Компендиум от знания: ампули за коса – какво представляват, кога да ги използваме и кои да изберем?

Компендиум от знания: ампули за коса – какво представляват, кога да ги използваме и кои да изберем?

Малък стъклен флакон е последната стъпка в борбата за красива коса. Обикновено посягаме към тях, когато сме опитали абсолютно всичко и изглежда, че нищо не работи. Тези малки флакони са като екип от спец частите при грижата за коса: „малките командоси“ се появяват, когато нищо друго не е в състояние да помогне при себорея, пърхот, прекомерен косопад и възпрепятстван растеж на косата. Но действат ли наистина ампулите за коса? Безопасни ли са? От какво се състоят те и има ли алтернатива на такова сериозно лечение? В тази статия ще научите всичко за ампулите за коса, тяхното действие, състав и ефективност.

Ампули за коса - какво представляват?

Ампулите за коса са малки, обикновено стъклени флакони с активни вещества. Тези съставки се борят с косопада, отслабеното им състояние и затруднения растеж. Препаратите стимулират кръвообращението в космените фоликули и укрепват космените луковици. Продуктите, намаляващи косопада, също така стимулират растежа на нови коси. Ампулите могат да бъдат закупени поотделно като ревитализиращ шот за еднократна употреба (това е разкрасяваща ампула) или като цялостно лечение за по-сериозни проблеми. Обикновено се състои от десетина ампули.

Как действат ампулите за коса?

Ампулите за коса действат по различен начин в зависимост от ролята им в грижата. С други думи, ампулите, които ускоряват растежа, действат по различен начин от тези, които регенерират увредената коса и ампулите, които трябва да потискат косопада.

Като цяло ампулите подхранват скалпа и същевременно стимулират растежа на косата. Те съдържат редица съставки, които стимулират метаболизма на космения фоликул, който изгражда кератина, който е основният протеин на косата. Ампулите спомагат за укрепване на колагеновите влакна - правят космите по-добре прикрепени към корените. Косата ни след третирането е по-устойчива на увреждане и други неблагоприятни външни фактори.

Видове ампули за коса:

  • Ампули за коса при косопад – това е група ампули с най-голям избор по отношение на действие и съставки. Тези с най-силните вещества, които помагат за излекуване на алопеция ареата, се предлагат в аптеките. Препоръчително е да посетите трихолог преди първата употреба, поради силното им действие. Други, много по-леки формули, които се справят със сезонните проблеми косопад се предлагат в аптеките (съставът им се основава предимно на растителни съставки, като коприва или хвощ).
  • Ампули за коса, стимулиращи растежа на косата - група продукти, които в зависимост от силата и цената си могат да бъдат или професионални продукти, употребата им трябва да се консултира със специалист, или базирани на по-деликатни съставки, които поддържат космените луковици (най-често съдържат растителни и витаминни екстракти от червени чушки, джинджифил или пипер); такива лечения са по-малко ефективни, но ампулите също са много по-евтини.
  • Регенериращи ампули за коса - тези препарати често съдържат витамини от група В, минерали, етерични масла и растителни екстракти. Тяхната задача е да подхранват косата и деликатно да се грижат за скалпа. Тази група ампули действат като маска за коса (нещо като банкетна маска за лице, която веднага разкрасява лицето). Най-често регенериращите ампули за коса се използват индивидуално за бързо украсяване на косата и подобряване на състоянието й преди важна вечер.
  • Регенериращите ампули за коса трябва да се използват веднъж годишно за укрепване на косата (напр. през горещото лято или по време на пролетното или есенното равноденствие). Тогава ампулите ще бъдат чудесен лек за матови, разхвърляни, чупливи, неприятни на допир или изключително сухи коси. В случай, че косата е особено увредена, лечението може да се използва по-често.
  • Ампули за коса за заздравяване на скалпа - самият скалп също може да се нуждае от помощ: може да е сух, засегнат от пърхот или всякакви раздразнения, може да има сърбеж или склонност към алергии. Ампулите са в състояние да се борят с пърхота и прекомерното изсушаване на скалпа, включително псориазис и екзема, и SUS (себореен дерматит).

Кога да посегнем към ампулите за коса?

Ампулите за коса са сериозна терапия за коса, която се препоръчва само в случай на силна слабост на косата или като интензивно възстановяване на увредена, изключително отслабена, прекомерно падаща коса. Не е препоръчително да ги използвате като заместител на маски или балсами за коса, която не се нуждае от толкова силна регенерация. Това е така, защото концентрацията на активни съставки в ампулите е висока - понякога използването им може да увреди косата, вместо да помогне. Също така трябва да запомните, че не трябва да използвате няколко препарата в ампули едновременно, защото тяхното действие може да бъде взаимно изключващо се. Ампулите са добър избор, когато забележите симптоми като:

  • внезапна, много интензивна хронична загуба на коса
  • дефлувиум или прекомерна загуба на коса
  • възпрепядстван растеж на косата
  • слабост и значително влошаване на външния вид на косата
  • сериозни проблеми със скалпа

Как да използвате ампули за коса?

При прилагането на ампулите винаги трябва да се спазват инструкциите на производителя. Най-често обаче инструкциите са много сходни. Флаконите се използват върху чист скалп – препаратът се втрива в него и не се изплаква. Благодарение на него веществата, съдържащи се във флакона, имат повече време да действат върху скалпа и да подсилят луковиците. Също така е важно да масажирате препарата в кожата. Самият масаж стимулира кръвообращението и ускорява усвояването на веществата. В резултат на това космените луковици стават по-здрави и по-силни.

Регенериращите ампули се използват по малко по-различен начин: тук една ампула стига за около две нанасяния и препаратът трябва да се нанесе върху цялата повърхност на косата, като се втрива от корените до краищата. По този начин съставките ще се абсорбират по-добре и ще достигнат до всяка част на косата, правейки кичурите гладки, полирани и кутикулите на косъма затворени. Косата трябва да се изплакне с вода след определеното от производителя време.

Колко често трябва да използвате ампули за коса?

Ампулите за коса трябва да се приемат като специализирана терапия за коса, така че трябва да се използват според инструкциите. Не ги използвайте по-дълго от препоръчаното, защото може да доведе до напълно обратен резултат от желания. По-професионалните ампули често съдържат хормони и редица силни вещества. Дългосрочната употреба може да има лош ефект върху вашето здраве. Поради факта, че тези продукти имат много силно действие, трябва да се прави пауза между всяко лечение.

Кои ампули за коса се препоръчват?

Този въпрос е труден - всеки един скалп има различни нужди, така че всеки косъм ще реагира по различен начин на определен тип ампули и съставки, съдържащи се в тях. Преди да започнете да използвате ампулите, винаги е добре да посетите специалист или трихолог. Този човек ще провери състоянието на вашата коса и на тази база ще избере вида на лечението.

Кои ампули за коса да изберете?

На първо място винаги трябва да се съобразявате със състоянието на косата си, нейните нужди и съставките на ампулите. Какво прави ампулите за коса добри?

Потърсете тези с висококачествени активни съставки, които са от съществено значение за косата. Консултирайте се с експерт, за да разберете от кои съставки имате най-голяма нужда. Обърнете внимание и на начина на нанасяне – никой не иска продукт, който е труден за използване. Затова проверете дали препаратът може да се прилага директно върху скалпа. Освен това е важно да проверите дали производителят е направил приложението възможно най-просто - особено скъпите ампули трябва да са лесни за отваряне и използване.

Трябва също така да се уверите, че пълната опаковка е достатъчна за пълно лечение или ако имате нужда от повече от нея и колко време трябва да изчакате за желаните ефекти.

Ампули за коса - ефективни ли са?

Трябва ли да използвате ампули за коса? По-модерната дермокозметика е тествана многократно, за да се гарантира, че е безопасна и ефективна. Добре подбраните флакони, използвани според инструкциите, трябва да помогнат при много сериозни проблеми с косата и скалпа.

Важно е да посягате към ампулите за коса само когато наистина имате нужда от по-силна помощ – посетете специалист, който ще ви посъветва какъв е видът на ампулите. Никога не използвайте ампули за коса като обикновена маска за коса или балсам за коса. Те са много по-силни, затова трябва да се използват само при сериозни проблеми с косата.

Лошото състояние на косата често е предупреждение, че нещо нередно се случва с тялото ви. Поради тази причина трябва да се опитате да разберете защо състоянието на косата ви се е влошило. Косопадът може да е резултат от прекомерен стрес, хормонални промени или неправилно подбрана козметика. Преди да посегнете към ампулите, анализирайте дали наистина е необходимо такова интензивно лечение за вашата коса.

Ако не ампули за коса.. тогава какво?

Както споменахме, ампулите за коса са сериозно лечение на косата. Ампулите често имат доста спорен, синтетичен състав. Ако решите да ги опитате, трябва да сте много внимателни. Предлагат се и билкови ампули, но те не са подходящи за всеки - не действат добре на изрусена или боядисана коса.

Отлична алтернатива на ампулите е използването на масла за коса: те също така подхранват и почистват скалпа, борят се с пърхота, сухотата и себореята. Маслата съдържат редица витамини, полезни мастни киселини и фитостероли. Те регенерират косата и стимулират космените луковици да работят. Правилно подбраното масло може да предотврати косопада и да стимулира растежа на косъма.

Ако проблемите с косата ви не са резултат от сериозни заболявания или хормонални промени, опитайте една по-безопасна алтернатива – цялостна разкрасителна терапия с натурални масла.

Маските също са в състояние да укрепят косъма. Просто трябва да засилите грижата си за косата веднъж седмично и да използвате поне една от петте страхотни маски за коса от Nanoil: доверете се на силата на професионалните маски, които можете да използвате без усилие и у дома. Изберете маска за интензивно възстановяване, богата на кератин или арганово масло. Можете също така да опитате супер-изглаждащата копринена маска или  детоксикираща маска с активен въглен, които увеличават обема и блясъка на косата. Маските с водорасли осигуряват хидратиращ ефект.

От къде да закупите ампулите?

Професионалните ампули за коса са по-скоро лекарства, отколкото козметика, поради което се предлагат предимно в аптеките или професионалните фризьорски салони. Можете да ги закупите и през интернет. Преди да го направите, консултирайте се със специалист, който да проучи състава на продуктите, които искате да закупите. Хубаво е предварително да проверите и отзивите за ампулите.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност