Шампоан. Необичаен начин да поговорим за "обичайната" козметика

Шампоан. Необичаен начин да поговорим за "обичайната" козметика

Абсолютно задължителен продукт за грижа за косата! Безспорно никой не може да мине без шампоан, особено тези, които искат да имат красиви (и чисти) кичури. Доста изненадващ е фактът, че все още знаем малко за този продукт и тази липса на информираност често ни кара да избираме неподходяща козметика, която не съответства на типа на косата ни. Жалко, защото грижата за косата и нейното добро състояние започва с шампоана - това е един от най-често използваните козметични продукти за коса, така че не бива да допускаме компромиси в тази насока. Трябва да разберем, че използването на добър шампоан е първата стъпка към здравата коса. Как да открием подходящия шампоан? Какви съставки, включени в шампоаните, трябва да се избягват? На какво да се спрем, докато купуваме шампоан, и как да го съобразим с типа на косата си?

Думата "шампоан" звучи подобно на много езици. Нейната прародителка е хиндуистката дума chāmpo, която означава масаж на скалпа. Истината е, че преди почти 100 години хиндуистите вече са можели да се похвалят, че разполагат с една от най-добрите козметични средства, с които да мият косата си. А именно това са били растенията на прах, наречени шикакай, и орехът ретха на прах, които не само са правили косата отново свежа, но и са я подхранвали. Днес Шикакай се смята за алтернатива на химическите шампоани, които се предлагат във всички аптеки". Що се отнася до масажа, тази процедура трябва да бъде високо ценена от тези, които се грижат за това да имат силни и здрави луковици на косата.

Понастоящем се предлагат много различни версии на шампоани, така че можете да изберете този, който безупречно отговаря на нуждите на вашата коса. По тази причина козметичните марки предлагат шампоани за тънка, гъста (твърда), лишена от блясък, руса или тъмна, боядисана или изсветлена, мазна или дехидратирана, засегната от пърхот коса... всеки може да се справи с намирането на подходящия продукт.

Тайната на добрия шампоан обаче не се крие толкова в неговото предназначение, колкото в състава му и вида, в който е произведен. Най-популярната версия естествено е течният шампоан, но това не е единствената разновидност на този продукт. Струва си да научите за видовете шампоани и за целта, която изпълняват, както и за действието, което предоставят. Това може да хвърли нова светлина върху въпроса за грижата за косата.

Шампоан за коса и неговите видове

● Течен шампоан - познат на всички, той е най-популярният вид шампоан. Създаден е от марката Schwarzkopf и почти за една нощ измества предишния си конкурент, който беше шампоан на прах. Течният вариант на шампоана най-често се произвежда от разтвор на инсектициден или амонячен сапун - напълно разтворен във вода. Тези миещи вещества са отговорни за създаването на пяна. За да се предпази косата от изсушаване, сапуненият разтвор и самият състав се обогатяват с буферни разтвори на киселинна реакция, както и с кондициониращи вещества, които отговарят за придаването на блясък и здрав вид на косата (те се делят на продукти, придаващи блясък, и антистатични продукти).

● Сух шампоан - тези, които смятат, че сухият шампоан е изобретение от последните години, се лъжат сериозно. Сухият шампоан е добре познат от векове и истината е, че първите шампоани са имали именно "суха" форма (например Schwarzkopf пуска на пазара първите си шампоани под формата на прах, затворен в малки пакетчета; прахът се разпенва, когато се смеси с вода). Първият сух шампоан, който не е изисквал използването на вода, Minipoo, се появява през 40-те години на ХХ век, чието лице е Twiggy - една от най-известните британски манекенки по онова време, която е известна с това, че определя тенденциите в красотата. Производителят рекламира продукта като алтернатива на почистването и освежаването на косата, когато няма възможност да се почистят кичурите по обичайния начин. Minipoo трябвало да бъде подходящ и за деца, защото не щипел очите. Този шампоан от 40-те години на миналия век е бил направен от талк, чиято задача е била да абсорбира себума от косата. Съвременните шампоани са затворени в бутилки с пулверизатор, благодарение на който е по-лесно да ги разпръснете равномерно по цялата коса. Сега действието им се основава на деликатно и леко нишесте. Добрият сух шампоан има освежаващи и подхранващи свойства (благодарение на кератина, витамините и маслата) и не съдържа алуминиеви соли, силикони и парабени.

● Мицеларен шампоан - това е сравнително нов продукт. Оказва се, че именно обикновеният мицеларен почистващ лосион е вдъхновил производителите да създадат мицеларен шампоан. Именно ефикасността и иновативността на мицеларния почистващ лосион мотивираха създателите да съчетаят неговите характеристики с шампоан. Както не е трудно да се досетите, мицеларният шампоан разполага с мицели - много прецизни по своята ефективност молекули, привличащи токсините и мръсотията, без да нарушават както липидната структура на скалпа, така и липидите, които са естествените градивни елементи на косъма.

● Шампоан с почистващ крем - в повечето случаи това е специализиран, дерматологичен продукт, който, дължащ се на формата си, е подходящ за изключително чувствителна грижа за кожата. Кремообразните шампоани принадлежат към групата продукти, които са деликатни и улесняват оздравителните процеси на проблемния скалп със симптоми на атопичен дерматит, псориазис и хроничен пърхот. Освен това почистващите кремообразни шампоани са в състояние да премахнат усещането за постоянно сърбящ скалп, да успокоят кожата и да се справят с прекомерното и неконтролирано лющене на епидермиса.

Освен това крем-шампоанът е полезен и когато става въпрос за тенденцията "No Poo", която се основава на отказването от всички възможни химически вещества, включени в козметиката (главно пенообразуващи агенти). Струва си да се отбележи също, че крем-шампоанът не съдържа натриеви лаурил сулфати, силикони, оцветители и парабени. Освен това този вид шампоан прави косата идеално чиста и пречиства скалпа, въпреки че, както беше споменато по-горе, не съдържа никакви пенообразуващи агенти. Не на последно място, приложението му наподобява използването на балсам за коса.

● Шампоан без изплакване - на първо място, по отношение на приложението този продукт може да се сравни със сух шампоан. Често шампоаните, които не се отмиват, са затворени в бутилки, подобни на спрей. Що се отнася до състава, те не съдържат нито талк, нито пудра, а са по-скоро течни и съдържат растителни вещества. Шампоанът без изплакване се използва и в болниците, тъй като не дразни и не предизвиква алергии. Нещо повече, шампоанът без изплакване е много удобен за употреба. Всичко, което трябва да се направи, е да се напръска върху косата, да се масажира в скалпа и да се подсуши с кърпа. Този вид продукт, въпреки освежаващите си качества, се предполага, че подхранва кичурите, без да нарушава естествената липидна бариера.

● Шампоан на маслена основа - това е специализирана, малко позната група шампоани. Произвежда се от естествени масла, като например рициново, соево, парафиново и различни восъци (например пчелен). При тези шампоани липсват пенообразуващи агенти. По принцип те се препоръчват за увредена и суха коса и трябва да се нанасят като естествените масла за коса (употребата на шампоан на маслена основа наподобява маслено третиране на косата). За да поясним, шампоанът на маслена основа трябва да се втрие в скалпа и по цялата дължина на косъма и да се изплакне след 30 минути с топла вода. След приключване на процедурата косата става свежа и мека. Важно е да се спомене, че шампоанът на маслена основа не трябва да се използва твърде често, тъй като има силно изразени удебеляващи свойства, които могат да натоварят косата.

● Шампоан с двойно предназначение - с други думи, това е шампоан, който съчетава характеристиките на обикновен шампоан и балсам. Често такъв продукт се нарича козметика 2в1. Този вид шампоан е разработен така, че едновременно да пести време и да подхранва косата по време на измиване. Шампоаните с двойна употреба са действително удобни, но въпреки това са малко противоречиви. На първо място, те не са подходящи за всички типове коса и честата им употреба може не само да обремени косата, но и да раздразни скалпа. Освен това действието на шампоана с двойно предназначение се състои в това, че, от една страна, той повдига кутикулите на косата нагоре (типично за шампоан), но от друга, трябва да затвори кутикулите, за да направи косата гладка (типично за балсам). С други думи, шампоанът 2в1 съчетава два напълно различни препарата, които взаимно изключват действието си. По-добре е да не ги използвате едновременно.

● Алкален шампоан - това е различен продукт. На първо място, трябва ясно да се каже, че не трябва да се използва постоянно, тъй като задачата на този шампоан е да почисти цялостно и наистина интензивно косата, дори вътрешните ѝ структури. Алкалният шампоан често се използва от фризьорите преди специализираните процедури за оформяне на косата, за да подхранва в дълбочина кичурите. За да могат подхранващите и регенериращите вещества да проникнат по-лесно в косата, кичурите трябва да бъдат прецизно почистени - а алкалният шампоан е идеален за това, тъй като тази козметика допълнително отваря кутикулите на косата. Често се случва след такова прецизно почистване на косата кичурите да се третират със специални продукти за възстановяване на липидите, окисляване и затваряне на кутикулите на косата. Струва си също така да се знае, че алкалният шампоан може да се окаже идеален за използване преди излагане на кичурите на маслено третиране на косата - това улеснява проникването на молекулите на маслото дълбоко в кичурите. По принцип веднъж месечно се препоръчва извършването на специален вид процедура за омасляване на косата, която се комбинира с много алкалното третиране.

Състав на шампоана. На какво трябва да се обърне внимание?

Също толкова важен момент, с който трябва да се запознаете, е списъкът на съставките, от които е изготвен даден шампоан.

Кои от съставните вещества определят дали даден шампоан е добър, и кои от тях трябва да се избягват?

Как да разпознаем дали даден шампоан е полезен за косата ни и, което е още по-важно, дали е безопасен за скалпа?

Първо, най-важното качество на добрия шампоан, което трябва да се спомене, е, че той не трябва да оказва комедогенно действие върху скалпа. За да уточним, той не може да съдържа синтетични вещества, силно дразнещи агенти, нито петролни деривати. Ето защо е разумно да купувате шампоани, чийто състав се основава на естествени и деликатни вещества; шампоани, в които липсват парабени, силикони, SLS и SLES вещества, дехидратиращи късоверижни алкохоли, както и тежки, нелетливи силикони. Струва си да запомните кои съставки да избягвате.

Списък на съставките, които могат да окажат неблагоприятно действие върху косата:

  • Натриев лаурил сулфат, SLS; натриев лаурет сулфат, SLES - силно дразнещи препарати, които запушват порите на кожата. Освен това те са в състояние да проникнат в кръвта и могат да увредят защитните слоеве на косъма, което увеличава чупливостта на косата.
  • Метил, етил пропил, бутил парабени - или просто парабени, които предизвикват възпаления на кожата и проникват в кръвта.
  • Пропилен гликол, PG Xylene Glycol - това е група гликоли, които могат да бъдат силно токсични за човешкия организъм. Ето защо трябва да се следи те да не попадат в организма в големи количества.
  • Минерално масло, Петролатум, Парафиново масло - представлява набор от вещества, получени от нефт, които са склонни да се отлагат в организма, като се натрупват главно в червата. Когато се нанасят върху кожата, те отслабват нейната защитна бариера и насърчават размножаването на бактериите.
  • Фталати - опасни особено за бременните жени и кърмачките. Фталатите проникват в майчиното мляко и попадат в плацентата на плода. Смята се, че те увреждат значително генеративните клетки.
  • Алкохоли - те дехидратират косата и скалпа, но не всички са вредни. Най-опасните, късоверижните алкохоли, са най-вече: алкохол денат, бензилов алкохол, изопропилов алкохол и етанол.

Красивата коса е символ на женствеността и, не можем да отречем, гордостта на всяка жена. Ето защо си струва да обърнем внимание на това с какво подхранваме косата си, както и на това какъв шампоан слагаме в кошницата си, докато пазаруваме. Красотата и доброто състояние на косата започват още с измиването и почистването на косата. Точно поради тази причина е толкова важно да инвестираме пари във висококачествен шампоан, който ще подсили действието, доставяно от балсамите, и ще премахне натуралните масла след третиране с масла.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност