Нека Косата ви се Изкаже, част 7. Грижа за Къдрава Коса

Нека Косата ви се Изкаже, част 7. Грижа за Къдрава Коса

Хората, които имат коса с къдрици, трябва да знаят, че този тип коса изисква специални грижи. Къдравата коса има неравномерна структура, склонна е да губи влага и да се изтощава и е податлива на увреждане. Как да се грижим за къдравата коса, за да я направим здрава и устойчива? Очевидно разковничето се крие не къде да е, а в косата ви.

Много жени могат само да мечтаят да имат къдрава и гъста коса. Тези от нас, които имат права коса, смятат вълните и къдриците за голям плюс. На практика обаче къдравата коса е много по-взискателна! Тя изисква специализирани грижи и носи със себе си повече проблеми, отколкото може да се предположи. За да си отговорим на въпроса как да се грижим за къдравата коса, най-добре е да ѝ обърнем повече внимание! Просто научете още малко факти за нея и се погрижете да я наблюдавате внимателно.

КЪДРАВА КОСА - ОСОБЕНОСТИ

В първия момент виждаме коса, пълна с къдрици и много обем. За някои хора може да изглежда, че това е единственото нещо, което отличава този тип коса от останалите. Най-съществените разлики обаче са скрити малко по-дълбоко. За да ги разгледате отблизо, е препоръчително да използвате микроскоп. Тогава ще научите, че видът на напречното сечение е напълно различен от този на правата коса. Фактът, че косата започва да се къдри, се определя от нейната структура - вълнообразната коса е леко сплескана (елипса), къдравата коса е плоска, а силно накъдрената коса наподобява бъбрек. 

Освен това къдравата коса е много по-деликатна и чувствителна към въздействието на външни фактори. Откъде идва тя? Естествените къдрици са по-тънки в участъците на извиване и поради това стават по-крехки и чупливи. Освен това тя няма плътно свързан слой на кутикулата с припокриващи се люспи, които лежат плоско, както е при правата коса. При извивките малките кератинови люспички неволно се повдигат. Ето защо къдравата коса е силно пореста по природа, но, разбира се, има и изключения от това правило.

Друг проблем, с който притежателите на къдрава коса трябва да се борят, е склонността към загуба на влага. Такъв тип коса често е дехидратирана, което е свързано и с нейната структура. Не само, че влагата се измъква през прекомерно повдигнатите люспи, но къдравата коса е покрита и с по-тънък слой защитен себум. Защо? Къдриците не лежат плоско, допирайки се до главата, и по този начин нямат възможност да съберат необходимия себум, отделян от жлезите, разположени върху скалпа. От друга страна, подобна ситуация има своите предимства, защото такава коса се омазнява много по-бавно. Дехидратацията е един от основните, но не и единственият проблем, с който се сблъскват хората с къдрава коса. 

Най-често срещаните проблеми на къдравата коса:

  • тя много често е суха, груба и чуплива,
  • тя е много по-податлива на увреждане,
  • вероятността да се заплита е по-голяма, а разресването ѝ е предизвикателство,
  • липсва блясък и гъвкавост,
  • без правилна поддръжка тя е склонна да се накъсва и става статична
  • не може да се изправя лесно,
  • е матова, защото пречупва по-малко светлина.

Защо къдравата коса не расте?

За притежателките на естествени къдрици израстването на косата може да бъде много трудно. Колкото по-стегнати са къдриците, толкова по-трудно е да се забележи каквото и да е увеличаване на дължината. Това е един от най-често задаваните въпроси: Защо косата ми не расте? Разбира се, че тя расте! Просто е по-трудно да се забележи. 

РУТИННА ГРИЖА ЗА КЪДРАВАТА КОСА 

Как да се грижим правилно за къдравата коса? На първо място, трябва да сте наясно с факта, че всеки ден ще ви отнема два пъти повече време, отколкото на хората с права коса, защото къдриците са много взискателни и "капризни". Грижата и оформянето на къдрава коса е огромно предизвикателство дори за опитните фризьори! Ето най-важните правила, които ще ви помогнат да направите ежедневната грижа за къдравата коса малко по-лесна.

Трите етапа на професионалната грижа за къдравата коса

  1. Дълбоко хидратиране - първата стъпка включва осигуряване на съставки, които ще свържат водните молекули вътре в косъма (хиалуронова киселина, урея, пантенол, алое или мед).
  2. Регенерация и укрепване - вторият етап се състои в използването на продукти, изобилстващи от важни вещества, като коприна, кератин, колаген, както и пшенични, соеви и млечни протеини. 
  3. Задълбочена защита срещу загубата на влага и вредните фактори (например ниска или висока температура, слънчева радиация и т.н.) благодарение на омекотители като масла за коса или силикони - това е последният, но не и най-маловажен етап от правилната грижа за къдравата коса. 

Как да мием правилно къдравата коса?

Най-важният принцип: къдравата коса трябва да се мие по-рядко. Ако не искате да имате цъфтящи къдрици, трябва да отделяте време. Не трябва да се самоубеждавате, че в продължение на седмици ще ходите с мазна коса, това от своя страна може да допринесе за образуването на пърхот. Къдравата коса не обича прекаляване в каквато и да е посока. Честото миене отслабва къдриците и засилва дехидратацията, защото миещите препарати отмиват малките количества себум, необходими за поддържане на правилното ниво на влажност. Колко често трябва да миете къдравата си коса? Не по-често от веднъж на всеки два дни. Оптималното решение е две измивания седмично.

Освен това има още няколко неща, които си струва да бъдат споменати. Най-добре е да миете къдравата коса с наведена надолу глава - благодарение на този метод увеличаваме обема и можем лесно да я разресваме. Нещо повече, за измиване и изплакване на козметиката е добре да се използва студена или хладка вода, защото топлината кара люспите да се надигат повече. Винаги помнете, че трябва да се отнасяте към косата си нежно - не я разресвайте, нито дърпайте кичурите. Също така шампоанът трябва да е с деликатен състав. 

Как да разресваме къдравата коса - суха или мокра?

Приема се, че къдравата и вълнистата коса трябва да се разресват само с мокра четка. И с право, защото при разресване на сухи кичури се стига до скубане и начупване. Вместо да се мъчите да разресвате сухите къдрици, по-добре е да го направите веднага след измиване. По-късно това ще улесни сушенето и ще предотврати цъфтежа. Препоръчително е да разресвате къдравата си коса веднага след нанасяне на балсам или масло или когато козметиката току-що е отмита. По този начин косата е гладка и гладка, поради което рискът от увреждане намалява.

Необходимо е да знаете как да разресвате къдравата си коса по правилния начин. Не по-малко важно е обаче и какво да използвате за тази цел. Най-добрите аксесоари за къдрава коса са най-простите. Дървен гребен с широки зъби или популярният Tangle Teezer са идеални. От полза за къдравата коса ще бъде и употребата на четка с дебели и редки косъмчета, за предпочитане изработена от естествени материали или с функция за йонизация.

Как да сушим къдравата коса?

В този случай е добре напълно да се откажете от използването на сешоар, който може да засили проблема със загубата на влага, къдренето или статичното електричество. Оставянето на такъв тип коса да изсъхне на въздух е най-благоприятният метод. Ако обаче нямате възможност да го направите, да разгледаме как да я изсушим, без да причиняваме допълнително увреждане. Най-добре е да го направите с наведена надолу глава, като нежно размачквате косата с пръсти, което позволява да се придаде обем и да се подчертаят къдриците. Нещо повече, сешоарът с дифузер ще бъде полезен, но не забравяйте да използвате само студените настройки. Какво да направите, за да предотвратите цъфтежа на къдравата коса? Преди сушене си струва да масажирате в косата си малко овлажняващо, термозащитно масло.

Най-препоръчваната козметика за къдрава коса:

  • Шампоанът за къдрава коса трябва да е нежен. Най-добре би било продуктът да е на основата на растителни екстракти и да не включва силни миещи вещества (SLS, SLES). Бебешкият шампоан може да бъде основният ви продукт за ежедневна употреба. Веднъж на две седмици можете да използвате по-силно козметично средство, за да почистите скалпа от всички наслагвания и себум.
  • Балсамът за къдрава коса трябва да улеснява разресването, да изглажда и да овлажнява цялостно. Най-добрите продукти включват омекотители, които осигуряват защита срещу дехидратация и същевременно не натоварват прекалено много кичурите. Такава козметика трябва също така да увеличава блясъка и да подобрява мекотата благодарение на овлажняващия и подхранващ състав.
  • Крем за оформяне на къдрава коса или пяна ще ви помогнат да укротите непокорните кичури, да увеличите блясъка и да фиксирате прическата. Ако досега сте се чудили как да подчертаете къдриците, не се колебайте да изберете нещо от широката гама продукти за оформяне на къдрава коса. Струва си обаче да помните, че прекалената им употреба може да допринесе за отслабване на косата и развитие на пърхот.

Важно! Цялата козметика за къдрава коса може да бъде ефективно заменена с натурални масла, които подхранват в дълбочина, цялостно хидратират, защитават и улесняват оформянето. Те са по-полезните заместители на маските, кремовете и балсамите за коса. Трябва обаче да научите кое масло за коса е най-добро за къдрава коса. Правилният избор е гаранция за успех.

Омасляване на къдравата коса

Много информация за това как омасляването на косата влияе върху състоянието на косата може да прочетете в много други статии в този блог. Натуралните масла за коса са неизчерпаем източник на ценни витамини, минерали и мастни киселини. Последните са изключително важни за къдравата коса, тъй като укрепват външните структури и естествения хидролипиден слой. Благодарение на тази си функция омасляването на къдравата коса осигурява подходящо ниво на хидратация, мекота, блясък, еластичност и защита от вредни фактори. Ключът към успеха е да изберете правилното масло.

Кое масло ще бъде най-полезно за къдравата коса? Най-препоръчителни са тези, които са богати на полиненаситени мастни киселини от групата на омега-3 и омега-6. Къдравата коса е с висока порьозност и трябва да се третира с масла, които имат големи частици. Така че, когато избирате масла за къдрава коса, е добре да обърнете внимание на следните:

  • масло от авокадо,
  • масло от сладък бадем,
  • масло от памучни семена,
  • арганово масло, 
  • масло от вечерна иглика.

Трябва обаче да имате предвид, че къдриците със сигурност няма да се зарадват на кокосовото масло, което може да увеличи цъфтежа. Също така е добре да избягвате рициновото масло, което е твърде гъсто за такава структура на косата. Ако имате проблем с избора на натурално масло и все още не знаете кое масло ще подейства във вашия случай, можете да посегнете към готово решение, като например: Nanoil за коса с висока порьозност. Това е продукт с комплексно действие, който съдържа както идеални масла за къдрава коса, така и ценни допълнителни компоненти, включително витамини и протеини.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност