Какъв е идеалният шампоан за вашия тип коса? Тайните на добре съчетаната грижа за косата

Какъв е идеалният шампоан за вашия тип коса? Тайните на добре съчетаната грижа за косата

Как да изберем правилния шампоан? В дует с балсама шампоанът получава по-малко внимание – неговата роля е да почиства и това е всичко. Склонни сме да забравяме, че неподходящият шампоан може да причини повече вреда, отколкото полза. Открийте какъв тип шампоан да изберете, за да се възползвате максимално от него и да избегнете къдрава, матова и заплетена коса.

Тези от вас, които знаят точно от какъв шампоан се нуждае косата ви, моля, вдигнете ръка. Докато избираме балсами за коса, внимателно анализирайки състава им, ние не отделяме толкова много време на шампоаните. Много от нас просто купуват случаен такъв или избират двойна опаковка, която включва както балсам, така и шампоан от същата гама и марка. Ние или тестваме всички продукти, налични в аптеката, или оставаме верни на една конкретна козметика, която прави чудеса с косата ни. Тъй като повечето от нас не са напълно сигурни какъв вид шампоан ще бъде правилният, ние сме склонни да излагаме косата си на увреждане.

Неправилно подбран шампоан за коса

Знаете ли какви ефекти можете да очаквате, когато използвате неподходящ шампоан? Такъв продукт може да съдържа съставки, които не отговарят на порьозността на косата ни и дори могат да раздразнят кожата ни. В резултат на това, лошо избран шампоан за коса може да:

  • предизвиква неприятно усещане на сърбеж,
  • допринася за образуването на пърхот,
  • дразни скалпа и отслабва луковиците,
  • изсушава и матира косата,
  • затруднява разресването и оформянето на косата.

Как да съобразите шампоана с вашия тип коса?

Теоретично можем да се ръководим само от етикета, но си струва да се ангажираме повече с избора на шампоан за коса. Най-важното е неговият състав.

Затова избягвайте шампоани, съдържащи алкохоли, фталати, нефт, парабени и други вредни вещества, например силно дразнещи препарати (натриев лаурет сулфат, натриев коко сулфат, амониев лаурил сулфат, натриев мирет сулфат, амониев ларет сулфат, натриев кокоил саркозинат, натриев парет сулфат) . Това е козметика, която трябва да почиства ефективно скалпа и косата, но не и за сметка на раздразнението. Нежните, естествени шампоани за коса с допълнителни овлажняващи вещества, масла и билкови екстракти ще бъдат много по-добро решение.

Също толкова важно е да проследите и определите какви видове шампоани за коса има. Най-популярни са тези в течна форма, въпреки че можете да намерите шампоани, кремове, масла и др. Сухите шампоани също са много популярни, те премахват излишния себум и моментално освежават косата, без да използват вода. Освен това са много удобни за използване в движение. Когато избирате правилния шампоан, определено си струва да вземете предвид този проблем.

Шампоан срещу тип коса

Всичко, което трябва да направите, е да разгледате по-отблизо косата си, за да прецените от каква козметика има нужда и какъв шампоан да изберете. Косата ни дава съвети и намеци, например като лесно се заплита или къдри във влажен ден. Не всеки обаче може да разбере какво точно се опитва да им каже косата им, затова в днешната публикация ще намерите полезни съвети как да съобразите шампоана с конкретен тип коса. Без повече приказки, да започваме!

Шампоан за суха и чуплива коса

Косата, която е матова, чуплива и без влага, е кошмарът на много жени. Най-доброто решение за подобен проблем е използването на подходящ балсам или маска за коса. Това, което трябва да запомните, е фактът, че шампоанът може или да овлажни косата, или напротив, да увеличи накъдрянето и да я изсуши още повече – всичко зависи от това дали сме избрали правилния продукт. Най-добрият шампоан за суха коса трябва да съдържа съставки от две групи: овлажняващи овлажнители и защитни емолиенти. Най-добре е да изберете козметика с кремообразна формула, която се състои от естествени масла като кокосово, масло от авокадо или арганово масло, както и укрепващ кератин, който ще предотврати чупливостта, както и глицерин, отговорен за правилното овлажняване. Какво трябва да изключва шампоанът за суха коса? Сулфати, които лишават косата и скалпа от вода.

Шампоан за мазна коса

Мазната коса е резултат от неправилната работа на мастните жлези, разположени в скалпа. В този случай един добър шампоан трябва не само да почиства, но и да предотвратява себореята и да балансира секрецията на себум. Съставът на такава козметика трябва да включва почистващи вещества, но да не включва омазняващи вещества, напр. масла, силикони. Освен това мазната коса ще се хареса на розмарина, градинския чай, копривата и лайката, които имат стягащ ефект (забележете - лайката също може да изсветли цвета на косата). Ето защо в този случай си струва да използвате билкови шампоани. Не можете обаче да забравите за други принципи за грижа за мазна коса, например избягване на измиване на косата с гореща вода.

Шампоан за боядисана и изсветлена коса

Както боядисването, така и обезцветяването са процеси, които са вредни за състоянието на косата. Това е причината, поради която добрият шампоан за боядисана коса трябва да почиства нежно, за да не влоши състоянието на вече отслабналите кичури. Въпреки че има други продукти, отговорни за регенерацията на косата, най-добре е шампоанът да се състои от подхранващи, изглаждащи, овлажняващи и подсилващи вещества – обикновено мед, растителни масла, кератин и други протеини. Що се отнася до изрусената коса, шампоаните, които намаляват жълтите и месингови тонове, са задължителни (лилави шампоани), но за тъмно боядисана коса е препоръчително да изберете шампоани, които специално предотвратяват избледняването на цвета. Нещо повече, най-желаният шампоан ще подобри блясъка на косата и ще има ниско pH (макс. 7), за да запечата люспите на косата.

Шампоан за фина коса

Може ли шампоан да се използва за увеличаване на обема на косата? Разбира се, защо не! Изборът на правилния шампоан обаче в случай на тънка, фина и плоска коса може да стане наистина труден. Има два варианта за избор – сух шампоан или течен шампоан за косата. Първият има за цел моментално да освежи косата, като частиците абсорбират излишния себум, оставяйки косата обемна и повдигната в основата. Въпреки това не можете да основавате грижата си за косата само със сух шампоан, тъй като неизмита за няколко последователни дни може да доведе до раздразнен скалп, запушени пори и натрупване на продукт. Подходящ шампоан, предназначен за фина коса, трябва да почисти добре скалпа и да се отърве от остатъците от стилизираща козметика. Освен това, ако съдържа полимери и протеини, може да заздрави и уплътни косъма, като видимо увеличи обема и.

Шампоан за коса, засегната от пърхот

Тези, които поне веднъж в живота си са се борили с пърхота, знаят колко трудно е да се отървете от него. Изборът на правилния шампоан е само върхът на айсберга от правила, които трябва да се спазват за грижа за косата с пърхот. Това обаче е много важна стъпка. Най-често срещаните в дрогериите шампоани против пърхот съдържат вещества, които се борят с различни гъбични инфекции. Тези съставки включват кетоконазол, салицилова киселина, цинков тритионат, селенов сулфид. Въпреки това, трябва да сте изключително внимателни при използването на такива продукти, защото кожата може лесно да се пристрасти към тях, което да доведе до повторна поява на пърхот след спирането им. Добрият шампоан против пърхот трябва да има лека формула и естествен състав, защото парабените, силните препарати и други синтетични вещества могат да раздразнят кожата, да стимулират мастните жлези и да влошат проблема. Струва си да потърсите шампоани с рициново масло, масло от репей, масло от розмарин или масло от чаено дърво, които са отговорни за инхибиране на пърхота.

Шампоан за къдрава и статична коса

Не много хора са наясно с факта, че къдравата коса може да бъде прекалено къдрава и да губи влага, ако използваме неподходящи шампоани. Хората с къдрава коса винаги трябва да внимават каква козметика използват. Най-доброто решение за хвърчаща коса е да използвате шампоан с изглаждащи агенти. Затова потърсете [масло от ший], кокосово масло, зелен чай. Няма нужда да се страхувате от синтетичните вещества, защото прословутите силикони могат да придадат на косата красив блясък, мекота и еластичност. Гладкостта на косата обаче не може да върви ръка за ръка със загубата на обем, ето защо шампоанът за къдрава коса трябва да има лека консистенция и да почиства добре от замърсяванията и козметичните остатъци, останали по косата. Какво друго си струва да търсите в такъв продукт? Протеини, овлажняващи и защитни вещества, благодарение на които къдравата коса ще запази своята жизненост.

Колко често трябва да сменяте шампоана си?

Един от най-честите въпроси е дали шампоанът за коса трябва да бъде заменен с друг. В интерес на истината няма правила по този въпрос.

Поддръжниците на тази идея твърдят, че с времето нуждите на косата и скалпа ни се променят. Ето защо трябва да сменяте шампоаните за коса толкова често, колкото почувствате необходимост. След като косата е достатъчно добре хидратирана, можем да заменим шампоана за суха коса в полза на този, който придава обем и т.н. От друга страна, противниците на редовната смяна на шампоана твърдят, че използват един и същ продукт за много години със същите впечатляващи резултати и няма нужда от въвеждане на редувания.

Добър компромис е да имате два любими шампоана под ръка. Първо, определете двете най-важни нужди на вашата коса (например мазен скалп и цъфтящи краища), след което използвайте редуващи се шампоани, които изпълняват предназначението си (единият за предотвратяване на омазняването на косата и другият, базиран на протеини с укрепващо действие) последователно. Вместо просто да сменяте често шампоана за коса, не забравяйте да отговорите на нуждите на косата и скалпа. Външният вид на косата и нейните проблеми са най-добрият индикатор за избор на правилния шампоан за коса.

Важно! Въпреки че се нарича шампоан за коса, той трябва да пречиства скалпа на първо място. Тъй като го използваме предимно за измиване на скалпа, си струва да се спрем на този, който ще подобри състоянието му. Ако имате себорея на скалпа и суха коса в краищата, изберете шампоан за мазна коса – той ще реши проблема в основата на косъма, докато регенерацията е задача на една интензивна маска за коса, балсам за коса или концентриран серум.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност