Коса с ниска порьозност. Нещата, които трябва да знаете

Коса с ниска порьозност. Нещата, които трябва да знаете

Ето един мит, който трябва да разбиете: плътно припокриващите се кутикули на косата не винаги са признак за здрава коса. Невярно е и убеждението, че косата с ниска порьозност не изисква подходяща грижа, която да задоволява нейните нужди. Очевидно всеки тип порьозност на косата има своите „демони“, които са характерни черти, които правят даден тип коса различен от другия. Освен това трябва да се осъзнае веднъж завинаги, че неподходящата грижа влошава състоянието на косата, независимо от нейния тип. Как можете да разпознаете, че косата ви е слабо порьозна? Как да се грижим правилно за косата с ниска порьозност? Благодарение на тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за косата с ниска порьозност.

Коса с ниска порьозност: Профил

Структурата на косата ви е компактна, защото кутикулите й се припокриват много плътно и плътно обхващат ствола на косъма. Неправилната грижа или пълната й липса може моментално да наруши този хидролипиден баланс и да отслаби значително косата. Друга характерна черта на косата с ниска порьозност е нейната устойчивост на оформяне, което се изразява в нейната голяма неуправляемост. Трудно е да се полагат правилните грижи за такива кичури, защото всички подхранващи вещества, с които се опитвате да снабдите кичурите си чрез прилагане на козметика, не са достатъчно мощни, за да проникнат в толкова компактните структури на косъма. Вместо това те се натрупват върху повърхността на косата. Това води до претоварена коса и прекомерно производство на себум.

Освен това косата с ниска порьозност се оказва тежка и плоска, защото повечето продукти за грижа за косата, комбинирани с излишъка от себум (мазна коса), утежняват кичурите. Освен това този тип коса често е засегната от пърхот. Скалпът често се третира със силни и агресивни почистващи препарати, които засилват себореята, докато краищата на косата, третирани със същия шампоан, започват да се дехидратират все повече. Както всеки друг тип, косата с ниска порьозност се нуждае от защита от увреждащото действие на външните агресори, както и от прекомерната загуба на вода, която се изпарява от вътрешните структури на косъма.

Тъй като е гъста, здрава и доста твърда, косата с ниска порьозност е трудна за стилизиране . Накратко, има тенденция да се връща към естествения си вид доста бързо. Освен това косата с ниска порьозност отнема много време да изсъхне на въздух след измиване. Причинява се от способността на косата да абсорбира повече вода, която по-късно остава скрита зад затворения слой на кутикулата, който, както беше споменато по-горе, е типичен за този тип порьозност на косата. Това обаче не означава, че косата не може да се дехидратира – а този проблем засяга най-вече краищата на косата. Косата с ниска порьозност често няма обем, тъй като е лесно да я претоварите. Освен това излишъкът от себум я прави мазна на следващия ден (или дори същия ден) след измиването. Не на последно място, този тип коса е засегната от пърхот по-често от другите типове коса.

Грижа за коса с ниска порьозност

За щастие косата с ниска порьозност има и своите добри страни. Несъмнено е изненадващо устойчива на повреди, така че различните фризьорски процедури не я съсипват толкова бързо, колкото при другите типове коса. Нещо повече, косата с ниска порьозност е здрава, силна, гладка, гъста и блестяща по природа. Такива кичури не изискват излагане на интензивна грижа като косата с висока порьозност, например. В този случай количеството на приложените продукти за грижа за косата не се изразява в качеството на косата. От тази гледна точка, нека анализираме как и какво трябва да се използва, за да се грижим за косата с ниска порьозност.

Шампоан за коса с ниска порьозност

Шампоанът, използван за измиване на коса с ниска порьозност, трябва да се справи най-вече с излишъка от себум и замърсяванията, които бързо се събират върху този тип коса. Не забравяйте обаче, че въпреки че е силен и устойчив, не е добра идея да посягате към интензивно почистващ шампоан, съдържащ SLS и парабени, за измиване на коса с ниска порьозност. В крайна сметка такъв продукт дразни и предизвиква алергични реакции в скалпа и го оставя дехидратиран, което впоследствие води до проблема с прекомерното производство на себум.

За да измиете коса с ниска порьозност, посегнете към шампоан, който е съставен от естествени вещества, който същевременно помагат за регулиране на работата на мастните жлези и оставят косата едновременно по-здрава и повдигната в корените. Освен това такъв продукт не трябва да се състои само от почистващи агенти, но и от овлажняващи. Затова потърсете шампоани със следните съставки: пантенол, млечна киселина или хиалуронова киселина. Подходящият шампоан дарява непокорната коса с еластичност, гладкост и мекота.

Балсам за коса с ниска порьозност

Подхранването на коса с ниска порьозност е предизвикателство. Повечето дрогерийни балсами могат да претоварят този тип коса. Всъщност, когато става въпрос за грижа за косата с ниска порьозност, е по-добре да се откажете от прилагането на балсами и маски, и вместо това да се съсредоточите върху използването на масла за коса, съчетани с билкова грижа. Трябва да знаете, че косата с ниска порьозност не обича високите дози протеини - това я прави без блясък и твърда, което пречи на оформянето й. Също така, такава коса не понася прекаленото количество омекотяващи средства, особено тези, които могат да останат по повърхността на косата и да я натоварят (забележка: емолиентите се добавят към балсами за коса с масла, които са предназначени за коса със средна и висока порьозност). Ланолинът и глицеринът не се препоръчват за третиране на коса с ниска порьозност.

Косата с ниска порьозност харесва минималистичните решения, но също така се нуждае от овлажняване и детоксикация, затова трябва да използвате мощните маски на Nanoil. Веднъж седмично почиствайте косата от натрупаният продукт и себум, с маска с активен въглен и бяла глина или я хидратирайте с интензивно овлажняващата маска с морски водорасли.

Масла за коса с ниска порьозност

Косата с ниска порьозност ще се разбира с масла, които принадлежат към така наречената неизсушаваща група, което означава, че техните молекули са сравнително малки и са направени от наситени мастни киселини. Големите молекули не са в състояние да проникнат през този тясно припокриващ се щит от кутикули на коса с ниска порьозност, следователно не могат да направят нищо повече от това просто да натоварят косата. Леките масла не само ще балансират производството на себум и ще оставят скалпа чист, но и ще направят кичурите по-леки, така че да се повдигат лесно в корените. Резултат? Блясък и светла коса, чист скалп без следа от пърхот или себорея. Перфектен инструмент за работа с коса с ниска порьозност е Nanoil - създаден с добре подбрани компоненти (включително няколко масла с малка молекула), които осигуряват на косата правилната грижа и зашеметяващ външен вид.

Масла и козметични масла, препоръчвани за коса с ниска порьозност

  • Кокосово масло - молекулите му са малки, така че не утежнява косата с ниска порьозност. Маслото повишава еластичността, подхранва и изглажда косъма. Структурата на кокосовото масло е подобна на протеините, от които е изградено човешкото тяло. Това вещество подхранва и защитава фибрите на косата, като й осигурява жизненост, еластичност и блясък. Освен това, това масло съдържа естествен слънцезащитен фактор - SPF 10. Мацератът, направен от кокосово масло и цветя от таитянска гардения, се нарича Monoi - смес, призната за това, че е добра за възстановяване на косата с вода и я оставя еластична и мека.
  • Масло от бабасу - леко масло от групата на неизсушаващите, което идеално пасва на коса с ниска порьозност. Подобрява еластичността на косата, оставя кичурите меки и блестящи. Лесно достига до вътрешните структури на косъма, където регенерира и предпазва кичурите. Бабасу изглажда косата, улеснява разплитането и оформянето, без да натоварва. И накрая, това масло се бори с цъфтящите краища.
  • Арганово масло - едно от високо ценените масла в света. Благодарение на изключителния си състав, той обслужва всички типове порьозност на косата. Аргановото масло е признато за мощно средство за омасляване на косата, тъй като предпазва косата от механични и термични увреждания. Проявява антиоксидантни свойства, повишавайки жизнеността и блясъка на косата.
  • Рициново масло - едно от често използваните масла за красота. Извлечен от Ricinus communis зърна, той обслужва косата с ниска порьозност наистина добре. Това масло има необичайни свойства: стимулира растежа на косата, предотвратява косопада и регенерира космените луковици. Рициновото масло оставя косата лъскава и помага на естествения цвят на косата да остане верен за дълго време.
  • Масло от шеа - пресовано от ядки на африканското дърво шеа. Проявява силно подхранващи свойства. Маслото от шеа създава защитно покритие по дължината на косъма, като се бори с проблема със загубата на влага. Същата функция предпазва косата от мръсотия, токсична магла, дим и градско замърсяване. Маслото от шеа прави косата блестяща, еластична и изгладена. Не на последно място, това природно вещество се слави като един от най-силните антиоксиданти.
  • Масло от купуасу - получено от семена на амазонско дърво е в състояние да остави косата дълго овлажнена. Освен това, маслото от купуасу облекчава раздразнения скалп и оставя косата ревитализирана и еластична. И накрая, това масло прави косата лъскава и предотвратява накъдрянето.

Кои са другите неща, които харесва косата с ниска порьозност?

Освен добре съчетаващите се масла, които в случая трябва да се възприемат като едно от основните вещества, използвани за грижа за косата, струва си да посегнете към ексфолианти за скалп, билкови дестилати и балсами за скалп. Такива продукти съдържат набор от вещества от растителен произход, които се справят с хиперсекрецията на себум. Също така, много естествените вещества осигуряват подходяща грижа за тежка и плоска коса с малка порьозност. Как да използвате билки, за да предложите подходяща грижа за косата с ниска порьозност?

  • Хвощ - безценен източник на растителни стероли, органични киселини, минерални съединения и силициев диоксид. Намалява чупливостта на косата, противодейства на пърхота, повишава устойчивостта на косата и предпазва от инфекции на скалпа и микоза. Полският хвощ предпазва и от себорея.
  • Коприва - известна е с това, че значително подобрява състоянието на косата. Като източник на много ценни минерали, тя забавя косопада и ускорява растежа. Освен това копривата минимизира проблема с омасляването на косата и ефективно премахва пърхота.
  • Сибирски бор - почиства скалпа, освобождава го от остатъчни мъртви кожни клетки и натрупвания от продукти за грижа за косата. Освен това предотвратява претоварването с кератин в корените на косата, така че се бори с чупливостта на косата. Характеризира се с висока концентрация на протеини, витамини от В-групата (подсилват косъма) и витамин Е (мощен антиоксидант).
  • Розмарин - засилва блясъка на косата, изглажда кичурите, подобрява притока на кръв в скалпа и значително ускорява растежа на косата. Нещо повече, розмаринът предпазва скалпа от болестотворните микроорганизми, които са отговорни за развитието на пърхот.
  • Евкалипт - бори се с пърхота, облекчава сърбежа на скалпа, балансира производството на себум и ускорява процесите на саморегенерация на скалпа. Други предимства на това растение са следните: бори се с вирусите, засилва притока на кръв в скалпа, стимулира космените луковици и оставя корените на косата свежи.
  • Репей - смята се за безценен, когато става въпрос за грижа за косата. Като един от малкото масла от тази група, той съдържа много висока концентрация на сяра, която е една от основните съставки на косата. Репеят подобрява вида и състоянието на косата, подхранва я, бори се с пърхота, почиства скалпа и ограничава изтъняването на косата.
  • Бреза - добра е за укрепване на косата. Действа антисептично, регулира мастните жлези като ограничава себореята, бори се с пърхота, забавя косопада и успокоява възпаленията на скалпа.
  • Градински чай - мощна съставка на балсами за скалп. Тази билка се препоръчва при прекомерен косопад. Увеличава притока на кръв в скалпа и участва активно в производството на колаген, който влияе върху еластичността и здравето на косата. Салвията стимулира деленето на клетките и запечатва кръвоносните съдове. Освен това се справя с твърдостта на косата, като прави кичурите меки.
  • Мента - чудесен лек за гладка и тежка коса, която бързо се омазнява. Благодарение на ментата косата става по-послушна и остава свежа за по-дълго време. Тази билка улеснява усвояването на подхранващите вещества от кожата и проявява антибактериални свойства.

Важна част от информацията за грижата за косата с ниска порьозност се отнася до прецизното почистване на скалпа, който често е мазен. Поради тази причина веднъж или два пъти седмично трябва да посегнете или към скръб за скалп, или към специален шампоан с ексфолиращи агенти. Този тип продукти се предлагат със смлени семена (главно бадеми), почистващи ензими, които регулират скалпа, вулканични глини и/или детоксикиращ въглен. Продуктите, предназначени за интензивно почистване, също съдържат кондициониращи вещества като например урея, която овлажнява скалпа, както и други съставки, които предотвратяват себореята и успокояват сърбящия скалп.

Друг проблем, свързан с косата с ниска порьозност, е нейната неконтролирана загуба. Може да е изненадващо, че такава силна коса, която изглежда добре вкоренена във фоликулите, пада толкова прекомерно, особено когато е засегната от себорея. Това състояние се влошава, когато косата е непрекъснато блокирана от достъп до чист въздух, причинено от прилагането на тежка козметика. Тази комедогенна характеристика на продуктите за грижа за косата влошава състоянието на космената луковица, която в резултат на това се изплъзва от своя фоликул. Ето защо е толкова важно да почиствате скалпа редовно и да стимулирате притока на кръв в скалпа.

Коса с ниска порьозност - неща, които трябва да избягвате

Първо и най-важно, въздържайте се от използването на супер силни продукти за оформяне на коса, които могат да утежнят косата (гелове, вакса и пасти за оформяне на коса), масла с относително големи молекули и такива, които съдържат омега-3 и -6 мастни киселини - те се препоръчват при грижа за косата с висока порьозност. Освен това косата с ниска порьозност не понася тежки, пълни с протеини балсами, защото такива продукти могат да направят косата още по-твърда. Излишъкът от емолиенти също няма да се окаже полезен за лишената от обем коса, затова трябва да стоите далеч от ланолина и глицерина. По същата причина не е добра идея косата с ниска порьозност да се третира с тежки силикони, които се задържат върху косъма и го лишават от мекота.

Порьозността на косата има своите отличителни черти, които разказват много за състоянието на кичурите и определят вида грижи, които трябва да се полагат за тях. Следователно, ако искате да имате красива и здрава коса, разберете кой тип порьозност е вашата коса и след това я третирайте по съответния начин. Когато успеете да отговорите на всички нужди на вашия тип коса, ще забележите невероятно бързо подобрение на външния вид на косата. Бързо ще се насладите на това, че косата ви е здрава и страхотна.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност