10 важни въпроса и отговора за косата, които може да ви изненадат

10 важни въпроса и отговора за косата, които може да ви изненадат

Що се отнася до темата за красотата, ние сме любопитни буквално за всичко, свързано с нея. Понякога се държим като дете, което задава твърде много въпроси: Какво, Как и Защо... и тогава идва наводнението от всевъзможни съвети относно подхранване, подстригване, грижа за косата и всичко останало. Добър подход от наша страна е да разберем колкото се може повече за косата, кожата и ноктите си, за да им осигурим това, от което имат нужда.

Със сигурност и вие сте любопитни и бихте искали да знаете всичко, което е свързано с грижата за косата. Имате ли въпроси, които все още са останали без отговор? Разберете дали вече сте се сблъсквали с проблемите по-долу - обясненията може наистина да ви изненадат. Едни не толкова очевидни отговори на едни доста очевидни въпроси. Да не знаеш за тях е като да не знаеш нищо за грижата за косата. Насладете им се!

10 важни въпроса и отговори, свързани с косата, които може би ще ви изненадат

1. Маниаците на тема коса са склонни да използват бебешки шампоани. Защо и трябва ли възрастните да посягат към детската козметика?

Смята се, че бебешките шампоани имат изключително нежно действие, грижат се внимателно за скалпа и не съдържат дразнещи вещества (синтетика, парабени и SLS). Посягаме към бебешките шампоани, когато инцидентно сме пренатоварили косата или скалпа. Детските шампоани имат деликатно действие, почистват нежно и определено се справят добре с косата, която изисква специални грижи.

Тази деликатна козметика за деца обаче има и своята тъмна страна и, за съжаление, не е лишена от недостатъци. В състава им има вещества, които могат да доведат до заплитане и освен това да не измият косата както трябва. Ето защо, ако искате да изберете нежна грижа за косата, ограничете комедогенните и тежки продукти за оформяне на косата. Също така опитайте да използвате по-силен шампоан с дълбоко почистващи свойства веднъж седмично. Друго добро решение е прилагането на пилинг на скалпа и комбинирането му с масла за коса. В крайна сметка натуралните масла спомагат за това скалпа да е идеално чист и възстановяват баланса му.

2. Възможно ли е да се възстановят цъфтящите краища?

Докато пазарувате, често срещате продукти с надписи като „възстановяване на цъфтящите краища“, но това е просто класически пример за маркетинг. За съжаление, цъфтящите краища не могат да бъдат коригирани с нищо. Няма чудно лепило, което да свърже разделените връхчета. Единственото, което може да се направи в тази ситуация, е да се подстриже косата при фризьор или ежедневно да я предпазваме чрез нанасяне на натурални масла или специални серуми за борба с цъфтящите краища. Благодарение на тях косъма получава добра защита и няма да се накъса прекомерно. Казано на обикновен език, можете да предотвратите цъфтежа на краищата, да го спрете или забавите, но не можете да поправите непоправимото. Тоест, ако краищата на косата ви са склонни към накъсване, само подстригването може да ги спаси.

3. Вярно ли е, че е по-добре да не боядисвате косата си по време на бременност?

Бъдещите майки категорично отказват всякакви химически процедури, които да се извършват върху косите им, включително и боядисването на косата. Това е така, защото повечето хора смятат, че съставките на боите за коса могат да повлияят на нероденото дете. И това е далеч от истината!

Изследванията на пигментите и абсорбирането на оцветители разбиват широко разпространения мит, че всъщност боядисването на коса е опасно или увреждащо. Преди да посетите фризьор, можете да посетите и вашият лекар, за да се информирате относно въпроса с боядисването на косата по време на бременност. Друга идея за всички бъдещи майки е боядисването на косата с естествени бои като къна.

4. Хлорът, използван за дезинфекция на плувни басейни, ще направи ли косата ми... зелена?

Изненадващо е, но всъщност е вярно. Не е нужно да сте Ан Шърли, за да имате зелена коса. Ако сте чест посетител на басейн и ако косата ви е руса (от много светла до средно), тогава вероятно вече сте забелязали, че водата придава различен нюанс на косата ви. Ето причината: преди да хвърлите вината върху хлора, осъзнайте, че не този елемент е отговорен за промяната на цвета на косата ви, а металните оксиди, които разтворът съдържа. Само си помислете за Статуята на свободата, която претърпява постепенно насищане с кислород и година след година става все по-зелена, вместо да остане кафява.

Част от металните оксиди остават между кутикулата - това лесно се забелязва на светлите кичури. За щастие този процес е напълно обратим. Това, което трябва да се направи, е да използвате дълбоко почистващ шампоан, който ще ги отмие.

5. Мога ли да взема назаем балсам за коса от най-добрата си приятелка и да съм сигурна, че ще ми служи по същия начин?

Никога не можете да сте сигурни в това, защото косата е уникална. Всеки от нас има различен „код на косата“, който е единствен по рода си, точно както пръстовият отпечатък. Следователно, дори в случай на един и същ тип коса (например тънка, боядисана, суха и т.н.), един и същ балсам може да предизвика различни ефекти при двама привидно подобни човека.

Най-надеждният критерий, определящ вида и състоянието на косата, е порьозността. Степента, до която кератина в кутикулата, се отваря, показва много за това как дадена козметика би се отразила на косата ви. След като сте наясно с вида на порьозност, става лесно да подхраните косата и да я направите силна и блестяща. Въпреки това, както бе споменато по-горе, няма два еднакви типа коса, следователно дори най-перфектно съвпадащият продукт като натуралното масло може да подейства върху косата ви по-ефективно, отколкото върху по-взискателната коса на вашата приятелка.

6. Може ли слънцето да увреди косата?

Вероятно вече сте забелязали, че след като прекарате време на плажа косата ви променя цвета си. Косата има тенденцията да изсветлява, когато е изложена на слънце. В повечето случаи това са само отделни кичури, които изсветляват, но понякога се случва видимо да се промени и цвета на цялата коса. Този естествен изсветлител е Слънцето и по-точно – UV лъчите, които унищожават пигмента на косъма и лишават външният му слой от протеини и овлажнители.

Този слънчев белеаж уврежда значително косата – води до дехидратация, причинява чупливост и нарушава структурата на косъма. Как да предпазим косата си от този тип увреждане?

Когато планирате да прекарате дълги часове на слънце, си вземете шапка, която ще предпази скалпа и корените на косата ви. Нанесете продукти за коса с UV защита, които например естествените масла предлагат. През лятото третирайте косата си с масла и ги нанасяйте върху кичурите по няколко пъти на ден. Те не само ще предпазят косата ви от слънцето, но и от солената вода. Спрей балсамите са друга добра идея, която да използвате, особено тези, които не трябва да се отстраняват и са лесни за нанасяне. Сред тях със сигурност можете да намерите и двуфазни балсами, съставени от силикон и на маслена основа.

7. Действат ли хапчетата за коса?

Несъмнено косата изисква постоянно подхранване. За да работи правилно, цялото ни тяло се нуждае от непрекъснато снабдяване с есенциални мастни киселини, витамини и минерали. Що се отнася до косата, тя харесва биотин, известен също като витамин B7, както и аминокиселини (аланин, цистеин, лизин, глутаминова киселина, метионин, аргинин). За да се радвате на здрава и силна коса е препоръчително да я подхранвате отвътре и отвън. Следователно витамините за коса имат смисъл, но трябва да бъдат съчетани със специални продукти за коса, които ще подсилят и предпазят косъма и отвън. Само по този начин можете да осигурите професионална и ефективна грижа за вашата коса.

8. Диета и коса. Как вегетарианството и веганството влияят върху състоянието и вида на косата?

Спазването на добре балансирана диета е в основата на здравият организъм. При веганите и вегетарианците често се забелязва сериозен проблем с влошаването на състоянието на косата. Дори растежът на косата при тях значително се забавя, въпреки че тази група хора снабдяват тялото си с витамини и минерали чрез консумиране на плодове и зеленчуци. Хората, които спазват веган и вегетарианска диета, често са засегнати от недостиг на колаген (рибата е един от най-ценните източници на този протеин). За да компенсират тази загуба, се препоръчва да се добави силиций към диетата - той е отговорен за създаването на нови кератинови връзки и е известен с това, че възвръща добрият вид на косата. Друга ценна алтернатива на колагена е екстрактът от Босвелия.

9. По какво се различават продуктите за грижа за косата за жени и мъже?

Мъжката козметика има за цел задоволването на различни нужди, включително и миризмата и, има напълно различен състав, който се справя с нуждите на мъжкото тяло. Трябва да се знае, че кожата на мъжете и жените е различна. Две основни характеристики, които трябва да споменем, са, че мъжката кожа е по-дебела и остарява по-бавно. Освен това продуктите за мъжка грижа често са многофункционални и лесни за употреба. И това се отнася и за продуктите за грижа за косата. Мъжката коса често е по-дебела и по-твърда, често слабо порьозна. Напоследък пускането на брада се превърна в голяма тенденция. Несъмнено грижата за нея е тясно свързана с прилагането на специални масла. Едно от най-добрите е Nanoil за коса с ниска порьозност. То знае как да поглези космите и кожата, за да порастнат гъста брада и мустаци. Защо фокуса върху брадата е толкова важнен? Не става въпрос само за визуални и естетически аспекти. Оказва се, че мъжете често са засегнати от възпаление на фоликула и фоликуларна кератоза. Освен това, поради влиянието на андрогените, мъжете са предразположени към така наречената андрогенна алопеция, както и към себорейни заболявания. Затова господата се съветват да използват козметика, тясно свързана с мъжката грижа, отговаряща на техните нужди.

10. Привиква ли косата към шампоан и балсам? Колко често трябва да сменям продуктите?

Трябва ясно да се каже, че ако даден шампоан или балсам задоволява нуждите ви, не е необходимо да се заменят с друга козметика. Мит е, че косата свиква с козметиката, така че спира да действа както преди. Точната причина, поради която косата спира да реагира на дадена козметика, се дължи на смяната на сезоните, климатичните условия, хормоните, добавките и храната, която консумираме. В резултат на това косата може да се нуждае от друг набор от вещества, различен от тези преди промените.

Възможно е и косата да изисква по-прецизно почистване на скалпа или по-силно подхранване. В такива случаи е по-добре да проверите дали съставките на вашия шампоан отговарят на нуждите на косата. Грижата за косата трябва да задоволи това, за което косата ви копнее. Понякога само малка промяна може да доведе до значително подобрение. Например, добавянето на няколко капки натурално масло към балсама може да е достатъчно, за да обогатите ежедневната си грижа за косата с допълнителни вещества.

С други думи, ако забележите, че шампоана, който използвате, не ви действа добре, помислете за известно време и се съсредоточете върху косата си и нейното текущо състояние. След това персонализирайте продуктите за грижа за косата според вашите нужди.

Ако случайно използвате много продукти за оформяне на косата, изберете дълбоко почистващ шампоан. През зимата е добре да използвате овлажняващ шампоан и балсам, които ще я хидратират. Ако често боядисвате косата си, не забравяйте да и направите процедура с витаминна бомба под формата на подхранваща маска за коса.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност