Коса със средна порьозност. Неща, които трябва да знаете

Коса със средна порьозност. Неща, които трябва да знаете

Определянето и като „нормална“ е малко прекалено оптимистично. Косата със средна порьозност също има своите проблеми, които далеч не са нормални, особено когато е изложена на неправилна и неподходяща грижа. След това се появяват много проблеми наведнъж, което незабавно влошава състоянието на косата и променя вида й в невзрачен. Това е коса, която постоянно балансира между перфектен външен вид и съмнителен чар. Разберете характерните черти на косата със средна порьозност и научете как да я третирате правилно.

Коса със средна порьозност: Профил

Косата със средна порьозност може да се опише като заседнала между тежка/гъста коса с ниска порьозност и силно увредена/дехидратирана коса. Как изглежда такава коса? Първата характеристика, която трябва да споменем, е слоят кутикули, които са леко повдигнати. Второ, грижата за такава коса не е неприятна, лесна е за оформяне, но в същото време е много непостоянна. За съжаление не е необходимо много, за да се развали състоянието на косата със средна порьозност.

Типично за косата със средна порьозност е да е „в лоша форма“, защото нейните луковици също отслабват бързо. В резултат на това косата може да падне и дори да спре да расте изобщо. Казано по друг начин, косата със средна порьозност е на крачка от окаяното състояние. Такава коса е тънка, което се изразява в наистина лоша вътрешна структура на кератина - неподходящата грижа, съчетана с липсата на защита, е всичко, което е необходимо, за да се съсипе напълно косата със средна порьозност.

Когато се постави под микроскоп, може да се забележи, че кутикулите на косата със средна порьозност са повдигнати. Това отваря пътя на всички външни фактори да проникнат в структурите на косъма и постепенно да влошат състоянието му. Това означава, че такава коса се нуждае от незабавно укрепване. Освен това нарушеният киселинно-алкален баланс в скалпа води до мазна и изтъняла коса, която няма обем и плътност. Това състояние може да бъде придружено с мокър пърхот.

Наистина, косата със средна порьозност е доста проблематична. Наистина е лесно да влошите състоянието й, което прави косата матова, груба, хвърчаща, лишена от блясък, трудна за оформяне и болезнено трудна за разресване. Също така си струва да разберете, че продуктите за оформяне на косата допълнително допринасят за влошаване на състоянието на косата със средна порьозност. Определено на този тип кичури трябва да се обърне специално внимание. Може да се приеме за даденост, че бъдещото състояние на косата със средна порьозност зависи от вас и вида на грижата, която й осигурявате днес.

Грижа за косата със средна порьозност

Косата със средна порьозност изисква подсилване и дълбоко подхранване, съчетано с възстановяване на възможните щети. И това се отнася предимно за краищата на косата и средната дължина надолу. Препоръчва се да посегнете към шампоан, масло или балсам за скалпа, които регулират работата на мастните жлези, осигуряват регенерация на косата и подсилват естествения защитен слой на косата.

Освен това косата със средна порьозност трябва да се третира с лека козметика, която не утежнява кичурите. Поради тази причина добро решение предлагат деликатните спрейове, билковите дестилати и спрей балсамите.

Нещо повече, такава коса трябва редовно да се третира с балсами, съдържащи протеини, емолиенти и леки, летливи силикони (циклохексасилоксан, циклометикон, циклотетрасилоксан, диметикон кополиол, лаурил метикон кополиол). Освен това можете да използвате добре различни видове овлажняващи маски, съдържащи например алое, хиалуронова киселина, урея и други овлажнители.

Една от най-добрите разкрасителни процедури за коса със средна порьозност е омасляването на косата. Поради тази причина се препоръчва прилагането на естествени масла върху косата веднъж седмично, най-добре, ако се извършва с масла, съдържащи омега-7 и омега-9 мастни киселини.

Тъй като косата със средна порьозност често е чувствителна, точно този тип коса става по-слаба по време на... сън. Това е така, защото нишките търкат калъфката на възглавницата и се дърпат, докато лежим върху тях. Поради тази причина е добра идея преди лягане да приберете косата на свободен кок или плитка.

Косата със средна порьозност трябва да се разплете с деликатна четка от естествен косъм или гребен с широки зъби. Когато става въпрос за сушене, най-добре е да използвате хладка въздушна струя на сешоар. Това изглажда кутикулите на косата и оставя кичурите блестящи. Не забравяйте също така да подстригвате редовно краищата на косата, тъй като това е най-крехката част от косата със средна порьозност.

Шампоан за коса със средна порьозност

Когато избирате шампоан за коса със средна порьозност, трябва да се съсредоточите върху вида на вашите кичури и да го съобразите с, например, вида на къдриците или колко е мазна косата. Освен това такъв шампоан не трябва да натоварва. Затова би било по-добре да изберете безцветен шампоан вместо млечен и гъст, който е предназначен за коса с висока порьозност.

Балсам за коса със средна порьозност

Първо и най-важно, балсамът за коса със средна порьозност трябва да е лек, което означава, да не натоварва косата или да оставя мазен слой върху нея. Този тип коса обича да бъде подхранвана с вода и да бъде защитавана от механични уреждания. Затова е най-добре да изберете балсам, който съдържа овлажняващи агенти и голям брой емолиенти. Друг съществен елемент от грижата за косата със средна порьозност е защитата на краищата на косъма. Затова не пропускайте прилагането на специални серуми или висококачествени масла за коса.

Освен това, ако косата ви е тънка, изберете спрей балсам или лек спрей за коса. Такава козметика предпазва и изглажда косата, без да я натоварва.

Засилете грижата за косата си веднъж седмично, като използвате маска, която почиства, подхранва и укрепва косата, като я прави по-добре изглеждаща. Благодарение на Nanoil можете да изберете една от най-висококачествените маски за коса, която съдържа съставки, имащи съществено значение за косата със средна порьозност. Преобразете косата си с копринена маска или опитайте мощната маска за коса с арганово масло.

Масла за коса със средна порьозност

Както бе споменато по-горе, косъма със средна порьозност е покрит с кутикули, които са леко повдигнати. В светлината на това маслата, използвани за кондициониране на такава коса, трябва да са съставени от молекули със среден размер. Потърсете тези, чийто състав е доминиран от омега-7 и омега-9 мастни киселини. Най-добрата смес от такива масла е Nanoil за коса със средна порьозност.

Масла и козметични масла, препоръчвани за коса със средна порьозност

  • Масло от семена на баобаб - създава микроскопичен филм върху косата, който противодейства на загубата на вода. Това масло се бори с външните агресори, изглажда косата и я оставя блестяща.
  • Арганово масло - е силата на антиоксидантите, които забавят стареенето на клетките. Предлага защита срещу висока температура, генерирана по време на горещо стилизиране. Дълбоко регенерира кератиновата структура на отслабената коса.
  • Масло от жожоба - в основата си представлява течен восък, пресован от сиви черупкови ядки. Намира се за изключително поради невероятно високото съдържание на сквален. Предотвратява омазняването на косата, като забавя производството на себум. Почиства кожата и лекува пърхота. В същото време маслото е добро за подхранване, което го прави спасение за дехидратирана коса и скалп.
  • масло от макадамия - прониква в скалпа и космените фоликули за нула време. Маслото от макадамия е незаменимо, когато става дума за грижа за коса със средна порьозност, тъй като не утежнява косъма, а регулира секрецията на себум, успокоява раздразненията, кондиционира, овлажнява, омекотява и повишава еластичността на косъма.
  • Масло от авокадо - обогатява косата с вода и засилва нейния блясък. Описван като масло от 7 витамина, то е най-добрият балсам и мултивитамин за коса. Изглажда фибрите на косъма, оставя кичурите блестящи, предотвратява накъдрянето и чупливостта. Повишава управляемостта на косата.
  • Масло от сладък бадем - предпазва косата от увреждане, деликатно е и добре абсорбиращо. Известно е с това, че придава блясък на матовата коса и облекчава раздразнения скалп. Маслото от сладък бадем се състои от 55% омега-9 мастни киселини. Витамин B, който съдържа това масло, е отговорен за управлението на процеса на правилен растеж на косата.
  • Оризово масло - съдържа калций, магнезий, калий, фосфор, манган, желязо, фибри, както и витамин Е и К. Високо ценено е поради високата си концентрация на фитостероли, токофероли и γ-оризанол, които са вещества, които забавят стареене на клетките и скалпа и предотвратяват косопада.
  • Масло от гроздови семки - проявява успокояващи и регенериращи свойства. Това масло се справя с пърхот, псориазис, прекомерно производство на себум и мазен скалп. Предпазва косата и скалпа от слънчева радиация, химически и механични увреждания, както и от чести фризьорски процедури (напр. боядисване, сушене със сешоар и изправяне).
  • Масло от морски зърнастец - притежава висока концентрация на антиоксиданти, палмитолеинова киселина (омега-7) и танини, флавоноиди, бор, манган и витамини А, С и К. Това масло стимулира синтеза на колаген и подсилва връзките в косата, които впоследствие придобиват еластичност и стават лесни за оформяне. Маслото от морски зърнастец ускорява растежа на косата, насища кичурите с вода, кондиционира и подхранва.

Кои са другите неща, които косата със средна порьозност харесва?

  • Кератин - който е естествена съставка на косата. Добре е косата да се третира с кератинова маска веднъж или два пъти месечно. Това ще запълни всички празнини в структурата на косъма и ще коригира микроуврежданията.
  • Хиалуронова киселина - тя не само овлажнява, изглажда косата и предпазва от увреждане. Хиалуроновата киселина също прави косата гладка и пълна с блясък. Освен това помага да се коригират всички пропуски в структурата на косъма, грижи се за скалпа, като го предпазва от дехидратация и раздразнение.
  • Фруктоза - това е проста захар, често използвана в хранително-вкусовата промишленост. Фруктозата е перфектна за третиране на коса със средна порьозност, тъй като овлажнява и в същото време подсилва кичурите и предпазва от увреждане. Струва си да запомните, че това "сладко" вещество е свързано с една от съставките на косата - кератин - така че е добро за регенериране и укрепване. Благодарение на фруктозата косата със средна порьозност става силна и нейният повърхностен слой е видимо възстановен.
  • Копринени протеини - те подхранват косата, овлажняват и поддържат краищата на косата. Копринените протеини са отговорни за блясъка и добрия външен вид на косата. Освен това протеините покриват косата с микроскопичен филм, който основно предпазва от дехидратация и регенерира кичурите. Също така предотвратява накъдрянето и статичното електричество.
  • Малинов или ябълков оцет (под формата на изплакване за коса) - помага за затваряне на повдигнатите кутикули на косъма, изглажда косата и позволява на кичурите да възвърнат изгубения си блясък. Когато става въпрос за скалпа, той се почиства и нивото на pH се балансира.
  • Слънцезащитни продукти - UVA и UVB защитата е в основата на грижата за косата със средна порьозност. Слънчевата радиация насърчава кутикулите на косъма да се повдигат, което води до увреждане на кортекса (вътрешната структура на косъма). В резултат на това косата със средна порьозност може да промени своята порьозност във висока, да стане суха и чуплива, може да започне да губи своята еластичност, мекота и блясък. Освен това става по-податлива на накъсване и краищата се цепят лесно. Също така космените луковици стават по-слаби, което води до засилен проблем с косопада. Косата може да спре да расте напълно. Затова, особено през лятото, посегнете към натурални масла, които предлагат естествени UV филтри. В продължение на един ден третирайте кичурите си с лек спрей за коса със силен слънцезащитен филтър.
  • Витамин А (ретинол) - регулира работата на мастните жлези, бори се с пърхота, подсилва косата и предпазва хидролипидната обвивка на скалпа.
  • Витамин Е - често наричан "витамин на младостта", е мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене. Ускорява деленето на клетките в кортекса на косъма, което кара косата да расте правилно, да запазва доброто си състояние, да се регенерира и да стане устойчива на увреждане.
  • Провитамин B₅ - подобрява вида и състоянието на косата, защитава и стимулира растежа на косата, предпазва от увреждане и се грижи за краищата на косата.

Коса със средна порьозност - неща, които трябва да избягвате

Чувствителната коса, която бързо утежнява, не понася тежки и плътни маски и кремообразни шампоани, които се натрупват в корените и трудно се измиват от средно порьозни коси. Съставът на козметиката е също толкова важен. Трябва да се разбере, че косата със средна порьозност може да се дехидратира и да стане матова определено по-бързо поради контакт със синтетични вещества в шампоани и балсами.

Съставките на шампоана, с които косата със средна порьозност не се разбира, са: монохидрокси алкохол (дехидрат), силикони (пребивават върху косата), силни препарати и консерванти (дразнят).

Също така, опитайте се да избягвате тежки, комедогенни и трудни за отстраняване силикони като симетикон, триметикон, триметилсилоксисиликати. Освен това винаги проверявайте дали определено масло, маска или балсам, които искате да нанесете, са подходящи за вашия тип коса. В случай на коса със средна порьозност, по-малкото означава повече. Затова използвайте само няколко козметични продукти с високо качество, които са в тон със структурата на косата ви.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност