На косъм от увреждане... 5 нива на чувствителна коса - Най-доброто ръководство за грижа за косата

На косъм от увреждане... 5 нива на чувствителна коса - Най-доброто ръководство за грижа за косата

Чувствате ли, че косата ви е само на една крачка от увреждане?

Дължи се на нейната... чувствителност. Докато чувствителността е добре дошла в света на изкуството и емоциите, чувствителната коса не е желана... Чувствителната коса означава по-бързо и по-силно увреждане на косата.

Има 5 нива на чувствителната коса в зависимост от това колко дълбоко са увредени структурите на косъма. Проверете увреждането и нивото на чувствителност на собствената си коса и се научете да се грижите за нея, така че прическата ви никога повече да не създава проблеми.

Какво е чувствителна коса?

Вече споменахме, че чувствителната коса е, с други думи, косата с ниска устойчивост. Какво всъщност означава това? Оказва се, че чувствителната коса е на директен път към увреждане. Не е задължително да е увредена, но рискът от увреда е много висок.

Разрушаването на косата е по-бързо и лесно.

Просто казано, чувствителната коса се уврежда по-лесно от всички останали типове коса. Друг проблем е, че такава коса лесно се поврежда и трудно се оправя. Изключително чувствителната коса не е равносилна на увредена коса, но нейното състояние се влошава поради различни фактори, които са нежни и безопасни за здравата коса. Ето защо чувствителната коса може да се окаже съсипана само след една процедура на боядисване, еднократно използване на преса, топлинни ролки или изрусяване. Силната слънчева светлина, високите температури или грешните продукти също причиняват много вреда.

Защо косата става чувствителна?

Няма един ясен отговор. Като основни причини се посочват гените и неправилната грижа за косата. Ежедневното грубо третиране на косата също я затруднява (дърпане при разплитане, грубо сушене с кърпа, носене на стегната опашка или кок и т.н.).

Трябва да запомните, че чувствителността е по-вероятно да засегне жените, които редовно боядисват косата си, използват топлинно оформяне, което води до сухота, накъсване на косата, падане и накъсване.

Как да разберете, дали косата ви е чувствителна?

  • няма блясък и е груба
  • много е суха, в краен случай - твърда
  • изключително податлива е на всякакви физически увреждания, включително химическа обработка и термично оформяне

5 нива на чувствителна коса

НИВО 1 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА - здрава, доста гладка, без тревожни сигнали, силно устойчива на увреждане

Копринено гладка лъскава коса с достатъчно ниво на влага. Скалпът е чист и здрав и не е застрашен от прекомерно производство на мазнини/косата не е мазна, утежнявана или плоска. Има [средна порьозност], която клони към [ниска порьозност].

НИВО 2 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА - здрава дължина на косата, проблемен скалп, косата е практически устойчива на увреждане

Силна, гладка, доста гъста и лъскава коса, но скалпът произвежда твърде много мазнина; мазни корени, което води до лесно утежняваща се [ниска порьозност] коса.

НИВО 3 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА - доста здрава, предразположена към повредени разцепени краища или дължини на косата

Като цяло корените на косата са здрави, но леко груби, често статични. Краищата на косата след зимата или лятото са склонни да изглеждат нездравословни/изключително сухи, понякога малко хвърчащи или скучни. Този тип коса има средна порьозност.

НИВО 4 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА - склонна към повредени дължини и (изключително) увредени краища на косата

Косата изглежда скучна, без обем, къдреща, с избелял нюанс, има много повреди в структурата на краищата на косата. Лесно губи влага. Този тип коса има средна порьозност, която има тенденция да се увеличава.

НИВО 5 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА - изключително податлива на увреждане (косата има вероятност да бъде увредена по цялата си дължина)

Нон-стоп матов нюанс, накъсване и чупливост на косата, разцепени краища, твърдост, устойчивост на къдрици. Напълно лишена от вода вътре, косата не успява да абсорбира хранителни вещества. Това е [коса с висока порьозност].

КАК ДА ВЪЗСТАНОВИМ И ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОСА?

НИВО 1 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА

ВСЕКИ ДЕН - защитавайте краищата на косата (вземете масло или специално разработен серум), използвайте спрей балсами, предпазващи от ултравиолетовите лъчи през лятото.

ЧЕСТО - адаптирайте рутината на миене на косата към състоянието на косата си, мийте я толкова често, колкото е необходимо, използвайте меки билкови шампоани, които не са комедогенни за скалпа и дават приличен почистващ ефект. Освен това посегнете към балсами за подхранване на косата, които подобряват състоянието на косата и предотвратяват увреждане.

ВЕДНЪЖ В СЕДМИЦАТА - допълнителна грижа за чувствителна коса от ниво 1 включва напр. лека, богата на витамини маска за коса или (най-вече през зимата) добро лечение с масло за коса. Не е нужно да оставяте маслото за през нощта - нанесете го и изплакнете след 30 минути и измийте добре косата. Изпробвайте Nanoil за коса със средна порьозност в режима си за грижа за косата.

НИВО 2 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА

ВСЕКИ ДЕН - мийте косата дори всеки ден, ако е необходимо. Вземете шампоан за мазни корени на косата, който осигурява прецизно почистване на скалпа и кондициониране на фибрите на косата, без да оставя косата суха. За ежедневна порция хранителни вещества посегнете към безтегловни билкови води и балсами за скалпа – втрити в скалпа, те ви позволяват да контролирате свръхпроизводството на мазнини. Търсете такива с екстракти от коприва, хвощ, репей, бор или градински чай. Хвойната носи подобни ползи за скалпа.

ЧЕСТО - ако косата ви е много гъста, нямате нужда от ежедневна употреба на балсами. С всяко друго измиване (или по-рядко), подсилете го с помощта на лек балсам, доставящ витамини и минерали. Изберете балсами, които не натоварват косата, но имат лека консистенция, UV филтър и пантенол, който укрепва косъма.

ВЕДНЪЖ В СЕДМИЦАТА - косата ви също се нуждае от процедури с масло. Тайната е в правилния избор на натурални масла – такива, които не утежняват, а повдигат корените, увеличават обема и блясъка и освен това – поддържат скалпа чист. Nanoil за коса с ниска порьозност е предназначен за това. Веднъж на две седмици посягайте към скраб за скалпа, за да сте сигурни, че кожата е чиста от токсини и излишък от себум.

НИВО 3 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА

ВСЕКИ ДЕН – заложете на серум или подхранващо масло, предпазващи краищата на косата от увреждане. Ако косата ви е склонна да изсъхне от средната дължина - нанесете маслото точно върху тази част, която е вероятно да бъде увредена. Ако косата ви е по-тънка, използвайте спрей балсам на маслена основа, който е по-лек и не утежнява.

ЧЕСТО - прилагайте по-интензивен кондициониращ продукт: след всяко рутинно измиване на косата с укрепващ шампоан (изобилстващ от кондициониращи вещества, витамини, минерали, масла, ланолин), използвайте подходящ балсам, който не само предпазва от увреждане, но и подобрява състоянието й: предотвратявайки екстремната сухота, къдрене и придавайки копринено гладко покритие. Ако използвате сешоар, не забравяйте да втриете специално разработен термозащитен серум, който предпазва от увреждане и загуба на вода.

ВЕДНЪЖ В СЕДМИЦАТА - посегнете към ревитализираща, овлажняваща маска. Проверете дали изобилства от керамиди и подобряващи растителни екстракти (напр. хидролизирани протеини от пшеница и овес). Можете също така да нанесете маската за коса след третиране с масло за коса (изберете масла за коса със средна порьозност) - тя ще емулгира маслото и ще работи като допълнителна подкрепа, предотвратявайки увреждането на косата.

НИВО 4 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА

ВСЕКИ ДЕН - предпазвайте косата си от увреждане - всякакъв вид физическо увреждане, топлина и UV радиация. Нанесете специално разработен серум, масло или балсам без измиване. Уверете се, че продуктът съдържа керамиди и има термозащитен ефект, за да предпазите прическата си от топлина, както и да овладеете разпръснатите коси и да предпазите къдравата коса от влага.

ЧЕСТО - мийте косата с укрепващ и овлажняващ продукт, който същевременно облекчава скалпа. След измиване на косата нанесете продукти за слаба коса, напр. тези, които съдържат серамиди, кератин и естествени масла. Можете да добавите натурални масла към любим балсам или маска.

ВЕДНЪЖ, ДВА ПЪТИ В СЕДМИЦАТА - използвайте продукти, богати на подхранващи и регенериращи съставки. Можете да нанесете маска за коса и след изплакване на третирането с масло (изберете масла за коса със средна порьозност или - ако косата е по-увредена - Nanoil за коса с голяма порьозност). Маската ще емулгира маслото, така че да се отстрани по-лесно и можете допълнително да осигурите на косата подобрение и по-силна защита срещу увреждане.

Също така се опитайте да се въздържате от сушене със сешоар поне веднъж седмично. Оставете косата да изсъхне на въздух и втрийте нежен защитен серум или масло във върховете на косата.

НИВО 5 ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА

ВСЕКИ ДЕН - използвайте масло за коса. Втрийте го в двата края на косата и по цялата дължина. По този начин вие предпазвате кичурите от повреда, заключвате водата, добавяте мекота и блясък. Този тип коса изисква значително подобряване и масла, които имат способността да съживяват и укрепват. През деня втривайте термозащитен балсам или спрей на маслена основа толкова често, колкото е необходимо.

ЧЕСТО - освен възстановяващи шампоани, използвайте балсами, съдържащи много вещества, които подсилват възстановяването на фибрите на косъма (церамиди, липиди, витамини Е и А, смеси от масла). Можете да добавите няколко капки избрани натурални масла към вашия балсам (заложете на масла за коса с висока порьозност). Опитайте се да избягвате сешоар или използвайте хладен въздушен поток. Избягвайте пресите и редовно прилагайте процедури с масло за коса - ако косата е наистина увредена, не се колебайте да я омаслявате дори всеки ден. Винаги не забравяйте да изплакнете маслото обилно и да измиете косата. Идеално средство за силно чувствителна коса от ниво 5 е Nanoil за коса с висока порьозност.

Вземете предотвратителни мерки: защитавайте косата след всяко измиване - когато косата е все още влажна, нанесете специален серум или балсам без отмиване, съдържащ хранителни вещества като масла или растителни аналози на силикони, оставяйки косата гладка и мека.

ВЕДНЪЖ В СЕДМИЦАТА - изкушете се да опитате лечение с масло за коса за една нощ - оставете избраното масло в косата за цялата нощ и го изплакнете на сутринта. Преди изплакване можете да нанесете маска за по-дълбоко възстановяване на косата. Освен това посегнете към ампулите за коса и скалп – не дразнете кожата с агресивни стилизиращи продукти.

ИЗБЯГВАЙТЕ - освен подходяща грижа, чувствителната коса от ниво 5 се нуждае от правилната защита, така че избягвайте всички неща, които са потенциално разрушителни: не я дърпайте и не я търкайте, намалете обработката с химикали, избягвайте топлинно стилизиране, въздържайте се от изправяне с преса, опитайте се да прекарвате малко време на слънчева светлина и предпазвайте косата от UV радиация. Маслата съдържат естествен UV филтър, който подобрява чувствителната коса от ниво 5.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОСА СРЕЩУ ТРЕТИРАНЕ С МАСЛО

В случай на чувствителна коса от ниво 4 и 5, прилагането на процедури с масло е задължително. Такъв вид терапията дава най-добри резултати като възстановяващ ритуал за увредена коса. Посегнете към естествени масла, ако косата ви е силно пореста или изберете подходящ набор от вещества, които могат силно да възстановят косата и да предотвратят увреждане. Изборът на правилното приложение на маслото също има голямо значение.

Лечение с масло за суха коса – нанесете масло върху цялата коса, като внимателно я масажирате. Уверете се, че маслото покрива косата ви, вместо да капе. Оставете за около 30 минути, изплакнете и измийте косата. Това е малко по-лека терапия.

Третиране с масло за мокра коса – процедурата е почти същата, но първо трябва да намокрите косата си или да я измиете, за да се отървете от мръсотията, себума и натрупания продукт. Мократа коса абсорбира маслата по-лесно и в дълбочина, така че се опитайте да използвате този вид масло поне веднъж седмично.

Благодарение на третирането с масло за мокра коса, косата ви получава повече влага и се възстановява.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност