Анатомия на косата. Част 1: Вътрешна, подкожна структура на косъма

Анатомия на косата. Част 1: Вътрешна, подкожна структура на косъма

90 квадратни инча - звучи като малка площ, но постоянно я заема върху главата ни... буквално - все пак това е точният размер на човешкия скалп. Космените луковици, които се намират в скалпа, са перфектната, непрекъснато работеща „фабрика за коса“. Може да се каже, че главата ни трябва да се справя с много неща. Наистина, стремежът да имаме красива и здрава коса е на преден план в нашите умове. Затова си струва да осъзнаете, че тайната на доброто състояние на косата се крие в нейната луковица. Познаването на нейната структура е от решаващо значение за съзнателната и... ефективна грижа за косата.

Нека разгледаме косата – как е изградена вътрешната, подкожна структура? Какво всъщност се случва в нашия скалп? Как можем да поддържаме това, което не може да се види с невъоръжено око, но е от съществено значение за притежаването на изключително красива и здрава коса?

ВЪТРЕШНА СТРУКТУРА НА КОСЪМА - ДЕРМА И КОРЕН НА КОСЪМА

Дермата е обширна (дебела) кожна област, разположена точно под епидермиса. Тук се намира основната част на косата, активната част, която може да се сравни с "щаб". В крайна сметка точно тук се вземат всички ключови решения относно растежа, състоянието и външния вид на косата. Следователно всичко, което не може да се види, представлява „самата същност“ на косата.

Космената луковица се намира в дермата. Това е единствената жива, способна да извършва клетъчно делене част от косата. С други думи, това е сърцето и коренът, чието здравословно състояние определя външния вид и състоянието на косъма.

КОСМЕНА ЛУКОВИЦА - е мястото, където възниква косата. Вътре всички слоеве епителни тъкани се свързват, за да създадат един клетъчен конгломерат, чийто цвят може да бъде светъл (рус) или по-тъмен (от червен до черен). По-специално, това е космената луковица, от където израства косъмът, и където се създават всички слоеве на епителната тъкан около него.

Луковиците „живеят” спокойно и удобно в космения фоликул, а вътрешната им част е покрита от външната и вътрешната обвивка. Нашият организъм е свързан с космената луковица чрез капиляри, които намират своя изход в космената папила. Това е мястото, през което всички основни вещества, взети от организма, достигат до матрицата на косъма. Без тези вещества правилният растеж на косата и деленето на клетките няма да са възможни. Връщайки се към космената папила, тя съдържа нервни влакна, които позволяват транспортирането на храната до луковицата. С други думи, космената папила взима основни микроелементи, за да помогне на косата да расте силна.

КОСМЕНА ОБИВКА - това е част от косъма, където се намира космената луковица. Обвивката на косъма е свързана с дермата благодарение на мускула arrector pili. Именно в неговия канал се изпразват фоликулните канали на мастните жлези, здраво прикрепени към всеки косъм. Мастните жлези от своя страна са отговорни за смазването и защитата на целия ствол на косъма. Обвивката на косъма е много важна част от косъма, защото се възприема като вид „център за действие“, където клетките на косъма се разнообразяват. За пояснение, обвивката на косъма е местообитанието на активни и постоянно размножаващи се стволови клетки. Колкото по-добре е подхранена косата, толкова по-интензивно (и правилно) е деленето на клетките, като клетките могат да се делят дори на всеки 23 часа. Това е доста бързо темпо за един организъм. Резултатът от този процес е синтез на кератинови влакна, които образуват кора, медула и кутикула. Кутикулният слой влияе върху външния вид и състоянието на косата. Обсъждайки темата по-задълбочено, обвивката на косата е заобиколена от по-тънки слоеве:

  • вътрешна коренова обвивка - трислойна епителна тъкан; само една от тях се подлага на процес на кератинизация
  • външна коренова обвивка - стената на космения фоликул; това е мястото на вмъкване на мускула arrector pili

МАТРИЦА НА КОСЪМА – това е подкожната част на косъма, която е една от съставните части на обвивката на косъма и по-точно съставна част на луковицата. Накратко, космената матрица е направена от тъканни клетки и меланоцити, които „покълват“ нова, здрава коса. Освен това матрицата на косъма се възприема като най-важната част от корена на косъма, наречен луковица. Намира точно под папилата на косъма, която захранва цялата обвивка и луковицата. Работата на клетките, които се намират в матрицата на косата, има пряко въздействие върху правилните процеси на растеж на косата.

КОСМЕНА ПАПИЛА - представлява вдлъбнатина на долната част на космената луковица. Повърхността на космената папила съдържа стволови клетки, които са от решаващо значение за развитието на косата. Те си снабдяват кислород и хранителни вещества чрез капиляри, разположени близо до нея.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ НА КОСАТА – с други думи те са прародители на косата. Благодарение на тях се произвеждат нови (кератиноцити) клетки, създаващи косми. За да се извърши процесът на делене на стволовите клетки по-бързо, е необходимо подходящо количество хранителни вещества и кислородни молекули, които оказват дълбоко влияние върху правилния растеж на косата. С други думи, един от най-важните аспекти, определящи дългите, плътни и здрави нишки, е правилното подхранване на матрицата. Това е от важност, на да може косата не просто да „расте“, а да расте красива и силна. За да се случи това, стволовите клетки трябва да получат точното количество подхранващи вещества. Поради тази причина стволовите клетки трябва да бъдат снабдени с подходяща добавка, като например добре балансиран набор от витамини за коса.

Съединителнотъканната обвивка на косъма има своите придатъци, които са още един „мост“ между космената луковица и нашето тяло. Те включват гореспоменатите мускули и мастни жлези.

мускул arrector pili - е мускулът, който държи косата. Неговата функция може да бъде сравнена с опъване на палатка - това е така нареченият мускул за повдигане на косата. Той е отговорен не само за задържането на косата вътре в космения фоликул, но и за повдигането и изправянето на косата чрез свиването му. На прост език, този мускул помага на косата ни да се изправи и да настръхва.

мастна (себумна) жлеза - както името може би подсказва, тази жлеза е отговорна за производството на себум. Това вещество е в състояние да предпази косата от увреждане. Също така, себумът е в състояние да сплеска кутикулите на косъма и да изглади повърхността му. Важно е да разберете, че производството на себум трябва да бъде балансирано. Нито прекомерното, нито твърде ниското производство влияе положително върху състоянието на косата.

Запознвайки се със структурата на косъма, действието на космените луковици и жлези и разбирайки как се създава косата, най-накрая става очевидно, че правилната грижа за косата се равнява на постоянно стимулиране и подхранване на космените луковици, без да се пренебрегва скалпа, от където расте косата. С други думи, в преследването на здрава и силна коса, най-важното е да се обърне внимание на вътрешната структура на косата. Това са частите от косата, които изискват интензивна грижа. За щастие, ние имаме голямо влияние върху състоянието на косата си и можем да направим много, за да се грижим правилно за нея.

Вътрешността е важна, така че как да се грижим и да укрепим космените луковици?

  1. Добавки: храна за косата - внимателно подбраните и балансирани количества витамини са ключов елемент от правилната грижа за косата. Косата трябва да се поддържа не само отвън, но и отвътре. Това означава, че косата трябва да получава витамини и хранителни вещества, които проникват в космената папила през капилярите, за да засилят процеса на делене на клетките и да доставят вещества, благодарение на които косата може да расте силна и красива.
  2. Подобряване на кръвообращението в скалпа – повишеното кръвообращение в подкожната тъкан действа като детокс на косата. С прости думи, то спомага за премахването на всички ненужни и потенциално вредни метаболити. Освен това масажът на скалпа е и перфектен начин за стимулиране на клетките и кръвоносните съдове отвън. Накратко, масажът на скалпа стимулира космените луковици към по-интензивна работа, укрепва ги, снабдява кожата с кислород, както и улеснява работата на съединителната тъкан на косъма и всички други процеси, протичащи в матрицата.
  3. Лечение с масло за коса - омасляването на косата е едно от най-добрите, естествени лечения за коса, които могат безопасно да се прилагат върху скалпа. Молекулите на маслата проникват през кожата, достигат до луковиците и ги подхранват интензивно. В същото време луковиците са стимулирани и значително подсилени, за да се справят с борбата с косопада. Натуралните масла са източник на незаменими мастни киселини, витамини, растителни стероли и флавоноиди. Те се считат за перфектния балсам за коса, създаден от природата. Ако се извършва редовно, лечението с масло за коса е достатъчно мощно, за да излекува косата от самия корен и да подобри нейната структура, както и да ускори деленето на клетките. В крайна сметка омасляването на косата е свързано с масаж на скалпа, който засилва усвояването на подхранващи вещества и помага на кожата да функционира правилно.

За да помогнете на косата да расте силна и да впечатлите околните с красотата си, си струва да погледнете върху въпроса за грижата за косата от различен ъгъл и да започнете да укрепвате косата от корените. Леченията, които се фокусират основно върху скалпа и луковиците, които се намират в самия скалп, са едни от най-добрите, които можем да „подарим“ на косата си.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност