Как да си направим СПА процедура у дома? Полезни съвети и рецепти, променящи играта

Как да си направим СПА процедура у дома? Полезни съвети и рецепти, променящи играта

Есента е доста носталгичен сезон от годината, докато зимните вечери са склонни да се проточват... Искате ли да направите този есенен блус малко по-весел? Създайте СПА у дома. Не само, че е в съответствие с есенната и зимна магия и ви кара да се чувствате спокойни, но също така дава тласък на вашия биологичен часовник, добавя енергия и има невероятен кондициониращ ефект върху кожата. Не е задължително СПА процедурите да се извършват в СПА курорт. Можете да извлечете ползи от тях в уединението на собствения си дом. Предстои да споделим най-добрите съвети за създаване на СПА у дома.

Какво всъщност е СПА?

СПА означава латинското sanus per aquam, което означава „здраве чрез вода“. Пътуванията до лечебните води са били популярни преди векове. Спа - белгийски град - е известен с горещите води и е като светилище на лечебни процедури. Градът е помогнал за създаването на името им. В днешно време името спа включва множество релаксиращи и разкрасяващи дейности във ваната.

Древните обичаи за използване на лечебната сила на водата са все още популярни и ценени. Бани за здраве и релаксация, масажи с ароматни масла, ексфолианти и други процедури за тяло са примери за СПА терапии. Те са насочени към възстановяване на жизнеността, здравето и красотата. Професионалното СПА включва плащане на големи суми пари и търсене на свободна дата в СПА курорт. От друга страна, процедурите, които извършвате у дома, ще ви донесат също толкова релакс, колкото и тези, за които трябва да платите.

Целта на СПА: баня за тяло, температура на водата

Най-приятният момент в целия СПА ритуал е потапянето във вана, пълна с уханна топла вода. Чакайте, а водата? Топла или гореща? Каква е температурата на водата, която ще поглези кожата ви? Разбира се, зависи от вашите очаквания и времето, в което искате да лежите и да мързелувате:

  • топлата вана (37°C – 39°C) е перфектна, но бърза форма на релаксация за активни хора: затопля и облекчава възпалените мускули; 15-30 минути е оптималното време за престой във ваната.
  • хладката вода (31°C – 36°C) също е много релаксираща, облекчава умората, прави ви малко сънливи. 15 минути в тази баня са напълно достатъчни.
  • хладната вана (25°C – 30°C) е вид освежаване, от което често имаме нужда. Хладната вана стимулира, засилва притока на кръв и метаболизма. Останете във ваната до 5 минути.

Как топлината влияе на тялото? Има ли ползи за здравето от баня с гореща вода? Знаем, че топлината е приятна и горещата вана е като рай. Жалко, че не е най-здравословното нещо, с което можете да се поглезите. Никога не позволявайте температурата на водата ви да надвишава 40°C. Прекалено топлата вода причинява изсушаване на кожата и предизвиква преждевременно стареене. Кожата може да започне да се лющи и сърби.

Рецепта за най-доброто домашно СПА или осемте стъпки до безупречната кожа

1. Изберете времето

Оказва се, че времето, в което изпълнявате своите СПА ритуали, има значение. В идеалния случай го правете вечер, когато нищо и никой не ви пречи и не ви разваля момента на релаксация. Предупредете своите съквартиранти и приятели, че сте недостъпни, изключете телефона си и се оставете да бъдете само с чувствата и сетивата си.

2. Създайте атмосферата

Настроението е тайната на успешните СПА ритуали. Опитайте се да създадете романтична атмосфера и вземете всичко, което може да успокои сетивата ви: ароматни свещи, цветя, масла, пуснете музика за настроение или релакс или звуци от природата (дъжд, морски вълни, гора). Украсете банята с мигащи лампи или топки памук. Може би харесвате поезия на аудиокнига? Можете също така да вземете чаша вино, книга, какао, зелен чай или ягоди. С други думи, вземете всичко, което ще направи вашата релаксация и грижа за красотата по-приятна.

3. Погрижете се за тялото си по СПА начин. Какво да използвате и как?

Колкото по-близо до природата, толкова по-добре. Ето защо DIY козметиката допълва целия ритуал и изумява както с ефекта, така и със съставки, текстура, цвят и аромат, отпускащи сетивата.

По време на вашата СПА сесия можете да използвате много продукти, които имате у дома: масла, кремове, сол, мляко, мед, билки, хидрозоли, утайка от кафе, етерични масла или козметични глини.

4. Пригответе си ароматна вана

Възможностите са неограничени и всяка ваша СПА сесия може да изглежда и мирише по различен начин. Можете да обогатите ваната си с натурални или ароматни масла, да налеете малко соли или газирани бомби за баня, да добавите малко мляко или да поставите във ваната плътно затворена ленена торбичка, пълна с ароматерапевтични и подхранващи билки. Не забравяйте да не държите водата твърде гореща. Ако искате да останете във ваната по-дълго, избягвайте и твърде студената вода. Оптималната температура е 36-39°C.

5. Направете перфектен скраб за тяло

Домашно приготвеният скраб от кафе или захар е несравним, когато го подсилите с висококачествено натурално масло и добавите малко разнообразие с правилното етерично масло. Направи си сам ексфолиантите за тяло често са по-ефективни от готовите ексфолианти. Не забравяйте да го използвате редовно, за да можете скоро да покажете своето стегнато гладко тяло без целулит.

6. Не пропускайте зоната на лицето: направете естествена маска

СПА ваната у дома е идеален момент за маска за лице „направи си сам“, защото кожата е по-абсорбираща и по-мека от топлината и по този начин абсорбира по-добре хранителните вещества; отворените пори и мекият епидермис позволяват дълбоко почистване.

Когато лежите във вана, не забравяйте за добра маска; в идеалния случай, направете го сами! Този, който едновременно подхранва, поддържа и почиства кожата. Розовата или бялата козметична глина е идеална съставка. Комбинирайте я с избрана флорална вода, сок от алое, масла, билкови отвари – всичко това, за да получите идеална козметика за нуждите на вашия тип кожа.

7. Погрижете се за косата си с най-доброто масло

Лечението с масло за коса - подобно на СПА - се е появило отдавна и блестящо допълва идеята за уелнес. Състои се в дълбоко подхранване на косата и (което е важно) на фоликулите с натурално масло или добре съставена смес от масла. Нанасяте маслото върху влажна коса, включително скалпа. След СПА ритуала изплакнете добре маслото и измийте косата с шампоан.

8. Кондиционирайте кожата си с естествен лосион „Направи си сам“.

Естествените масла са вашите най-големи съюзници, така че посегнете към тях, когато можете. Натурален лосион за тяло, базиран на масло от шеа и масло от макадамия, дава поразителни ефекти под формата на идеално овлажнена, еластична и гладка кожа. Този вид балсам е подходящ и за ръце и крака, така че можете да го носите върху себе си в малко бурканче и да приглаждате кожата, когато пожелаете. Вашата собствена ароматна композиция ще ви зареди с добро настроение (ретроспекции от вашата домашна СПА сесия).

Лесна и ефективна домашна козметика за СПА у дома

Ароматно масло за баня

Смесете 25 мл масло от жожоба, 25 мл масло от авокадо с прибл. 10 капки етерично масло от лавандула (можете да изберете друго релаксиращо етерично масло, което има миризма, която ви харесва, или да комбинирате няколко масла). Просто се уверете, че маслото е безопасно, нито предизвиква алергични реакции, нито дразни кожата.

СПА у дома: Направи си сам релаксираща, богата на хранителни вещества сол за вана

Смесете по чаша морска сол (фина или едрозърнеста), розова хималайска сол и горчива сол (известна още като английска). Ако желаете, можете да комбинирате различни видове зърна, за да направите вашия ароматен подобрител за баня да изглежда по-красив. Само не забравяйте, че грубите зърна се разтварят по-дълго.

Солта, особено магнезиевият сулфат (Epsom), е богат източник на минерали и е известна със своя детоксикиращ, релаксиращ и възстановяващ кожата ефект. Тя е рай за мазна и акнеична кожа, освобождава тялото от всички петна и го прави гладко и подхранено. Поетата от кожата сол във ваната остава вътре от 4 до 9 часа.

Ако не харесвате зрънца сол на дъното на ваната, сложете солта в малка торбичка (от органза или лен) и я накиснете във вода. По този начин солта се топи, отделяйки всички кондициониращи вещества.

СПА у дома: Направи си сам билкови торбички за баня

Освен сол за вана, можете да сложите и други невероятни съставки в торбичка. Забележителни са билките и овесените трици. Можете да ги смесите с няколко капки любимо етерично масло (те също имат силно кондициониращо и релаксиращо действие), както и да добавите цитрусови кори, сушени цветове (липа, невен, мащерка), пръчици канела или ванилия.

СПА у дома: Направи си сам скраб за кафе

Смесете половин чаша утайка от кафе с масло от авокадо (за да получите гладка каша). Обогатете получената смес с чаена лъжичка канела и добавете 5 капки етерично масло (в идеалния случай масло от грейпфрут или портокал, за да направите антицелулитен скраб).

Изсипете сместа в хубав буркан. Втрийте скраба в кожата за няколко минути и изплакнете добре. Вместо кафе опитайте смлени овесени трици или захарни зърна (масажирате кожата, докато захарта се разтопи).

СПА у дома: Направи си сам солен скраб

Докато правите този скраб, използвайте фина сол, за да избегнете кожни раздразнения. Смесете я с натурално масло (в идеалния случай използвайте смес от рициново масло и масло от авокадо). След това бавно добавете етерични масла: до 10 капки, за да не предизвикате кожни раздразнения. Разбъркайте добре всички съставки с леки движения. Поставете получения скраб в изискан буркан или друг съд, който можете да затворите плътно, за да запазите аромата вътре.

СПА у дома: масло за масаж на тяло

Масажът е съществена част от СПА ритуала. Това е най-мощният начин за отпускане на мускулите и успокояване на нервите. Можете да масажирате тялото сами, особено когато искате масажът да подхранва кожата. За тази цел използвайте натурални масла: избягвайте синтетичните аптечни масла (те често са направени от парабени и алкохоли, което не е добре за затоплена кожа след баня). Смесете избрано натурално масло с няколко капки етерично масло: много от тях имат кондициониращ ефект, стимулират притока на кръв, детоксикират и успокояват.

Масажирайте кожата, като я натискате леко. Ако желаете, можете да получите специален масажиращ инструмент. Тази процедура изчиства клетките от токсини, стимулира лимфния поток и има стягащ и антицелулитен ефект.

СПА у дома: пухкав лосион за тяло, обогатен с масло от макадамия

Поставете прибл. 200 г масло от шеа и 15 г пчелен восък в тенджера и леко загрейте на котлона, за да се разтопят съставките (не ги оставяйте да завират). Свалете съда от котлона и го оставете да изстине малко (но не го оставяйте да се втвърди).

Добавете около 50 g масло от макадамия и 20 g масло от жожоба. За да накарате лосиона да мирише страхотно, напълнете сместа с любимото си етерично масло.

Следващата стъпка включва смесване на компонентите. Уверете се, че сместа е изстинала, но е достатъчно мека. Използвайте миксер и пасирайте пулпата, докато стане пухкава като зайче.

Поставете лосиона в буркан и го използвайте след всяко къпане. Чувствайте се свободни да го масажирате и в кожата на ръцете и краката.

СПА у дома: Направи си сам козметична маска за лице с глина и масло

Козметичната глина е концентрация на ценни минерали, които имат невероятно почистващо действие. Бялата глина е най-меката, но изберете тази, която най-добре подхожда на вашия тип кожа. Прахообразна е, така че е най-добре да я смесите с масло от жожоба, арган или авокадо, за да придобие допълнителни качества, напр. да стяга, възстановява, подобрява външния вид и кондиционира кожата или да има ефект против бръчки. Можете да оставите маската да действа, докато се къпете и да я изплакнете след това. Ако имате цветна вода, напръскайте лицето с нея, след като изплакнете маската. Хидрозолите подхранват кожата, балансират pH и действат като тоник.

СПА у дома: идеална маска с масло за коса

Ако косата ви се нуждае от възстановяване, докато скалпът плаче за хранителни вещества и почистване, нищо не работи по-добре от натурално масло. Изберете правилното масло за вида на вашата порьозност на косата или изберете това, което работи за всички типове коса (арганово масло, масло от макадамия, рициново масло).

Ако мечтаете за първокласна грижа за косата, използвайте професионални смеси от масла за коса. Nanoil е линия от модерни, перфектно съставени масла за растеж и подхранване на косата. Те блокират косопада, укрепват, подхранват косата и скалпа. Направете тест за порьозност на косата и изберете Nanoil, който ще се погрижи професионално за вашата прическа.

Етерични масла в СПА: списък с бързи насоки

Основно СПА и вашите афродизиаци за баня

  • розово масло: стимулира сетивата и повишава либидото
  • масло от пачули: задейства секрецията на хормони и засилва сексуалното влечение

Основен СПА и разхлаждане във ваната

  • сандалово масло: идеално за лечение на безсъние, тревожни разстройства и нервно напрежение
  • масло от лавандула: подобрява лечението на главоболие, тревожност, депресия, симптоми на стрес
  • масло от здравец: използва се за лечение на депресия и промени в настроението

Етерични СПА и жизнени масла за вана

  • евкалиптово масло: по-добра концентрация и настроение
  • масло от босилек: свежият му аромат зарежда с енергия и повишава концентрацията
  • масло от розмарин: просветлява ума и повишава енергийните нива

Ливади и гори за вашата баня. Кои билки са предназначени за СПА?

Разглезени сме когато става въпрос за избор и определено трябва да отделим известно време, за да получим повече информация за ползите за красотата от билките. Представяме ви най-популярните смеси, които можете да направите за вашия домашен СПА център.

ВАНЯ С ЛЮБИЧ, МЕНТА И МЕЛИСА

Тази вана облекчава мускулите и менструалните болки. Може дори да ви помогне да отпуснете уморените мускули след тренировка.

Любичът има противогъбично действие, а мелисата успокоява и облекчава.

ВАНЯ САЛВИЯ, ДЪБ И ИСОП

Ваната успокоява нервите, облекчава болките в мускулите и ставите. Градинският чай въздейства на нервната система, повишава настроението и предпазва от стреса, а дъбовата кора има стягащо, антибактериално, противогъбично, антивирусно, противовъзпалително и укрепващо кожата действие. Исопът е богат източник на множество биоактивни вещества, има невероятен кондициониращ и лечебен ефект върху кожата, стимулира с аромата и успокоява сетивата.

БАНЯ С ЛАВАНДУЛА

Това е класика сред всички видове СПА вани.

Лавандулата има характерна миризма, която много от нас обожават. Успокоява тялото и ума, възстановява баланса и облекчава стреса. Ароматът на лавандула е релаксиращ, докато лавандулова инфузия въздейства на мускулите по цялото тяло и е спасение след тежка тренировка. Лавандуловата баня е идеална за хора, страдащи от неврози и нервни разстройства, хронично главоболие и мигрена.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност