Удължаване на косата: 10 правила за правилна грижа за удължаването на косата

Удължаване на косата: 10 правила за правилна грижа за удължаването на косата

Току-що сте си сложили екстеншъни в косата, така че сега искате да знаете как да се грижите правилно за тях. В крайна сметка, вие искате да ги предпазите от увреждане, да им помогнете да останат зашеметяващи и, най-важното, да изглеждат здрави и силни, нали?

Със сигурност сте похарчили доста за този метод за подобряване на външния вид на косата, така че искате да се наслаждавате дълго на новата си великолепна прическа. Поради тази причина би било неразумно да съсипете добрия си външен вид, като адаптирате непрофесионален подход към грижата за удължената коса.

Несъмнено продължителността на живота на резултатите зависи както от използвания метод за закрепване на екстеншъните, така и от състоянието на естествената коса. Все пак има някои съвети за грижа, които значително подобряват състоянието и външния вид на удължената коса. Ето кратко ръководство, което ще ви помогне да поддържате удължената коса в перфектно състояние.

Грижа за екстеншъни: Ръководство

1. Прецизно и правилно разплитане

Очевидно всеки тип коса изисква разресване и в това няма нищо необичайно. Проблемът обаче започва, когато посегнете към гребен с фини зъби или четка, която дърпа косата, вместо да я разплита.

Ето защо, за да разплетете удължената коса, е по-добре да използвате специална четка или гребен, предназначени да изпълнят точно тази задача. Такива аксесоари действат определено по-нежно и най-вече са напълно безопасни за преминаване през екстеншъните. Не забравяйте да разресвате косата си преди всяко измиване. Как да разресваме косата?

Накратко, краищата на косата са първите коси, които се разплитат. За да сме по-ясни, опитайте първо да срешете краищата на косата си и след това постепенно преместете четката/гребена нагоре. Благодарение на тази техника косата няма да се заплита. Също така е важно да не дърпате възлите на косата. Така че, ако се случи да се заплетете, махнете четката от косата си и отделете заплетения кичур от другите кичури. Сега използвайте пръстите си, за да развържете деликатно възела на косата. Когато възелите са по-хлабави, можете да прекарате гребена през тях. Отново, бъдете нежни!

2. Свободен кок за носене по време на сън

Цялата дължина на удължената коса трябва да бъде защитена от всички възможни механични повреди. За съжаление, състоянието на екстеншъните се влошава най-вече... докато спим. Причината за това е постоянното триене в калъфката на възглавницата. Често ние просто несъзнателно дърпаме косата, докато лежим върху нея. Ето защо, най-добрият и удобен метод за справяне с механичните повреди е връзването на косата на хлабав кок или плитка. Благодарение на това рискът от увреждане на косата е значително намален.

3. Изсушете с кърпа много нежно

Вече споменахме, че всички механични повреди са престъпление срещу косата, тъй като, когато се третират грубо, екстеншъните или се разплитат, накъсват или се разхлабват. Без значение как са били прикрепени екстеншъните към косата - с щипка или лента - всяко грубо търкане или накъсва, или разхлабва връзките между естествената коса и екстеншъните.

Един вид механични повреди, на които екстеншъните могат да бъдат изложени, се причиняват от избърсването им с кърпа веднага след измиване с шампоан, когато са още мокри и по-податливи на самото увреждане. За демонстрация, кърпа остъргва стволовете на екстеншъните, като ги отслабва значително. В светлината на това определено би било по-добре, ако нежно премахнете излишната вода, като деликатно изстискате косата с кърпа, вместо да търкате кичурите с тази груба тъкан. Ефектът ще бъде абсолютно същият, тъй като ще изсушите косата си, без да я излагате на механични повреди.

4. Кондиционирайте екстеншъните с подходящите продукти за грижа

Отново трябва да се разбере, че екстеншъните са по-податливи на увреждане, особено на щипките или лентата. Въпреки това, в случай на тънка и деликатна коса, тя може да бъде отслабена в основата, което е мястото, където трябва да расте нова, силна и здрава коса. Не забравяйте да не нанасяте балсам върху щипките, а само върху зоните, където екстеншъните могат да се повредят, което са най-вече краищата и по дължината на косата.

Друг важен аспект при грижата за удължената коса е правилното овлажняване. Истината е, че удължената коса губи вода по-бързо, отколкото естествената коса, произведена от нашите космени луковици. Затова не забравяйте да нанасяте правилния балсам след всяко измиване с шампоан. Най-добрият начин за третиране на екстеншъните е като ги изложите на грижа за чувствителна коса (ниво 4-5).

5. Нанесете натурални масла и отидете на лечение с масло за коса

Защитата на косата от механични повреди не е достатъчна, ако искате да третирате правилно цялата й дължина. Друг важен елемент в грижата за косата е защитата от неблагоприятното действие на външни агресори като високи и ниски температури, слънчева радиация, оксидативен стрес, токсини и градско замърсяване. В крайна сметка косата абсорбира не само подхранващи вещества, но и замърсявания. Поради тези фактори състоянието на косата и скалпа се влошава. Струва си да се разбере, че когато косата е неестествено натоварена, с времето тя може да отслабне в най-важната си част, която е космената луковица.

Нанасяне на масла върху косата и извършване на редовна обработка с масло за коса е в полза за косата. И това трябва да се прави не само след измиване с шампоан, но и няколко пъти през деня. Благодарение на това ще защитите косата в най-крехките й части, които са щипките, заедно с краищата на косата. Освен това омасляването на косата подсилва космените луковици и почиства скалпа, като възстановява правилното ниво на pH на кожата. Също така, това лечение помага за защита на скалпа срещу други неприятни заболявания като пърхот, прекомерно производство на себум и дехидратация. Не на последно място, натуралните масла предлагат перфектна алтернатива на продуктите за грижа за косата, съдържащи алкохол, които са изключително непрепоръчителни за употреба при удължаване на коса.

6. Издухайте косата по правилния начин

Този тип коса изисква да бъде оставена леко влажна, което означава, че не трябва да използвате сешоар, за да я изсушите напълно. За да поясним, продължете да сушите косата със сешоар, докато стане 80% суха и след това я оставете да изсъхне на въздух. Освен това удължената коса трябва да се третира с хладен или топъл въздушен поток, тъй като високата температура разхлабва щипките.

Поради тази причина направете всичко възможно да избягвате горещия въздух, генериран от вашия сешоар, и се уверете, че докато използвате инструмента, го държите на повече или по-малко от 7-10 инча от главата си. Винаги завършвайте изсушаването със сешоар с помощта на хладна въздушна струя, която затваря кутикулите на косата, изглажда косата и я оставя блестяща. Освен това косата, третирана с хладна въздушна струя, е по-лесна за управление.

За да направите косата си суха, използвайте само йонен сешоар. Започнете процедурата от корените и след това постепенно се придвижете надолу, докато стигнете до краищата на косата - тази техника също ви помага да затворите кутикулите на косата и да изгладите кичурите. Докато сушите със сешоар, опитайте да използвате пръстите си, за да ги прокарате през косата. Можете да разресвате кичурите, след като изсъхнат напълно.

7. Не разресвайте екстеншъните на обратно

Обратното разресване на удължената коса е черно петно в списъка с процедури, които увреждат този тип кичури в ускорен режим.

Разресването назад оставя косата изключително наплетена, като по-късно трябва да бъде разплетена и това често е свързано със силно дърпане. В резултат на това екстеншъните може да се разхлабят и щипките им да се разглобят. Имайки това предвид, става очевидно, че трябва да се въздържате от разресване на удължената коса на обратно.

8. Изгладете, придайте блясък и кондиционирайте екстеншъните

Тъй като този тип коса губи влага по-бързо, външният й вид може да се влоши само след няколко седмици. Ето защо, за да дарите косата с блясък и да предотвратите заплитането, третирайте кичурите с натурални масла. Откажете се от аптечните продукти, които са пълни със синтетични силикони и алкохоли. Косата, покрита с натурално масло, получава красив вид и адекватна защита срещу увреждане.

9. Измивайте косата си правилно

Преди дори да започнете, разрешете косата си прецизно и нежно, за да не се заплита по време на миене. Най-добре е да миете косата под душа, така че струята вода да се стича по косата. Друго важно нещо, което трябва да споменем, е силата на водната струя, която не трябва да е твърде висока, тъй като мокрите кичури се повреждат по-лесно (в случай на екстеншъните, разпуснати). Винаги използвайте хладка вода, с която да миете косата си. Просто такава температура е неутрална за екстеншъните, така че не им вреди в никаква степен. Не на последно място, избягвайте да използвате кръгови движения, за да миете косата си. Вместо това се опитайте да движите ръцете си нагоре и надолу.

10. Не загрявайте щипките

Без значение дали използвате преса или маша, не поставяйте инструментите за оформяне на косата върху корените на косата, където се намират щипките на екстеншъните. Също така не забравяйте да прилагате специални продукти за топлинна защита. И накрая, по-добре е да не използвате горещи инструменти за оформяне твърде често. Колкото по-рядко се използват, толкова по-дълго екстеншъните ще запазят доброто си състояние.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност