Косата ви страда, когато правите това! Вижте списъка със забранени неща, които съсипват прическата ви

Косата ви страда, когато правите това! Вижте списъка със забранени неща, които съсипват прическата ви

Глезите косата си с балсами, внимателно избирате шампоани, прилагате серум за краищата на косата и използвате маска за коса веднъж седмично, но косата ви си остава увредена, суха, хвърчаща и просто не изглежда добре? Привидно невинно нещо може да е виновникът и може да не сте наясно с това. Вижте най-простите грешки и забранените неща, които развалят прическата ви. Сред тях може да намерите нещото, което е отговорно за по-лошото състояние на косата ви. Ако имате тези лоши навици, откажете се от тях възможно най-скоро!

10 забранени неща, които съсипват косата ви

1. Преса, маша и други инструменти за топлинно оформяне

Косата ни не обича топлинно оформяне. Високата температура (над 40 градуса) я лишава от вода. Изключително високата температура, излъчвана от пресите, необратимо изгаря косата и разрушава вътрешните дисулфидни връзки - щети, които не могат да бъдат поправени. Изгорялата коса няма да възвърне правилното си ниво на влага, така че избягвайте пресите и машите, доколкото можете. Ако не можете без тях, винаги нанасяйте топлинен защитен агент - натурално масло или готови спрейове, които предпазват от разрушителното действие на топлината и пресушените нишки.

2. Някои процедури за прически и химическа обработка

Освен подхранващи и ревитализиращи терапии, ние често третираме косата си с теоретично подобряващи косата процедури, които правят обратното в дългосрочен план, оставяйки косата изключително суха, влошавайки нейната устойчивост, еластичност, подвижност, блясък и общ вид. Сравнително увредената от химическа обработка коса, е малко вероятно да възстанови състоянието си. Черният списък на салонните процедури включва изрусяване, боядисване, перманентна вълна, обезцветяване, удължаване на косата.

3. Метеорологични условия

За съжаление не можете да направим много спрямо тях. Не можете да избегнете смразяващия студ, силния вятър и интензивната слънчева светлина, които бързо съсипват косата ви. Слънцето и студът не само отслабват външната структура на косъма, но и вътрешността на луковицата. В резултат на това косата пада и растежът й може да бъде блокиран. По-слабата луковица спира да ражда косъм, който е достатъчно силен и дебел. Ето защо защитата на косата от слънчевата светлина, вредното UV лъчение и ниските температури е задължителна. В днешно време, наред с разрушителните метеорологични условия, косата е изложена на нови заплахи като мъгли ор замърсяване, замърсяване, токсини, които са опасни както за външния вид, така и за здравето.

През зимата и лятото не забравяйте за шапка и посегнете към специално разработени спрейове и масла за коса против замърсяване – напръскайте с тях прическата си, когато излизате навън.

4. Триене и дърпане (физическо увреждане)

Тези дейности изглеждат невинни, но когато ги повтаряте всеки ден, съсипват кичурите ви - триенето на косата в яката, обеци, колиета, палта, възглавници.... и носенето на прекалено тесни шапки уврежда изключително много външните структури. Най-лошото престъпление, което можете да извършите срещу косата си, е да спите без рутинното сушене със сешоар след измиване - това е огромна грешка, която бързо води до увредена коса, която изглежда катастрофално. Грубото сушене с кърпа прави същото и причинява физическо увреждане на структурата на косъма, тъй като мокрите люспи на кутикулата са по-крехки и чувствителни и следователно по-слаби, така че търкането им с кърпа унищожава състоянието й, разрушавайки естествената текстура. След измиване е най-добре внимателно да увиете косата в (за предпочитане микрофибърна) кърпа и да изчакате, докато попие излишната вода.

5. Вода

Толкова невинна, но може значително да навреди на косата ви: твърде твърда течаща вода и минерали, които се натрупват върху косата. Микрочастиците от такава вода предизвикват скованост и ви пречат да хидратирате косата. Хлоридите във водата в басейна или солената морска вода имат подобен отрицателен ефект. Ако искате да предпазите косата от такова увреждане - използвайте специални балсами, спрей или мус винаги, когато планирате да плувате в басейна или морето. Ако водата в къщата ви не е достатъчно мека, използвайте смес от ябълков оцет и преварена вода за последното изплакване. Ще омекоти косата, ще увеличи блясъка и ще осигури pH баланс на скалпа.

6. Стрес и лоша диета

Косата получава най-големияте дял от хранителните вещества от храната, която ядем, следователно, ако наистина искате правилно да подхраните и подобрите растежа, както и външния вид и състоянието на косата си, не забравяйте за правилната диета с високо съдържание на витамини и минерали. Косата обича най-много аминокиселини (таурин, аргинин, метионин, цистеин, тирозин) - те са най-вече отговорни за растежа и предотвратяването на косопада. Проверете най-добрите им източници и се опитайте да ги доставяте ежедневно с храна.

Не забравяйте, че няма нищо по-лошо за вашата кожа, коса и нокти от силния стрес. Хроничната тъга и апатия са врагове на младежкия вид – трябва да знаете, че косата пада повече от интензивен, постоянен стрес. Затова се опитайте да намерите нещо, което ще ви позволи да се отпуснете поне за момент и да бъдете радостни всеки ден. Да давате на тялото си достатъчно сън и да се усмихвате много - това със сигурност е най-добрият еликсир на младостта в света. Безплатно е и е достъпно сега!

7. Неподходящи продукти за структурата и състоянието на вашата коса

Сигурно сте забелязали, че косата се държи различно след всяка козметика. Също така не забравяйте, че косата ви е уникална по някакъв начин и никога няма да бъде същата като косата на вашата приятелка или сестра, така че ако нещо е добро за нея, не е задължително да е добро за вас. Изберете продукти, като се съобразявате изключително с благосъстоянието на собствената си коса. Вземете под внимание нейният тип порьозност, външен вид, начина, по който изглежда в корените и краищата, и изберете правилните продукти за нея. Ако това е проблем, използвайте онлайн тест за порьозност на косата или професионален съвет от фризьор или трихолог.

Само не забравяйте винаги да спазвате баланса и никога да не обработвате прекалено много или да утежнявате косата с твърде много продукт. Мусовете, геловете, спрейовете и другите продукти за прически са базирани на алкохол и по този начин допринасят за влошаване на състоянието на косата, матов нюанс, накъсване и дехидратация.

8. Лягане за сън с мокра коса

Понякога нямаме време да оставим косата да изсъхне напълно. Случва се да измием косата късно и да искаме да заспим възможно най-скоро след дълъг натоварен ден. Спането с мокра коса - както споменахме по-рано - е един от най-силните фактори, увреждащи косата. Много хора дори не знаят колко разрушително е това за техните прически. Нямам предвид само гънките на косата, накъсването и хвърчащите непокорни кичури. Мократа коса е по-податлива на увреждане, а триенето във възглавница причинява микроувреждания по цялата структура на косъма, което води до сериозни дългогодишни проблеми. Ето защо хладният въздушен поток от сешоара и разрошеният кок, плитка или конска опашка ще бъдат по-малко разрушителни.

Също така трябва да запомните, че мокрите кичури не обичат груби движения. Дори докато разресвате, покажете малко грижа за косата си и вместо да я дърпате и дърпате, внимателно я разресвайте с помощта на дървен гребен с широки зъби.

9. Неправилно разресване и прически

Разресването на косата е изключително важна дейност, която - ако се извършва правилно - овлажнява (чрез разпространение на защитен себум), масажира скалпа и увеличава притока на кръв, доставяйки кислород до клетките, стимулирайки луковиците и задействайки растежа. Все пак, за да превърнете разресването в подхранващо лечение, а не в увреждащо, трябва да се научите как правилно да разресвате косата и да избирате правилните аксесоари. Не забравяйте, че не трябва да дърпате косата си - без значение дали е мокра или суха.

Бъдете нежни и започнете с краищата на косата, за да избегнете възли и заплитане. Фризьорите обикновено препоръчват четки с естествен косъм от глиган: докато разресвате, косъмът докосва скалпа ви, масажира го, отделя и разнася себум в косата. Фризьорите вярват, че себумът е най-добрият балсам за коса, който можете да си представите. Нещо повече, масажът на скалпа увеличава притока на кръв към скалпа, което засилва усвояването на хранителните вещества и съответно ускорява растежа на нова коса и укрепва съществуващата коса.

10. Пренебрегване на скалпа

Малко хора знаят, че скалпът е най-важният елемент от косата. Здравият скалп е като плодородна почва за растенията. В края на краищата това е „домът“ на космените луковици – частта от косата, която е отговорна за правилния, здравословен растеж. Луковицата е командният център, известен още като „фабриката за коса“. Ако скалпът ви е занемарен, сух или лошо почистен - луковиците не могат да функционират правилно. За да влошат нещата, има продукти, които се натрупват върху корените на косата, предотвратявайки правилния растеж. Ако искате прекрасна коса, помислете първо за основните неща: почистете скалпа или с професионален скръб, или с редовно третиране с масло за коса у дома.

Как бързо да възстановите състоянието и блясъка на косата?

Не всеки взема решение за среща с трихолог или скъпи процедури в клиника за коса. Има ли начин за професионално възстановяване на косата у дома? За щастие има! Това е домашно лечение с масло за коса - безопасно и адресиращо всички проблеми с косата, ревитализира и възстановява стъблото на косъма, както и почиства и облекчава скалпа, подхранва луковиците, подобрява (повторния) растеж на силна страхотна коса и блокира изтъняването. Лечение с масло за коса също е идеална терапия след лятото или зимата, когато сте изложени на сезонен косопад.

Професионалните маски за коса (богати на кератин и арганово масло) или ревитализиращи ампули също са ефективни терапии. Въпреки това, преди да ги закупите, се уверете, че може да ги нанесете върху скалпа и не съдържат парабени и силикони.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност