Вендузи: Как да си направим антицелулитен масаж у дома?

Вендузи: Как да си направим антицелулитен масаж у дома?

Как бързо да се отървете от целулита? Отговорът е в терапията с вендузи – процедура, която не отдавна се свързваше предимно с приложението й в медицината, но днес завладява козметичните салони и СПА центровете. Какво представляват вендузите? Как работят вакуумните чаши? Наистина ли могат да оформят телата ни? Открийте тайните на вендузния масаж и подобрете външния си вид у дома.

Ползите за здравето от редовния масаж на цялото тяло са отдавна известни на всички. От много години масажите се използват не само за лечение на тялото, но и за успокояване на душата. В днешно време ние се обръщаме към различните форми на това лечение, като например масаж на цяло тяло или масаж с вендузи, с цел да подобрим външният си вид. И в това няма нищо лошо, защото все пак една от основните цели на масажите е да ни накарат да се почувстваме като в рая!

Вендузи: какво представляват?

Какво ще кажете да започнем от начало? Вендузите са известни още като вакуумни чаши. От година на година популярността им расте непрекъснато, много се говори за приложението им в медицината, но малцина могат да определят какво всъщност са те. Какво представляват вендузите? Това са малки чашки, които - както името говори само за себе си - засмукват кожата, така че кръвоснабдяването в тъканите да се подобри.

В повечето случаи чашите, използвани за вендузна терапия, обикновено са изработени от пластмасов материал. Гумената вендуза е по-лесна за използване от нейната алтернатива от стъкло или бамбук. Независимо от вида на използваните вендузи, всички те осигуряват еднакъв ефект. Те се поставят върху избраните части на тялото, като засмукват кожата, и бавно се плъзгат.

Терапия с вендузи: Повече от полза за здравето!

Как изглежда вендузата и какви ползи има? Това е начин за подобряване на кръвния и лимфния поток, познат на хората от векове. Този вид масаж се е използвал в традиционната китайска медицина - за лечение на обикновенна настинка и за укрепване на имунната система, но с времето приложението на вендузите се разширява, с цел справяне с мускулни болки и болки в гърба. Това е което вдъхновява хората да започнат да използват вендузи за масаж на тялото.

Днес използваме вакуумните чаши за антицелулитен масаж. Освен, че стимулират притока на кръв, вендузите правят кожата по-устойчива и еластична. Не може да се отрече, че приложението на вакуумните вендузи в антицелулитния масаж става все по-популярно – както в професионалните козметични салони/СПА, така и у дома. Несъмнено това е естествен начин за оформяне на тялото, подхранване на кожата и стимулиране на обновяването на клетките.

Какви са ползите от вендузите? Всеки случай е различен, защото възможните ефекти, които можете да постигнете с вакуумни чаши, са тясно свързани с проблема, с който искате да се справите. И все пак, едно е сигурно, вендузите винаги са фокусирани върху подобряването на външния вид на кожата. Това означава, че ако искате да намалите целулита, терапията с вендузи със сигурност ще ви помогне да се преборите с него, но това не е всичко, защото вендузите също могат да ви помогнат да намалите мастната тъкан.

Ползи от вендузи

  • Засилват кръвния и лимфния поток.
  • Подобряват устойчивостта на кожата на корема, бедрата и дупето.
  • Ускоряват процеса на изгаряне на мастната тъкан (липолиза).
  • Правят тялото по-стройно и слабо.
  • Намаляват целулита и изсветляват стриите.
  • Помощно средство за прочистване на токсините от организма.
  • Изглаждат кожата и подобряват нейната еластичност.
  • Правят кожата по-подхранена и я съживяват.

Вендузен масаж стъпка по стъпка

Вакуумният масаж с вендузи, има релаксиращ и лечебен ефект, той произхожда от народната медицина, а по-късно се въвежда и в професионалните салони за красота, също така може да се извършва и в домашни условия. Преди да го направите, трябва да знаете как да използвате правилно вакуумните чаши. По-долу ще намерите ръководство за вакуумен масаж стъпка по стъпка  - особено полезно за тези, които са начинаещи в извършването на тази форма на масаж и биха искали да научат правилния начин за използването на вендузи.

С какво да започнете вендузния масаж?

Преди да вземете вендузите и да започнете масажа, трябва да сте сигурни, че кожата ви е подготвена за тази процедура. Препоръчително е да вземете душ, за да почистите добре тялото. Частите на тялото, които ще бъдат третирани с вендузи, трябва да се намажат със зехтин или масажно олио, което може да бъде маслена смес, съдържаща антицелулитни агенти като кофеин, морски водорасли, бъз, ментол, бял чай или капсаицин.

Какви вендузи да изберете за масаж?

Размерът на чашата трябва да отговаря както на частта от тялото, върху която трябва да се използва, така и на нуждите на кожата. Например, ако искате да правите масаж на лицето с вендузи, трябва да изберете най-малката чаша. Трябва да изберете малки чаши и ако не сте си правили такъв масаж преди. Като цяло, колкото по-сериозен е проблемът или колкото по-голяма е телесната повърхност, на която искате да сложите вендузата, толкова по-голямата чаша трябва да се използва. Най-добрата вендуза е тази, която слага добре и формата й е удобна за ръката ви. По този начин ще сте сигурни, че размерът й е точен и ще предотвратите изплъзването й от ръката ви при по енергично масажиране.

Как се прави масаж с вендузи?

СТЪПКА 1. Загрейте вендузата до прибл. 40°C, като я потопите в гореща вода и я задържите там за няколко минути. Подсушете с кърпа преди употреба.

СТЪПКА 2. Време е да притиснете вендузата към кожата. За да направите това правилно, трябва да стиснете горната част на чашата с пръсти, да поставите върху избраната част от тялото и да отпуснете захвата, като притискате вендузата към кожата непрекъснато. По този начин ще създадете налягане, благодарение на което чашата ще засмуче кожата и ще се залепи за нея.

СТЪПКА 3. Масажът включва плъзгане на вендузата по избраната част от тялото, без да се отделя от кожата. Натискът, който въздейства върху кожата при засмукването и плъзгането на чашата, подобрява притока на кръв и разгражда мастната тъкан. Плъзгането трябва да се извършва в няколко посоки:

  • първо преместете чашата линейно, от долната част на тялото нагоре
  • след това използвайте кръгови движения настрани
  • накрая опитайте да нарисувате невидима осмица върху масажираната кожа

СТЪПКА 4. Ако искате да приключите масажа, трябва да отстраните вендузата, като повдигнете ръба й (отвора) с пръсти и оставите въздуха да влезе вътре. Също така се препоръчва да помогнете на кожата да се отпусне, като завършите вендузният с редовен масаж - нежни кръгови движения с ръце.

Колко време отнема вендузният масаж?

Домашният вендузен масаж трябва да се прави редовно. Желаните ефекти могат да се забележат по-рано от третата сесия. За да получите добър ефект, трябва да направите серия от 10 масажа. Всяка част от тялото (напр. корем, бедра, дупе) трябва да се масажира с вендуза от 15 до 30 минути. Препоръчително е да правите поне 3-дневна почивка между сесиите.

Масла за вендузен масаж

За да бъде масажът с вакуумна чаша по-лесен и ефикасен, се препоръчва да се комбинира с натурално масло. Това може да бъде масажно масло, което е обогатено с някои допълнителни вещества, които ускоряват процеса на изгаряне на мастната тъкан и подобряват устойчивостта на кожата. Препоръчва се да опитате изцяло натурални, студено пресовани растителни масла. Кои натурални масла трябва да се използват за вакуумен масаж? Разбира се, леките (точно като рициново масло) и тези, които не проникват бързо в кожата (напр. масло от макадамия). В противен случай маслото може да не послужи по предназначение. За вендузният масаж се препоръчват две натурални масла.

  • арганово масло - идеално за всеки тип кожа, осигурява лесно плъзгане на вендузата, предпазва от раздразнения, поддържа нормални нива на влага в кожата и също така я подмладява и регенерира.
  • масло от сладък бадем - тъй като е не само мощен антиоксидант, но също така има свойства против стареене и подпомага процеса на обновяване на клетките, това масло се препоръчва главно за жени, които се борят със стрии след бременност, както и с упорит целулит.

Боли ли масажът с вендузи?

Един от често задаваните въпроси относно вакуумния масаж е за възможната болка, с която е свързана тази процедура. Дали вендузите ще бъдат болезнени или не зависи от нашия праг на търпимост на болка. Наистина, по време на процедурата може да се усети лек дискомфорт; може да се появи, когато чашата започне да засмуква кожата. Трябва да знаете, че това усещане е по-силно при тези, които никога преди това не са си правили масаж с вендузи, спрямо тези, които вече са го правили и са постигнали по-гъвкава и устойчива кожа.

За да намалите дискомфорта по време на масаж с вендузи, се препоръчва да започнете с по-малки вендузи и след време да ги замените с по-големи - така кожата ви ще свикне с този тип масаж по-лесно. Друг начин за облекчаване на дискомфорта след вакуумен масаж е вземането на горещ душ. Той спомага за отпускане на тялото и намалява риска от възможни синини, които могат да се появят след масажа.

Показания за вендузен масаж

Антицелулитен вендузен масаж. Кой може да се възползва от тази процедура? Трябва да се обърнете към него, когато искате да намалите портокаловата кожа и да подобрите устойчивостта й. Това обаче не са единствените показания за използване на вакуумни чаши. Кой трябва да обмисли използването на вендузи?

Общите показания за използване на вендузи включват:

  • напрегната мускулатура и свързаната с нея болка
  • хронични болки в гърба или ставите
  • целулит, неравномерно разпределение на мастната тъкан
  • стрии
  • тяло, което има нужда от отслабване и оформяне
  • забавен метаболизъм
  • желание за освобождаване на тялото от токсини

Противопоказания за вендузен масаж

Вендузният масаж изглежда като идеалното решение за всеки. Но, има няколко ситуации, в които излагането на тялото на вендузен масаж не е най-добрата възможна идея. Както при всички лечения, така и при вакуумният масаж има някой противопоказания.

Общите противопоказания за използване на вендузи включват:

  • цикъл, бременност и кърмене
  • проблеми със слаби кръвоносни съдове
  • разширени вени и заболявания на сърдечно-съдовата система
  • всички видове рак
  • инфекциозни заболявания
  • треска с неизвестен произход
  • напреднала възраст (над 80 години)

Ако не сте сигурни дали масажът с вендузи е безопасен за вас, можете да се консултирате с вашият лекар по този въпрос. Личният лекар ще Ви посъветва дали неразположенията и тревожните симптоми, които наблюдавате в момента, са противопоказания за вендузен масаж.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност