Забавни факти за косата. Информация за косата, която ще ви изненада!

Забавни факти за косата. Информация за косата, която ще ви изненада!

Въпреки че имаме стотици хиляди косми на главата си, ние не сме наясно с количеството информация, което всеки от тях носи. Какво все още не знаете за косата?

Наистина има стотици забавни факти за косата. Ние не знаем половината от тях, освен ако не работим с коса редовно и професионално. Част от информацията, изброена по-долу, няма да повлияе кой знае колко на начина, по който третирате косата си ежедневно, но може да промени начина, по който приемате грижата за косата. Истината е, че често очакваме невъзможното от козметиката, която нанасяме върху кичурите. След малко ще научите защо някои продукти работят, докато други не правят нищо с косата ни. Ето защо, за да разберете по-добре косата си, научете забавните факти, които може да ви изненадат. Ето кои са тайните за анатомията на косата и грижата за нея.

СТРУКТУРА НА КОСАТА

Всяка коса еднакво ли е изградена?

Накратко, твърди се, че всеки косъм се състои от две части, които са дължина, разположена над скалпа, и корен, който се намира във фоликула, разположен в дермата. Дължината от своя страна се състои от три слоя: кутикула (външен), кортекс (среден) и медула (вътрешен). Интересното е, че тънката коса изобщо няма вътрешен слой, следователно има празно пространство, където дебелата коса има медула. Важно е да разберете, че различните типове коса имат различна форма в напречното сечение. За демонстрация, правата коса е кръгла, вълнообразната коса е с форма на елипса, къдравата изглежда като сплескан овал, къдравата коса е с форма на черен дроб, а косата fil-fil (най-силната къдрица) прилича на кроасан.

Косата жива част от организма ли е?

Единствената част от косата, която живее, е космената луковица. Това е самото място, където протичат всички процеси, например тези, които са отговорни за растежа на косата. Останалата част от косата е мъртва и се състои от жилави, рогови, кератинови клетки.

Косата само от кератин ли е изградена?

Не може да се отрече, че кератинът е протеин, който е основен градивен елемент на косата. В края на краищата 85% от косата се състои от този протеин. Въпреки това, здравата коса също трябва да се състои от приблизително 10% вода, което прави овлажняването на косата толкова важно. Останалите градивни елементи са минерали, липиди (свързващи кератиновите клетки), както и пигментът - меланин, който е отговорен за оцветяването на косата.

РАСТЕЖ НА КОСА

Цялата коса расте ли с еднаква скорост?

Най-бързо растат космите по лицето. Средният темп на растеж на косата на главата е 1 см на месец. Разбира се, максималната скорост на растеж на косата зависи от много фактори, както външни, така и вътрешни, поради което този показател може да се различава при различните хора. Друг интересен факт е, че отнема 7-8 години, за да се получи коса, достигаща до кръста, от момента, в който човек си обръсне косата. Нещо повече, според изследвания най-бързо растящата коса принадлежи на хората от Азия, косата расте умерено при европейците, а косата на африканците се смята, че расте най-бавно. Като цяло мъжката коса расте по-бързо от женската и тази информация вероятно не е най-добрата новина за жените. Интересното е, че най-бързият растеж на косата се забелязва през лятото.

Подстригването ускорява ли растежа на косата?

Това е един от митовете, в които много хора вярват. За съжаление, няма основания това вярване да бъде оправдано. Нека бъде казано веднъж завинаги, подстригването няма никакво влияние върху растежа на косата. Това, което има влияние вместо това, е активността на космената луковица.

Расте ли косата след смъртта?

Косата не расте след смъртта и обяснението за това е просто. Когато организмът вече не е жив, всички процеси на клетъчно делене спират. Често може да имате впечатлението, че косата на починалия е по-дълга, но това е само илюзия, създадена от свиване на тъканите, които са близо до косата.

Защо някои бебета се раждат с покрита с коса глава?

Космените фоликули се образуват през третия месец от пренаталното развитие. Също така си струва да се отбележи, че през цялата бременност бебето е в постоянен контакт с хормоните на майката, при която концентрацията на хормони е висока. Естествено, това се отразява значително на растежа на косата на бебето. Освен това фактът дали бебето има коса след раждането също зависи, наред с другото, от генетиката, както и от етническия произход. В повечето случаи първата коса пада скоро след раждането.

Какъв е максималният брой косми, които могат да растат на главата едновременно?

Всеки човек се ражда с определен брой фоликули. Разбира се, този брой може да бъде увеличен благодарение на хирургични процедури като присаждане на коса, например. Докато обсъждаме въпроса за дебелината на косата, русите хора имат най-голям брой косми, хората с червена коса най-малко, а средният брой косми имат хората с кестеняви коси. Естествено, някои от космените фоликули могат да бъдат неактивни. Това означава, че благодарение на правилната грижа можем да събудим спящите фоликули и да насърчим растежа на бебешка коса. Средният брой човешки косми е 100-150 хиляди. Изчислено е също, че 1 cm2 кожа съдържа от 150 до 170 косъма.

Косата цял живот ли расте?

Не, не расте. Всяка коса има свой собствен цикъл на живот и той е различен за миглите, космите по лицето и космите, които растат на главата. Когато става въпрос за последните, те остават във фаза на растеж от 2 до 7 години. Естествено продължителността на живота на един косъм зависи от много фактори като състоянието на фоликула, пол и др. Средно 9 от 10 косми са във фаза на растеж. В същото време 10% от косата е мъртва и скоро ще бъде изтласкана от фоликулите от нова коса. През целия живот един фоликул произвежда от 20 до 30 косъма.

КОСОПАД

Възможно ли е да спрете опадането на косата?

Косопадът е напълно естествен процес, който е свързан с жизнения цикъл на косата. Средно губим 80-100 косъма на ден, но има различни източници, където числата варират. Както и да е, можем да говорим за проблем с прекомерен косопад или плешивост, когато губим повече от 100 косъма на ден.

Болестите ли са единствената причина косата да пада?

Има много причини, които оказват влияние върху нарастващия проблем с косопада. Често това е свързано със заболяване, като например проблеми с щитовидната жлеза, рак, анемия, както и различни видове инфекции. Можем също така да загубим коса в изобилие в резултат на лечение с антибиотици, недостиг на минерали (желязо, цинк), менопауза или андропауза, както и стрес, лечение с контрацепция, бременност и прием на стимуланти. Често дори не сме наясно с факта, че първите етапи на оплешивяване могат да бъдат причинени от отслабване, неподходяща диета (твърде бедна или чрез въвеждане на драстични промени в нея) или от неправилна грижа и стилизиране, което означава използването на твърде тежка и натоварваща козметика, която не отговаря на нуждите на косата.

Защо косата е склонна да пада прекомерно след бременност?

Наистина бременността, или по-точно хормоните, които са свързани с бременността, е една от причините косата да пада. Когато една жена е бременна, нивото на естроген е наистина високо и спада бързо след раждането на детето. Този внезапен спад на хормона води до прекомерна загуба на коса.

СВОЙСТВА НА КОСАТА

Може ли един косъм да издържи тегло няколко пъти по-голямо от неговото?

Един от най-често повтаряните забавни факти за косата е нейната издръжливост. Здравата и гъста коса е по-здрава от медна жица със същия диаметър и може да издържи натоварване от 250 грама. Струва си да се отбележи, че косъм със средна дължина тежи 1/1000 грама. Силата на косата е свързана с нейната устойчивост на механични, биологични и химични фактори.

Косата наистина ли е еластична?

Една от физическите характеристики на косата е нейната гъвкавост и еластичност. Една здрава коса може да се разтегне с 10% от нормалната си дължина и това не оказва негативно влияние върху нейната структура. Струва си да се разбере, че мократа коса се разтяга и губи еластичността си, когато е изложена на топлина. Освен това, това разтягане и еластичност на косата зависи от количеството вода, което тя може да абсорбира от околната среда.

Защо естествената рижа коса е толкова рядко срещана?

Важно е да се знае, че естествената рижа коса принадлежи само на 4% от цялото човешко население. Тази информация за косата е записана в гените и трябва да се предава от двамата родители, но не е задължително те да са рижи. Освен това този риж ген често е пасивен, защото винаги губи при сблъсък с други цветове на косата. Въпреки че хората с рижи коси са трудни за намиране, този тип хора се радват на естествения цвят на косата си по-дълго от останалите, защото червената коса побелява по-бавно.

Каква е функцията на косата?

Окосмяването изпълнява две много важни задачи, които са терморегулаторна и защитна, но когато става дума за хора, тези функции са значително ограничени. Наистина косата на главата все още осигурява защита и поддържа температурата на правилното ниво, но в повечето случаи този вид коса се третира само като разкрасяващ фактор.

Косата пие ли вода?

Здравата коса има доста добре развита способност да абсорбира вода. Докладите посочват, че един косъм може да „консумира“ вода, която тежи 30% от цялата маса на косата. Това е причината, поради която мократа коса е много по-тежка от сухата. Разбира се, колкото по-увредена е косата, толкова по-голямо количество вода може да поеме. За съжаление, в негов недостатък.

ДРУГИ

Защо изследването на косата се нарича трихология, а не косология?

Въпреки че може да изглежда, че косологията би било по-подходящо име за изследване на косата, областта на медицината, която се занимава с диагностициране и лечение на проблеми с косата и скалпа, води началото си от гръцката дума trikhos, която означава коса.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност