Косите по Целия Свят. Част 4: Грижа за косата в Южноамерикански Стил

Косите по Целия Свят. Част 4: Грижа за косата в Южноамерикански Стил

Южна Америка е континент, където модерната козметология и естетичната медицина се срещат с вековните традиции и древни растения с изключителна сила. Древните инки са открили разкрасяващите и здравословни свойства на билките, плодовите екстракти, семената, кореноплодите. Жените в Бразилия усъвършенстват красотата си с всички постижения на естетичната медицина и модерната козметология. Това е континентът, където се заражда широкообхватното усещане за красота - от древните масла с мощно въздействие до кератиновите процедури за изправяне на косата. За щастие имаме шанса да научим много за грижата за косата от темперамента, знанията и опита на жителите на това пъстро, горещо, пропито от дивата природа кътче от света.

КОСАТА В РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА НА СВЕТА ЧАСТ 4 - ЮЖНА АМЕРИКА

Какво можем да научим от жените в Бразилия, Чили или Аржентина?

Южна Америка: Аржентина - Грижа за Косата

Жените в Аржентина са известни с това, че полагат отлични грижи за косата си, или по-точно, че подобряват външния си вид с всички възможни средства на естетичната медицина и напредналата козметология. Поради горещия климат и високите температури те са длъжни да се грижат по-интензивно за косата, скалпа и кожата си. Едно от популярните и ценени вещества със силни укрепващи и разкрасяващи качества е камалдолесът, наричан още тепескохуит или мимоза тенуифлора. Това е екстракт от кората на мимоза - силен антиоксидант, приеман в Аржентина като еликсир на младостта.

Известен е най-вече с това, че забавя процесите на стареене на кожата и охотно се използва в различни продукти, посветени на грижата за зряла кожа и коса. В маските и балсамите за коса той има допълнителна овлажняваща функция, която е изключително важна, като се има предвид толкова горещия и неприятелски настроен към косата климат. Екстрактът от кората на мимозата укрепва кръвоносните съдове и стимулира луковиците да функционират по-интензивно. Камалдолесът може да се използва дори за чувствителния скалп, тъй като ще облекчи всички раздразнения, възпаления и ще осигури защита срещу палещото слънце. Освен това има противовъзпалителни и антибактериални свойства, както и предпазва от инфекции, намалява подуването и зачервяването на кожата, стимулира луковиците и укрепва космените фоликули. Вследствие на това екстрактът от кора на мимоза предотвратява косопада и значително подобрява състоянието на косата.

Цяла Южна Америка е влюбена в Камалдолес. Кората от мимоза е ценена до такава степен, че е намерила благородно място в гамата козметика за коса, лансирана от Салма Хайек.

Друга възхвалявана и добре позната натурална козметика е какаовото масло. То расте в цяла Южна Америка, но най-добрите сортове могат да бъдат открити в южните райони на континента. Какаовото масло е кафяво на цвят, наподобява шоколадова маса и има невероятен мирис. Жените в Аржентина го използват в грижата за лицето, тялото и косата си - особено популярно е сред притежателките на суха, цъфтяща, непокорна коса, на която липсва блясък. Какаовото масло се грижи отлично за скалпа - успокоява раздразненията, предпазва от силното тропическо слънце и подобрява еластичността на косата. То може да се нанася и върху връхчетата на косата, за да ги предпази от увреждане.

Южна Америка: Бразилия - Грижа за Косата

Бразилия се свързва главно с дивите, незамърсени райони на Амазония. Именно оттам произхождат всички най-ценни, световноизвестни вещества със силни разкрасяващи и подхранващи качества. Амазония изобилства от натурални, тропически масла и олио, които бразилските жени охотно използват за маслено третиране на косата, грижа за лицето и тялото, както и за комбинирането им с билкови отвари, предназначени за лечение на леки заболявания и кожни проблеми.

Какво използват бразилците в грижата си за косата?

  • Масло от купуасу - пресовано е от семената на определен сорт какаово растение (дърво купуасу), роднина на какаовото масло. Как влияе на косата? Преди всичко, то се абсорбира лесно и не натоварва прекомерно кичурите. Маслото от купуасу е нежно към скалпа, обновява хидролипидния слой на кожата, като осигурява подходящо ниво на хидратация на косата и скалпа. То регенерира идеално, защото съдържа висока концентрация на фитостероли - те от своя страна имат способността да стимулират синтеза на колаген. Освен това фитостеролите намаляват разграждането на еластина, като същевременно укрепват корените на косата. Те са част от междуклетъчния цимент на нашата кожа. Освен това маслото от купуасу доставя голямо количество витамини: С, Е и А - мощни антиоксиданти. Наличието на ненаситени и наситени мастни киселини осигурява интензивна регенерация на косъма и позволява на маслото от купуасу да се адаптира както към коса с ниска, така и към коса със средна порьозност.
  • Масло от бабасу - извлича се от ядки, събрани от бразилската палма Кохуне. То съдържа до 90% наситени мастни киселини, които отлично подхранват гъстата и тежка коса на бразилците. Маслото от бабасу съдържа много растителни стероли и витамин Е - задачата му е да направи косата по лека и въздушна, да подхрани скалпа и да го почисти добре, за да отстрани токсините и себума. Нещо повече, маслото подобрява състоянието на косата, придава ѝ мекота и увеличава обема ѝ, като същевременно изглажда структурата ѝ. Благодарение на маслото от бабасу косата придобива защита срещу неблагоприятните атмосферни условия, а освен това - подкрепа в борбата с пърхота (има и антисептично действие).
  • Масло от Пеки - това е друго екзотично и по-малко познато масло, извличано от семената на Caryocar brasiliense. То е особено ценено в грижата за косата, която е била прекомерно третирана, отслабена от оформяне под високи температури, боядисване или изрусяване. Маслото от пеки помага за задържане на влагата и укрепва структурата на косата, благодарение на което тя се запазва в добро състояние: здрава , блестяща, като същевременно не е нито суха, нито цъфтяща. Маслото от Пеки ще се погрижи и за увредените и дехидратирани връхчета на косата.
  • Масло от Руку - това е скъпо, но ценно масло, което се справя с първите признаци на стареене на косата - при условие че се използва редовно, то възпрепятства посивяването и косопада. Освен това то притежава антибактериални и успокояващи свойства. Маслото от руку произхожда от семената на дървото ачиоте (Bixa orellana) - храст или малко дърво, растящо в тропическите гори на Амазонка. Когато се използва за третиране на косата с масло, то кара кичурите да придобият блясък и мекота и предава цяла гама от регенериращи съставки, включително магнезий, калций, селен или салицилова киселина. Освен това маслото от руку е богато и на така наречените витамини на младостта, а именно витамин А и Е.
  • Масло от бразилски орех - друго масло, ценено заради мощните си антиейдж свойства. Съставът му се отличава с разнообразие от мастни киселини (над 75% палмитолеинова, олеинова и линоленова киселина). Високата им концентрация прави маслото от бразилски орех отговорно за правилното функциониране на клетките на кожата и космената матрица. Освен това то помага в борбата с различни кожни проблеми, както и за подхранване на скалпа и предотвратяване на раздразненията, като подпомага реконструкцията и регенерацията на междуклетъчния свързващ елемент. Освен това регулира нивото на хидратация на косата и предпазва от вредното въздействие на външните фактори. Маслото от бразилски орех съдържа витамини Е и А и фитостероли, изключително ценни за косата (включително систостерол). То е и полезен източник на магнезий, който участва в производството на протеини - кератин - основният естествен структурен материал, изграждащ косата.

Екзотичните масла не са единствените достойнства, с които бразилците могат да се похвалят. Въпреки това си струва да си спомним, че именно на тях дължим световноизвестната терапия за изправяне на коса с кератин.

Кератинова процедура за изглаждане на косата - известна още като бразилска кератинова процедура или бразилска фризура - процедура, която се прилага за подобряване на външния вид на косата. Повечето жени решават да се подложат на процедурата, за да изправят косата си, но все пак основното ѝ предимство е подхранването в дълбочина, основано на попълване на дефицита на кератин във вътрешните структури на косата. Тази интензивно регенерираща терапия възстановява всеки кичур, като го прави по-плътен, по-хидратиран и защитен от увреждане и дехидратация. В резултат на това косата става сияйна, здрава и с великолепен вид. Кератиновата терапия за коса запечатва люспите на косъма, благодарение на което повърхността на косата се изглажда. Благодарение на процедурата ще можете да се гордеете с гъста, еластична и изпълнена с жизненост коса, точно като жените от Южна Америка. Струва си да се отбележи, че най-добрият вид кератин идва директно от Бразилия, защото това е районът, откъдето той черпи своите корени и традиции - можете да сте сигурни, че кератинът е подходящо обработен и допълнен с висококачествени подхранващи съставки.

Южна Америка: Чили - Грижа за Косата

Жените в Чили също могат да се похвалят с висококачествено натурално масло. Едно от най-важните масла е маки бери (Aristotelia chilensis), студено пресовано от плодовите семена, събрани от едноименния храст. Храстите на маки бери растат в дивата природа, а плодовете се берат ръчно от индианците мапуче, които отглеждат растенията и извличат ценните масла от векове, предавайки традицията от поколение на поколение. Те са усвоили изкуството да използват не само костилките и плодовете на маки бери, но и листата, корените и стъблата им.

Маслото, извлечено от плодовете, наподобяващи горски плодове, е ценен източник на антиоксиданти. Затова към него се отнасят с подобаваща почит и благоговение и го смятат за еликсир на младостта. То съдържа предимно омега-6 и омега-9, както и изключително висока концентрация на витамин Е и растителни стероли, които отлично регенерират и разкрасяват косата. Маслото от маки бери подобрява еластичността на косата, здраво поддържа луковиците в космения фоликул (вследствие на това възпрепятства косопада), стимулира растежа на косата и регенерацията на кожата. То също така укрепва хидролипидната бариера на епидермиса, допълва липсата на мазнини в кожата и косата, а също така подобрява проникването на хранителните вещества в кожата и в космената матрица.

Южна Америка: Еквадор - Грижа за Косата

Вероятно най-екзотичният тропически плод - захарната ябълка - идва директно от Еквадор. Плодът прилича на голяма, зелено-лилава малина, която разкрива сладък и ароматен пулп изпод дебелата си кожа. Той изобилства от редица минерали: (фосфор, калций, желязо) и доставя набор от витамини: А, Е, С, РР. Като полезна съставка на различни козметични продукти за грижа за косата, захарната ябълка се отличава със силно подхранващи, регенериращи и успокояващи качества. По този начин ускорява заздравяването на раздразнените участъци на скалпа. Тя не само осигурява витамини и минерали, но и перфектно отмива токсините благодарение на съдържанието на лимонова и ябълкова киселина, които имат за цел да ексфолират, дезинфекцират и същевременно правилно да подкиселят скалпа, като нормализират себума ( киселините осигуряват и стимулиращи блясъка свойства). Жените от районите на Еквадор с гордост се отнасят към захарните ябълки и охотно ги използват като маска, предназначена за грижа за косата, скалпа и лицето.

Южна Америка: Колумбия - Грижа за Косата

  • Minthostachys mollis (муня) - е медицинско растение, което се среща предимно в Колумбия и Венецуела, но може да бъде открито и в северната част на Бразилия, Еквадор и Перу. Основната съставка на растението е ментово масло, което съдържа ментол, изоментон и множество терпени (включително гераниол, пулегон, линалоол и изоамилов алкохол). Екстрактът, получен от надземната част на мунята, се използва в производството на различни козметични продукти. Той има антисептични свойства: дезинфекцира, бори се с и лекува гъбични и бактериални инфекции на кожата, възпира насекомите и предпазва от токсини. Муня помага да се отървете от паразитите, бори се с крастата, пърхота, подпомага борбата с атопичния дерматит, засилва кръвоснабдяването, като по този начин, когато се втрива в скалпа, стимулира луковиците и съответно ускорява растежа на косата. Благодарение на мунята кожата се снабдява по-добре с хранителни вещества. Колумбийците пият билкова инфузия, а жените използват муня върху кожата и косата си, за да подхранват, регенерират и пречистват скалпа. В Колумбия е разпространено мнението, че билката муня е способна да се бори с вируса на ХИВ и се използва широко дори при напреднал стадий на СПИН.

Южна Америка: Перу - Грижа за Косата

По отношение на грижата за тялото, косата и лицето перуанците имат с какво да се похвалят. Мащабът на натуралните, безупречно функциониращи продукти е заслуга преди всичко на инките - техните древни рецепти и открити вещества от растителен произход са много популярни и в наши дни - не само сред местното население. Чаят на инките, инка маслото инчи или амарантът са световноизвестни продукти. Каква е тяхната роля, когато става въпрос за грижа за косата? Какво още използват жителите на Перу, за да подобрят вида на косата си?

  • Перуанският сапун - гордостта на перуанците - е натурален (съдържа над 92% съставки от растителен произход), деликатен и отличен за измиване, защото има съвместима с човешката кожа реакция. Перуанският сапун има красив, изумруден цвят и е подходящ за измиване на лицето, тялото и косата. Продуктът отлично отстранява маслата след третиране на косата с масла, регенерира сухата коса, осигурява подходящо ниво на хидратация, подхранва и почиства скалпа, възвръща блясъка и прави косата мека и приятна на допир. Перуанският сапун е полутечен, наподобяващ лазурна паста с приятен аромат. Перфектно отстранява грима, стяга кожата и се измива добре, като не оставя мазни следи. Друго предимство е, че перуанският сапун е много ефикасен: той е многофункционална, натурална козметика с приятна консистенция и приятна композиция, богата на естествени хранителни вещества.
  • Мака, наричана още перуански женшен - нейните здравословни свойства са безценни. Мака се използва предимно като лекарство и съставка, обогатяваща здравословните диети, тъй като укрепва костите, добавя енергия, осигурява редица витамини, подобрява потентността и плодовитостта. Тя е и компонент на козметични продукти, включително такива за измиване и подхранване на косата - присъствието ѝ в маските за коса е напълно оправдано: маката е истински витаминен бустер както за косата, така и за кожата. Мака също така подсилва здравината на косата и я предпазва от увреждане. Струва си да споменем, че още в миналото инките са почитали мака и са я използвали по време на религиозни ритуали. Тези ритуали са били в знак на нейната уникалност и силно лечебно въздействие.
  • Киноа - използването ѝ в продукти за грижа за кожата и косата все още изглежда доста екзотично в някои региони на света. В Перу обаче киноата не изненадва никого като козметично средство; тя често придружава други натурални масла, например масло от ший. Като козметично средство киноата подхранва перфектно кожата и косата, тъй като ги снабдява с изобилие от омега-3 мастни киселини, витамини (включително В2, известен още като рибофлавин, който осигурява на кожата и косата жизненост и еластичност), протеини и антиоксиданти. Освен това продуктът подпомага производството на колаген и предпазва от загуба на влага. Тя е източник на множество аминокиселини и подобрява възстановяването на увредените тъкани. Перуанците с охота я използват за регенериране и предпазване на косата от увреждане. Киноата се грижи за правилното ниво на хидратация на косата и я предпазва от изсушаване - от корените до връхчетата.
  • Physalis peruviana - инките са я наричали "златна ягода". Със сигурност всяка жена в Перу със сигурност би ѝ дала златен медал заради съдържанието на хранителни вещества (витамини А, С, най-важните от групата В: В1, В2, В3, както и фосфор, желязо и калций). В грижата за косата фисалис е ценен компонент на маски и балсами, защото отлично регенерира, подобрява клетъчния метаболизъм, полира и защитава косата и предотвратява косопада. Physalis peruviana е и отличен, леко сладък деликатес.
  • Масло от семена на инка инчи - произхожда от малък, зелен храст, носещ вкусни ядки, скрити в плод с необичайна форма. И до днес най-ефективният метод за получаване на това масло (известно още като Саша инчи) е ръчното изстискване на семената в специални преси. По този начин маслото не губи ценните си свойства - то е студено пресовано и нерафинирано. Маслото от саша инчи е необичайно - съотношението на мастните киселини в него дава основание да го наречем "омега масло на инките". Защо? Явно защото съдържа около 48% омега-3 мастни киселини, 36% омега-6 мастни киселини, 8% омега 9 мастни киселини. Този идеален баланс на мастните киселини се изразява в отлични укрепващи здравето и разкрасяващи свойства на маслото. Маслото от семена на инка инчи има силни регенериращи свойства, бързо и ефикасно прониква в кожата и косата, укрепва корените и предотвратява косопада. Нещо повече, то подобрява структурата на косъма, стимулира работата на клетките и ускорява тяхното обновяване. Но това не са всички негови предимства. Освен това то стяга тялото, намалява белезите и фините бръчки, забавя процесите на стареене на косата (в това число посивяването). Маслото от инка инчи е и мощен антиоксидант с високо съдържание на витамин А - той е отговорен за правилния растеж на косата, осигурява доброто ѝ състояние, предпазва от пресушаване и увреждане. Инка инчи е изключително деликатно масло, което лекува драскотини и кожни раздразнения, като предпазва дори атопичната кожа.
  • Масло от амарант - известно още като amaranthus cruentus. Маслото от амарант е ценен източник на добри мастни киселини (основно линолова), както и на сквален и токотриеноли. Амарантът, използван в грижата за косата, регенерира, защитава и разкрасява кичур по кичур. Линоловата киселина е отговорна за правилното функциониране на луковиците на кожата и косата. Нещо повече, тя е чудесен овлажнител и компонент на междуклетъчния цимент. Благодарение на това амарантът е източник на ценни за косата и кожата церамиди от тип 1. Скваланът балансира нивото на себума и потиска себореята. Когато става въпрос за дехидратирана кожа и коса, неговата задача е да донесе облекчение и необходимата доза хидратация. Маслото от амарант е подходящо за омасляване на косата, защото отлично предпазва кичурите от вредното въздействие на атмосферните условия. То не само успокоява всички възпаления, но и изглажда структурата на косъма, укротява непокорните кичури и заглажда косата. Маслото от амарант често се добавя към маски и балсами за коса. То нежно се грижи за смазването им и кара кичурите да придобият еластичност и добър външен вид.
  • Uncaria tomentosa - известна е още като котешки нокът и често се нарича Vilcacora (Uncaria tomentosa). Пълзящо растение, познато по целия свят. Най-голямо признание и най-добрите сортове се срещат в Перу. Котешкият нокът е идеален за грижа за отслабена и деликатна коса със склонност към косопад. Перуанците с охота използват шампоан с неговото съдържание. Vilcacora прави косата красива, гладка, мека, както и повишава блясъка и очарованието ѝ. Котешкият нокът облекчава дразненето на скалпа. В други части на света се разпространява предимно под формата на таблетки, като добавка, подпомагаща борбата с много болести и неразположения. В Европа най-разпространеното наименование е котешки нокът.

Пълен с темперамент, екзотичен, изобилстващ от диви, девствени, незамърсени райони, континентът е неизчерпаемо богатство на съвършени, натурални козметични вещества с огромна сила. Струва си да ги запомните и да ги приложите в процедурите за грижа за косата и кожата. В края на краищата жените, живеещи в Южна Америка, са известни с плътната си, красива, гъста и здрава коса, която расте дълга и силна, размеквайки сърцето на всеки мучачо.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност