Маски за коса: видове, ефект, мнения, съставки. Коя е най-добрата маска за коса?

Маски за коса: видове, ефект, мнения, съставки. Коя е най-добрата маска за коса?

Рутинната грижа за косата включва повече от измиването, сресването и топлинното оформяне. Грижата за косата е действие, целящо подхранване, регенериране и укрепване. Ако мечтаете за страхотна прическа, изпълнена с живот – поглезете я с висококачествена маска. Как да я изберете? Лесно постижимо е, след като прочетете публикацията. Изберете грижа за коса от висок клас и дайте на вашата коса най-доброто.

Маска за коса - какво предствлява и какво я прави различна от балсама за коса?

Маската за коса е продукта, който възстановява, подхранва и укрепва най-силно. Тя достига по-дълбоко до структурата на косъма, и не действа само върху повърхността му. Добрата маска за коса има ползи и за скалпа. Има богата консистенция и е наситена с подходящи активни вещества. За да подейства - трябва да оставите маската в косата по-дълго от балсама. Ако искате по-добри резултати, използвайте маската преди измиване.

Основната задача на маската е да транспортира хранителни вещества до косъма. Има и маски, чиито състав е подходящ за подобряване на косата, освежаване на цвета, засилване на блясъка и омекотяване. При маските за коса говорим за интензивна, сериозна грижа и възстановяване на косата.

Балсамът за коса е противопложен на маските за коса. Работи изключително върху външната част на косъма. Отлично овлажнява, изглажда и разкрасява, но това е повърхностен ефект, който не трае дълго - подхранващите съставки се отмиват от косата и изчезват след измиване.

Балсамът е фокусиран най-вече върху кондиционирането на косата ви, но има и една ключова характеристика: благодарение на своя запечатващ слой, подхранващите съставки на маската могат да навлязат по-дълбоко в структурите на косъма. Ако използваме метафора, балсамът работи като одеяло, което поставяте върху косата си, за да се запазят съставките на маската вътре. Ето защо трябва да го нанасяте след изплакване на маската (и в дните, в които не използвате маска).

Балсамите "запечатват" кутикулата, омекотяват и увеличват блясъка, помагат за разплитането и оформяне на косата, както и предпазват от увреждане, токсини и замърсяване. Повечето балсами са на основата на силикони и консистенцията им е доста течна. Оставяте балсама в косата си да действа само за няколко минути.

Като цяло има четири неща, които различават маските от балсамите:

  • НАЧИН НА РАБОТА
  • ЕФИКАСНОСТ
  • УПОТРЕБА
  • ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Видове маски според типа коса

Не съществува една идеална маска за всички типове коса. Винаги трябва да избирате правилната маска за вашият тип коса и нейните нужди. Например: боядисаната тъмна коса се нуждае от различна маска от тази с русите нюанси. Къдрава, тънка, гъста, мазна или суха - всеки тип се нуждае от различна маска, насочена към задоволяване на нуждите й. Как категоризираме маските?

маски за боядисана коса

Предназначени за коса, която е била третирана с интензивна химическа обработка. В дългосрочен план всяка процедура за боядисване на косата й вреди – загуба на влага, сухота, избледняване на цвета (пигментът се отмива постепенно). Този тип коса се нуждае от подсилване, повишаване на влажността, силна защита и възстановяване. Маските за боядисана коса изобилстват от поддържащи цвета и  "затварящи кутикулата на косъма" активни вещества, които оставят запечатващ слой, за да предотвратят бързото избледняване на цвета.

маски за тъмна, червена и руса коса

Отделна категория, която - благодарение на съставките и ефектите - може успешно да се използва както на боядисана, така и на естествена коса, нуждаеща се от възстановяване. Маските за коса за различни нюанси (тъмно кестенява, червена или руса) са пълни с подхранващи съставки, както и растителни екстракти, които подсилват определен цвят. Растителната къна е често срещана съставка в такива маски - тя прави цвета по-дълготраен и го надгражда. Други вещества, подсилващи цвета на косата, включват лайка, екстракт от лешник, рициново масло, пръчици канела, корен от ревен.

маски за увредена коса

Прекалено третираната, увредена коса има нужда от интензивна терапия. Този тип коса е с висока порьозност, което означава отворени кутикули и лошо състояние. Косата обикновено е изключително суха, с цъфтящи краища и нарушена структура. Добрата маска е задължителна в този случай. Тя трябва да включва набор от активни съставки, които подпомогат възстановянето на косата, напр. кератин, незаменими мастни киселини, много витамини, омекотители и овлажнители, осигуряващи подходяща хидратация. Маските за увредена коса укрепват косъма; те често са богати на екстракти от кълнове и хидролизирани протеини.

маски за къдрици

Гама от продукти, съдържащи вещества, оформящи къдриците, както и съставки, които укротяват косата и възпират бухването, което е често срещан проблем на къдриците (особено ако се третират редовно с химически процедури, топлинно оформяне или неправилна рутинна грижа за косата). Маските за къдрици са доста леки, подготвят къдриците за оформяне, без да ги претоварват. Те също са добър избор, ако косата ви е права, но понякога ви се иска да направите къдрици или леки вълни. Маска за къдрици преди рутинното оформяне със сигурност прави прическата ви да издържи по-дълго.

маски за слаба, изтъняла коса

Група маски, които подхранват както косата, така и скалпа - единственият начин да спрете изтъняването. Маските за коса, която е в лошо състояние (напр. поради сезонни промени или косопад) се състоят от естествени безопасни съставки. Те са насочени към подхранване и укрепване на косата и луковиците. Те включват предимно есенциални мастни киселини, витамини и аминокиселини, които правят процесите, протичащи в космените луковици, по-ефективни, оставяйки косъма здраво вкоренен във фоликула. По-продължителната употреба блокира косопада (при условие, че не е хормонален или причинен от друг проблем, който изисква професионална помощ и консултация с трихолог).

маски за растеж на косата

Те стимулират спящите космени луковици да работят, активните им съставки имат за цел да ускорят клетъчното делене в матрицата на косъма. Този тип маски работят идеално за коса, която е слаба поради смяна на сезоните, външни агресори или лекарства (антибиотична терапия). Сред съставките ще откриете естествени вещества, известни със своята сила за стимулиране на растежа, напр. мая, сок от бреза, естествени масла за насърчаване на растежа като рициново масло, масло от кедрови ядки или борово масло.

маски за тънка, чуплива коса

Леки маски, които нежно покриват тънката, деликатна коса, създавайки защитен слой и подобрявайки структурата на косъма, като в същото време увеличават плътността. Ефектът не е дълготраен - продуктът се натрупва върху косата и след известно време се отмива. Въпреки това, ефективната маска за тънка коса подобрява външния й вид, а не утежнява кичурите.

маски за суха, безжизнена коса

Тези маски силно подхранват, дават удивителен блясък и не натоварват косата. Те работят както върху вътрешните структури, така и върху външния слой на косъма. Маските, предназначени за суха коса, изобилстват от съставки за увеличаване на блясъка, изглаждане и запечатване на кутикулата. Най-популярната група вещества, работещи по този начин, включват натурални масла, екстракт от ленено семе и естествени съставки, придаващи блясък, като хмел, ябълков и малинов оцет.

маски за мазна, утежнена коса

Специална група маски за коса, които правят нещо повече от това да поддържат ствола на косъма - те балансират секрецията на себум и ефективно почистват скалпа, за да придадат обем на косата, така че да не се омазнява. Маските за гъста, тежка коса се прилагат най-вече върху скалпа, за да почистят косата в самите корени. Естествени глини, напр. зелена или бяла, коприва, репей или градински чай. Те абсорбират излишния себум, както и съдържат набор от минерали, които подхранват кожата и косата по дължината, повдигайки корените за по-дълготраен обем и свежест.

Маски за коса - ефект, осигурен от активни вещества

Това е най-базовата, но и най-важна класификация на различните маски, шампоани и балсами. За да изберете страхотна маска за коса, винаги проверявайте към коя група по-горе принадлежи. Защо? Оказва се, че косата ви може лесно да бъде утежнена с продукт, дори ако изберете правилния. Протеините са най-притеснителни, защото причиняват екстремна сухота, когато се използват прекалено - вместо мекота и обем получавате твърда безжизнена суха коса.

Емолиентните маски имат подхранващ ефект, подпомагат за запазване на влагата, придават невероятен блясък, оставят косата копринено гладка и предпазват от загуба на вода и увреждане. Емолиентите са мазни и работят за всички типове коса. Натуралните масла са техният най-богат източник.

Овлажняващите маски работят при суха, дехидратирана коса, но използвани във влажна среда, могат да предизвикат хвърчащи крайща.

Протеиновите маски регенерират и възстановяват структурата на косъма, възстановяват кератина, спасяват чупливата увредена коса. Трябва да ги използвате разумно, защото излишъкът се натрупва върху структурата на косъма, което прави кичурите твърди.

За да получите брилянтни резултати в рутинната си грижа за коса - използвайте маски, които комбинират и трите групи съставки, така че да съдържат масла, овлажняващи и регенериращи вещества. Можете също така използвайте емолиенти, овлажнители и протеини  - отделете част от времето си за домашно третиране с масло за коса и нанасяйте избраната маска в продължение на една седмица.

Ефективни маски за коса - съставки. Какво трябва да съдържат?

Сигурно се чудите как действат отделните съставки в маските за коса и какво да търсите, за да получите отличен ефект. Основните вещества, които са от съществено значение за вашата коса, включват:

Растителни екстракти в маски за коса

Маските често включват растителни екстракти, особено тези, които са както за коса, така и за скалп. В тяхната форула няма силикони, които биха могли да причинят дразнене на скалпа. Растителните екстракти са ценни, тъй като принадлежат към активните вещества, които подхранват и възстановяват косата, подобряват външния вид и цвета. Те са богат източник на витамини и минерали, съдържащи каротини, фитостероли, аминокиселини, които стимулира кръвообращението на скалпа и подпомагат растежа на космените луковици. Кои са най-популярните растителни съставки? Зависи от региона, страната, континента. Азиатската грижа за косата е различна от европейската грижа за косата, например. Въпреки това, има групи растения, които са широко използвани в целия свят.

Най-добрите растителни съставки в маските за коса:

  • АЛОЕ ВЕРА - овлажнява, успокоява, предпазва от възпаления
  • АВОКАДО - доставя витамини и минерали, подобрява състоянието на косата
  • ЕКСТРАКТ ОТ ПШЕНИЧНИ КЪЛНОВЕ - стимулира растежа на косата, възпрепятства косопада
  • ЕКСТРАКТ ОТ СОЕВИ КЪЛНОВЕ - ускорява растежа на косата, регенерира и подхранва
  • ЕКСТРАКТ ОТ БАМБУК - източник на минерали и витамини, предпазва и укрепва ствола на косъма
  • ОВЕСЕН ПРОТЕИН - достига до корените на косъма, ефективно задържа водата, укрепва и кондиционира косата
  • ЕКСТРАКТ ОТ КОПРИВА - регулира себумната секреция, подсилва и увеличава блясъка
  • ЕКСТРАКТ ОТ ХВОЩ - източник на силиций, калий и калций, укрепва косата и стимулира нейния растеж
  • ЛЕНЕНО СЕМЕ (ленено масло) - източник на витамини и протеин за подобряване на косата, който овлажнява, подсилва и възстановява косата
  • ВОДОРАСЛИ - заздравяват луковиците на косъма и овлажняват косъма по дължина, предотвратяват накъсването и чупливостта на косата
  • ЛАЙКА - успокоява раздразненията, придава мекота, облекчава и дезинфекцира скалпа
  • ХИБИСКУС - доставя гликозаминогликани на космените фоликули, стимулирайки тях и матрицата на косъма
  • ЖЕНШЕН - антиоксидант, който подсилва матрицата на косъма и увеличава притока на кръв към скалпа

Натурални масла в маски за коса

Маслата съставляват отделна и изключително важна група, която има кондициониращ ефект. Присъствието им в маската значително повишава ефективността на продукта. Защо? Оказва се, че натуралните масла съдържат пълен набор от най-важните съставки за вашата коса и скалп: те са източник на ценни витамини, минерали, флавоноиди и растителни стероли, а някои от тях изобилстват и от каротини и сквалан. Едно масло може да даде на косата ви толкова ползи, колкото около петнадесет отделни растителни съставки.

Лечение с масло за коса – могат ли маслата да заменят маските за коса?

Натуралните растителни масла играят ключова роля в рутинната грижа за косата. Ако в маската за коса липсват масла, използвайте ги отделно и нанесете върху косата и скалпа под формата на дълбоко подхранваща и регенерираща маслена маска. Такава маслена процедура (направена поне веднъж седмично) бързо и ефективно възстановява косата, блокира косопада, ускорява растежа, подобрява външния вид и прави косата ви обемна. Най-добре е да използвате специално съставена смес от масла, която отговаря на типа порьозност на косата ви. Даваме ви пример за ефективно и перфектно средство - маслото за коса Nanoil, което съществува в три варианта, съответстващи на трите най-често срещани типа коса.

Как да накараме маската за коса да действа по-интензивно?

Можете да подсилите ефекта от всяка една маска за коса – без значение дали е от дрогерия или от типа "направи си сам". Направете го, като добавите няколко капки натурално масло за коса. Маслата са естествени омекотители, които предотвратяват пренатрупването на протеини в косъма, укрепват вътрешните му структури, предпазват от хвърчащи коси и увреждане и като цяло правят косата да изглежда по-добре, като придават блясък и гладкост. Натуралните масла правят косата копринено гладка и придават блясък. Ако нанесете маската си върху скалпа - наличието на масла ви позволява да го пречистите, да премахнете замърсяванията и натрупванията на продукта, да подсилите космените луковици и да ги стимулирате да работят. Освен това маслата предпазват косата от падане и имат ефект против стареене.

Как да използвате маски за коса за най-добър ефект?

Правилното приложение е ключът към успеха. Нанасяте маската след измиване на косата с хладка вода. Влажната коса е по-абсорбираща, така че ще позволи на подхранващите вещества да проникнат по навътре. Изсушете косата с кърпа и равномерно нанесете маската. Оставете я за около 20 минути (освен ако производителят не е отбелязал друго). Маските, съдържащи естествени съставки, са безопасни, така че не се колебайте да удължите времето: всичко зависи от индивидуалните нужди на вашата коса. Ако косата ви е силно увредена, можете да оставите маската цяла нощ – обогатете я и с няколко капки натурално масло. На сутринта измийте косата си и стилизирайте както обикновено. За да получите желаните резултати от третирането с маска, използвайте я веднъж или два пъти седмично.

Най-добрите маски за коса - маниаците на грижа за косата и мнения на експерти

Най-добрата маска за вашата коса? Всички сме съгласни, че : без значение дали използвате професионален продукт или домашна маска, тя трябва да отговаря на вашият тип коса, нейното състояние, външен вид и нужди. Много хора,смятат, че най-добрата маска, трябва да бъде съставена от естествени масла. Любителите и поддръжниците на процедурите с масла за коса твърдят, че най-добрият начин за укрепване на косата е да се откажете от маските и да ги замените с висококачествено масло или смес от масла.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност