Чудната Сила на Елементите - Водата и Грижата за Косата

Чудната Сила на Елементите - Водата и Грижата за Косата

Обикновено не се замисляме за ползите от водата за красотата. А вие? Знаете ли как водата влияе на косата? Проверете какво дължите на малките молекули водород и кислород. Разумното хидратиране на косата е лесен начин за подобряване на нейната красота.

Драстичното намаляване на нивото на водата означава край на красивия външен вид. Водата, която ни заобикаля, има огромно влияние върху добрия ни външен вид. Как? Да знаете как водата влияе на косата е от съществено значение, за да избегнете един от най-често срещаните проблеми с красотата - изключително сухата, увредена и чуплива коса. Знаете ли какво е значението на водата в грижата за косата? Открийте различните страни на водата и научете как да я използвате разумно!

КАК ВОДАТА ВЛИЯЕ НА КОСАТА?

Около 10% от косата е съставена от вода - поддържането на това ниво носи ползи. Процентът изглежда малък, но е достатъчен, за да поддържа косата във форма. Тя отговаря за свойствата на междуклетъчните връзки, които са като цимент за цялата структура на косата. Тези връзки се състоят предимно от серамиди, които приличат на течни кристали. Те са в състояние да абсорбират големи количества вода. В резултат на това косата е еластична и пружинираща, докато кутикулният слой изпълнява правилно функциите си.

Пет основни факта за косата и водата:

  1. Изплакването на косата със студена вода ви позволява да затворите кутикулните люспи и да изправите косата.
  2. Водата е естествен грунд, който улеснява рутинните процедури за оформяне на косата.
  3. Тя е естествено вещество, което подобрява усвояването на хранителните вещества.
  4. Чистата вода не съдържа вредни за косата съставки.
  5. Водата стимулира нервните окончания и увеличава живота на космените фоликули.

Как солената вода влияе на косата?

За съжаление, морската вода не е наш съюзник, така че лятното къпане в морето обикновено се отразява зле на състоянието на косата. Морската сол, съдържаща се във водата, прави кичурите много сухи и драстично ускорява загубата на вода. Избягването на контакта с морска вода е най-доброто решение, но можете да намалите вредата и чрез изплакване на косата с чиста вода след къпане, нанасяне на защитна козметика или извършване на маслени терапии за коса.

Как твърдата вода влияе на косата?

Твърдостта на водата е нейно свойство, произтичащо от наличието на йони на калция и магнезия. Те образуват котлен камък, който се утаява например в чайника. Лошото е, че твърдата вода се отразява зле и на прическата - тя има по-високо напрежение на повърхността, така че отстраняването на замърсяванията не става лесно, докато елементите, които се проявяват по време на миене, изискват използването на по-силни миещи препарати. Това води до дехидратация и раздразнения, а в последствие - до пърхот или косопад. Ако използвате мек шампоан и твърда вода, може да се сблъскате с омазняване на косата, защото тя ще бъде обременена и покрита с остатъци от продукти.

ДЕХИДРАТАЦИЯ НА КОСАТА

Недостигът на вода в косата може да доведе до необратими и трайни последици - чупливост, загрубяване, цъфтеж, по-слаба еластичност, матов оттенък. Скалпът също страда - той е раздразнен и изложен на сух пърхот. Трябва да се уверим, че винаги има достатъчно количество вода. Вижте как трябва да изглежда рутинната грижа за суха коса.

Прекомерното изпаряване на водата най-често е резултат от нарушената функция на мастните жлези - отделят твърде малко себум, който е естествената защита от загубата на влага. Въпреки това има много причини за дехидратация на косата:

  • тежки метеорологични условия (слънце, вятър),
  • прекалено често миене на косата,
  • използване на твърде силни шампоани,
  • изрусяване или боядисване на косата,
  • неправилна техника на изсушаване.

КАК ДА ОВЛАЖНЯВАМЕ КОСАТА?

Знаете ли, че не можете да овлажнявате косата си само с вода?

Доставянето на вода в косата, например по време на миене, без продукти за коса, не води до нищо. Водата ще се изпари толкова бързо, колкото е била абсорбирана. Ефектът? Още по-суха коса! Нуждаете се от влагозадържащи и омекотяващи вещества - съставки, които свързват водата и създават непорьозен, оклузивен слой върху повърхността на косата. Струва си да го запомните в ежедневната грижа за косата. Ето защо използвайте напр. смес от вода с допълнителни съставки:

  • вода с лимон прави косата по-светла и намалява косопада,
  • вода с мед подобрява хидратацията, подхранва и възстановява,
  • вода с оцет за боядисана коса, затваря кутикулите и прави цвета по-дълготраен,
  • вода със сода бикарбонат дълбоко почиства и намалява омазняването.

Вместо обикновена вода можете да опитате други видове или хидрозоли. Те са много по-добри в почистването и хидратацията, тъй като включват набор от допълнителни подхранващи съставки. Ето кои са най-добрите:

Вода от бреза за коса - освежава скалпа и укрепва луковиците на косъма, така че е подходяща за мазна или окапваща коса. Редовното нанасяне на вода от бреза върху косата свежда до минимум пърхота и благоприятства за растежа на косата. Това се дължи на големите количества витамини, минерали, танин, фитостероли, аминокиселини, флавоноиди и др. Водата от бреза дава най-добри ползи, когато се събира през пролетта - брезите пренасят хранителните вещества от корените към пъпките. Сокът, който се използва за производството на вода от бреза, е най-богат на хранителни вещества през този сезон от годината. Използвайте водата от бреза като лосион за скалпа за най-добър растеж на косата и подхранващо действие. Просто я втрийте за няколко минути след измиване.

Оризова вода за коса - подобрява грижата за косата, укрепва луковиците на косъма, изглажда, увеличава блясъка и подобрява еластичността. Инозитолът, включен в тази вода, възстановява увредената коса, като я предпазва от по-нататъшно увреждане и остава в косата дори след изплакване. Освен на инозитол, оризовата вода е богата на витамин Е, витамини от група В и аминокиселини. Тя ускорява притока на кръв в скалпа и забавя процесите на стареене, поради което прави косата по-силна, по-гъста и по-здрава. Оризовата вода действа по-интензивно в грижата за косата, когато я оставите да ферментира - леко киселата вода е по-богата на противостареещи вещества. Как да я използваме? Залейте ориза с вряла вода и го оставете настрана за известно време, за да предаде на водата хранителните си вещества. Когато водата изстине, тя действа най-добре като течност за изплакване. Бъдете внимателни! Никога не изплаквайте косата с вода след варене на ориз, защото тя обикновено съдържа вредна сол.

Розова вода за коса - поддържа косата хидратирана, предотвратява наелектризирането, придава блясък, изглажда повърхността и подобрява еластичността. Тя също така обгръща косата с красив аромат. Розовата вода има тонизиращи и изсветляващи свойства и поддържа естественото рН на кожата. Как да използвате розовата вода в грижата за косата? Съществуват три начина. Розовата вода е чудесен лосион за коса (балсам или парфюм за коса) - напръскайте я върху сухи или влажни кичури веднага след измиване или през деня. Друг начин включва изплакване на косата с розова вода, за да укротите цъфтящите коси - можете да я смесите с ябълков оцет.

Термална вода за коса - успокоява раздразненията на скалпа, предотвратява появата на пърхот, придава блясък и еластичност на кичурите. Съдържа много силиций и цинк - основни минерали за укрепване и възстановяване на косата. Интересното е, че термалната вода понижава вредното въздействие на твърдата вода, като по този начин намалява раздразненията и сухотата на скалпа. Двете най-разпространени форми на продукта включват спрей с термална вода и шампоан, напоен с термална вода (възстановява хидратацията в скалпа и косата).

Кокосова вода за коса - подхранва и възстановява хидратацията и в най-сухата коса, както и има чудесен аромат. От какво е съставена кокосовата вода? Преди всичко от глюкоза и фруктоза (нежно разглаждащи захари), антиоксидант витамин С и укрепващи витамини от група В. Има и минерали и аминокиселини, които помагат за поддържането на хидратацията на скалпа. Кокосовата вода видимо подобрява състоянието на косата и е популярно средство против косопад. Най-добра е прясната вода - направо от кокосовия орех. Невъзможно е да прекалите с употребата ѝ: за засилване на ефекта просто я използвайте по-често. Извлечена от зрял плод, кокосовата вода съдържа повече протеини, така че внимавайте да не презапасите косата си с протеини.

ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА КОСАТА С ВОДОРОДЕН ПЕРОКСИД

Изплакването на косата с водороден пероксид е домашен способ за получаване на руса коса. Как да изрусим косата с водороден пероксид? В интернет има много ръководства, но преди да вземем решение, нека сравним плюсовете и минусите.

Водородният пероксид е наистина ефективно вещество за изсветляване на косата - просто го смесете с чиста вода (в съотношение 1:1) и редовно пръскайте върху току-що измита коса. И все пак дори най-красивият нюанс на русото не си заслужава страничните ефекти. Причинява ли водородният пероксид увреждане на косата? Да, причинява. Той прави косата много суха, води до цъфтеж, накъсване на косъма и матов нюанс. Ако се прилага редовно, косата може да се нуждае от няколкомесечна възстановителна процедура.

ДЪЖДОВНА ВОДА ЗА КОСА

Изплакването на косата с дъждовна вода е друга тенденция в грижата за косата, която не може да бъде пропусната, когато говорим за значението на водата за кичурите. Този метод е познат от векове и се завръща отново. Обикновено избягваме да излагаме косата си на дъжд, защото след подобно приключение оставаме с опасно къдрава и заплетена коса.

Смята се, че дъждовната вода има положително въздействие върху косата, затова някои жени събират дъждовна вода нарочно, за да я използват в рутинната грижа за косата. Например за измиване на косата, изплакване на кичурите или пръскане. В резултат на това кичурите са меки, гладки и по-лесни за оформяне. За съжаление дъждовната вода има и лошо влияние върху косата - досадно разресване, заплитане, характерен аромат, който се задържа върху косата. В днешно време е трудно да се сдобиете с качествена дъждовна вода. Обикновено в нея се събират всякакви токсини и замърсявания, които се пренасят директно върху луковиците на косата ни.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Арганово масло
Термозащитен спрей
Масло от жожоба
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност