Глезене на Кожата по Време на Баня. Къпането Като Начин за Постигане На Невероятно Тяло

Глезене на Кожата по Време на Баня. Къпането Като Начин за Постигане На Невероятно Тяло

Макар да звучи изненадващо, къпането е един от най-добрите начини да направите кожата на тялото си еластична и красива. Знаете ли как да се грижите за тялото си по време на и веднага след къпане? Запознати ли сте с ползите от редовното къпане? Почувствайте се като Клеопатра и потопете тялото си в подхранваща вана с мляко и мед или се възползвайте от други идеи за невероятно релаксираща баня.

След като тежкият ден най-накрая приключи, определено заслужавате момент на релаксация и разтоварване. И няма друго, което да направи това възможно, освен ваната - и не е задължително това да е някоя от онези модни СПА процедури, а само обикновена вана, направена у дома. Тайната обаче е да изберете правилните добавки за вана (например натурални козметични масла). Само тогава къпането носи желаните резултати, които се изразяват в релаксиране на тялото и душата. В края на краищата, тялото ни обожава баните, така че защо да не се възползвате максимално от тях!

Къпане в различните култури. Забавни факти!

Една стара японска поговорка гласи: "Вземи си вана, защото усещането е почти като в рая." Японците придават на банята много метафорично значение. Например в новогодишния ден те измиват телата си с хладка вода, за да увеличат шансовете си за постигане на благополучие. В тяхната култура водата не символизира само пречистване на тялото, но и духовно такова.

В Азербайджан има и други видове ритуали, свързани с къпането. Азербайджанците се къпят в... сурово масло, което всъщност се смята за панацея за всички кожни проблеми. За унгарците къпането в термални басейни е начин за целодневна релаксация, както и за датчаните, които свързват къпането с hygge.

Все пак най-сериозно към баните се отнасят турците, за които традицията за пречистване в хамама е нещо като метафизично преживяване - къпането в турска баня продължава няколко часа и е разделено на няколко етапа, всеки от които носи определено значение.

Дори хората, живели в древността, са признавали силата на къпането. Най-известният ритуал за грижа за тялото са били ваните с магарешко мляко и мед. Смята се, че една от привърженичките на такива млечни бани е била Клеопатра, която всъщност ги е вземала редовно. Предполага се, че този ритуал е съхранил младостта и красотата ѝ. Интересното е, че хората, които са приготвяли баня за Клеопатра, са имали нужда от мляко, взето от 700 кобили, за да напълнят една вана! Що се отнася до европейските императрици, смята се, че Екатерина Велика е вземала вани с яйчен жълтък, бадемово масло, розова вода и... водка!

Ползи от баните. Какви са ползите за нас?

В днешно време, откакто започнахме да осъзнаваме многофункционалността и потенциала на тази процедура, все повече хора съобщават, че вземат дълги вани вместо бързи душове. Стига да имаме възможност, скачаме във ваната, за да се отдадем на това удоволствие, което е тясно свързано с топлата вода и ароматните масла. Добре ли е обаче да го правим?

Потапянето на тялото във ваната е начин да се отпуснем и да релаксираме след дълъг и изтощителен ден. Тази проста процедура може значително да намали риска от депресия, защото носи облекчение, помага ни да се успокоим и премахва последиците от дългото излагане на стрес.

Освен това къпането не бива да се свързва само с чисто удоволствие, тъй като то е и терапевтична процедура. Потапянето на тялото във вода, която има определена температура, помага за облекчаване на мускулното напрежение, справя се с мускулните спазми, както и намалява болката в ставите и главата, например. Някои хора сравняват ефектите, предизвикани от вземането на релаксиращи вани, с резултатите, постигнати благодарение на масаж на цялото тяло.

Предимствата на къпането включват също така детоксикация на тялото и снабдяването му с важни подхранващи вещества. Освен това тази процедура засилва притока на кръв и лимфите, което води до борба с целулита и дори до отслабване на тялото.

Ако искаме да се предпазим от настинка, къпането ще ви помогне да подсилите имунната си система. Когато става въпрос за нарушения на съня, се смята, че топлата вана се бори с безсънието, като улеснява заспиването.

И накрая, но не на последно място, едно от най-големите предимства на къпането е антиейджинг ефектът, който тази процедура има. Антиоксидантите, съчетани с отпускането във ваната, са достатъчни, за да забавят процесите на стареене, правят кожата по-еластична, както и намаляват обезцветяването, бръчките и други признаци, които отминаващото време оставя върху телата ни.

Как да си приготвите вана у дома?

Добрата новина е, че не е необходимо да посещавате СПА център, за да се възползвате максимално от това, което може да ви предложи къпането. Такава релаксираща, подмладяваща и енергизираща вана може лесно да се приготви у дома.

От само себе си се разбира, че се нуждаете от вана, но има и още неща, които са необходими за този ритуал за красота. Какво още си струва да приготвите?

Водата за баня

Без вода няма как да приготвите вана - в това няма никакво съмнение, нали? По принцип най-добре би било водата да не е прекалено твърда, защото това може да допринесе за влошаване на състоянието на тялото. Може да се опитате да филтрирате водата, но за щастие това няма да е необходимо. Температурата е това, което има най-голямо значение:

  • 21-27ºC - хладката вана има успокояващ ефект
  • 34-37ºC - топлата вана отпуска и релаксира
  • 38-42ºC - горещата вана стимулира притока на кръв

Козметика за баня

Всъщност разнообразието от добавки за баня може да ни изненада. Можете да избирате продуктите, като ги съобразявате с нуждите/типа на кожата си или да се фокусирате върху справянето с конкретни кожни проблеми. Все пак трябва да се осъзнае, че нито една вана, соли, млека, топчета и други подобни продукти не се доближават до натуралните билки и масла - единствените, които са лишени от консерванти и синтетични вещества.

Домашен СПА. Какво трябва да добавите във ваната?

Несъмнено най-лесният начин е да изсипете пяна за вана във водата. Понякога обаче не си струва да претупваме нещата и затова приготвянето на вана с натурални добавки може да се окаже изключително полезно. Всъщност тази практика ви дава повече възможности - нещото, което добавяте към водата във ваната, влияе върху свойствата и ефектите на домашната ви баня. Очевидно е, че можете да комбинирате и смесвате съставките, така че да създадете вана, съобразена с вашите нужди.

Какво си струва да добавите към ваната, за да поддържате кожата по-добре?

Масла за вана

Най-добрите сред натуралните добавки за вана са маслата, които подсилват естествената хидролипидна бариера на кожата, поддържат адекватно ниво на хидратация, подхранват, придават мекота, гладкост и еластичност. Очевидно е, че всяка маслена баня може да прояви различни свойства, които са строго свързани с маслото, което избираме за този домашен ритуал за красота:

  • бадемово масло - справя се със стриите и целулита
  • кокосово масло - грижи се за хидратацията на кожата, и я предпазва
  • арганово масло - подхранва, регенерира и облекчава раздразненията
  • ленено масло - действа противовъзпалително и регенерира
  • масло от жожоба - придава мекота, облекчава признаците на екзема
  • масло от карите - успокоява и регенерира изгорялата от слънцето кожа

Етерични масла за баня

Ако желаете да добавите някои ароматерапевтични свойства към вашата вана, тогава трябва да посегнете към етеричните масла. Те не само са в състояние да ви създадат добро настроение, да ви отпуснат или ободрят (в зависимост от това кое ще изберете), но също така са антисептични и имат подхранващо кожата действие. По-долу е представен списък на най-популярните етерични масла, които можете да използвате:

  • eтерично масло от бергамот - намалява изпотяването, облекчава последиците от акне и херпес, намалява нервността
  • eтерично масло от лимон - действа добре при ревматизъм, подпомага лечението на екземи и изсветлява петната
  • етерично масло от лавандула - успокоява, помага да заспите, релаксира и освен това намалява кожните възпаления и стриите
  • етерично масло от портокал - повишава настроението, енергизира, облекчава мускулните спазми и прави кожата по-еластична
  • етерично масло от роза - проявява силни подмладяващи свойства, намалява стриите, предотвратява спукването на капиляри, смята се за идеално за третиране на суха кожа
  • етерично масло от иланг-иланг - стимулира микроциркулацията, намалява прекомерното производство на себум и се справя с тревожните състояния
  • етерично масло от мента - намалява кожните раздразнения, причинени от бръснене или ухапване от насекоми, облекчава болката
  • етерично масло от чаено дърво - идеално за лечение на гъбички по кожата и ноктите, подпомага лечението на изгаряния

Билкови вани

Добавянето на пресни и изсушени билки (или билкова инфузия) в топлата вода е идеален метод за обогатяване на обичайните вани с допълнителни свойства. Начинът, по който тези бани ще повлияят на тялото ни, зависи от билките, които сме избрали:

  • лайка - антибактериално средство, намалява акнето, помага за заспиване
  • липов цвят - носи облекчение, успокоява, облекчава сърбежа и раздразненията
  • коприва - премахва токсините, облекчава болката и намалява отоците
  • хмел - облекчава раздразненията, помага за успокояване и премахва проблема с безсънието
  • лавандула - релаксира, възстановява баланса, намалява стреса и главоболието
  • розмарин - облекчава раздразненията, успокоява нервите и прави кожата гладка
  • мента - антисептично средство, намалява признаците на ревматизъм, успокоява нервите

Други добавки за вана

Освен масла и билки можете да добавите и други вещества, които влияят положително на кожата. Добрата новина е, че много от тях са ни под ръка, но често дори не сме наясно с огромните ползи, които предлагат:

  • мляко (най-добре козе) - ваната с мляко е кралски начин да се сдобиете с гладка, добре хидратирана и подхранена млада кожа
  • мед - естественият мед е овлажнител, така че си струва да го добавяме към ваните, ако държим на хидратацията
  • манганов сулфид (известен още като английска сол) - един от най-добрите видове сол, проявяващ релаксиращи и детоксикиращи свойства
  • ленено семе - инфузията от ленено семе е подходяща за облекчаване на раздразненията (включително AZS) и поддържа кожата хидратирана
  • дрожди - благодарение на изобилието си от витамини от групата В, те лекуват акне, псориазис и други дерматологични заболявания
  • сода бикарбонат - призната е за мощно почистващо средство, което освобождава кожата от токсини и други замърсявания

Най-добрите рецепти за вана

Ако не знаете как да подобрите обичайния си ритуал за къпане, за да постигнете конкретни резултати, можете да се възползвате от следните рецепти за вана. Ето най-добрите домашни вани, които можете да приготвите съвсем сами!

  1. Подхранваща вана - залейте 50 г сушен невен с 1/2 л вряла вода, сложете капак и оставете да се запари за 20 минути. Прецедете настойката, добавете 125 мл мед, комбинирайте и изсипете към ваната с вода. Обогатете с няколко капки хиалуронова киселина.
  2. Подмладяваща вана - смесете 125 мл мед с 2 литра мазно мляко (най-добре ако е козе). Добавете към водата във ваната и обогатете с 8 капки розово масло. По желание можете да прибавите свежи розови листенца (изглеждат зашеметяващо!).
  3. Успокояваща вана - смесете 100 г сушена лайка, 50 г липов цвят, глог и лавандула. Сложете изсушените билки в ленена торбичка, завържете я и я потопете в гореща вода. Изстисквайте я няколко пъти по време на къпането, така че да помогнете на билките да освободят подхранващите вещества.
  4. Баня против акне - поставете 1000 г пшенични трици в торбичка, покрийте с вода и оставете да ври 30 минути. Изстискайте и добавете настойката към водата за вана заедно с 30 г прясна мая и 10 капки етерично масло от бергамот.
  5. Омекотяваща вана - пригответе 250 мл маслодайно мляко, 2 с. л. мед и 125 мл зехтин или бадемово масло. Добавете съставките към топлата вода и разбъркайте. Можете да добавите повече от едно масло.
  6. Почистваща вана - вземете 200 г манганов сулфид и 3 с. л. сода бикарбонат, след което добавете двете съставки към топлата вода. Обогатете ваната с настойка от коприва и няколко капки масло от чаено дърво.

Как да спомогнем банята да увеличи още повече разкрасяващия си потенциал?

Ваната е не само начин за успокояване на тялото и душата, но и успокоява кожата. Дали тази процедура се ограничава само до тези три аспекта? С прилагането на няколко прости трика можете да превърнете обикновената вана в домашен СПА център и да осигурите грижа за цялото си тяло.

Като начало нека се съсредоточим върху грижата за косата, която може да се осигури по време на баня. Всичко, което трябва да направите, е - преди да влезете във ваната, пълна с ароматни масла - да нанесете маска или масло за коса. Влажността и по-високата температура ще направят вашата маслена терапия за коса по-ефективна и ще осигурят ефекта на терапия с пара за коса. Докато се наслаждавате на предимствата на ваната, подхранващите вещества проникват в косата, за да я регенерират и подхранят отвътре.

По подобен начин можем да се погрижим и за кожата на лицето си. Просто нанесете маска за лице (купена от аптека или домашно приготвена) и се отдайте на момент релаксация, докато подхранващите вещества на маската се грижат за кожата на лицето ви. Естествено, прилаганите маски за лице трябва да отговарят на настоящите нужди на вашата кожа.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност