Косите по Целия Свят. Част 5: Грижа за Косата в Северноамерикански Стил

Косите по Целия Свят. Част 5: Грижа за Косата в Северноамерикански Стил

Антропологичното пътешествие в търсене на красотата и автентичните начини за грижа за косата ни отведе в Северна Америка - там косата... наистина има мнение! Един характерен континент, пълен с разнообразие и възхитителни, неповторими растения. Древни рецепти царуват редом до съвременни продукти, а фризьорът се избира според вида на косата си и... етническите си корени.

Много хора твърдят, че Северна Америка е... целият свят, събран на едно място. Разнообразието от култури, древни цивилизации, народи и съвкупности от вярвания се проявява чрез неизчерпаемото творчество по отношение на грижата за красотата. От притихналите, изпълнени с хармония райони на Канада, през славното великолепие и разнообразие на Съединените американски щати, до пъстрото, изпълнено с тайни смеси Мексико и танцуващата по цели нощи гореща Куба - в Северна Америка косата има невероятни възможности да радва с красотата си.

ГРИЖА ЗА КОСАТА В РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА НА СВЕТА ЧАСТ 5 - СЕВЕРНА АМЕРИКА

Какво можем да научим от жените в Мексико, Канада и САЩ?

ГРИЖА ЗА КОСАТА - СЕВЕРНА АМЕРИКА: КУБА

Куба е страна, известна с танците и песните си, страна, в която можете да видите страстната любов не само към музиката. Зашеметяващата коса на кубинските жени е заслуга на специални грижи, при които се използват екстракти от дървета и храсти с ендемичен характер (това означава, че те не се срещат никъде извън Куба). Този остров се оказва съкровищница на корковата палма и на jaguey - лаврово дърво от семейството, което има впечатляващи, въздушни корени и разнообразни разкрасяващи и подхранващи свойства. Друго растение, което си заслужава да се спомене, е фикусът от семейство Moraceae - от него се произвежда млечен сок, който се използва в производството на лекарствени и козметични продукти - особено такива, предназначени за грижа за косата и оформяне на прическата. Той съдържа голям брой танини, смола, восъци, протеини и летливи масла, така че се грижи отлично за косата в горещия, неблагоприятен за косата климат.

Кубинците обожават маслените процедури за коса - те често използват своето "местно" масло, получено от Roystonea regia, известно като кубинска кралска палма. Маслото се смята за мощно оръжие срещу неблагоприятните климатични условия, тъй като предпазва косата и скалпа от палещото слънце и ултравиолетовите лъчи. Омасляването на косата се извършва много по-често, отколкото в Европа, тъй като високите температури увеличават необходимостта от засилена грижа за косата.

екстракт от корали (екстракт от морски камшик) е безценен в грижата за красотата - Куба, като един от малкото региони в света, може да се похвали, че съдържа голямо количество корали. Екстрактите от него са ценни в козметиката и често стават съставна част на кремове против стареене, както и на маски и шампоани, предназначени за грижа за зряла коса. Коралът е източник на псевдоптерозин - една от най-ефективните съставки, отговорни за хидратацията и подмладяването както на кожата, така и на косата. Екстрактът от корал има и силни противовъзпалителни свойства, поради което е идеален в грижата за скалпа.

путерия сапота (mamey zapote) - това е голям, овален плод, ръчно откъснат от вечнозеленото дърво, с оранжева месеста част и голяма, черна костилка. Кубинците обичат да го ядат на закуска, защото е толкова хранителен, колкото и банана. Вкусът му наподобява авокадо, банан и тиква и е популярен в цяла Централна Америка.

Жените в Куба са се влюбили в невероятните му свойства и затова охотно го прилагат върху косата си (под формата на маска, балсам или дори шампоан). Путерия изобилства от антиоксиданти, включително бета-каротин, и доставя набор от витамини: С, А и В, както и минерали: мед, калий, калций, магнезий и желязо.

ГРИЖА ЗА КОСАТА - СЕВЕРНА АМЕРИКА: Канада

Канада е добре известна със своята красива, непокътната, девствена, безупречна и разнообразна природа. Знамето не без основание е украсено с кленов лист - кленовият сироп е гордостта на Канада. Това е страната с втората по големина географска площ. Покритите с гори територии на Канада достигат до 310 млн. хектара. Може ли този резултат да говори за любовта на Канада към природата и грижата за природата? Какво използват те, за да се грижат правилно за своята красота, коса и скалп? Оказва се, че имат с какво да се похвалят.

арония (Aronia) - растението вече е познато по целия свят, но най-изявените му сортове растат из девствените райони на Канада - откъдето е дошло в Европа. Оказва се, че това е растение с голяма сила. Плодовете на аронията и извлеченият от тях сок се смятат за най-силния източник на антиоксиданти. Това е едно от най-подмладяващите вещества - има подмладяващи, стягащи и регенериращи свойства. Аронията често е компонент на кремове за лице и специализирана козметика, предназначена за грижа за косата. Тя съдържа силата на различни минерали и микроелементи, а високата концентрация на антиоксиданти се препоръчва не само в козметиката, но и в противораковата профилактика. Големите количества витамин Р (биалфлоноиди) предпазват скалпа от бактерии, гъбички и дрожди и защитават косата от токсините, идващи от околната среда. С това не се изчерпва богатството от ценни вещества, съдържащи се в аронията. Тя е ценена и заради високите концентрации на всички витамини от група В, както и на витамините К, С и Е. Те балансират процесите в клетките на организма, подобрявайки вида и състоянието на кичурите. Аронията може да се похвали и с невероятно количество минерали: желязо, калций, мед, бор, манган и йод, фосфор, калий и цинк. Аронията е истински мултивитаминен стимул както за косата, така и за скалпа.

масло от рапица - това е друга гордост на Канада. Маслото от рапица принадлежи към семейство, което включва рафинирани масла, идеални за кухнята, както и студено пресовани, натурални масла с разкрасяващи и здравословни свойства. Маслото от рапица е идеално за коса, която се окачествява като със средна и висока порьозност - то овлажнява и регенерира косата, прави я еластична, бори се с пресушаването на скалпа. Освен това е подходящо и за нанасяне върху лицето - абсорбира се добре и не създава проблеми при измиване. То изглажда кутикулите на косъма и (което е от голямо значение за канадците) предпазва от неблагоприятното влияние на външните фактори, както и от високи и ниски температури.

Канадски конски бодил (erigeron canadensis) - това е едногодишно растение, което расте и из Европа, но не се събира или култивира, защото по мнението на мнозинството е... плевел. Същевременно екстрактът, получен от миниатюрното растение с изключително фини цветове, е идеална съставка за шампоани и балсами за мазен скалп. То е с противовъзпалителни качества, потиска себореята, лекува рани и има тонизиращ ефект върху кожата.

ГРИЖА ЗА КОСАТА - СЕВЕРНА АМЕРИКА: Мексико

Мексиканските жени се смятат за късметлийки - ацтеките и маите са им предали знанията или те са получили познания за древните билки, растения и плодове които имат изключително силни лечебни и разкрасяващи свойства. Тази вековна традиция все още присъства в днешния живот на мексиканците. Жените имат от какво да избират - много растения и билки с голяма природна сила подпомагат ежедневната им грижа за косата. Ето кои са най-ценните от тях:

кактус - в Мексико той не липсва, това е сигурно. Гигантските растения с неблагоприятен външен вид предлагат разкрасяващи, здравословни и регенериращи свойства. Кактусът стимулира растежа на косата и възпрепятства нейния косопад, отлично подхранва и ревитализира, регенерира скалпа и поддържа подходящо ниво на хидратация на косата, като повишава нейната еластичност. Мексиканците с удоволствие глезят косата си със сок от кактус, защото той подобрява външния ѝ вид, като почиства перфектно скалпа, повдига косата от корените, укрепва структурата и повишава блясъка.

авокадо - не без основание се смята за суперхрана - авокадото изобилства от витамини и ценни мастни киселини. То е един от най-важните хранителни продукти в Мексико. То се използва широко в кухнята за кулинарни цели, но жителите на Централна Америка го ценят не само под формата на гуакамоле. Етеричното масло, извлечено от зелено авокадо, е идеалното средство за увредена коса, която се нуждае от регенерация и обновяване. Маслото от авокадо е леко, добре абсорбиращо се масло, което е истинска витаминна бомба за косата (в него има цели седем витамина, необходими за правилната грижа за косата и кожата). То може да се използва както за коса със средна, така и за коса с висока порьозност, тъй като има силни регенериращи и антиоксидантни свойства.

восък от канделила - (euphorbia cerifera) - е едно от най-плътните масла, които обикновено се използват в козметиката. Мексиканците го използват като мехлем за изсушени и напукани части на тялото, както и като средство за крайчетата на косата - по този начин те получават максимална защита срещу увреждане. Восъкът от канделила подхранва отлично косата и е много ефективен омекотител, съдържащ редица въглеводороди, смола, мастни киселини и етери. Когато се нанася върху косата, той веднага я изглажда и укротява непокорните кичури. Въпреки това трябва да се използва умерено, тъй като восъкът от канделила се отмива изключително трудно.

питая - известна още като драконов плод, има неправилна форма и доста необичаен състав. За жителите на Мексико тя е сладък и вкусен деликатес със здравословни и укрепващи свойства. Отдавна се използва и в козметиката - има силни антиоксидантни свойства, което означава, че забавя процесите на стареене и предпазва от оксидативен стрес. Питая дължи безценните си, силно подмладяващи свойства на беталаините - микроскопични съединения, които освен козметични свойства, действат като помощно средство в борбата с диабета и рака. Питая, тоест драконовият плод, изобилства и от витамини, включително витамин С, рибофлавин, витамин В (необходим за правилния растеж на косата), ниацин и тиамин. В него има и редица минерали (калций, желязо, фосфор). Присъствието му в продуктите за грижа за косата повишава престижа им и осигурява по-интензивна регенерация.

папая - позната в Мексико от векове, т.е. още от времето на маите. Широко се е използвала при лечението на рани и язви, тъй като отлично регенерира кожата. Днес тя се използва не само като фармацевтично, но и като надеждно козметично средство. Папаята отлично почиства кожата, тя е съставка на ензимни пилинги (включително такива за скалпа) и е обаятелен за косата компонент на шампоани и балсами. Папаята укрепва и хидратира косата, възстановява и съхранява колагена и по този начин влияе положително върху структурата на косата и кожата. Мексиканците ценят пулпата от папая заради силните ѝ подмладяващи и регенериращи качества: тя съдържа много витамини: С, А, К, Е и редица витамини от група В, които играят важна роля за правилния растеж и вид на косата. Освен това желязото, фосфорът, калият, натрият, цинкът, калцият и магнезият са цял набор от важни за косата и кожата минерали, които се съдържат в папаята.

бодлива круша (Opuntia ficus-indica) - това е необичаен вид кактус, със сплескани листа и екзотични оранжеви цветове. Сокът, получен от бодлива круша, съдържа богат състав, който изобилства от витамини и минерали, флавоноиди, органични киселини и беталаини. Мексиканците охотно го използват като съставка в маските за коса. Бодливата круша също така е добре дошла в шампоаните и се консумира под формата на хранителни добавки, защото има доказани ... свойства за загуба на тегло.

Бодливата круша не е само пулпа и сок - от листата ѝ се получава слуз, която е мощен компонент на маски за коса и лице (мексиканците често използват същата, прясно набрана слуз от бодлива круша, като я нанасят върху косата и кожата). Друг чудесен продукт, добиван от този необичаен кактус, е маслото, което има силни, биоактивни подмладяващи и регенериращи свойства. То често се използва под формата на серум за лице и като масло за третиране на косата.

чили чушка - основната съставка на мексиканската кухня има безкрайно много безценни козметични свойства. Оказва се, че чилито е било познато още на ацтеките и маите - в комбинация с какао то е било наричано "напитката на боговете", която забавяла стареенето, добавяла жизненост, засилвала кръвообращението, подобрявала настроението и мисловните процеси и действала като детоксикиращо средство. За мексиканците чилито е тайна съставка, която ускорява растежа на косата и стимулира работата на космените луковици. Чилито, комбинирано с масла и втрито в скалпа, подобрява микроциркулацията, насища кожата с кислород и засилва клетъчния метаболизъм. Благодарение на тази функция косата става по-здрава, спира да окапва и расте по-бързо.

гуава - кисела като ягода, кремообразна като банан, сочна като ябълка с леко сладък послевкус, наподобяващ плод на фурми - в Мексико я смятат за вкусен и силен антиоксидант с регенериращи свойства. Тийнейджърите използват сока от гуава за облекчаване на симптомите на акне, той също така отлично подхранва мазната коса и носи облекчение при раздразнения на скалпа. Гуавата не само регулира нивото на себума, но и осигурява адекватна степен на хидратация на косата и скалпа и възпрепятства тяхното стареене, като същевременно предотвратява загубата на жизненост.

ГРИЖА ЗА КОСАТА - СЕВЕРНА АМЕРИКА: САЩ

Съединените американски щати - страна, в която хората сбъдват мечтите си за равенство, свобода, богатство, слава. Означава ли това, че мечтите за зашеметяваща коса имат шанс да се сбъднат? Оказва се, че богатата на етноси страна подхожда изключително професионално към грижата за косата: Афро косата си има свои специалисти и съответно ориентирани фризьорски салони, докато гъстата, слабо пореста коса на жителите на Азия също получава специални грижи. Казано по-точно: тук всяка коса ще намери своето място.

Американците също имат слабо място: това е Европейската грижа за косата - има специални салони, които предлагат процедури, използващи само популярните особености на Стария континент.

Жителките на САЩ също така с охота посягат към традиционните рецепти, познати и използвани и до днес от коренните жители на Америка. Следващият списък представя най-популярните, естествени вещества с блестящ ефект в грижата за косата.

памук (масло от памучно семе) - познато и отглеждано в САЩ от десетилетия, ценено и заради козметичните си свойства. Най-силното вещество, което подобрява състоянието на косата, е маслото от памук (както показва името), извлечено от семената му. То е идеално за грижа за суха и увредена коса, лишена от еластичност и жизненост. То регенерира чупливата коса и отлично защитава връхчетата. Маслото от памучни семена е известно със своите омекотяващи свойства и балансира хидролипидната бариера на скалпа, като предотвратява прекомерното изсушаване и раздразнението на скалпа.

царевица - друго ценно козметично масло е това, получено от царевични зародиши. Съединените щати са водещ доставчик на царевица и продукти, получени от нея. Маслото от царевица е богатство от витамини (C, A, K, D, E и тези от група B), както и минерали (калий, натрий, калций, желязо, магнезий и цинк) и ценни мастни киселини (олеинова и линолова). Тъй като концентрацията на витамин Е в маслото от лабиринт е два пъти по-висока от тази в зехтина, то е най-доброто средство за подобряване на външния вид на косата.

соя - една от основните култури, отглеждани в САЩ. Соята се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, а маслото, извлечено от нея, се счита за едно от най-добрите. То се използва безотказно в кухнята, докато студено пресованото и нерафинирано се цени в козметиката. Соевото масло е ключова съставка в профилактиката срещу стареене; то съдържа много витамини и микроелементи, а също така изобилства от протеини - важни в процеса на регенерация на косата. Соевото масло предотвратява загубата на влага, предпазва косата от високи температури (силно слънце, топлина, излъчвана от сешоара). Гражданите на САЩ често намират екстракти от соеви зародиши в продуктите за грижа за косата и миглите - то значително укрепва луковиците и подобрява процеса на растеж на косата.

ливадната пеперуда (Limnanthes alba) има още едно красиво име: прерийна перла. Маслото, получено от това едногодишно растение е изключително силен антиоксидант. Жителите на Америка го ценят като съставка в козметични продукти, предназначени за грижа за косата и лицето. Ливадната пеперуда радва козметолозите с такива свойства, че цветовете ѝ са сравнявани с морска пяна. Прерийната перла се състои от редица дълговерижни мастни киселини и висока концентрация на триглицериди. По този начин тя овлажнява кожата и косата съвършено, регенерира и подхранва, намалява бръчките, попива добре и не натоварва косата.

хамамелис (hammer virginiana) е вещество, възхвалявано заради своите стягащи, антисептични и противовъзпалителни свойства. Естественото местообитание на хамамелиса е Северна Америка. Екстрактът, получен от кората му, има редица подхранващи свойства. Най-важните от тях са дезинфекциращо, стягащо, антиоксидантно. Хамамелисът се използва широко в грижата за мазна или акнеична кожа, както и като хидролат, масажиран в скалпа и косата, за да се балансира нивото на мастната секреция и да се потисне себореята. Хамамелисът отлично лекува всякакви възпаления, раздразнения и язви. Той е и често срещана съставка в антиперспирантите, тъй като потиска изпотяването на кожата.

екстрактът от черна върба (salix nigra) е най-доброто средство при мазна коса, пърхот или прекомерна себорея. Черната върба е характерен елемент от пейзажа в източните райони на Северна Америка. Тя действа антибактериално и стимулира обновяването на кожните клетки. Често се използва в скрабове за кожа, лице и тяло. Действието ѝ често се сравнява със салициловата киселина, но черната върба е по-ефективна и деликатна: въпреки наличието на салицилати, тя не дразни кожата.

serenoa repens, известна като сау палмето - това е растение, познато още на коренното население на Америка. Жените са го ценели особено, защото потиска посивяването на косата и предотвратява преждевременния косопад. То е изключително подходящо при грижата за зряла, увредена, изтощена и уязвима коса. Сау палмето съдържа изобилие от мастни киселини (капринова, капронова и каприлова, лауринова, миристинова, маслена и палмитинова) и фитостероли, които осигуряват необходимото ниво на хидратация на кожата и косата и имат способността да стимулират синтеза на колаген, така че значително подпомагат регенерацията на тъканите. Карнитинът и липоевата киселина, съдържащи се в сау палмето, възпрепятстват възпалението на скалпа и противодействат на оплешивяването.

масло от жожоба - храстите жожоба са характерен вид за Аризона, Калифорния и няколко области на Мексико. Маслото от жожоба всъщност е течен восък, който съдържа една от най-ценените съставки в грижата за косата и кожата - сквалан. Това вещество се съдържа и в човешкия себум - то отговаря за правилното ниво на хидратация на кожата, потиска себореята и успокоява прекалено сухата кожа.

Маслото от жожоба е едно от най-ценените козметични вещества - присъствието му в продуктите за грижа за косата повишава престижа на дадена козметика - жожоба е един от най-съвършените омекотители, а естерите му са най-благоприятните за кожата вещества. Маслото от жожоба се абсорбира лесно, повишава блясъка на косата и отлично подобрява нейното състояние. Нещо повече, то не натоварва прекомерно косата.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност