Косите по Целия Свят. Част 6: Грижа за косата в стил Океания и Австралия

Косите по Целия Свят. Част 6: Грижа за косата в стил Океания и Австралия

Мечтаете ли да имате прекрасна коса? Отидете в Австралия! Това е мястото, където ще откриете изцяло натурални и мощни подхранващи съставки - каквито няма никъде другаде по света. Австралия и страните от Океания са специфични страни с най-голям брой ендемични растения в света.

Оказва се, че най-малкият континент на света е не само така нареченият рай за сърфистите, любителите на гмуркането в най-големия коралов риф, мегаломаните (операта в Сидни) и ... щраусите... Австралийците ценят високо местните продукти, които по отношение на качеството са едни от най-добрите в света. Как изглежда австралийската грижа за косата в контекста на тази информация?

КОСАТА В РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА НА СВЕТА ЧАСТ: 6 - ОКЕАНИЯ И АВСТРАЛИЯ

Какво можем да научим от жените, живеещи в Океания и Австралия?

АВСТРАЛИЯ - ГРИЖА ЗА КОСАТА

Най-необичайният и най-малък континент на света изненадва с изобилието от местни растения и оригинални масла, които не се срещат никъде другаде. Жените в Австралия могат да се гордеят със страстта си да се грижат за красотата си. Имайки под ръка такова разнообразие от невероятни компоненти, те не искат да използват случайни продукти, тъй като ценят качеството и органичните съставки, за предпочитане местни. Австралия впечатлява с широка гама от натурални козметични продукти, които се дължат на местната флора. Разнообразието им е толкова голямо, че описанието на всички растения, водорасли, масла, глини и морски минерали би се равнявало на енциклопедия. Днес ще обсъдим най-популярните специфики, използвани в Австралия по отношение на грижата за косата.

Сливата Какаду расте в северните райони на Австралия; това е плод, който съдържа повече витамин С от портокалите от Флорида. Той е спасение за кожата, увредена от ултравиолетовите лъчи, и е отличен антиоксидант, който озарява и предпазва кожата и косата от замърсяване и вредни атмосферни условия. Сливата какаду "лекува" скалпа и отлично регенерира косата. Също така предотвратява стареенето ѝ и забавя посивяването на косата.

Кенгурова лапа (anigozanthos) - откъде идва името? Тръбестата форма на цветето е покрита с кадифени влакна и има заострени чашки, които наподобяват лапа на кенгуру, откъдето идва и името му. За щастие, то не мирише на кенгуру - има красива миризма и е чудесна съставка на балсами за коса. Кенгуровата лапа омекотява косата, като подобрява нейната жизненост и еластичност.

Австралийски водорасли - поради факта, че съдържат силни подхранващи и регенериращи хранителни вещества, те могат да бъдат наречени "морски зеленчуци". Ниацин, тиамин, рибофлавин, протеини, витамини А, С, Е, К, РР, желязо, калций, йод, мед, флуорид, фосфор, цинк - това е цялата плеяда от всичко, от което се нуждае косата, за да поддържа невероятния си блясък, здраве и да се предотврати изтъняването. Морските водорасли са постоянен елемент от грижата не само за косата, но и за цялото тяло. Те също така охотно се включват в диетата и се смятат за една от суперхраните, които допълват дефицита на витамини и минерали. Струва си да подхранвате косата с тях - тъй като те са отлично средство, което поддържа и подчертава зашеметяващия вид на косата.

Кората на австралийската дива череша - незаменима съставка на балсами и шампоани. Тя придава на косата необикновена еластичност и здравина, прави я блестяща и добре подхранена и същевременно я снабдява с редица микроелементи и витамини (желязо, мед, кобалт, цинк, магнезий и манган, както и витамини С и Е). Кората на австралийската дива череша не само подобрява състоянието на косата, но и придава прекрасен, интензивно флорален аромат.

Австралийска дива праскова - Аборигените наричат дивата праскова "куандонг", като с това своеобразно назоваване искат да подчертаят нейната уникалност и неповторимост. Екстрактът от дива праскова е ценно вещество, което дълбоко подхранва и овлажнява косата, като подобрява нейния блясък и подсилва цвета ѝ. Австралийската дива праскова често е основен компонент на балсами и шампоани, предназначени за боядисана и непокорна коса.

Перлена пудра - Жените в Австралия се смятат за експерти по отношение на перлите: в продължение на десетилетия страната им е най-големият производител и износител на блестящи морски бижута в света. Перлената пудра е позната от повече от 4000 години и досега не е открито нищо, което да придава такъв фин блясък, като едновременно с това перфектно подобрява вида на косата и кожата. Перленият прах съдържа повече от 20 аминокиселини, които са част от клетките на нашето тяло, и освен това е ценен източник на вещество, наречено конхиолин - еквивалент на човешкия кератин (основният структурен материал, изграждащ косата). Освен това перлената пудра стимулира нивото на меланина (забавя посивяването), балансира секрецията на себум, като предотвратява прекомерното омазняване на скалпа, успокоява изгарянията, предпазва от неблагоприятните ефекти на замърсяването на околната среда, както и регенерира и хидратира косата, като я полира безупречно.

Масло от австралийска жожоба - австралийците са запалени по извършването на маслени процедури за коса. Натуралните и етеричните масла са неизменен елемент от техните процедури за грижа за косата. Те охотно посягат към готовите продукти на основата на масла, а маслото от жожоба изглежда е най-популярното масло, използвано на континента. Получено от местни храсти, растящи в чист, пустинен климат, жожоба е отлично масло: то е леко, бързо се абсорбира, не натоварва косата, съдържа сквален, отговорен за регулиране работата на мастните жлези, подобрява здравината, еластичността и блясъка на косата. Маслото от жожоба е едно от най-удивителните средства за грижа. То може да се използва не само в грижата за косата, но цялото тяло и лице също ще извлекат полза от него, тъй като то съживява кожата и успокоява акнето.

Масло от пили (canarium ovatum) - студено пресованото масло от ядки на пили е ценено от жителите на континента и се смята за по-ценно и по-здравословно от зехтина. Това нерафинирано масло се използва от австралийците главно за третиране на косата с масло. То изобилства от омега мастни киселини, редица ценни минерали (желязо, магнезий, протеини и витамини Е, А и всичките 8 незаменими аминокиселини. Маслото от пили може да се използва самостоятелно или в комбинация с други натурални масла. Освен това то често се използва за блендиране на минерални глини и в този си вид върши чудеса като възстановяваща косата маска.

Австралийски хмел - от десетилетия се цени не само при производството на бира, но и като отлична съставка за подсилване на косата. Австралийският хмел е отлично средство за укрепване на луковиците на космите, стимулира растежа на косата, хидратира и подобрява структурата на кичурите. Също така австралийският хмел елиминира проблема с пърхота, съдържа антибактериални свойства, регулира себореята и отлично полира. Нищо чудно, че австралийците ценят хмела в ежедневната грижа за косата. Можете да го използвате като инфузия, направена от шишарки от хмел, или да потърсите продукти за грижа за косата, които съдържат натурален екстракт от хмел.

Австралийски женшен - изключително ценна съставка за тънка, отслабена коса, лишена от енергия, жизненост и еластичност. Женшенът е ценен заради подмладяващите си свойства, поради което често се среща в продуктите, предназначени за грижа за зряла коса. Освен това той е отлична съставка в различни подхранващи и регенериращи серуми за връхчетата на косата. Женшенът се използва и като настойка за създаване на уникално натурално масло. Най-често коренът на австралийския женшен се накисва в кокосово масло или масло от жожоба. Омасляването на косата с помощта на женшен настойка стимулира работата на луковицата, потиска косопада и стимулира растежа на косата.

Австралия е страна, в която етеричните масла се използват със страст - не само за целите на ароматерапията. Те често се добавят към козметични продукти, за да подобрят подхранващите им качества. Кои австралийски етерични масла са най-популярни в грижата за косата?

Масло от фрагония (agonis fragrans) - е популярно етерично масло, което може да се добавя към маски и балсами за коса. То се комбинира и с натурални масла, за да се повиши тяхното антибактериално и дезинфекциращо действие. Разреденото ароматно масло, нанесено върху скалпа, регулира нивото на секреция на себум, лекува пърхот и възпаления на кожата. То е чест компонент на стимулиращите растежа на косата смеси от масла, които също носят облекчение на скалпа.

Масло от австралийско сандалово дърво - едно от най-старите масла в света, датира от времето на Клеопатра, фигурира и в древноиндийските медицински книги. Специален сорт сандалово дърво, наречен santalum spicatum, расте на обширни територии в Австралия. Неговите антимикробни качества са по-силни от популярното в цял свят масло от чаено дърво. Маслото от сандалово дърво често се добавя към почистващи и регулиращи себума шампоани. То успокоява кожните възпаления и подпомага почистването на скалпа.

Етерично масло от Найоли - местно масло, получено от листата и клонките на едноименното растение. То проявява силни антисептични свойства, убива гъбичките и има противовъзпалителни, тонизиращи и антибактериални свойства. Може да се намери добавено към шампоани и емулсии за лице. Найоли е известно като масло, което отлично укрепва имунната система и успокоява симптомите на алергия - затова е "благодатна" добавка към продуктите за грижа за чувствителна коса.

Друго дезинфекциращо, лечебно и успокояващо възпаленията масло е това, получено от дървото евкалипт. Маслото от евкалипт подпомага почистването на скалпа, бори се с пърхота и акнето, полира косата и я оставя мека и еластична.

Етерично масло от иланг-иланг (масло от дървото иланг-иланг) - това е още едно етерично масло, което е изключително популярно по целия свят. Ароматът му е чудесен афродизиак, но има и силни разкрасяващи и подхранващи свойства. Маслото от иланг-иланг противодейства на оплешивяването, стимулира растежа на космените фоликули, ускорява заздравяването на рани и раздразнения и регулира себореята на скалпа. Австралийците добавят няколко капки от това ценно вещество към маските и балсамите си за коса или обогатяват козметиката на глинеста основа и флорални води.

Етерично масло от анисова мирта - е едно от най-популярните масла в Австралия. Жените с удоволствие го използват в грижата за косата, защото то стимулира растежа ѝ, отлично почиства скалпа и засилва кръвообращението под кожата. То стимулира и подсилва луковиците, затова често се добавя към всички видове ампули, които възпрепятстват изтъняването на косата и укрепват космените фоликули. Маслото от анасонова мирта има още едно свойство, което се оценява високо от жените: ако се нанесе върху четката или гребена, то улеснява разплитането и укротяването на непокорните кичури.

ОКЕАНИЯ - ГРИЖА ЗА КОСАТА

Австралия е заобиколена от 13 други островни държави, които могат да се похвалят с тропически климат и напълно чист, без смог, незамърсен въздух. Страните от Океания обхващат редки, екзотични растителни видове, които често се използват в козметиката и медицината.

Най-популярното растение, отглеждано на тропическите острови, е познато и в много други топли райони на света - кокосовата палма. Кокосовото масло се използва широко за кулинарни цели и в козметиката (кокосовото масло е най-често срещаната съставка на шампоани, балсами и маски за коса). Въпреки това има и необичайни за другите континенти растения. Нова Зеландия (както и някои райони на Австралия) може да се похвали с един необикновен плод: тамарило - наричано още доматено дърво, което всъщност не е зеленчук. Този тропически, австралийски плод се цени заради необичайните си вкусови качества, както и заради антиейджинг свойствата. Тамарило забавя процесите на стареене на косата и кожата, представлява ценен източник на витамин А - предпазва от свободните радикали, а витамин С подпомага производството на колаген и укрепва структурата на кръвоносните съдове. Тамарило, подобно на "родния" традиционен домат, съдържа висока концентрация на калий, който възпрепятства косопада и укрепва отслабените луковици на косата. Плодовете могат да се прилагат върху косата, лицето и скалпа под формата на гъста каша, често примесена с няколко капки натурални масла.

Популярно масло с успокояващи и противостареещи свойства, препоръчвано за грижа за зряла кожа и коса, познато в цял свят, масово отглеждано в Нова Зеландия, е т.нар. масло от семена на пореч. То е мощен антиоксидант, който се препоръчва и в грижата за боядисана и изрусена коса.

Всички островни държави ценят и използват благотворната сила на морските водорасли - в този регион на света можете да срещнете десетина различни разновидности, които се включват в хранителния режим и се използват като козметично средство със силно регенериращи свойства, ценни за кожата и косата.

Друго популярно козметично средство от района на Нова Зеландия е екстрактът от харакеке - често добавян към шампоани или средства за изплакване на косата, известен със своите лечебни и тонизиращи свойства. Основната му задача е да донесе облекчение на раздразнената или чувствителна кожа, да успокои изгарянията и да се погрижи перфектно за тежката, гъста и лишена от обем коса.

Благодарение на своите успокояващи и омекотяващи свойства, настойката от зехтин и растенията каукава се използва и в шампоани, препоръчвани за чувствителен скалп. Притежава аналгетични и противовъзпалителни свойства, като предпазва скалпа от силното слънце и високите температури.

Почти в цяла Океания и в повечето райони на Австралия има тропически гори и голямо разнообразие от сортове евкалипт - те са високо ценени козметични и ароматерапевтични средства. Гореспоменатото евкалиптово масло е една от най-популярните съставки, използвани в грижата за тежка и мазна коса.

Друго растение, характерно за района на Нова Зеландия, е новозеландският лен (често наричан новозеландски коноп). Маслото, пресовано от семената на това растение, е особено ценено в грижата за косата. То се нарича масло от семена харакеке и е популярно заради високата концентрация на омега-6 линолова киселина. Маслото от семена на харакеке е ценен източник на фитостероли, които стимулират синтеза на колаген, предотвратяват косопада и укрепват косата по цялата ѝ дължина - от луковиците до върховете.

Можем да се възхитим и на невероятното богатство от растения в Нова Каледония (островът е "дом" на 2551 ендемични растения). Особено внимание заслужават необичайните и уникални иглолистни дървета - много видове там са защитени. От семената им се произвеждат етерични масла, които често се комбинират с популярното кокосово масло или масло от жожоба.

Друга ценена субстанция за грижа за косата е абаносовото дърво и гореспоменатото сандалово дърво. Те се отглеждат главно в района на Соломоновите острови. Абаносът се използва не само за производство на мебели и скулптури. Оказва се, че екстрактът от абанос има отлични антицелулитни качества, а също така стимулира подкожното кръвообращение. Освен това, ако се използва системно под формата на лосион за скалп - допринася за по-добрия растеж на косата и предпазва луковиците от окапване. Освен това има противостареещо действие и предпазва от свободните радикали.

Самоа може да се похвали с масово отглеждане на растението colocasia esculenta, наричано обикновено таро. Различни части от него намират широко приложение в медицината: таро е идеално средство за лечение на раздразнения скалп, всички язви и възпаления на епидермиса. Козметичните му свойства са впечатляващи: таро е богато на захари, олигопептиди и флавоноиди. Активните му съставки силно стимулират клетъчния метаболизъм: затова екстрактите от растението се използват за справяне с проблеми, свързани с отслабена и изтъняла коса. Таро е отлична съставка и на регенериращи кремове и маски за лице.

Екзотичните плодове от районите на Океания, освен заради невероятния си вкус, често се ценят и заради богатството от витамини, минерали и аминокиселини. Те влизат в състава на натурални маски и се комбинират с натурални масла за подхранване на косата и кожата. Едни от най-често отглежданите плодове на Кирибати са бананите, джакфрутът и пъпешите. Те са не само питателни храни, но и натурална козметика, полезна за тялото и косата.

Тропически и екзотични съставки за грижа за косата? Ако търсите иновации и искате да изпробвате нещо ново - посегнете към местните, натурални масла от Австралия и нейните уникални растителни екстракти - тяхното действие положително ще ви изненада. Като се има предвид фактът, че омасляването на косата е популярен ритуал по целия свят - толкова голям брой жени не могат да грешат: натуралните масла са най-доброто, което можете да дадете на косата си!

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност