Куперозна кожа: симптоми, лечение, козметични продукти

Куперозна кожа: симптоми, лечение, козметични продукти

Зачервените бузи признак за добро здраве ли са? Оказва се, че не винаги, защото зачервяването на лицето е един от отличителните признаци на куперозната кожа, която всъщност се оказва най-взискателният тип кожа. Естествено, дори хиперреактивната кожа може да изглежда безупречно, при условие че са задоволени всичките й нужди. Прочетете, за да научите най-добрите съвети за грижа при купероза и неща, които този чувствителен тип кожа не понася добре.

Характеристики на куперозната кожа

Различаването на куперозната кожа от другите типове е доста лесно. Тя е зачервена, често засегната от розацея и така наречените паякообразни вени, това са спукани капиляри, които се виждат през тънката кожа.

Наистина куперозната кожа е толкова тънка, че кръвоносните съдове се виждат лесно. Има и няколко на пръв поглед безобидни фактора, които допринасят за появата на петна по лицето и съдови белези. Пиенето на топли напитки, консумацията на пикантна храна и неблагоприятните метеорологични условия имат пряко въздействие върху кръвоносните съдове, карайки ги да реагират бързо, което от своя страна подпомага зачервяването на лицето. Ето защо грижата за кожата с купероза трябва да се съсредоточи върху укрепването на отслабените капиляри, както и върху защитата и облекчението на кожата, която е очевидно свръхреактивна.

Знаете ли, че...

... куперозната кожа често се причинява от наследствени фактори? Това също е една от характерните черти на хората със светъл тен и руса коса. Паякообразните вени също се причиняват от повишени нива на естроген и нарушен синтез на колаген, който става все по-малко ефективен с възрастта. Без колаген капилярите губят своята еластичност, оттук и се увреждат.

Причини за куперозната кожа

Както бе споменато по-горе, куперозната кожа трябва да се бори с редица фактори, които я раздразват повече, отколкото другите типове кожа. Неконтролираното зачервяване на лицето и вените често са причинява от:

  • прекомерни физически усилия
  • неблагоприятни климатични условия (силен вятър, жарко слънце, минусови температури)
  • внезапни температурни колебания (сауна, солариум)
  • силен и хроничен стрес, бурни емоции
  • вземане на твърде дълги и твърде горещи вани
  • алкохол, цигари, топли напитки, пикантни храни
  • неправилно лечение на кожата (използване на козметика, която не отговаря на типа кожа)
  • бременност и хормонални контрацептиви
  • менопауза

Съвети за грижа за куперозната кожа

  1. Основният аспект на грижата за куперозната кожа е профилактиката, която е насочена към противодействие и предотвратяване на кожни промени, както и към справяне със съществуващите петна. Справянето със спукването на капилярите, избягването на причините, отговорни както за влошаване на здравето на кожата, така и за причиняване на свръхчувствителност, са въпроси от първостепенно значение. За да избегнете несъвършенствата, типични за куперозната кожа, използвайте специални серуми за лице.  
  2. Този тип кожа не понася твърда и хлорирана вода. Ето защо, ако чешмяната вода не е мека, се препоръчва да я преварите и охладите, преди да я използвате за измиване на лицето.
  3. Като става дума за измиване, куперозната кожа трябва да се почиства само с меки почистващи препарати. Използвайте само продукти, които са предназначени за грижа за чувствителна и куперозна кожа. По време на почистването бъдете нежни към лицето. Не го търкайте твърде енергично, за да предотвратите спукване на кръвоносните съдове.
  4. Веднъж седмично нанасяйте успокояващи и охлаждащи маски за лице. Такива продукти подпомагат грижата за този взискателен и хиперреактивен тип кожа и носят облекчение.
  5. Забравете за ексфолиантите. Изхвърлете всички механични ексфолианти и подбирайте много внимателно ензимните пилинги – препоръчително е да се консултирате с козметик, преди да изберете ексфолиант. Можете също така да използвате гел препарати, формулирани с леки киселини (напр. лактобионова киселина). Такива продукти не дразнят хиперреактивната кожа, но са невероятно добри в премахването на мъртвите клетки.
  6. Пазете куперозната кожа от слънчевата светлина! Такава деликатна кожа трябва да се предпазва от слънчевите лъчи не само през летният сезон. Ултравиолетовите лъчи проникват през облаците, като по този начин достигат и въздействат на кожата дори през есента. Поради тази причина поддържайте кожата си защитена през цялата година, като използвате кремове с SPF 15 през зимата и кремове с SPF 30 през лятото.
  7. Бихте ли искали да направите паякообразните вени по-малко видими? Опитайте да използвате фон дьо тен, предназначен за прикриване на петна, типични за куперозната кожа. Този вид продукт съдържа жълт пигмент, който намалява зачервяването на лицето.
  8. Избягвайте да си правите горещи бани, да посещавате сауни и солариуми. Също така се препоръчва да се ограничи излагането на слънце през лятото, тъй като прекомерният тен не оказва добро влияние на куперозната кожа. Не забравяйте да използвате овлажнител през зимата. Трябва също така да предпазите кожата от студеното време и сухият въздух.
  9. Намалете алкохола, пикантните храни и силното кафе. Отказът от пушенето също би бил от полза. Всички видове стимуланти имат отрицателно въздействие върху всеки тип кожа.
  10. Избягвайте синтетичните козметични съставки като изкуствени аромати или парабени, за които е известно, че причиняват дразнене. Елиминирайте следните съставки: алкохол, ментол, мента, етерично масло от евкалипт, както и силни киселини като AHA и BAH.

Козметични продукти за куперозна кожа

Използването на правилната козметика е ключът към добре изглеждащата и спокойна кожа. Подбирайте я внимателно, като винаги проверявате съставките. Въпреки че има много козметични съставки, доказано полезни за куперозната кожа, има само една формула, която оказва най-добрият ефект - серумът за лице. Тази козметика осигурява зашеметяващи резултати, защото прониква дълбоко, за да достави хранителни вещества до всички слоеве на кожата. Хубавият серум за лице за куперозна кожа е разработен по такъв начин, че да се бори и да се справи с всички кожни проблеми. Точно така действа и серумът за лице против зачервяване Nanoil. Успокоява кожата и намалява розацеята, изсветлява зачервяването на лицето и заличава вените. Внимателно подбраните подхранващи съставки свиват разширените капиляри, облекчават раздразнената кожа и я предпазват от неблагоприятните климатични условия.

Освен серума за лице, който е в основата за доброто здраве на грижата на куперозната кожа, има и няколко други продукта за кожа, които си струва да бъдат включени в ежедневния ритуал за красота, и те включват лека козметика на растителна основа. Използвайте неинвазивни почистващи препарати и средства за премахване на грим, но по-добре се откажете от механичните ексфолианти за лице. Когато миете лицето си, правете това нежно - енергичното триене често допринася за появата на съдови петна. Свръхреактивната и склонна към зачервяване кожа може да бъде успокоена и от билкова вода като вода от хамамелис, която допълнително засилва циркулацията на лимфата и е мощно противовъзпалително средство.

Безопасни лечения за куперозна кожа

Има няколко безопасни лечения, идеални за куперозна кожа. Най-често срещаните са:

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ

Едно от най-популярните лечения за куперозна кожа, което се състои в насочването на лъч светлина към спуканите капиляри, за да ги коригира. Това води до видимо подобрение на външния вид на кожата и значително намаляване на съдовите петна. Лазера се настройва внимателно, за да се предотвратят увреждания на околните тъкани.

ЙОННА ТЕРАПИЯ

Това лечение има за цел укрепване на отслабените капиляри, което ги прави устойчиви на външни агресори. По време на йонната терапия хранителните вещества се транспортират по-дълбоко под епидермиса, за да успокоят раздразнението, както и да намалят розацеята и разширените вени. Пролетта е най-доброто време да използвате тази терапия, за да подготвите кожата си за неблагоприятните метеорологични условия, характерни за лятото и зимата.

КАЛИБРИРАНА ИМПУЛСНА СВЕТЛИНА, известна още като CPL ЛЕЧЕНИЕ

Розацеята и хиперпигментацията са две несъвършенства, които са тясно свързани с куперозната кожа и професионалното лечение, насочено към изсветляване на тези кожни дефекти, е калибрираната импулсна светлина. По просто казано, лъч светлина се насочва към петното, за да го премахне напълно от лицето. Най-голямото предимство на CPL са незабавните ефекти, които осигурява, като изравняване на тена на кожата.

ХИДРО МИКРОДЕРМАБРАЗИО

Това е нежна ексфолираща процедура, използвана за възстановяване на водата в кожата. Осигурява дълбоко почистване и високоефективно отстраняване на мъртвите кожни клетки. Освен това хидромикродермабразиото се бори и с розацеята и обезцветяването. Това неинвазивно лечение е идеално за куперозна кожа.

ДОМАШНИ ЛЕКАРСТВА ЗА КУПЕРОЗНА КОЖА

Имайте предвид, че дори най-напредналите лечения в естетичната медицина може да не доведат до положителни резултати, ако не следвате основните правила за рутина при куперозна кожа. Леките продукти за грижа за кожата и серумът за лице са от съществено значение. Освен това, използването на домашни маски за лице за справяне с паякообразните вени също трябва да се счита за решаващ елемент от грижата за кожата с куперозата. Такива продукти са нежни към кожата и затова можете да ги прилагате дори два пъти седмично. Препоръчва се също почистване на чувствителната кожа със сок от краставица и инфузия от лайка.

Храни, полезни за куперозната кожа

Изненадващо, спазването на основните принципи на здравословното хранене е достатъчно, за да се успокои куперозната кожа. За да предотвратите съдови петна и розацея, просто трябва да въведете повече зеленчуци и плодове в диетата си, особено тези, богати на витамини и минерали, важни за кожата. Както витамин С, така и рутинът имат положителен ефект, заради това се препоръчва да доставяте значителни количества от тези две хранителни вещества на тялото си. Друга добра идея са хранителните добавки. Струва си да се знае, че витамините са полезни за кръвоносните съдове, но трябва да се избягват пикантни храни, алкохол, кафе, силно преработена храна и горещи напитки. Не се препоръчват и енергийни напитки.

Не забравяйте, че куперозната кожа също може да бъде безупречна - просто изисква повече внимание и подходящи продукти за грижа за кожата. Бъдете внимателни към кожата си и я третирайте с процедури, за които жадува.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност