Измиване на коса без комерсиален шампоан. Какво представлява методът „Без отпадъци“?

Измиване на коса без комерсиален шампоан. Какво представлява методът „Без отпадъци“?

Свежа коса без шампоан. Възможно ли е изобщо? Изглежда, че отказът от комерсиален шампоан е лесен, тъй като съществуват множество алтернативни методи за измиване на косата. Научете предимствата на почистването на косата чрез метода „Без отпадъци“.

Преди да се случи отново да посегнете към шампоан за коса без да мислите или преди да започнете да се паникьосвате, когато забележите, че току-що ви е свършил, прочетете тази статия.

Шампоанът уврежда ли косата?

Все по-често се обсъжда и поставя под въпрос употребата на шампоан и неговата вреда. В края на краищата, в повечето случаи този продукт за грижа за косата съдържа агресивно почистващи съставки като SLS (натриев лаурил сулфат) и SLES (натриев лаурет сулфат), които са евтини синтетични препарати. Те са веществата, отговорни за ефективното прочистване. Освен това те са отговорни за приятната пяна от комерсиалните шампоани.

За съжаление тук свършват предимствата и започват недостатъците, защото анионните препарати, които съдържат синтетичните шампоани:

  • премахват хидролипидната бариера от скалпа и дехидратират
  • предизвикват раздразнения, зачервяване и сърбеж
  • нарушават работата на мастните жлези
  • могат да нарушат киселинно-алкалния баланс на скалпа
  • водят до развитие на различни кожни заболявания, напр. пърхот
  • може индиректно да доведат до изтъняване и отслабване на косата

Без шампоан, което е методът „без отпадъци“.

Не всички шампоани за коса са толкова лоши, защото в крайна сметка можете да попаднете на продукти за почистване на косата с добър състав, включващи нежни измиващи съставки. Все пак никога не можете да бъдете твърде внимателни, следователно движението „Без отпадъци“. За какво става дума?

„Без отпадъци“ е крилата фраза, произлизаща от идеята за измиване на косата без увреждащи съставки, и както името говори само за себе си, това представлява измиване на косата без използване на синтетичен шампоан. Основната цел на този метод е да ограничи или значително да намали броя на вредните препарати в ежедневната грижа за косата. Изненадващо, това не е толкова просто - трудната част при този метод е да се намерят разумни алтернативи, благодарение на които измиването на косата без шампоан да е възможно и ефективно.

Много хора вярват, че няма нищо, което да замени обикновения шампоан. Все пак измиването на косата чрез приемане на метода „Без отпадъци“ набира все по-голяма популярност, тъй като броят на хората, които го следват, нараства. Какво използват вместо шампоан?

Алтернативи на шампоани. С какво да миете косата?

Знаете ли какво можете да използвате вместо комерсиален шампоан, за да направите косата си чиста? Този само привидно ограничен метод „Без отпадъци“ отваря много начини за грижа за косата, тъй като има много алтернативи на редовното измиване на косата. Ето най-популярните.

ИЗМИВАНЕ НА КОСА С БАЛСАМ

Всеки, който е запознат с различните методи за измиване на косата знае, че косата може да се мие само с балсам. Този метод (наричан още co-wash) се препоръчва на тези, чиято коса е дехидратирана, увредена или къдрава - балсамът съдържа само нежни почистващи препарати, чиято основна цел е да остави кичурите кондиционирани. В същото време този продукт почиства косата, без да я оставя суха или заплетена. Въпреки това, този начин на измиване на косата без шампоан може да засили проблема с мазния скалп. Освен това не трябва да се извършва по-често от 2-4 пъти седмично.

ИЗМИВАНЕ НА КОСАТА С МАСЛА

Доста интригуващ метод е измиването на косата с масла, което всъщност не е толкова разпространено. Все пак си струва да опитате този метод, защото мазните масла са невероятно добри в събирането на други мастни примеси и благодарение на това свойство почистват скалпа и косата. Възниква обаче въпросът, а именно как да премахнете маслото от главата? Теоретично, ако използваме малко количество добре абсорбиращо масло (напр. жожоба, инка инчи или бадем), тогава не е нужно да го изплакваме, тъй като то не оставя косата претоварена. Понякога обаче може да се наложи да го емулгирате с балсам.

ИЗМИВАНЕ НА КОСАТА САМО С ВОДА

Най-вдигащият вежди метод „Без отпадъци“ е използването на нищо повече от вода (метод, наречен „само вода“). Ефективно ли е измиването на косата без използване на козметика или естествени вещества? Наистина, в миналото хората са миели косата в речна вода и никой не се е оплаквал от пърхот, мазна коса или първите признаци на плешивост. Въпреки това днешната вода е по-твърда и хлорирана, а косата е покрита с други видове замърсявания - токсините, изгорелите газове и излишната себорея трудно се премахват само с вода. Все пак не можете да бъдете обвинявани, че опитвате. Разбира се, измиването на косата само с вода няма да ви навреди и може да ви позволи да я освежите, например между правилното измиване на косата.

ИЗМИВАНЕ НА КОСАТА СЪС САПУН

Докато обсъждаме темата за измиването на косата „Без отпадъци“, не можем да пропуснем да споменем и сапуна. В крайна сметка естествените сапуни могат да се използват не само за почистване на тялото, но и на косата. Към какви видове сапуни трябва да посегне привърженикът на метода „Без отпадъци“?

  • Сапун с калиев хидроксид - това е комбинация от калиеви соли, глицерин, лимонена киселина и други, но е лишен от синтетични оцветители, аромати и консерванти. Той е антисептичен, ускорява регенерацията и е лесно разтворим във вода. Разбира се, наистина е добър за почистване на косата.
  • Сапун на маслена основа - това е сапун на базата на зехтин (като сапун от Кастилия или сапун от Марсилия) или смес от масла (като черен африкански сапун, направен от кокосово и палмово масло, комбинирано с масло от шеа и семена от какаово дърво ). Проявява антибактериални и омасляващи свойства, поради което сапунът на маслена основа се препоръчва за измиване на коса, склонна към пърхот.
  • Билков сапун - това е растителен сапун, произведен от подбрани билки като аир, полски хвощ, репей, лайка, коприва или вещица. Този вид сапун служи добре като почистващ агент за мазна коса и раздразнен скалп.
  • Серен сапун - обогатен е с 3-5% съдържание на сяра, към което проявява силни антибактериални и антисеборейни свойства. Може да се използва за измиване на мазна коса. Освен това е признат за естествена и по-здравословна алтернатива на шампоан против пърхот.

ИЗМИВАНЕ НА КОСАТА СЪС СОДА БИКАРБОНАТ

Доста спорен метод за измиване на косата без шампоан е почистването на кичурите със сода за хляб. Естествено, този метод има толкова поддръжници, колкото и противници. Все пак си струва да разберете, че този домашен шампоан не е труден за приготвяне – всичко, което трябва да направите, е да смесите сода за хляб с вода. Сега можете да нанесете сместа върху косата и да продължите да я масажирате в скалпа за 2-3 минути. Изплакнете с хладка вода. Содата за хляб е идеална за почистване, дезинфекция и освежаване. Освен това е антибактериална.

ЗАБЕЛЕЖКА!

pH на содата за хляб е основно, което може да не изглежда полезно за естествено киселия скалп - pH на косата ще бъде нарушено. Поради тази причина всяко измиване на косата със сода за хляб трябва да бъде последвано от киселинно изплакване на косата.

ИЗМИВАНЕ НА КОСАТА С РАЗТВОРИ

Докато обсъждаме темата за естественото измиване на косата, трябва да има специално място, предвидено за различни видове разтвори, които могат да бъдат ефективно използвани като алтернативи на синтетични шампоани. Работата обаче е да се намерят растения, съдържащи сапонини, което е естествено миещо съединение, което се освобождава под въздействието на топлина. Сред тях са пелин, коприва, невен, алое, женско биле, сминдух, черен оман, бръшлян, жълт кантарион, йерба мате (от рода на горица), женшен, лен, черен кимион и много други.

Разбира се, можете да експериментирате малко или да опитате една от двете най-популярни идеи за измиване на косата с екологични разтвори.

  • Сапунен орех (сапунени плодове) - приготвянето на сапунен орех е лесно и не отнема много време. Сложете 7-8 ядки в 0,5 литра вода и оставете да ври 5 минути. След като се охлади, изсипете напитката в бутилка и я разклатете, за да образувате пяна. Сега можете да продължите с измиването на косата и скалпа си с отвара от сапунени ядки. Струва си да се разбере, че тази напитка от сапунени ядки трябва да престои върху косата поне няколко минути.
  • Разтвор от сапун - подобни свойства има и коренът от сапун. За да го приготвите са необходими 2 супени лъжици сапун, които се заливат с 2 чаши вода. Оставете да ври 5 минути и оставете да изстине. Този вид разтвор може да се използва като обикновен шампоан за измиване на косата и скалпа.

ДРУГИ ДОМАШНИ МЕТОДИ

Въпреки най-популярните методи „Без отпадъци“, има няколко десетки идеи как да замените синтетичния шампоан. По-долу можете да намерите списък с методите, които се срещат най-често в интернет форумите и в ръководствата за грижа за косата.

  • Измиване на косата с брашно – обикновеното брашно е източник на сапонини, които са нежни измиващи съставки, извлечени директно от природата. Брашното може да се използва за направата на домашен сух шампоан, а при смесване с вода (3-4 лъжици брашно за 125 мл топла вода) се получава паста за измиване на косата. С какво брашно е най-добре да се мие косата? Като цяло си струва да посегнете към ръжено брашно, грам брашно, царевично брашно, брашно от елда и овесено брашно.
  • Измиване на косата с глина – глините са естествени вещества, известни със своите почистващи свойства. Можете да ги използвате не само за приготвяне на маска за лице, но и маска за почистване на косата, която без усилие ще абсорбира замърсяванията от кичурите. Можете да използвате всички видове глини, които трябва да се смесят с вода и да се масажират в скалпа за няколко минути. Косата ще бъде чиста след изплакване на глината.
  • Измиване на косата с яйчен жълтък – въпреки че шампоанът с яйца е популярен, малко хора знаят, че такъв продукт може да се приготви у дома. Само едно яйце, половин лимонов сок и няколко лъжици любимо олио/балсам е всичко, от което се нуждаете. Домашният шампоан с яйца е готов след комбиниране на всички съставки. Измиването на косата с яйчен жълтък е не само ефективно, но и допълнително споделя общи свойства с регенериращата маска. Прекомерното използване на този метод обаче може да доведе до нежелани ефекти, тъй като яйчният жълтък е богат на протеини, които могат да се окажат вредни за косата, ако се използват в излишък.
  • Измиване на косата с луга - като алтернатива на шампоан можете да използвате смес от пепел и вода, която е луга, която е призната за екологично чист почистващ агент. Наистина, измиването на косата с пепел може да звучи като странна идея, но е наистина ефективно. Как се приготвя луга? Бързата версия изисква смесване с дървесна пепел с вода до получаване на кремообразна консистенция; когато се масажира в скалпа, действа като шампоан. Ако имате повече време, можете да напълните 2/3 от съд с пепел, да добавите вода, да разбъркате и да оставите настрана. След 3 дни ще забележите сапунена течност, събрана на върха, което е обичайното слоене, което искате да получите.
  • Измиване на коса с Шикакай - Шикакай е прах за измиване на коса, получен от индуски ядки (Acacia concinna), който, разбира се, е богат на сапонини. Можете да го закупите онлайн, но си струва да обърнете внимание на качеството и произхода на продукта. Измиването на косата с Шикакай изисква смесване на праха с вода или гел от алое. След като консистенцията стане подходяща, можете да нанесете сместа върху главата, да я масажирате и изплакнете. Този вид шампоан не само почиства, но се справя и с пърхота, както и оставя косата мека и еластична.
  • Измиване на косата с интимен душ гел - обикновеният интимент душ гел е щадящ скалпа и нежен продукт, защото не съдържа почистващи препарати. Може да се използва като алтернатива на комерсиални шампоани, особено защото се пени много добре.

Измиване на косата без шампоан - проблеми

Преминаването към естествени методи за измиване на косата е предизвикателство. Въпреки че не е лесно да се откажете от този приятно ухаещ шампоан, който ви създава впечатление за свръхчистота, определено си струва да опитате да го направите. Какви проблеми могат да възникнат, когато решите да измиете косата си по метода „Без отпадъци“?

  1. Впечатление за мръсна коса - препаратите, които съдържа синтетичният шампоан, действат като абразивен лист, който премахва всичко от косата: остатъци от козметика, мръсотия, токсини и дори естествения липиден слой. Никой от екологичните методи за измиване на косата не води до толкова драстични резултати, затова след като изберем алтернативен начин за измиване на косата, може да имаме впечатлението, че косата ни не е чиста и дори по-тежка от нормалното.
  2. По-малко управляема и не толкова добре изглеждаща коса - повечето търговски шампоани съдържат допълнителни кондициониращи вещества, които придават на косата мекота (напр. силикони). Очевидно естествените алтернативи нямат такива вещества, следователно в момента, в който се откажете от използването на обикновен шампоан, косата ви може да стане груба, матова, трудна за разресване и непокорна. Все пак това е само преходна фаза, която приключва, след като хидролипидният баланс се нормализира.
  3. Раздразнения и пърхот - след замяна на синтетичен шампоан с нещо по-екологично кожата може да се раздразни и да се появи пърхот. Това е следствие от склонността на скалпа да произвежда огромни количества себум, който обикновено се премахва с шампоан, а сега остава върху главата. Това също е преходна фаза: пърхот, раздразнения и мазна коса ще изчезнат малко след като мастните жлези възстановят баланса си и хидролипидната бариера се възстанови.
  4. По-взискателен начин за измиване на косата - измиването на косата с обикновен шампоан отнема само няколко минути, защото се пени добре, лесно се разпределя върху косата и се отстранява бързо. За съжаление, това не се отнася за естествените методи „Без отпадъци“, защото процесът отнема повече време. Например, трябва да приготвите домашен шампоан (напр. смес от бакпулвер или отвара от сапунена трева), който не се пени добре и е по-трудно да се разпредели равномерно върху косата. С оглед на това измиването на косата „Без отпадъци“ може да отнеме повече време от обикновено.

Добър съвет!

Не се обезсърчавайте! Наистина, периодът между отказването от използването на синтетичен шампоан и възстановяването на баланса на скалпа понякога е обезсърчаващ, но определено си струва да преминете през него. Измиването на косата без използване на шампоан е по-евтино, по-естествено и осигурява дългосрочни ползи за косата. Опитай!

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Термозащитен спрей
Арганово масло
Масло от жожоба
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност