Коса с висока порьозност. Неща, които трябва да знаете

Коса с висока порьозност. Неща, които трябва да знаете

Попива вода и подхранващи вещества като гъба. Това обаче не означава, че подхранването и е лесно. Това може да се види, като се погледне коса с висока порьозност, която е група от изключително увредени кичури. Косата с висока порьозност е невероятно слаба, чуплива и суха, дори твърда. Има склонност да се къдри и лесно се повлиява от статично електричество. Ако откриете, че косата ви е в окаяно състояние – разберете как да я регенерирате и научете от кои неща трябва да се пазите.

Коса с висока порьозност: Профил

Високата порьозност на косата се равнява на последния стадий на нейното влошаване. Този тип коса е чуплива, груба, с разцепени краища, матова, дехидратирана от нивото на ушите надолу, често много твърда и или избеляла от слънцето, или защото пигментите бързо се отмиват. Освен това косата с висока порьозност често е силно чувствителна. Това означава, че има повишена склонност към разваляне. Често само едно използване на преса или сешоар е всичко, което е необходимо, за да се разрушат серните мостове, разположени във вътрешните структури на косата. В резултат на това косата става невероятно суха (без способност да задържа влагата), груба, чуплива и лесна за накъсване.

Как изглежда силно порестата коса? Нейното увредено състояние трябва да се анализира под микроскоп, за да се разбере това по-добре. Тогава ще забележите, че повърхността на косата не е гладка. Кутикулите са повдигнати и широко отворени и следователно няма нищо, което да предпази вътрешните структури на косъма от токсини, температура и агресивни вещества, доставяни с неподходящи продукти за грижа за косата.

Какво кара косата да увеличи нивото на порьозност?

Разбира се, хората не се раждат с естествено силно пореста коса. В повечето случаи на косата е необходимо известно време, за да увеличи порьозността си поради честото излагане на увреждащи фризьорски процедури, напр. изрусяване или къдрене. Освен това косата става по-пореста в резултат на неправилна грижа. Неподходящата козметика, дългите часове, прекарани в климатизирани помещения, спането с мокра коса, носенето на прекалено стегнати коси и липсата на всякакъв вид защита (оклузия) са преките причини, отговорни за влошаването на косата.

Струва си да сте наясно с факта, че един от факторите, допринасящи за увеличаване на порьозността на косата, са заболявания на скалпа и системни заболявания (напр. недостиг на витамини), заболявания и силни лекарства, които отслабват космените луковици. Естествено, склонността към дехидратация може да бъде наследена. Това засяга главно къдравата и статичната коса, тъй като нейната структура възпрепятства равномерното разпределение на себума по дължината на косъма. В резултат на това косата е лишена от естествена защитна обвивка, която предотвратява загубата на вода. Следователно, неправилната грижа за косата първо унищожава повърхностната космена обвивка, изградена от кератинови кутикули, а след това влияе отрицателно на вътрешната структура на косъма, която е кортекса.

Грижа за косата с висока порьозност: Как да се грижим за изтощена коса?

Основният проблем, свързан с косата с висока порьозност, не е нейното окаяно състояние и абсолютната необходимост от възстановяване на кичурите. Това, което наистина прави грижата за косата с голяма порьозност обезпокоителна, е нейната свръхчувствителност към външни фактори. За да поясним, това означава, че не е нужно много, за да се отслаби състоянието на кичурите, например чрез често сушене със сешоар. И така, какви стъпки трябва да се предприемат, за да се осигури правилната грижа за косата с висока порьозност?

На първо място, косата с висока порьозност трябва да се третира с нежни препарати, без разрушителни детергенти и вещества, които могат да влошат структурата на косъма. „Нежност“ е, така да се каже, ключовата дума за цялата грижа за косата с висока порьозност.

Най-важното е да изберете продукти за грижа за косата, които са нежни, лишени от тежки и дразнещи силикони и други комедогенни вещества. Монохидрокси алкохолите, които са най-тежките и лесни за намиране в много продукти за грижа за косата, дехидратират най-бързо високо порьозните и крехки кичури. Поради тази причина, преди да вземете продукт за грижа за косата, на бързо погледнете списъка със съставките, за да елиминирате следните вещества: алкохол денат, бензилов алкохол, зърнен алкохол или изопропил IPA.

Въздържайте се от излагане на кичурите на химически обработки, които нарушават състоянието на косата: обезцветяването и боядисването влияят негативно на състоянието на косата. Затова определено е по-добре да спестите синтетична боя или избелител и да изберете естествени билкови оцветители, като къна.

Вместо гореизброените фризьорски процедури, определено е по-добре да направите лечение с масло за коса. В края на краищата, много от естествените масла не само са в състояние да фиксират вътрешната структура на косъма и да подсилят космените луковици, но също така засилват цвета на косата и засилват нейния блясък. Също така, опитайте се ежедневно да използвате защитни мъгли за коса и спрейове, предназначени за коса с висока порьозност - леки и в същото време пълни с активни вещества, които оставят косата по-здрава и защитена срещу агресивни външни фактори. Мазният спрей мъгла за коса също трябва да свърши работа.

Грижата за косата с висока порьозност е безкрайна битка не само със сухотата и далеч от перфектния външен вид, но също така е свързана с това косата да не губи нито хидратация, нито подхранване. Ето защо, всеки път, когато извършвате разкрасителна процедура, направете всичко възможно да създадете така наречената оклузия - защитно покритие (най-добре от емолиенти), което блокира изтичането на хранителни вещества от вътрешните структури на косъма.

Косата с голяма порьозност се справя с всички видове кератинови процедури, независимо дали са професионални извършени във фризьорски салон или домашни процедури и козметика с високо съдържание на кератин. Този протеин е естествена съставка на косъма и ефективно запълва всички празнини, възникнали в структурата на косъма. С оглед на факта, че краищата на косата с висока порьозност са сериозно увредени, имайте предвид да защитите тези части на косата или с мазен и защитен ланолин, или с правилния серум за краищата на косата.

Ако е възможно, намалете използването на сешоар и оставете косата си да изсъхне на въздух. Въпреки това, ако се налага изсушаване със сешоар, винаги нанасяйте термозащитни балсами или лосиони. Освен това се уверете, че въздушната струя, генерирана от този инструмент за оформяне на коса, е ниска, най-добре, ако използвате хладна въздушна струя, тъй като тя може да затвори кутикулата на косъма, да изглади косата и да я остави блестяща.

Нещо повече, добра идея е да сплетете мократа коса или да я вържете на хлабава опашка. Благодарение на това ще предотвратите по-нататъшно увреждане и накъдряне. Хубаво е да използвате разкошни, богати на подхранващи вещества маски за коса и веднъж седмично можете да отидете на изплакване на косата и скалпа с оцет - това ще възстанови рН на скалпа и ще помогне на кутикулата ви да се затвори естествено. Друг силно препоръчителен метод за прилагане е правилният начин за миене на косата: CSC или SCSC. Накратко, и двата метода зависят от използването на двойна порция балсам по време на измиване на косата или двойно измиване с шампоан, комбинирано с интензивно подхранващо лечение, проведено с използване на богати балсами, показващи дълбоко регенериращи свойства.

Оказва се също, че е полезно косата да се поддържа „отвътре“, което се изразява в предотвратяване на хранителен дефицит и достигане до висококачествени хранителни добавки. Косата с висока порьозност се нуждае от огромна порция протеини, витамини (главно A, E и B5), минерали (цинк, мед, силиций) и аминокиселини.

За да се преборите с прекомерното влошаване на косата, подстригвайте косата си редовно (поне 4-6 пъти годишно).

Шампоан за коса с висока порьозност

Знаете ли, че по отношение на грижата за косата с висока порьозност честотата на измиване на косата е от решаващо значение? Затова я мийте само когато кичурите имат нужда от това, но не го правете твърде често, защото това може да насърчи по-нататъшно дехидратиране. От време на време можете да се обърнете към нежен детски шампоан. Нито подхранва, нито почиства косата така добре, както обикновените шампоани, но осигурява деликатна грижа, за която жадува косата с висока порьозност.

Препоръчително е също да обърнете внимание на начина, по който миете косата. Тази процедура трябва да зависи от деликатния масаж на скалпа, като избягвате дърпането или енергичното търкане на косата. Освен това не трябва да разнасяте шампоан по цялата коса. Вместо това, нанесете го само върху скалпа, докато фиксирате краищата на косата с балсам. Когато става въпрос за измиването на пяната, използвайте само хладка вода, която затваря кутикулите на косата с висока порьозност. И накрая, този тип коса ще ви бъде благодарна, ако я миете с млечни, плътни и богати на омекотители шампоани, пълни с възстановяващи вещества.

Балсам за коса с висока порьозност

Балсамите за коса с висока порьозност са фокусирани върху възстановяването и подобряването на косата. Този тип коса е сериозно увредена, затова дори леките силиконови препарати й помагат  - главно в грижата за цъфтящите краища. Протеиновите балсами и овлажнители е добре да се използват умерено, тъй като прекомерното им количество може да отслаби структурата на косъма. Най-добре е, да се комбинират с по-мазни омекотяващи средства, които знаят как да поддържат защитната обвивка на косата. Трябва също така да се има предвид, че прекаленo многото билкови изплаквания или твърде честото измиване на косата може да увредят структурата на косъма, особено ако продуктът съдържа твърде малко емолиенти или деликатни силикони.

Веднъж или два пъти седмично (ако косата ви е изключително увредена), намерете време за интензивно възстановяваща терапия. Маските за коса Nanoil са създадени точно за тази цел - професионални продукти за лесна употреба в домашни условия. Силно порестата коса със сигурност ще хареса аргановата маска на Nanoil и бестселъра за увредени коси: кератинова маска.

Масло за коса с висока порьозност

Косата с висока порьозност изисква третиране с масла определено по-често от другите типове коса. Затова провеждайте третиране с масло за коса дори на всеки 2-3 дни, докато забележите подобрение във вида и състоянието й. Най-добрата смес от добре балансирани масла, обслужващи увредена коса, е Nanoil за коса с висока порьозност.

Краищата на косата могат да се третират с отделни разкрасяващи масла. Най-важното обаче е да използвате само необработени и студено пресовани масла.

За лечение на силно пореста коса трябва да се използват растителни масла с високо съдържание на ненаситени мастни киселини (омега-3 или омега-6). Този тип масла са съставени от молекули, чийто размер е достатъчно голям, за да се приспособят, за да съответстват на широко отворените кожички на косата на косата с голяма порьозност.

Също така си струва да се има предвид, че наситените мастни киселини с малки молекули като кокосово масло или масло от шеа не обслужват добре косата с висока порьозност. Причината за това е фактът, че такива масла не са в състояние да поддържат косата хидратирана, а вместо това оставят кичурите хвърчащи.

Масла и козметични масла, препоръчвани за коса с висока порьозност

  • Масло от семена на памук - предпазва краищата на косата, изпъква омекотяващи и има овлажняващи свойства, идеални за третиране на суха коса с изключително увредени краища.
  • Ленено масло - лененото масло съдържа ценните витамини B и E. Стимулира процесите на самообновяване на косъма и луковицата и предпазва косата от изтъняване, чупливост и напукани краища, като ускорява растежа на косата.
  • Масло от гроздови семки - идеално за лятото, предпазва косата и скалпа от слънчева радиация, химически и механични повреди и неблагоприятните ефекти от честите фризьорски процедури (боядисване, сушене със сешоар, изправяне).
  • Масло от пшеничен зародиш - проявява регенериращи свойства, фиксира вътрешните структури на косъма, възстановява естествената защитна обвивка на косъма, изглажда повърхността му и затваря кутикулите.
  • Масло от маракуя - мощен антиоксидант, проявяващ подмладяващи свойства. Подхранва косата и повишава еластичността. Маслото прави кичурите блестящи и защитени от градското замърсяване. Освен това укротява непокорните кичури и улеснява разплитането. Маслото от маракуя противодейства на къдренето, като прави косата мека.
  • Масло от вечерна иглика - подобрява състоянието на скалпа, влияе положително върху клетките на кожата и космените луковици. Освен това предотвратява загубата на вода, премахва токсините, облекчава раздразненията и помага при лечението на различни кожни заболявания.

Кои са другите неща, които косата с висока порьозност харесва?

В повечето случаи такава коса изисква да бъде изложена на набор от регенериращи протеини и вещества, които не само защитават, но и възстановяват косата, както и поддържат хидратация. Полезните вещества за третиране на коса с висока порьозност са:

  • Кератин - естествена съставка на косъма, отговорна за запълването на празнините в увредените структури на косъма. Богатият на сяра кератин подобрява еластичността и устойчивостта на косата на агресивни външни фактори. Освен това кератинът прави кичурите гладки и блестящи.
  • Други протеини и аминокиселини - изглаждат и предпазват косата от влошаване на нейното състояние. Освен това те запълват празнините във всички структури на косата. Най-популярните протеини за третиране на косата са мляко, коприна, пшеница, соя и колаген.
  • Ябълков оцет - може да се използва като последно изплакване веднъж седмично. Такова изплакване на косата затваря повдигнатите кутикули на косата с висока порьозност, изглажда структурата на косъма и балансира pH на скалпа. Не забравяйте да направите ябълков оцет за леко изплакване на косата, разреден с вода, за да я направите по-малко кисела.
  • Овлажнители (напр. глицерин, мед, урея, натриев лактат, фруктоза, алое, хиалуронова киселина) - също са необходими на косата с висока порьозност, но те трябва да се използват умерено. Това, което е важно обаче, веднъж нанесени, овлажнителите трябва да бъдат предотвратени от изпаряване чрез последващи емолиенти (масла като ланолин).
  • Леки силикони - те също спадат към групата на емолиентите. Те са известни като филмообразуващи полимери, които трябва да бъдат включени в грижата за увредена коса. Накратко, те поддържат увредените кичури, както и разкрасяват дехидратираната коса.

Коса с висока порьозност - неща, които трябва да избягвате

Несъмнено, по време на третиране на коса с висока порьозност, трябва непрекъснато да внимавате да не излагате косата на фактори, които могат да увредят вече отслабената структура на косата. Следователно трябва да стоите далеч от:

  • боядисване на коса, обезцветяване, къдрене
  • висока температура
  • солена и хлорирана вода
  • пряко и продължително излагане на слънце, вятър и студено време
  • груби кърпи, тънки ластици за коса и метални фиби за коса (механични повреди)
  • интензивно разресване (скубане и дърпане на косата, отслабено състояние на скалпа)
  • етажите също не се препоръчват, вместо това е по-добре косата да се подстригва редовно
  • високо киселинно pH (напр. изплакване на косата с оцет с висока концентрация на оцет)
  • високо основно pH (напр. изрусяване)
  • твърде много билки, алкохоли и овлажнители
  • излишък от парафин - това е доста двустранен емолиент, който може да остави косата блестяща, но в същото време много дехидратирана и хвърчаща

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност