през зимата – край на мазните кичури – чист скалп

Освен редовната употреба на балансиращ шампоан, третирането с масло за коса ще осигури перфектния баланс на скалпа. Уникалните качества на естествените масла (особено маслото от жожоба) поддържат скалпа чист и свободен от излишния себум.

Когато става въпрос за изключително мазна коса, тя се нуждае от продукти с интензивно действие. Балансиращите шампоани не са достатъчни, за да се отървете от претоварването на себума. Ако се борите с този проблем, си правете ексфолиране на скалпа веднъж седмично (купете си готов скраб или си го направете сами, използвайки основно натурални масла). Скрабът не само премахва излишния себум, но също така ви освобождава от натрупването на продукти, всякакви токсини и замърсявания. Ексфолирането увеличава притока на кръв, доставя кислород на кожните клетки и стимулира луковиците за по-бърз растеж на косата. Също така, скрабът е идеално средство за плоска, сплескана коса – нежен масаж на скалпа ще повдигне корените и ще придаде приятен обем.

4. Как да се грижим за косата през зимата – предпазени краища на косата

Върховете на косата се увреждат най-бързо – това е частта от косата, която е най-дълга. Следователно те се нараняват поради неблагоприятните климатични условия, грешната грижа за косата и неправилното подстригване. Това е частта от косата, която изсъхва, губи цвят и се цепи най-бързо. Краищата на косата често стават изключително хвърчащи и това е главната част от косата, от където започва увреждането на вътрешните структури на косъма.

Най-доброто, което можете да направите, е редовно да подстригвате краищата на косата си и да използвате специален серум, за да ги предпазите от сухия въздух и суровите температури. Освен продукти на основата на силикон, естествените масла също изпълняват тази роля – те не само предпазват косата отвън (оставяйки микроскопичен щит, предпазващ косата от увреждане), но също така укрепват вътрешните структури на косъма и предпазват краищата на косата от нацепване.

5. Как да се грижим за косата през зимата – подсилени луковици и вътрешна структура на косъма

Здравето на космените луковици е много важно– ако структурата й се наруши, косъма може лесно да падне от фоликула. Ситуацията се влошава, защото и растежът на косата е възпрепятстван. Възможно е новият косъм да израсне по-слаб и по-податливи на увреждане. Когато носенето на шапка, скреж и горещ въздух влияят на прическата ви, грижата за косата трябва да се основава най-вече с прилагане на процедури с масло за коса. Естествените масла се втриват както в косата, така и в скалпа, за да стимулират действиата й, да подхранват космените фоликули и да доставят множество ценни витамини, фитостероли, флавоноиди и добри омега-3 мастни киселини. Лечението с масло за коса е най-добрата и ефективна домашна терапия, която ще ви помогне да постигнете красива прическа.

6. Как да се грижим за косата през зимата – статичните коси под контрол

Непокорни кичури – много жени се боряд ежегодишно точно с тази зимната заплаха. Обикновено засяга крехка, тънка коса, но се случва и гъстата тежка коса да загуби битката със сухия въздух, шапките или перилните препарати, които до голяма степен засилват статиката по косата.

Ако кичурите ви стърчат в различни посоки и сресването на косата само ги кара да изглеждат по-зле, опитайте шампоан, обогатен с натурални масла (купете си готов продукт или добавете капка или две натурално масло към шампоан си).

Специално разработеният антистатичен спрей за коса е друг добър избор. Той дава най-добър ефект, когато го напръскате вътре в шапката си и върху шала и внимателно намокрите четката, преди да срешете косата. Говорейки за четки за коса, те също може да причиняват статично зареждане. Ако е така, заменете я с дървен гребен с широки зъбци – ще се предпазите от статичното електричество, както и ще се погрижите за косата си, и ще масажирате скалпа.

7. Как да се грижим за косата през зимата – желания обем на косата

Обемът (по-точно липсата му) е най-големият проблем, с който вероятно ще се сблъскате през зимата. За да запазите косата си обемна, използвайте няколко успешни трика. Безспорно, приоритет е масажът на скалпа – напр. правете си масажи на скалпа докато нанасяте маслото за коса. Не само подхранва луковиците, но и повдига корените на косата и придава плътност и обем на косата.

Сушенето на косата с главата надолу е друг добър начин. Когато кичурите са все още леко влажни, използвайте мек стилизиращ лосион – естествен и без синтетични добавки.

Косата ви също ще изглежда добре, когато използвате домашено направен гел от ленено семе. За да избегнете утежняване на косата през зимата, използвайте лек балсам и шампоан. По този начин ще осигурите, че косата ви получава нужната грижа и продуктите не нарушават баланса на скалпа.

8. Как да се грижим за косата през зимата – защита от външни фактори

Ако косата е пряко изложена на суровите температури, тя става по-слаба и се уврежда по-бързо – логично е. Жалко, че през зимата, дори когато се приберете на топло – косата ви няма възможност да си отпочине, защото сухият и прегрял въздух също й пречи.

Предпазването на косата от увреждане е един от най-важните елементи в грижата за косата през зимния сезон. Оказва се, че натуралните масла и домашното лечение с масла за коса дават най-добри резултати, действайки по много начини: те не само предпазват косата отвън, но и подпомагат на вътрешната структура и подсилват луковиците.

Най-добре е да изберете правилното масло за вашата порьозност и състояние на косата – може да си направите онлайн тест за порьозност на косата и да изберете най-подходящата комбинация от масла. Едно от трите [масла за коса Nanoil] ще бъде разработено точно за зимния сезон, предназначено за различни порьозности, типове и състояние на косата.

Какво не харесва косата ви? Какво да избягвате…

1. Продукти за коса на алкохолна основа

Алкохолите в продуктите улесняват усвояването им. Дълговерижните алкохоли няма да навредят дори в дългосрочен план. Жалко е,  че повечето продукти съдържат поне един силно дехидратиращ късоверижен алкохол, който води до дехидратация на косата и има комедогенен ефект върху скалпа, когато се използва редовно. Неблагоприятния алкохол за косата включва денатуриран алкохол, бензилов алкохол, етанол, изопропилов алкохол (IPA).

2. Продукти с тежки силикони, които утежняват косата ви

Тежките силикони в продуктите действат като „лошите“ алкохоли, оставяйки скалпа дехидратиран и раздразнен. Докато избирате продукти за грижата за косата за зимния сезон, избягвайте силикони като симетикон, триметикон или триметилсилоксисиликати.

3. Маши, преси и топлинно оформяне

Горещи преси, въздушният поток на сешоара плюс променливия сух и мразовит въздух... косата ви може и да не успее да се справи с всичко това. Ако наистина искате да направите всичко възможно, за да поддържате косата жизнена и да избегнете увреждане – използвайте преси само от време на време или просто се откажете напълно от тях. Ще предпазите косата си от необратими промени в нейната структура. Докато си сушите косата със сешоар, най-добре е да използвайте хладен въздух– така косата няма да загуби влага и вода. Освен това ще придобиете страхотно блестяща коса, защото кутикулите ще бъдат запечатани.

4. Подсушаване с кърпа

Разбира се, тази дейност е забранена независимо от сезона на годината. Не забравяйте обаче, че инвазивното сушене с кърпа плюс няколко месеца неблагоприятни условия (вътрешни и външни) увреждат косата два пъти по-бързо. Грубото сушене с кърпа или заспиването с мокра коса може да доведе до накъсване на косата и повреден външен кератин по-късно (който има за цел да предпази косата от увреждане и сухота).

5. Използването на твърде много продукти за коса

Натуралните растителни продукти определено си заслужават. В края на краищата те ви позволяват да оформите прическата си, като я подхранвате и защитавате едновременно. От друга страна, ако прекалявате със синтетичните пяни и лакове за коса, покривате и утежнявате косата си с химикали, които могат да причинят дехидратация. Пяните за коса, спрейовете, и геловете влошават състоянието на скалпа, нарушавайки естествената циркулация.

6. Небрежно сушене със сешоар

Да заспите с мокра или влажна коса (или още по-лошо – да излезете с влажна коса) е най-лесения начин да настинете. Косата също ще пострада много. Мократа коса е по-деликатна и податлива на увреждане; структурата й се разрушава по-бързо. Влакната на косата са изключително трудни за възстановяване.

7. Пластмасови четки и гребени

Те могат да увеличат статичността на косата, и да изскубят кичурите. Ако се отнасяте сериозно към грижата на косата, посегнете към правилната четка или гребен. Дървеният гребен с широки зъбици е един от най-добрите, които можете да изберете – той разресва косата ви, масажира скалпа и подобрява притока на кръв, като по този начин доставя кислород до космените луковици.

8. Грешно пране

Въпреки че твърде много перилни препарати и омекотители придават на шапките и шаловете красив аромат и изключителна мекота, те не са полезни за косата ви. Повечето прахове за пране, омекотители и капсули имат същия електрически заряд като косата. Така че... ако положите твърде много усилия в прането на вашите шалове, шапки или пуловери, косата ви със сигурност ще се превърне в летящи статични коси. За да избегнете това, изберете антистатични омекотители и намалете количеството на перилните препарати, докато перете.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност