Етеричните масла. Може ли да ги нанасяме върху косата и скалпа?

Етеричните масла. Може ли да ги нанасяме върху косата и скалпа?

Етеричните масла. Видовете са безкрайни. Освен че притежават най-зашеметяващите аромати и имат терапевтична сила, могат да се използват за грижата на кожата и косата ви. Какви са ползите от етеричните масла? Време е да разберете как да се възползвате максимално от тях в рутината си за красота, като избегнете нежеланите раздразнения.

Обичаме да посягаме към естествените продукти за грижа за косата и скалпа, защото осъзнаваме, че най-доброто идва от природата. И все пак, естественото винаги ли е безопасно? Съществуват много спорове на тема етерични масла – въпреки че са популярни в грижата за красотата и се срещат в много продукти за коса, някои хора предупреждават за тяхната вредност. Каква е истината?

Ако желаета да научите повече за етеричните масла и начина им на действие, трябва да знаете свойствата им и да проверите как се различават спрямо други масла.

Какво представляват етеричните масла?

Те са силно концентрирани ароматни вещества, които се извличат от пресни или изсушени растения. Етерично масло може да се извлече от листа, цветя, семена, стъбла, корени и кора. Как ли? Извлича се от избрани части от растение чрез парна дестилация. Съществуват обаче и други начини за извличане на етерични масла, включително филтриране или екструдиране.

Начинът на извличане на етеричните масла оказва влияние върху консистенцията им. Не са мазни, течни са и приличат по-скоро на воднист серум, отколкото на масло. Интересен факт е, че хидрозолите са странични продукти на производството на етерично масло.

Качествата на етеричните масла

Етеричните масла могат да се използват в грижата за косата, защото представляват концентрирана смес от различни съставки. Но не тези, които се намират в естествените студено пресовани масла. Вместо липиди, витамини и минерали, всяко етерично масло се състои предимно от алдехиди, естери, кетони, алкохоли и терпени.

Въпреки това етеричните масла притежават забележителни терапевтични и лечебни свойства. Освен в ароматерапията (концентрат на аромати), те се използват и в козметиката, защото:

  • притежават антибактериални и противогъбични свойства,
  • притежават болкоуспокояващо и противовъзпалително свойство,
  • повишават притока на кръв към кожата,
  • притежават едновременно релаксираща и освобождаваща сила,
  • контролират функцията на мастните жлези и себумната секреция.

Докато обсъждаме ползите от етеричните масла, трябва да знаете, че те не се разтварят във вода, но могат да се смесат с други мазнини и алкохоли. Това ги прави често срещани в парфюмерийната индустрия.

Наличието на етерични масла в козметичните продукти

Естествените етерични масла са най-често срещани в парфюмите, тъй като есенцията на дадено растение – неговият прекрасен аромат – е уловен в маслото. Благодарение на това свойство, етеричните масла са популярни в ароматерапията, при взимането на вана или масажите, за да ви позволят да се отпуснете и да успокоите нервите след тежък ден.

Все по-често обаче посягаме към етеричните масла в грижата за косата и тялото. Поради своите антибактериални и противогъбични свойства, те се препоръчват най-вече за проблемен скалп и коса.

  1. За кожата: правилно използване на етерични масла значително подобрява състоянието на кожата ви, дори ако имате склонна към акне или обезцветена кожа. Те могат да изсветлят или потъмнят кожата, в зависимост от вашите нужди, както и да осигурят изглаждащ ефект и да намалят кожните дефекти, като алергии и прекомерна секреция на себум.
  2. За косата: може също да опитате да ги използвате върху изтъняла, мазна коса и за лечение на пърхот. Етеричните масла правят чудеса при сърбящ скалп и слаби луковици, като ги укрепват и следователно стимулират растежа на косата.

Безопасни ли са етеричните масла?

Някои хора подчертават, че е хубаво да се внимава при използване на етерични масла за коса и кожа. Това е ключово, за да се избегне дразнещият ефект. Жалко, че тези хора са прави.

Всички етерични масла трябва да се използват в оскъдни количества. Те са активни и съдържат големи количества концентрирани вещества, поради което могат да бъдат дразнещи, особено за чувствителна кожа и скалп. За да сте сигурни, че дадено етерично масло няма да ви навреди, трябва:

  • да си направите тест за алергия на китката си, един ден преди да го използвате,
  • да разредите етеричното масло с друго масло, напр. арганово масло или бадемово масло,
  • да го използвате в много малки количества, като постепенно добавяте повече, ако желаете.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Масло от чаено дърво – действа срещу бактерии, гъбички и вируси, затова се добавя към продукти против пърхот и почистване на скалпа.

Евкалиптово масло – пречи на бактериите, също така дава много приятно усещане за свежест, така че се намира най-често в шампоаните.

Лавандулово масло – може би най-популярното етерично масло, коетоо има антисептично действие, успокоява раздразнението на скалпа, лекува възпаления, гъбични инфекции и пърхот, може да намали и косопада.

Масло от мента – освен като антисептик, действа като адстрингент, облекчава, придава свежест, което го прави популярна съставка в силно избистрящите шампоани.

Масло от розмарин – въпреки че розмаринът ни кара да мислим за готвене, той действа като антисептик и стимулира притока на кръв, следователно може да намали косопада.

Лимоново масло – има умопомрачителен цитрусов аромат, но освен това убива бактерии и гъбички, действа стягащо и освежаващо, така че трябва да го търсите в шампоани и изплакватели за засегната от пърхот коса.

Портокаловото масло – друго цитрусово етерично масло, което има бактериостатичен ефект, затова е добър избор при лечение на кожни инфекции, за задържане на влагата и регенериране на скалпа. Ето защо дава страхотни резултати, когато се използва по време на процедури за коса.

Масло от нероли – лек цитрусов аромат, лек цветен аромат за успокояващ и нормализиращ ефект, който блокира себореята.

Масло от сладък флаг – едно от по-рядко срещаните етерични масла. Няма много смисъл в това, тъй като има интензивна противовъзпалителна сила и подобрява кръвообращението, борейки се с мазната коса, която е склонна на усилен косопад.

Кедрово масло – етерична версия на боровото масло. Има по-силна ароматерапевтична и антисептична сила.

Масло от салвия – извлечено от листата на салвия, маслото е идеално за шампоани за мазна коса, защото не само има противовъзпалително, стягащо и антисептично действие, но и намалява изпотяването и развитието на патогенни микроби.

Масло от бергамот – подпомага лечението против пърхот и себумната секреция благодарение на антибактериалното, противогъбично и антисептично действие, също така ускорява заздравяването на увреден епидермис, напр. при хора, страдащи от псориазис.

Масло от лайка – известната лайка, под формата на етерично масло, лекува възпаления и облекчава, така че често се среща в продукти, намаляващи зачервяването и раздразнението на скалпа.

Кои етерични масла да изберете за себе си?

Много хора нямат представа как да избират етерични масла. Освен това много от маслата изглеждат подобни, така че рядко знаем кое е правилното за нас.

Изборът на готови продукти, наситени с етерични масла е най-лесният начин – шампоани, балсами, лосиони за скалп и изплакватели. Често е по-доброто решение, тъй като закупуването на етерично масло може да бъде скъпо,поради трудностите при производството на съставката – например, производството на един литър висококачествено розово масло изисква 200 розови цвята! Освен това, когато си купите готов продукт, не е нужно да се притеснявате дали е подходящ за вас.

Как да нанесете етеричните масла върху косата?

Въпреки горното, определено трябва да използвате чисти етерични масла в грижата за косата си. Можете да разрешите много проблеми с косата, като ги използвате, при условие че са произведени от добър източник и ги прилагате по правилния начин. До тук добре, но как да използвате етерични масла за косата и скалпа? Най-лесните начини са следните:

Лечение на косата с етерично масло

Когато решим да посегнем към лечение с масла за коса, обикновено избираме естествени студено пресовани растителни масла. Въпреки че етеричните масла изпълняват и тази цел, не можете да ги използвате поотделно – те трябва да се добавят към базово масло. Кокосовото масло или аргановото масло могат да бъдат основа за вашето лечение с масло за коса. И двете притежават невероятни хранителни вещества, подходящи за коса с ниска порьозност (кокосово масло) или коса със средна/висока порьозност (арганово масло). Етеричните масла могат да се използват за домашно лечение на скалпа и косата.

Шампоан с етерично масло

Още по време на измиване на косата можете да добавите етеричните масла, които едновременно подхранват скалпа ви и го поддържат чист. Ако вашият шампоан не съдържа етерични масла, не се колебайте да ги добавите сами. 10 капки етерично масло се добавят към 100 ml шампоан – ментовото масло, например, оставя приятен свеж аромат на мента.

Изплаквател за коса с етерично масло

Популярните билкови изплакватели са доста проблематични, когато става въпрос за подготовка им; трябва правилно да запарите билките и после да ги охладите. От друга страна, приготвянето на изплакватели с етерично масло е лесно. Просто добавете няколко капки от избраното етерично масло и малко мляко (емулгатор, който не позволява маслото да изплува на повърхността на водата) към един литър хладка вода. Използвайте изплаквателя след всяко измиване, като го втривате и в скалпа.

Чувствайте се свободни да споделите Вашето мнение с нас относно статията.


Коментари: #0


Добавете Вашия коментар. Ще бъде публикуван, след като бъде оценен от модератор.
Маска за коса с кератин
Рициново масло
Масло от жожоба
Арганово масло
Термозащитен спрей
Серум за лице с ретинол
Политиката за поверителност

Нашият уебсайт използва бисквитки, както и бисквитки на трети страни, за да може да използва външни инструменти. Ако потребителят не даде съгласието си, само основните бисквитки ще се използват. Можете да промените настройките в браузъра си във всеки един момент. Съгласни ли сте с използването на всички бисквитки?

Политиката за поверителност