Парабени, силикони, SLS и всички останали. Как те причиняват увреждане на косата и как да го предотвратите?

Парабени, силикони, SLS и всички останали. Как те причиняват увреждане на косата и как да го предотвратите?

Консервантите и затварящите агенти са били използвани в производството на козметики години наред. Високата концентрация на тези съставки се намира главно в шампоаните и балсамите за коса. Засега няма много информация за негативните реакции, които доставят. Повечето козметични брандове избягват да ги използват в продуктите си и опитват да заменят всички опасни съставки с техни натурални еквиваленти. Защо парабените, силиконите и другите вредни съставки бавно, но сигурно изчезват от продуктите за грижа за косата? Могат ли те наистина да я увредят, и ако да, как?

Вредни съставки в козметиките за коса

1. Парабени

Какво са парабените?

Това са консерванти, добавени към козметиките, за да могат шампоаните и балсамите да съхранят свежи качествата си. Парабените се използват често в козметиките, защото те не променят действието на продукта, тоест не повлияват на ефективността му. В допълнение консервантите са станали популярни благодарение на силата си да отлагат деленето на микро организми, които се събират по кожата ни. Те също така защитават козметиките от всякакви микроби.

Парабените вредни ли са?

Струва си да помним, че парабените не причиняват алергични реакции и се толерират добре от кожата. Все пак, в големи количества за съжаление те могат да бъдат вредни; считат се за канцерогенни агенти, които нарушават хормоналния баланс (тоест спомагат за производството на естроген). Най-популярните и често използвани в шампоаните парабени са Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben - всеки от тях е до различна степен вреден и не повлиява негативно на човека, ако концентрацията му в дадена козметика е достатъчно ниска. Все пак си струва да разберем, че често използваме повече от една козметика, съдържаща парабени - дозите на съставките се увеличават, което може да ги направи токсични. Поради тази причина, докато избирате козметика е добре да ограничите количеството парабени, което се съдържа. Това се отнася главно за козметики, които се слагат директно върху скалпа. Поради тази причина шампоаните и маслата не трябва въобще да съдържат парабени. Най-вредните съставки, които не трябва да са в продукти за грижа за косата са Formaldehyde and Polyacrylamide. Те са смятани за токсични, а съставките като цяло са канцерогенни, така че употребата им трябва да се избягва.

Как да избягвате парабените?

Тъжната истина е, че не е възможно да изключите изцяло парабените от грижата за косата и тялото си. Все пак си струва да ги използвате в малки количества, или да посягате към продукти, съдържащи най-безобидния тип парабен, който е Methylparaben. Вместо нанасянето на синтетични маски за коса е по-добре да изберете масла; добри продукти се предлагат при прецизно смесени масла, съдържащи натурални и висококачествени съставки. Мъдро е да посегнете към шампоани без парабени, но не е нужно да спазвате това правило, когато избирате балсам, тъй като тази козметика се нанася само върху кичурите (от средата надолу). Тъй като продуктът не влиза в контакт с кожата, няма нужда да внимавате толкова при избирането му. Още нещо, което често се пренебрегва е, че има и други съставки, считани за алтернативи на парабените (позволяващи на дадена козметика да съхрани качествата си за по-дълго), като те са витамин С, витамин Е, етерични масла и кокосово масло. Очевидно, те са винаги добре дошли в състава на козметиката.

2. Силикони

Какво са силиконите?

Това е най-популярната група съставки, които често се добавят към шампоаните и балсамите. Силиконите се появяват в лосиони, балсами без отмиване, спрейове за защита от топлина, които се смесват с масла, балсами и маски. Тези съставки са наричани ,,силиконови масла'', защото са мазни и леко лепкави. Създадени при комбиниране на силика и кислород, те определят консистенцята на продукт и повлияват на начина, по който козметиката се разпределя по кожата или косата. Всъщност силиконите са лесни за намиране в много козметики, защото нанасянето им спомага за мигновеното подобряване на състоянието на косата.

Силиконите вредни ли са?

Силиконите могат да подразнят скалпа, особено, когато се използват като съставка в маските за коса или спрейовете лосиони. Веднъж включени в този тип продукти, има висок риск силиконите да влязат в контакт с кожата и да проникнат през клетките. Смята се, че е по-добре продуктите за коса да съдържат силикони във волатилна форма. Голямо количество се отделя във въздуха, когато бъдат нанесени, така че остават по кожата. Както тежките силикони, така и неволатилните често се добавят към козметики като деликатни силикони. Още нещо важно е, че силиконите не преминават биологичен разпад, така че се насъбират в тъканите и клетките на организма. Важно е да стане ясно, че много силиконови масла дразнят кожата и са комедогенни. Най-безобидната група включва тежки силикони. Накратко те не се изпаряват от повърхността и остават по косата, създавайки бариера, която добрите (от които косата се нуждае) и лошите съставки не могат да преодолеят.

Как да избягвате силиконите?

Най-доброто решение е да се откажете от използването на най-вредните, които често дразнят скалпа и деликатната зона около ушите. Тази група се нарича тежки силикони и включва: Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone.

3. SLS, SLES

Какво са SLS и SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - е агресивно действащ препарат, използван в много продукти, които не винаги са свързани с грижата за косата.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) - подобна е на гореспоменатата съставка, която е направена от етиленов оксид. Това е производно на вазелина и се пени лесно, поради което често се добавя в шампоани и почистващи продукти (включително такива в кухнята).

SLS и SLES вредни ли са?

Това са изкуствени съставки, които имат негативен, дразнещ ефект върху кожата. За по-ясно, те могат да причинят сърбеж, акне, петна, екзема и дехидратация. Честа са комбинирани с Dioxane, който се счита за канцерогенен. Тези препарати са комедогенни и частиците им проникват през кожата, влизайки в организма.

Как да избягвате SLS, SLES?

Препоръчително е да проверявате списъка със съставките на дадения продукт преди да го купите. В повечето случаи можете да откриете съставките под името Sodium Lauryl Sulfate and Sodium Laureth Sulfate (INCI).

4. Минерални масла

Какво са минералните масла?

Това не са популярните естествени растителни масла, така че по никакъв начин не са свързани с тях. Минералните масла са всички възможни производни на петролните масла - парафинов восък, например. Получават се чрез процеса на дестилация на суров нефт. Те се добавят в козметиките главно поради тяхната функция за възстановяване на липидите, така че, с други думи, те действат върху кожата и косата като емолиенти. Накратко, те не само стабилизират веществата, но и предпазват епидермиса и кичурите от дехидратация. Те са и сравнително евтини, което ги прави високо ценени от много производители на козметика.

Минералните масла вредни ли са?

Без съмнение те са комедогенни, тоест запушват порите. Могат да се натрупат по повърхността на кожата и да създадат непреодолируем слой, който да попречи на обмяната на газ на клетките. За по-ясно, този слой блокира кислорода и ,,задушава'' кожните клетки, намалявайки ефикасността и влошавайки действието им. Говори се също, че минералните масла могат да се натрупат в бъбреците и черния дроб.

Как да избягвате минералните масла?

Минералните масла, най-вече парафиновия восък трябва да бъдат тотално елиминирани, но все пак, ако се използват в малко количество, не причиняват вреда. За да избегнете минералните масла в козметиките, препоръчва се да посегнете към продукти, които съдържат други, натурални и безопасни емолиенти, като например натурални масла и растителни бутери. Струва се да се разбере, че парафиновият восък, включен в козметиките, може да бъде открит като Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Други минерални масла, които можете да намерите при четене на етикета на продукти за грижа за косата са: Petrolatum (vaseline), Ceresin, Isobutane, Isopropan.

5. Алуминиеви соли

Какво са алуминиевите соли?

Алуминият е често използвана съставка в продукти, целящи да балансират (или по-точно, да блокират) себума и секрецията на пот.

Алуминиевите соли вредни ли са?

Най-често срещаната форма на алуминиеви соли, добавяна към козметиките е Aluminum Chlorohydrate. Други патогенни съставки са Aluminium Chlorohydrate (ACH) and Aluminium–Zirconium (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). С други думи, най-лесният начин да избегнете алуминиевите соли е да внимавате за думата ,,алуминий'', която често се появява в началото на определени съставки, които са в списъка.

6. PEG, PPG

Какво са PEG, PPG?

Това са Polyethylene Glycols. В козметиките те се използват като емулгатори, разтворители и всички възможни видове вещества, отговорни за повишаване на устойчивостта на козметиката. Струва си да се спомене, че Ethylene Oxide и канцерогенните Dioxanes се използват по време на производствения процес на PEG и PPG.

Вредни ли са PEG, PPG?

Те могат да са вредни, ако се използват в големи количества. Те се натрупват в организма през годините, стоейки в клетките и органите. Не е трудно да се предположи, че колкото по-малко количество има в дадена козметика, толкова по-добре. Истината е, че това дали ще вредят зависи от токсичните съставки, които трябва да се използват по време на производствения процес на гликола.

Как да избягвате PEG, PPG?

Най-често използваните гликоли са типа PEG и PPG са много лесно разпознаваеми. Като цяло се съдържа представката 'PEG/PPG' като например PEG-40 Sorbitan Disostearate, PPG-15 Stearate, или наставката '-eth' като Laureth-8-Phosphate.

7. Алкохоли

Какво са алкохолите?

Алкохолите съставляват голяма група, когато стане въпрос за употребата им в козметиките за коса и тяло. Добрите новини са, че можете да откриете дузини алкохоли, които действат положително върху косата и скалпа. За по-ясно, те са познати с това, че хидратират и подхранват кичурите, като същевременно с това са важен агент за свързваща емулсия. Този тип алкохоли принадлежат към полихидрокси, дихидрокси и дълговерижни алкохолни групи. Те създават защитно покритие върху повърхността на косъма и даряват кичурите с мекота. Най-популярният „добър“ алкохол е глицеринът.

Вредни ли са алкохолите?

За съжаление има група от ,,лоши'' алкохоли, които дехидратират. Те не само че увреждат косата, но и причиняват алергии на скалпа. Това са алкохолите от монохидрокси групата. Накратко, те имат негативно действие върху косата, тъй като алкохолите значително отслабват кичурите, лишавайки ги от блясък и еластичност.

Как да избягвате алкохолите?

Няма нужда да избягвате ,,добрите'' алкохоли. Вместо това научете как да откривате токсичните, които допринасят за влошаването на състоянието на косата. Например тези: Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Grain Alcohol, Isopropanol Alcohol, Iisopropyl Alcohol (IPA) and Propanol Alcohol.

Къде можете да откриете козметики без парабени и силикони?

Има списък с козметики, които, според характера и целта, която имат, са лишени от комедогенни и дразнещи съставки. Това са например следните продукти:

  • натурални масла, направени за процедури на коса и (най-вече) скалп,
  • билкови дестилати, които могат да се нанасят по кичурите и скалпа,
  • козметична глина - когато се смеси с масла и/или билкови дестилати, те създават подхранващи и почистващи маски,
  • сапуни за коса - натурални, създадени по стари рецепти, те са подходящи както за грижа за тялото, така и за косата,
  • шампоани без парабени и SLS - те са натурални и напълно безопасни за кожата (в повечето случаи са екологични продукти, сертифицирани и често напълно органични).

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност