Направи си сам: Най-добрите домашни маски за коса

Направи си сам: Най-добрите домашни маски за коса

Имате нужда от маска за коса, но нямате време за пазаруване? Решението се намира във вашата кухня. Знаете ли, че там се крие истинска лаборатория за красота? Използвайки мед, яйчен жълтък или алое, вие можете да създадете изключително ефективно, богато на нутриенти, възстановяващо косата лечение. Какво представляват домашните маски за коса? По-добри ли са от продуктите от аптеката? Как да си приготвите хубава маска за коса тип „направи си сам“, като използвате само хранителни съставки?

Кои са естествените маски за коса и те ли са най-добрите?

Естествените маски за коса не съдържат синтетика, но са пълни с естествени активни вещества, които ревитализират косата. Домашните маски са изцяло натурални, докато готовите продукти съдържат алкохол, стабилизатори и емулгатори, които удължават трайността на козметиката. Обикновено можете да съхранявате готовите маски около три месеца след отварянето. За жалост обаче, те обикновено не са подходящи за употреба върху скалпа.

"Направи си сам" маските имат много по-кратък срок на годност - трябва да се използват веднага. Следващият път просто взимате пресни продукти от кухнята ви и правите нова маска. Домашните маски за коса са полезни както за косата, така и за скалпа. Прилагайки се и върху скалпа, ефектът им се засилва.

Маски за коса - домашни или професионални (дрогерийни)?

"Направи си сам" маската е много по-различна. Най-вече вие ​​сте този, който контролира процеса на производство и знаете какви точно съставки и качества притежава.

Второ, домашната маска за коса може да бъде идеално адаптирана към вида и състоянието на косата. Не рискувате да си купите голям буркан с маска, която се оказва неподходяща за вашия тип коса и просто остава да събира прах по рафтовете в банята. Страхотното тук е, че можете да правите различна маска всеки път, като избирате различни съставки и преценявате кои от тях действат най-добре на косата ви. Яйчена маска или тази с хлебна мая? Няма ограничения.

Другата разлика е в безопасността - домашните маски са безопасни и изцяло естествени. Маските от магазина често съдържат парабени, силикони и често срещаните  в козметиката - късоверижни алкохоли, които дехидратират косата и причиняват раздразнения на скалпа. Ако не сте опитни в четенето и анализирането на INCI - маската „Направи си сам“ е по-добър избор, защото сте наясно с веществата, безопасността и естествеността на съставките.

НАЙ-ДОБРИТЕ СЪСТАВКИ ЗА ДОМАШНИ МАСКИ ЗА КОСА – КОЯ ДА ИЗБЕРЕМ?

МАЯ - източник на биотин, витамини В, цинк, селен, мед, калий, калций, хром и фосфор. Укрепва косата, прави луковиците здраво вкоренени във фоликулите, предотвратява косопада, ускорява растежа на косата.

ЯЙЦЕ - яйчен жълтък брилянтно подобрява състоянието на косата, тъй като съдържа лецитин, укрепва и овлажнява косата. От друга страна, яйчният белтък блокира накъсването на косата и увеличава обема. Освен това жълтъкът е естествен емулгатор, който свързва съставките на маската, както и изобилства от сулфат, който се намира в кератина - естествената градивна единица на косъма.

МАСЛА - съставляват източник на подсилващи косата мастни киселини, фитостероли и флавоноиди, отлично подобряват състоянието на косата, подхранват луковиците, предотвратяват косопада, ускоряват растежа на косата. Най-ценните масла в маските включват кокосово масло, рициново масло, арганово масло и зехтин, но няма фиксирани правила: можете свободно да смесвате различни масла и да проверявате кои са най-добрите съставки за вас и косата ви. Лечението с масло за коса е като маска за много хора. Те предпочитат да използват смес от масла, които - подобно на маска - се изплакват след по-дълго време.

АВОКАДО – съдържа над 20 витамина и минерала, включително витамини А, К, С, В1, В2, В3, В5, В6, Е и калий, фолиева киселина, магнезий, мед, желязо, цинк и фосфор. Авокадото е невероятна подхранваща терапия за коса, която укрепва, предотвратява косопада, накъсването и придава плътност. Нещо повече, студено пресованото масло от авокадо запазва всички свойства на плода.

АЛОЕ ВЕРА - овлажнява, привлича водата и я задържа в косъма. Алоето изглажда косъма и затваря кутиклата, улеснява разресването, укрепва увредената коса и придава невероятен блясък, както и предотвратява наелектризирнаето. Освен това подобрява и лечението против пърхот. Източник е на полизахариди, витамини А, В, С, каротини и минерали (хром, магнезий, манган, калций, натрий, желязо, мед, фосфор, цинк).

ЛЕНЕНО СЕМЕ - съдържа много витамини (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K), протеини, фибри, минерали като желязо, магнезий, калций и цинк. Благодарение на това, че са богати на хранителни вещества, ленените семена осигуряват максимално подобряване на косата, овлажняване, обем и блясък. Косата расте по-бързо и придобива естествен блясък, цветът не избледнява.

МЕД - силен антиоксидант, който укрепва и регенерира увредената коса. Задейства растежа на косата, намалява накъсването, предотвратява инфекции на скалпа, има антисептично действие, възстановява боядисана, прекомерно третирана и много суха коса.

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА – ключова съставка в грижата за кожата и косата. Овлажнява и свързва водните молекули, така че предпазва от увреждане и дехидратация. Хиалуроновата киселина е естествена съставка във всички тъкани на човешкото тяло. Идеална е за суха коса, предпазва я от увреждане и дехидратация. Добавена към дрогерийните продукти, хиалурона намалява техният дехидратиращ ефект.

БАНАН - източник на витамини А, В, С и много витамин Е, които възстановяват косата, стимулират фоликулите и поддържат скалпа здрав. Бананите съдържат доста минерали - цинк, желязо, калций и калий - които се борят със сухотата и косопада. Те са силни антиоксиданти и ефективно регенерират увредените косъмчета.

ТЕЧЕН ПАРАФИН - незабавно подобрява външния вид на косата, придава гладкост и блясък, като прави косата лесна за правене на прически. Оставя микроскопичен слой, който се натрупва върху косъма и леко уплътнява структурата му, увеличава обема и намалява заплитането. Течният парафин предотвратява и наелектризирането. За съжаление може да утежни косата ви и да раздразни скалпа.

ЖЕЛАТИН - променящ играта естествен ламинат, който увеличава блясъка, изглажда косата и веднага я кара да изглежда по-добре. Желатинът е източник на протеинов колаген - изключително важен за здрави космени луковици, намалявайки накъсването и блокирайки косопада.

Направи си сам - НАЙ-ДОБРИТЕ ДОМАШНИ МАСКИ ЗА КОСА

Домашна маска за коса на базата на хлебна мая

  • половин пакет хлебна мая
  • 1 супена лъжица кисело мляко или топло мляко
  • 1 чаена лъжичка натурален мед

Смесете внимателно всички съставки до получаване на гладка маслена смес. Нанесете маската върху косата си, като не забравяте за скалпа. Може да нанесете върху суха или влажна коса, зависи от вас. Нежно масажирайте скалпа си, за да стимулирате притока на кръв - действа релаксиращо и кара хранителните вещества да проникват по-бързо. Накрая поставете кърпа или шапка за душ и оставете продукта да действа за около час. След като приключите, измийте косата си.

Домашна маска за коса на маслена основа

Това е световно известно лечение с масло за коса. Докато прилагате масла върху косата и скалпа, не забравяйте, че те трябва да отговарят на вида коса или типа порьозност. Можете да смесвате естествени масла сами или да изберете професионална готова смес от масла, напр. един от трите варианта на [Nanoil масло за коса].

Домашна маска за коса на базата на яйца

Смесете белтък и жълтък (1 или 2 яйца, по-дългата коса се нуждае от повече продукт), за да получите гладка каша. Нанесете я върху косата и скалпа, като я оставите за около 20-30 минути. След това я изплакнете обилно със студена вода и измийте косата си с шампоан. Не на последно място, чувствайте се свободни да нанесете любим балсам за коса или да използвайте домашен изплакване за коса.

Можете да смесите яйчена маска с други естествени съставки за по-силен ефект, напр. с натурално масло, гел от ленено семе, обикновено кисело мляко или алое. Комбинирайте ги в правилните пропорции, за да не стане твърде течно.

Домашна маска за коса на базата на мед

  • 1 лъжица мед
  • 50 мл лимонов сок

Смесете съставките и ги нанесете върху косата (ако не покрие цялата коса, смесете отново меда с лимоновия сок в същите количества). Нанесете сместа върху влажна коса и скалп - тази маска тип „Направи си сам“ ефективно окислява скалпа и поддържа рН баланса, така че косата вече да не е мазна, докато кожата остава чиста и свежа. Измийте маската след около 15-20 минути.

Обогатете вашата медена маска, като добавите други продукти, напр. натрошен банан или зехтин (загрейте маслото до около 40 градуса по Целзий) и хиалуронова киселина, която повишава нивото на влага.

Домашна маска за коса на базата на авокадо

Лечението с авокадо е променяща играта терапия за подхранване на косата, която допълнително подобрява блясъка и прави косата копринено гладка. Приготвя се от:

  • средно голямо авокадо
  • 2-3 лъжици зехтин
  • лъжица лимонов сок
  • (по желание) 1-2 лъжици рициново масло

Смесете съставките: натрошете авокадо с вилица или го разбъркайте в блендер докато стане на гладка каша. Нанесете маската върху косата и скалпа, изплакнете след 20-30 минути и използвайте лек шампоан.

Домашна маска за коса на базата на алое

  • 2 супени лъжици сок или гел от алое
  • 2 лъжици кокосово масло
  • 2 лъжици мед (по желание)

Смесете всички съставки (кокосовото масло е доста твърдо, така че го загрейте малко, за да стане по-течно). Оставете маската в косата за около 30 минути, след което я изплакнете и измийте добре косата.

Домашна маска за коса на базата на ленено семе (ленен гел).

Гелът от ленено семе е най-лесната за приготвяне маска за коса. Залейте с топла вода 4 лъжици ленено семе. Колкото по-дълга е косата, толкова повече гел и семена са ви необходими, за да покриете равномерно косата и скалпа. Оставете сместа да престои  през нощта. Когато се събудите, вашият гел от ленено семе е готов за употреба. Изцедете семената (чувствайте се свободни да ги използвате за ексфолиране на кожата) и нанесете гела по дължината на косата и скалпа. Маската с ленено семе действа малко като процедура за ламиниране на косата. Можете да подобрите ефекта, като смесите гела с мед, студено пресовано масло, хиалуронова киселина или лимонов сок.

Домашни маски за коса – какво още можете да добавите, за да ги обогатите още повече?

Има много рецепти за маски и лечения за коса „направи си сам“. Всичко зависи от изобретателността и въображението на човека, който ги прави. Много хора обогатяват своите маски за коса с етерични масла, растителни хидрозоли, билкови отвари, естествени глини или течни витамини. Въпреки това, ако сте начинаещ в маските за коса, започнете с използването само на няколко съставки, за да разберете дали понасят на вашата коса и да изключите лесно неблагоприятните вещества.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност