Най-известните митове за косата. Как НЕ трябва да се грижим за косата?

Най-известните митове за косата. Как НЕ трябва да се грижим за косата?

Има ли жена, която би казала „не“ на прекрасната, здрава и силна коса? В преследването на красотата ние тестваме различни средства, но все още вярваме в толкова много митове за косата. Вижте най-популярните съвети за грижа за косата, основани на лъжи. Има ли зрънце истина в някое от тях?

Ние можем да направим много, за да направим прическите ни удивителни с блясък, дължина и еластичност. Жалко, че често им вредим следвайки съвети, идващи от ненадеждни източници.

Ако спането с мокра коса работи за ваша приятелка, това не означава, че косата ви няма да се начупи като последствие. По-добре намерете по-добър начин да намалите сушенето със сешоар.

В крайна сметка мократа коса е много по-податлива на увреждане. Като цяло, кои популярни съвети за грижа за косата трябва да забравите завинаги?

15 МИТА ЗА ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

МИТ № 1

Честото миене кара косата да пада бързо.

Когато косата започне да пада прекомерно, много страдащи обвиняват най-простите дейности като миенето. Честото миене на косата, за което се твърди, че предизвиква косопад, причинява сухота и влошава общото състояние, е широко разпространен и упорит мит.

Изобщо не е вярно! Всъщност правилната рутинна процедура за измиване на косата, съчетана с нежен масаж на скалпа и с подходящ продукт за измиване, е начин да подобрите външния вид на косата си. Като се миете ежедневно, вие насърчавате притока на кръв, пречиствате косата и скалпа, подсилвате луковиците и следователно (и противно на мита) ускорявате растежа на косата.

В мита обаче има зрънце истина. Ако често използвате неподходящи продукти със силни препарати, това всъщност може да доведе до падане на твърде много кичури.

МИТ № 2

Косата свиква с козметиката.

Вярването, че косата свиква с продуктите, е един от най-разпространените митове, появяващи се в рекламите. За да ни насърчат да купуваме повече козметика, марките ни карат да вярваме, че наистина имаме нужда от нов шампоан, тъй като този, който използваме, вече не работи, нали?

Трябва да знаете, че нито косата, нито скалпът ви свикват с козметиката. Веществата работят по един и същи начин през цялото време, подхранват, овлажняват, възстановяват. Впечатлението, че дадена козметика вече не работи, не е следствие от свикването с нея, а е резултат от подобряване на състоянието на косата. С други думи, даден балсам или шампоан вече не изпълнява ролята си, защото вече я е изпълнил, фиксирайки косата ви. Като цяло, време е да направите промени в грижата за косата си!

МИТ № 3

Колкото повече балсам нанесете, толкова по-добре.

Този популярен мит за грижа за косата се отнася за почти всички видове козметика: балсами, маски, шампоани, масла. Ние погрешно вярваме, че количеството на даден продукт води до по-добри ефекти - смятаме, че доставяме повече хранителни вещества по този начин. За съжаление не е вярно.

При нанасяне на който и да е продукт, трябва да следвате инструкциите за употреба! Ако производителят прецени, че една капка е достатъчна за средно дълга коса, не изливайте чаша от балсама върху главата си. Прилагането на повече продукт от посоченото в листовката няма да подобри ефекта или да засили по-интензивното му действие. Това важи и за друга грешка, която сме склонни да правим, а именно, че нанасяме балсам върху скалпа, когато ясно е посочено, че продуктът е предназначен за дължината на косата.

Нито ускорявате ефекта, нито спестявате пари - вместо това хабите много продукти и най-вече утежнявате косата, запушвате изходите на космените фоликули и гипсирате скалпа.

МИТ № 4

Подстригването на краищата на косата кара косата да расте по-бързо.

Растежът на косата се дължи на правилното делене на клетките в космените луковици - подхранващите вещества попадат в космения фоликул и се синтезират в кератин. Няма значение дали подстригвате краищата на косата си или не – това няма никакво влияние върху растежа на косата. Всички основни процеси се случват в скалпа.

Преди всичко в мита има зрънце истина - ако краищата на косата ви се подстригват редовно, косата ви може да изглежда по-дълга и това не се дължи на по-бързия растеж. Това е така, защото косата не се накъсва в краищата и е просто по-здрава.

МИТ № 5

Скубането на бяла коса е брилянтен начин да се отървете от нея.

Има няколко мита за бялата коса. Единият гласи, че бяла коса, която откъснете, се заменя с нова коса с нормален цвят. Други хора, от друга страна, казват, че два косъма ще поникнат на мястото на този, който сте скубали. На какво да вярваме тогава?

Истината е, че скубането на побеляла коса няма никакъв ефект: побелелите кичури нито изчезват, нито израстват отново в по-големи количества. Една луковица носи само един косъм, така че има само един косъм, който расте отново и той също ще бъде бял - бялото е следствие от загубата на способността за създаване на пигмент в клетките, което кара косата да расте. Луковица, която е дала бяла коса, никога няма да се върне към предишния цвят.

МИТ № 6

Честото разресване придава блясък на косата.

Дали четката за коса кара косата да расте по-бързо и да придава блясък или действа обратното? Зависи дали знаете как да разресвате косата си правилно. Истината е, че твърде енергичното или честото четкане с грешни аксесоари може да причини щети. Ако искате да избегнете накъсването на косата, отворените кожички и разцепените краища, изберете гребен или четка, които са подходящи за вашия тип коса и състояние.

В някои случаи четката може действително да засили притока на кръв в скалпа, благоприятствайки състоянието и външния вид на косата, но трябва да помните да бъдете нежни, докато решете.

МИТ № 7

Разделените краища могат да бъдат фиксирани със серум.

Някои реклами обещават да свържат отново разделените връхчета. Това определено е мит - изрязването на увредените краища е единственият начин да се отървете от тях.

Истината е, че няма козметика, която да слепи нацепените краища. Никаква маска, балсам, серум или масло няма да направи това. Някои продукти оставят само лепкав слой, напр. от силикони, което прави краищата на косата да изглеждат по-гладки и здрави. Но всичко е привидно.

Възможно ли е изобщо да се коригират разделените краища? Като цяло не е така. Въпреки че има процедури като Olaplex, които възстановяват дисулфидните връзки в косата и доставят основен кератин, ефектът зависи от това колко накъсани са краищата на косата ви.

МИТ № 8

Боядисването на косата по време на бременност е опасно.

Сигурна съм, че много бременни жени са чували, че не трябва да боядисват косата си, защото ще навредят на бебето. Това е наистина популярен мит. Проведени са много тестове за изследване на абсорбцията на пигмента и ефекта на боята за коса върху развиващото се бебе. Доказано е безвреден. Бременните жени могат свободно да боядисват косата си, особено когато изберат естествени безамонячни бои с растителен пигмент.

МИТ № 9

Натуралните студено пресовани масла правят косата мазна, докато минералното масло има кондициониращ ефект.

Можете да получите още една порция митове, докато разглеждате съвети за използване на масла в грижата за косата. Как всъщност действат съставките и какъв е резултатът от битката натурални масла срещу минерални масла?

Първо, натуралните масла не омазняват косата, ако използвате правилните количества и начин на приложение. Масло, съответстващо на състоянието и типа на косата ви, нито омазнява, нито утежнява косата, но изглажда, предпазва, задържа влагата, укротява разпръскването, придава блясък и придава еластичност.

От друга страна, минералното масло няма кондиционираща сила. Вместо това е вероятно да ви остави с дразнене на скалпа и дехидратирана или утежняваща коса. Минералното масло има голям минус – то не е натурална козметика, а е страничен продукт от дестилацията на нефт. Придава повърхностен ефект, временен блясък и гладкост на косата. Тези ефекти продължават само до следващото измиване.

МИТ № 10

Трябва да разресвате косата, докато е още мокра.

Още едно погрешно схващане за грижата за косата. Трябва да се подчертае, че не трябва да се разресва мокра коса, защото тя е много по-податлива на увреждане. Къдриците правят изключение. Ако решите да разресвате мокра коса, имате нужда от качествен гребен с широки зъби. Като го правите внимателно, може да избегнете щети. Въпреки това, когато е възможно, разресвайте косата си, след като изсъхне.

МИТ № 11

Невъзможно е да се ускори растежа на косата.

Фактът, че подрязването на краищата не води до стимулиране на растежа, не означава, че е невъзможно да накарате косата да расте по-бързо! Твърдението, че нищо не може да се направи за темпото на растеж на косата, е друг мит.

Всъщност има много начини за стимулиране на по-бързия растеж на косата. Редовното лечение с масло за коса, ексфолианти и масаж на скалпа са полезни, както и приемането на храни, богати на мастни киселини, витамини (особено биотин), мед и цинк.

Все пак трябва да запомните, че скоростта на растеж има своите ограничения, определени от нашите гени. Не може просто магически да порасне с 5 инча за една седмица.

МИТ № 12

Продуктите на фризьорските салони печелят пред аптечната козметика.

Някои хора вярват, че продуктите във фризьорски салон са най-добрите, което е още един траен мит.

В действителност продуктите за професионални фризьорски салони не са по-добри от предлаганите в магазините. Не мястото е важно, а съставките. Много от продуктите в магазините имат наистина ценен състав от хранителни вещества, които дават естествен, дълбок и дълготраен ефект. В същото време много професионални продукти представляват смес от силикони, даващи мигновен, не траен ефект. Имайте това предвид!

МИТ № 13

Косата пада прекомерно, защото е твърде дълга и тежка.

Една от най-странните теории гласи, че колкото по-дълга и по-тежка е косата, толкова повече от нея пада. Не е вярно!

Очевидно има различни причини за загуба на коса (вариращи от неправилна грижа за косата до хормонален дисбаланс или генетика), но теглото и дължината не влияят на количеството коса, която губите. Състоянието на косата е много по-важно - дългата коса може да се окаже, че пада по-малко от късата повредена коса. Просто трябва да запомните правилното укрепване на луковиците на дългата коса, за да ги подготвите да издържат това тегло.

МИТ № 14

Ако шампоанът не се пени, той не работи.

Как да познаете качествен шампоан? Много хора вярват, че шампоанът, който се разпенва, ефективно измива и премахва замърсяванията. Това е още един широко разпространен мит за развенчаване.

Всъщност, най-добре действащият почистващ шампоан няма нужда да се разпенва. Важно е да съдържа правилните измиващи съставки (не прекалено груби, за да се избегне дехидратирането на косата) и вещества, които контролират функционирането на себумните жлези, поддържат скалпа и балансират рН-то. Интересното е, че често се оказва, че безсулфатните шампоани дават най-добър ефект, като почистват най-прецизно.

МИТ № 15

Шампоанът трябва да отговаря на вашия тип коса.

В крайна сметка, още един мит за шампоана. Козметичните компании винаги са ни карали да купуваме шампоани, отговарящи на типа коса: за увредена, изтъняла, хвърчаща, боядисана коса и т.н. Защо? В крайна сметка шампоанът е предназначен за почистване на скалпа.

Името „шампоан за коса“ е малко подвеждащо. Не трябва да избирате шампоан за вашия тип коса - проблемите, свързани със скалпа, са по-важни. Ако косата е мазна, това трябва да се дължи на нарушена работа на себумните жлези на скалпа. Ако ви мъчи пърхот, сигурно по скалпа ви са се появили гъбички. Важно е да проверите от какъв вид почистване се нуждае вашата кожа, тъй като всъщност състоянието и външният ви вид на косата зависят от скалпа.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност