Пирамида в грижата за косата. Как да достигнем върха на красотата?

Пирамида в грижата за косата. Как да достигнем върха на красотата?

Как да създадете перфектния режим за грижа за косата? Вдъхновете се с пирамидата: завършена и перфектна форма, в която всички елементи за грижа са разположени на точно определено място. Тази особена "таксономия на красотата" илюстрира на какво си струва да обърнете внимание, докато се грижите за косата си. От какво се нуждае косата, за да бъде здрава и възхитително красива?

Какво представлява пирамидата за грижа за косата?

Пирамидата за грижа за косата е точна схема, подобна на хранителната пирамида: в основата й ще намерите дейности, които най-често (т.е. всеки ден) трябва да извършвате за косата. Без тях по-нататъшната грижа върху по-високите сегменти ще бъде неуспешна.

Пирамидата идеално илюстрира плана, който ще донесе успех в грижата за косата. Благодарение на него можем лесно да определим кое е най-важно, какво трябва да правим по-рядко или само от време на време, за да расте косата по-силна и по-здрава - оттук и разделението на сегменти, описващи какво трябва да се прави всеки ден, веднъж седмично , а още по-рядко, за да се осигури на прическата пълно здраве и зашеметяващ външен вид.

Благодарение на пирамидата можете лесно да определите дали се грижите за косата си по правилния начин. Ако често я подлагате на горещо оформяне (маши, термо ролки, преса), тя бързо ще се развали и ще изсъхне прекомерно. Ако видите, че косата ви е натежала и запушена, а освен това се омазнява по-бързо – гледайте да не използвате маски за коса твърде често. Може би си струва да включите скръб за скалп в режима си за грижа за косата?

План за грижа за косата – защо пирамида?

Пирамидата отразява хармонията и е символ на идеалното тяло. В този контекст тя най-добре изразява стремежа към идеална коса – с други думи здрава, силна и блестяща. Тя също така перфектно символизира начина, по който трябва да я подхранвате: без подходяща основа, по-високите нива нямат причина да съществуват - те са просто невъзможни за достигане. Ето защо, за да се грижите за косата си по правилния начин - струва си да следвате този модел и да съобразите грижата за косата си с него. Не можете да постигнете възможно най-доброто състояние на косата, без логичен ред и систематични лечения, които правилно да се грижат за косата ви и да я предпазват от увреждане. Как трябва да изглежда правилната пирамида за грижа за косата?

ПИРАМИДНА ГРИЖА ЗА КОСАТА - ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПИРАМИДАТА - ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА

Пирамида за грижа за косата - всеки ден: поддържаща зона

ДОБАВКИ, БИЛКИ, ЛОСИОНИ ЗА СКАЛПА, ЗАЩИТА НА КРАИЩАТА НА КОСАТА, БАЛСАМ В СПРЕЙ, СРЕСВАНЕ

▲ Това „ниво“ е в основата на правилната грижа за косата и скалпа. Тази категория включва на първо място добавките, тоест ... здравословното хранене и витамините, биотинът, мастните киселини и билковите отвари, които си струва да се пият всеки ден, за да осигуряват постоянно на тялото съставките, необходими за правилното функциониране и регенерация . Най-добре ще подействат запарките от коприва и хвощ.

▲ Друг ценен, но изключително рядък метод за грижа е използването на билкови лосиони за скалп и хидролати за коса. Благодарение на тях вие не само подхранвате косъма в основата, укрепвайки „най-младите“ му части, но и поддържате скалпа и укрепвате корените на косата. Благодарение на такъв лосион скалпът остава чист и спретнат, косата става по-здрава, добре повдигната в основата и не натрупва много мръсотия. Редовната употреба на лосиони за скалпа може да потисне себореята и да помогне в борбата с косопада.

▲ Много „чувствителната“ част от косата е върхът. Без подходяща грижа те стават беззащитни и цъфтят по-бързо - затова е важно да ги предпазите от неблагоприятното въздействие на външни фактори и механични повреди. Можете да нанесете специален силиконов серум върху краищата на косата си или да посегнете към масло за коса.

▲ Защитата на косата от токсини, неблагоприятни въздействия на външни фактори и слънчева радиация е важна стъпка, без която косата никога няма да бъде здрава. Ето защо си струва да я защитавате ежедневно с деликатен балсам за коса – той няма да претовари косата ви, а ще я предпази от увреждане, ще укроти непокорните кичури и ще подсили нейния блясък.

Пирамида за грижа за косата - на всеки 2-3 дни: зоната на най-силна регенерация

ОМАСЛЯВАНЕ НА КОСА, МАСАЖ, ИЗМИВАНЕ НА КОСА, СУШЕНЕ, БАЛСАМ ЗА КОСА

▲ „Вторият етаж“ в грижата за косата е също толкова важен – тук са всички най-важни процедури, които трябва да се използват, за да имате здрава и силна коса. Това ниво е отговорно за постоянната регенерация и поддържа косата в перфектна форма. Трябва да се каже направо: без този елемент косата няма шанс за здраве и красив външен вид.

▲ Най-важната стъпка в грижата за косата е измиването на косата - кичурите с повишена себорея трябва да се мият дори ежедневно, но най-често срещаният метод, "златната среда" е измиването на косата на всеки 2-3 дни. Благодарение на това скалпът може да почива между едно и друго измиване; има и време за възстановяване на баланса на хидролипидната бариера, естествената защитна обвивка на кожата.

▲ Балсамите, които изискват изплакване, трябва да бъдат постоянен елемент от грижата, съчетан с измиване на косата. Приложете любимите си балсами на влажна, измита коса и ги задръжте за около 3 минути, преди да ги изплакнете от косата си. Така косата става подхранена, по-малко заплитаща се, със затворени люспи и изгладена структура.

▲ Поради факта, че балсамът само подобрява състоянието на косата по цялата й дължина, а не се грижи за скалпа – един от най-важните елементи на грижа на това ниво е омасляването на косата. С изключително увредена, суха и изтъняла коса можете да го правите всеки ден. В случай на гъста и тежка коса е достатъчно да извършвате омасляване на косата веднъж седмично. Подобно на честотата на омасляване на косата, маслата трябва да съответстват на състоянието и структурата на косата – нейната порьозност. Благодарение на факта, че маслото се прилага както по цялата дължина на косата, така и върху скалпа, то осигурява най-ефективната, многостранна грижа: регенерира, укрепва и подобрява външния вид на косата. Освен това омасляването на косата е пряко свързано с масажа на скалпа, който стимулира кръвообращението, укрепва луковиците и засилва усвояването на съставките от кожата и космените фоликули.

▲ След като измием косата, обикновено посягаме към сешоара – рядко имаме достатъчно време, за да я оставим да изсъхне на въздух. Когато използвате сешоара, уверете се, че е с настройка за хладен въздух и винаги сушете косата си при температура от около 40 градуса по Целзий - високите температури не само отслабват работата на скалпа, но и утаяват водата от косата и започва да изсъхва и да се разваля.

Пирамида за грижа за косата - веднъж седмично: зона за почистване

МАСКА ЗА КОСА, ПОЧИСТВАЩ ШАМПОАН, СУХ ШАМПОАН, СКРЪБ ЗА СКАЛПА

▲ Третият етаж на грижата за косата е процедура, която не изисква такава честота, но за пълния ефект на здрава и поддържана коса - не трябва да се отказвате от нея. Тези процедури включват преди всичко тези, които са съчетани с прецизно почистване на косата и скалпа, така че през следващите дни да абсорбират повече съставки, отговорни за регенерацията.

▲ Скръбът за скалп не само стимулира циркулацията и обмена на кислород в клетките, но също така помага за цялостното почистване на скалпа и премахва остатъците от козметика (предимно такива за стилизиране), които биха могли да се натрупат в основата на косъма и да попречат на растежа му. Просто го правете веднъж седмично, за да поддържате баланса на кожата и да почистите косата си от токсини, замърсявания и всички ненужни козметични отлагания.

▲ Почистващият шампоан е перфектна козметика, която подсилва всяка разкрасителна процедура. Той не само почиства скалпа и косата от остатъци от всякаква козметика, излишния себум, токсини и нечистотии, но и отваря люспите на косъма, което увеличава тяхната абсорбция: съставките от маски или масла проникват по-дълбоко в структурата на косъма и го подхранват по-ефективно.

▲ След като измиете косата си с почистващ шампоан, най-добре е да използвате правилно подбрана маска за коса – заложете на тази с добър състав. Какво означава „добра състав“? Това е продукт без парабени, изсушаващи едновалентни късоверижни алкохоли и силни силикони, увреждащи косата. Много хора комбинират третиране с маска заедно с омасляване на косата, защото маската, нанесена върху косата непосредствено преди измиване, идеално емулгира маслата и не само допълва грижата и регенерацията на кичурите, но също така отмива маслото бързо и лесно от косата.

Такава грижа изисква повече време, така че трябва да я правите само веднъж седмично. Измийте косата си с почистващ шампоан, нанесете масло върху влажна коса, оставете го да подейства минимум 30 минути, нанесете маска върху косата непосредствено преди измиване, задръжте я за 15 минути, след това изплакнете и я измийте с традиционен шампоан .

▲ Често пъти нямаме време да измием косата с шампоан и вода. За щастие сухият шампоан идва на помощ. Съдържанието на талк или оризово нишесте, включено в състава му, е в състояние моментално да освежи косата, да я кондиционира и да намали прекомерната себорея. Въпреки това, сухият шампоан се утаява върху косата и блокира достъпа на въздух до скалпа, така че не трябва да го използвате твърде често: веднъж седмично е максимумът. Също така си струва да запомните, че не трябва да добавяте друга порция шампоан към косата си на следващия ден.

Пирамида за грижа за косата - веднъж месечно: преправяне и корекция

БОЯДИСВАНЕ НА КОСА С БИЛКИ, САУНА ЗА КОСА

▲ Жените обичат боядисването на косата. Непосредствено след боядисване косата изглежда добре, но с изминаването на седмиците отслабва, избледнява и се изсушава прекомерно. За съжаление, боядисването на косата не може да бъде избегнато, ако искаме да подсилим цвета на косата си или да имаме изцяло нов нюанс. Не забравяйте да нанасяте оцветителите възможно най-рядко, за да не увредите прекалено косата си. Най-доброто решение е да посетите фризьора: професионалните бои за коса са по-малко вредни, а ефектът от боядисването се запазва по-дълго. Друга добра идея е да използвате къна за боядисване: това е билкова боя, която не уврежда косата. Трябва обаче да се справите с това умело - фризьорът също може да бъде полезен по този въпрос.

▲ Боядисване на коса трябва да се комбинира със специфично подхранващо и регенериращо лечение. Фризьорските салони предлагат широка гама от тях. Най-популярната е сауната за коса и интензивно витаминозно лечение за коса. Те могат да се правят две седмици след боядисването и да се повтарят горе долу всеки месец, така че кичурите да бъдат постоянно подхранвани и да не са толкова повредени от процедурите за боядисване.

Пирамида за грижа за косата - понякога: засилването на косата и оформяне

ПОДСТРИГВАНЕ, ЛАМИНИРАНЕ НА КОСА, КЕРАТИНОВО ТРЕТИРАНЕ, ГОРЕЩО СТИЛИЗИРАНЕ

▲ Последният "етаж" на пирамидата е един вид кондициониращ мезонет. Има лечения, които не са случайни. Всеки от тях може да бъде допълнение към грижата или случайна процедура, която трябва да разкраси косата.

▲ Всички видове горещо оформяне (използване на горещи ролки, преса или къдрене) увреждат косата, като незабавно премахват водата и дори разрушават сулфидните връзки вътре в косъма. Има обаче ситуации, в които просто трябва да изглеждаме безупречно. Струва си да запомните, че пресата, използвана от време на време, не е прикрито зло - ако косата получава грижи правилно ежедневно - третирането с използване на висока температура, извършвано от време на време, няма да представлява заплаха. Ето защо е толкова важно всеки етап от пирамидата на грижите да е на мястото си.

▲ Идеалното лечение, което не изисква често повторение, е кератиново изправяне на косата. Това е отлично лечение, което възстановява дори изключително повредени кичури (кератинът е основният градивен елемент на косъма, така че той се вгражда в структурата му и допълва недостатъците на повърхността му). В зависимост от състоянието на косата, кератинът може да остане във вътрешността 2-4 месеца. След това време процедурата може да се повтори.

▲ За да запазите косата си красива, здрава от корените до краищата – не забравяйте редовно да подстригвате краищата. Благодарение на това кичурите придобиват свежест и приятен вид, а грижата става по-лесна (гребенът или четката не спират до заплетените, сухи краища на косата: подстриганите краища правят разресването гладко и вече не увреждаме косата си механично) . Върховете трябва да се режат само веднъж на 2-3 месеца.

▲ Ламинирането на косата е друго лечение, което изглажда и придава красив външен вид на косата ви. Благодарение на него тя става блестяща, гладка, еластична и гъвкава. Ламинирането не подхранва косъма, а само затваря люспите и подобрява цялостния външен вид и идеално кондиционира тънките, къдрави кичури. Ламинираният слой също така предпазва косата от увреждане, причинено от слънцето, студа или вятъра, както и от токсините от околната среда. Ефектът от ламинирането на косата продължава до 3 месеца.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност