Порьозността на косата и начините за определянето й. Какво означава това, че косата е пореста?

Порьозността на косата и начините за определянето й. Какво означава това, че косата е пореста?

Ако не беше структурата на косата и познаването на нейните нужди, третирането с масло за коса нямаше да бъде толкова успешно. Ключът към намирането на идеалното масло за коса, това, което ще изпълни очакванията ни за грижа за косата, е първо да се определи порьозността на косата. Знаете ли колко пореста е косата ви? Трябва да прочетете тази статия, за да научите повече по тази тема.

Най-ефективната грижа за косата е тази, която отговаря на нуждите ни. Влакната могат да бъдат засегнати от различни проблеми и те са пряко свързани с промените, които настъпват във външната структура на косъма. Начинът, по който е изградена косата, оказва голямо влияние върху промените, през които се подлагат влакната. Естествено, увреждащите фактори, на които сме склонни непрекъснато да излагаме косата си, оказват влияние и върху състоянието на нашата коса.

Въпреки че не е толкова важно как е изградена косата, когато третираме кичурите само с шампоан или лек балсам, ефективното третиране с масло за коса изисква правилен избор на масло. Не всяко масло обслужва всички типове коса. Грижата за къдрава коса трябва да се различава от грижата за мазна коса. Кое масло за коса да избера? Отговорът е в косата.

АНАТОМИЯ НА КОСАТА

Нашият скалп съдържа приблизително 100 хиляди фоликула. Всеки фоликул е дом на луковица за коса, въпреки че не от всяка луковица расте косъм. Забавният факт е, че на един квадратен сантиметър от кожата има 180-350 косъма.

Как е изградена косата?

Като цяло косата е разделена на две части: корен и стъбло. Тази първа част се намира вътре в дермата, в нейния подкожен слой. Косъма е видимата част, която очевидно се намира над кожата. Ако трябва да изброим слоевете, от които е изграден косъма, това биха били медула, кортекс и кутикула. Последните два слоя са направени от кератин, поради което ролята на това вещество е огромна, когато става дума за грижа за косата.

В случая на кортекса, той се състои от силни вертикални кератинови влакна, които обграждат косъма концентрично и са отговорни за неговата гъвкавост, например. Кератинът е протеин с изключително висока устойчивост на увреждане, но това не означава, че косата е неразрушима. Освен този основен градивен елемент, косата разполага с оптимално количество вода, което трябва да остане на същия слой, за да се запази здравето ѝ. Освен това, кортекса съдържа зърна меланин, който е пигмент, който дарява косата с цвят.

Кератиновият слой на косъма е най-външно разположен. Изграден е от калусни клетки, чиято форма може да се опише като люспеста. Обикновено те са подредени в 5-10 слоя, които обграждат косата като щит, направен от керемиди. Те играят защитна роля срещу различни видове увреждащи фактори. Кутикулите на косъма са фиксирани една към друга, както и към вътрешните слоеве на косъма благодарение на мастни вещества. В резултат на това снабдяването на нишките с ЕМК (есенциални мастни киселини) се счита за изключително важно.

Какво прави косата защитена?

Освен кутикулите, тези, които създават броня, косата е защитена от восъчен и мазен слой, известен също като себум. Секретира се от мастните жлези до фоликулите, откъдето излиза, поддържайки кератиновия щит и доставяйки хидратация на косата. Също така си струва да се спомене, че в голяма степен човешкият себум се състои от свободни мастни киселини.

ПОРЬОЗНОСТ НА КОСАТА

Какво е порьозност на косата? Това е една от анатомичните характеристики на нашата коса. Тя определя позицията, която гореспоменатите космени кутикули заемат спрямо медулата. Интересното е, че кутикулите на косата могат да променят позицията си. Колкото по-отворени са кожичките, толкова по-зле е за нас. Веднъж отворена широко, чувствителната медула остава незащитена и това води до бързо влошаване на косата. Това е причината, поради която порьозността на косата се определя като ъгъла, под който кутикулите на косъма са повдигнати, или което се среща по-често, като нивото на увреждане на косата.

Видове порьозност на косата

Различаваме три порьозности на косата:

  • ниска порьозност (кожичките се застъпват една върху друга),
  • средна порьозност (кожичките са леко повдигнати нагоре),
  • висока порьозност (кожичките са широко отворени).

Това не е постоянна характеристика на косата, въпреки че в някои случаи можем да установим някои връзки, като например факта, че къдравата коса обикновено е силно пореста. Във всеки друг случай ние определяме нивото на порьозност на косата си. Всъщност всичко, което трябва да направите, е да се грижите за косата по правилния начин, за да я направите здрава и да й помогнете да запази ниската си порьозност. Порьозността на косата се увеличава под въздействието на увреждащи фактори като жаркото слънце, процедури за изсветляване, боядисване, термично оформяне и др.

Интересното е, че косата ни може да има различни нива на порьозност в зависимост от частта на косъма, която изследваме - колкото по-близо до главата, толкова по-ниска е порьозността на косата. Високата порьозност е характерна за краищата на косата, които са изложени на накъсване и бързо губят вода.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ НИВОТО НА ПОРЬОЗНОСТ НА КОСАТА?

Има различни начини за определяне на порьозността на косата. Как може да разберете каква е структурата на вашата косата? Най-точен отговор ще получите, като посетите кабинета на трихолога или професионалния фризьорски салон, където можете да се подложите на микроскопско изследване. В близък план е по-лесно да се определи разположението на кутикулите на косъма по отношение на медулата. Ако обаче нямате възможност да посетите трихолог, можете сами да определите порьозността на косата.

Много информация относно косата ни е лесно достъпна само като я наблюдаваме внимателно. Демонстрирам,

  • косата с ниска порьозност (характерна за азиатските жени) е права, пригладена, лъскава, тежка и лишена от обем; не е склонна към оформяне, не абсорбира добре вода, тъй като е сравнително трудно да изсъхне след измиване;
  • косата със средна порьозност (характерна за повечето жени) е отслабена, без блясък и влага, става леко вълниста, податлива на къдрене, когато е изложена на влага, косата лесно се цепи или става чуплива;
  • косата с висока порьозност (често изсветлявана или боядисвана) е много увредена, груба, матова, чуплива, прекалено дехидратирана, нацепена; има тенденция към изтъняване, както и да се влияе от статично електричество и накъдряне.

Тестът за порьозност на косата е доста полезен инструмент при определяне на типа коса. Всичко, което трябва да направите, е да отговорите на няколко прости въпроса относно например колко време трябва да изсъхне косата ви, общото й състояние, състояние на краищата на косата, трудности при оформянето и т.н. След като тестът приключи, ние получаваме отговор, който показва конкретното ниво на порьозност на косата. С голяма вероятност алгоритъмът е в състояние да определи точно вида на косата.

Как да проверите порьозността на косата у дома? Много блогъри представят три, по-малко известни метода, които не са толкова надеждни и могат да причинят още по-големи трудности при определянето на порьозността на косата. Тези методи включват:

  • Водният тест, който зависи от поставянето на 1-2 см (1 инч) парче коса в чаша прясна вода и наблюдението колко бързо е необходимо на косата да абсорбира водата (косата с голяма порьозност се удавя най-бързо);
  • Кокосовият тест е за наблюдение как косата реагира, когато се покрие с чисто кокосово масло (косата с голяма порьозност става къдрава и изглежда зле);
  • Тестът с брашно е метод за поръсване на сресана и разпусната коса с брашно и проверка колко от него остава върху косата (косата с голяма порьозност събира по-голямата част от брашното).

ПОРЬОЗНОСТ НА КОСАТА И ТРЕТИРАНЕ С МАСЛО ЗА КОСА

Какъв е смисълът да знаете вашия тип порьозност на косата? Както беше споменато в началото на тази статия, порьозността на косата е ключова информация. Точните познания за състоянието на косата ни допринасят много за правилната грижа за косата и избора на масла, които да върнат здравето на нашите кичури. Приема се за даденост, но неподходящото масло е най-бързият начин да влошите външния вид на косата.

Кое масло за коса да избера?

Косата предпочита различни методи за грижа, стига те да отговарят на нейната порьозност. Например, косата с ниска порьозност е добре, когато третирането с масло продължи дълго, въпреки че е лесно да претоварите косата. Косата с голяма порьозност, от своя страна, изисква кратко, но дълбоко третиране с масло или киселинни измивания на косата, за да помогне на кутикулите да се затворят. Както грижата за косата, така и маслата трябва да вървят ръка за ръка със структурата на косата. Кое масло за коса е най-доброто?

В зависимост от порьозността на косата, маслата за коса трябва да варират, защото:

  • косата с ниска порьозност реагира добре на растителни масла с малки молекули, които са източник на голямо количество наситени мастни киселини; техните молекули могат да проникнат в косъма, като проникнат през тясно припокриващите се кутикули (например палмово масло, кокосово масло, масло от ший, масло от бабасу, масло от купуаку, голям брой от които са включени в състава на Nanoil за коса с ниска порьозност);
  • косата със средна порьозност се нуждае от растителни масла с малко по-големи молекули с доминиране на мононаситени мастни киселини като омега-7 и омега-9 (масло от жожоба, масло от макадамия, ленено масло, сусамово масло, масло от тиквени семки, масло от марула, оризово масло, някои от които могат да бъдат намерени в Nanoil за коса със средна порьозност);
  • косата с висока порьозност изисква дълбоко подхранване благодарение на растителните масла с най-големите молекули и най-голямото съдържание на полинаситени мастни киселини, включени в омега-3 и омега-6 масла (арганово масло, масло от сладък бадем, масло от вечерна иглика, памучно масло, масло от лабиринт, масло от гроздови семки, голяма част от които са включени в Nanoil за коса с голяма порьозност).

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност